Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Japan

Informatie

Over Japan

De letterlijke betekenis van Japan is oorsprong van de zon. Japan is een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Het land wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van Japan beslaan.

Achter een ultramoderne façade gaat een traditionele wereld schuil vol gebruiken en gedragsregels. In Japan tref je de oorsprong van de krachtige Samoerai cultuur, de bijzondere wereld van de geisha’s en de prachtige zen tuinen. Thee drinken behoort tot een kunst en de eetcultuur is uitgebreid, overheerlijk en verfijnd.

Algemene informatie

Hoofdstad: Tokyo
Aantal inwoners: 126.451.398
Oppervlakte: 377.873 km² (7 x zo groot als Nederland)
Klimaat: grotendeels een gematigd zeeklimaat
Tijdsverschil: zomer 7 uur en winter 8 uur
Regeringsvorm: Keizerrijk
Munteenheid: Yen
Elektriciteit: 110 Volt
Religie: Shinto en het Boeddhisme
Vliegduur: circa 11 uur

Nachi Japan
Sneeuwaapjes van Yudanaka in Japan

Cultuur en gebruiken

Het is in het westen algemeen bekend dat er in Japan nog traditionele gedragsregels gelden. De gemiddelde Japanner leeft volgens eeuwenoude normen en waarden. Echter verwachten zij niet van een buitenlander (gaijin) dat hij/zij zich precies aan deze gedragsregels zal houden. 

Toch zijn er wel regels die absoluut niet overtreden mogen worden. Bijvoorbeeld met je schoenen aan over de tatami matten en sommige houten plankieren lopen die je bijvoorbeeld tegen komt in tempels. Hier wordt over het algemeen streng op gelet.

Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoef je je hier niet aan te houden.  Of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.

Doe bij het betreden van een ryokan, minshuku, tempel of een privéhuis de schoenen uit. Men komt meestal binnen via een halletje waar de schoenen moeten worden uitgedaan. Hiervoor in de plaats krijg je meestal slippers die door de gastheer of vrouw in de ryokan worden verstrekt.

Japanse Ryokan


Een ryokan heeft over het algemeen een gemeenschappelijk (Japans) hurktoilet. Voor het toilet doet men de gewone slippers uit en verwisselt deze voor toiletslippers die daar speciaal voor staan.

Het is in Japan erg handig om makkelijke schoenen te gebruiken waarbij je zo in- of uitstapt. In veel gelegenheden dien je de schoenen uit te trekken. Dit kan bijvoorbeeld ook in een Japans restaurant het geval zijn. Zorg er daarom ook voor dat je sokken heel zijn.

Eten en drinken

Uit eten gaan in Japan is een culinaire belevenis op zich. Japan staat bekend om