Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Zuid-Afrika

Reisinformatie

Over Zuid-Afrika

Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en gevarieerde dieren- en plantenleven wordt Zuid-Afrika ook wel ‘een wereld in een land’ genoemd.

De verscheidenheid qua natuur heeft tot gevolg dat de flora en fauna enorm varieert. Als het gaat om diersoorten heeft Zuid-Afrika waarschijnlijk de meest indrukwekkende fauna ter wereld. Er leven 290 verschillende landzoogdieren en circa 800 verschillende vogelsoorten. In onder andere het Kruger National Park, Hluhluwe National Park en Addo National Park loop je leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels tegen het lijf. In het Kaapse wijnland en zijn vruchtbare wijngaarden kun je je tegoed doen aan de lekkerste wijnen. In de Drakensbergen heb je indrukwekkende panoramische uitzichten en kun jefantastisch wandelen.

Behalve adembenemend natuurschoon heeft Zuid-Afrika een veelbewogen geschiedenis, een rijke cultuur en bijzondere tradities. Het etnische erfgoed van Afrikaanse stammen, Portugezen, Engelsen, Indiërs en Hollanders heeft dit land zijn unieke karakter gegeven. Kaapstad, een prachtige stad aan de voet van de Tafelberg, straalt een kosmopolitische sfeer uit en heeft een van de mooiste kustroutes ter wereld! Het gezellige universiteitsstadje Stellenbosch, met de vele koloniale huizen en leuke terrasjes, doet heel Hollands aan. Kortom: Zuid-Afrika bevat alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie! Laat je betoveren door de rijke cultuur en weergaloze natuur van Zuid-Afrika.

Algemene informatie

Hoofdstad: Pretoria
Staatsvorm: Republiek
Oppervlakte: 33 maal groter dan Nederland
Aantal inwoners: Circa 51 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 40,2 per km²
Religies: Christelijk 69%, hindoeïstisch 2%, islamitisch 2%, aanhangers van natuurreligies 29%
Officiële taal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Setswana, Swazi, Tsonga, Venda, Xhosa, Zoeloe

Snel naar:
Bevoling, cultuur en religie
Eten en drinken
Klimaat
Praktische informatie

zuid afrika savanne
zuid afrika blyde river

Bevolking, cultuur en religie

De oorspronkelijke inwoners van Zuid-Afrika; Hottentotten, Bosjesmannen, Zulu's en de diverse Bantoevolken hadden voor de komst van de blanken ieder hun eigen inheemse religies.

Vruchtbaarheidsrituelen, oogstrituelen, voorouderverering en het heilige geloof in het bestaan van hogere machten en krachten zijn gemeenschappelijke kenmerken. Eind 20e eeuw zou zeker nog een kwart van de zwarte bevolking deze religies aanhangen. Inyanga's en sangoma's, traditionele Afrikaanse genezers, spelen, zelfs in de grote steden, nog steeds een belangrijke rol in de cultuur en de religieuze leefwereld van de zwarte Zuid- Afrikanen.

Eten en drinken

In Zuid-Afrika zul je verast worden door de enorme verscheidenheid qua gerechten en uitstekende kwaliteit.

Door de bewogen geschiedenis van het land zijn de culinaire grenzen vervaagd. Naast de autochtone volkeren in Zuid-Afrika, zoals de Khoisan en de zwarte bevolkingsgroepen uit het noorden en oosten - zijn in de loop van de eeuwen immigranten het land binnengekomen vanuit Azië en Europa. Allemaal brachten ze hun eigen eetgewoonten en cultuur mee.

Deze verscheidenheid aan tradities zie je terug op het menu van de Zuid-Afrikaanse keuken. Zo kom je Hollandse stamppotten tegen, maar met toevoeging van kruiden zoals, kruidnagels, pepers en kaneel. Ook gebak en zoete toetjes worden verrijkt met bepaalde specerijen uit het oosten van de wereld. Uit Maleisië komt de rijsttafel, de gebakken pisang (banaan), sosatie (saté) en bobotie (vlees in pikante kerrie saus).

Zuid Afrika eten en drinken

De Indiërs zorgden voor de hete kerrieschotels en samosa’s. De Hugenoten maakten de heerlijkste wijnen, de vruchten en jams en de pasteien. De zwarte bevolking bracht de biltong (gedroogd vlees), gekookte groenten en de dikke maïspap mee. De beroemde rooibos thee groeit oorspronkelijk alleen in het Ceder gebergte. Uiteindelijk kun je al deze gerechten proberen tijdens je reis door Zuid-Afrika, waarbij de Zuid-Afrikaanse ‘braai’ (barbecue) zeker niet overgeslagen mag worden.

Klimaat

Zuid-Afrika heeft deels halfwoestijn en deels een subtropisch klimaat (langs de kust). Over het algemeen heeft het land een warm klimaat met weinig neerslag en veel zon. Het kent echter wel grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid vanwege hoogte verschillen. Langs de zuidwest kust is het natter in de winter met temperaturen van 12 tot 18 graden. In de zomer is het droger met een graad of 28 °C. In het Kruger Park (noordoost) heerst een subtropisch klimaat met hele hete natte zomers en droge warme winters. Hierdoor is het park het hele jaar te bezoeken.

Zuid Afrika is voor Afrikaanse begrippen gezegend met een gematigd klimaat met veel droge en zonnige dagen. De hoogteligging en nabijheid van de oceanen beïnvloeden het klimaat. Door de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn het seizoen in zuidelijk Afrika omgekeerd aan dat van Nederland.

De zomer, eind november tot maart, betekent regen en mist in bepaalde gebieden en in de laaggelegen gebieden soms zeer warme dagen. Langs de Indische Oceaan kan het zwoel en tropisch zijn, met een hoge luchtvochtigheid. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Het is een groot land en dus grote verschillen per regio! In Swaziland en Lesotho kan het hevig onweren in de zomer.

De winter, juni tot september, is koeler en droger, dus ideaal om te wandelen en buitensport activiteiten te ondernemen. Doordat de vegetatie dunner is en dieren drinken bij rivieren en andere vast waterplaatsen, is dit ook de beste tijd voor om wilde dieren te spotten! In de oostelijke hooglanden kunnen de nachten koud zijn en kan het zelfs vriezen. Neem dus een warme jas mee. Kaapstad is in deze periode juist relatief nat. Het regenpatroon van Kaapstad is omgekeerd aan de andere grote steden.

De lente, midden september tot november, en herfst, april en mei worden beschouwd als de beste reistijd. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar is de noordelijke kaap bezaaid met wilde bloemen en is een spectaculair gezicht. 

Meer over de beste reistijd naar Zuid-Afrika

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Zuid Afrika
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Zuid Afrika
Anne 333travel
Onze experts Anne Expert-Zuid Afrika

Foto's

Stellenbosch Zuid Afrika
Kaapstad Zuid Afrika
Olifanten in Zuid Afrika
Zulu dame in Zuid Afrika
Drakensbergen Zuid Afrika

Populaire reizen naar Zuid-Afrika

Bekijk meer >
Leewen in Zuid Afrika
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Best Deal Zuid-Afrikaanse Pracht Individuele autorondreis
 • Kruger Park
 • Authentiek Swaziland
 • De ruige schoonheid van de Drakensbergen
Tafelberg in Kaapstad
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Highlights Zuid-Afrika en Swaziland Individuele autorondreis
 • Bezoek aan Kruger en Timbavati voor een ultieme safari ervaring
 • Tuinroute en wijnregio van Route 62
 • Kaapstad
Olifanten in Addo Elephant Park
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Kaapstad, Olifanten en Wijnregio Individuele autorondreis Zuid-Afrika
 • Kaapstad met al zijn pracht
 • Overnachting in luxe Safari tenten in Game Reserve
 • Tuinroute en wijn regio van Route 62

Ook naar Zuid-Afrika?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Zuid Afrika
Alles
Alle periodes

Blogs over Zuid-Afrika

alle blogs >
Pinguins op Boulders Beach Zuid-Afrika

Pinguïns spotten in Zuid-Afrika

Gepubliceerd: 16/07/2019
Boulder’s Beach is een strand bij het dorpje Simon’s Town,...
Lees meer
reisverslag Zuid Afrika

Reisverslag Zuid Afrika

Gepubliceerd: 16/07/2019
Reisverslag: Bezoek aan de Big 5 Moniek Zieleman | Dit...
Lees meer
Safari Kruger Park Zuid-Afrika

8 Tips voor een perfecte safari experience

Gepubliceerd: 27/06/2019
De Big Five…Heb je ze al gezien? Of staat Zuid-Afrika...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding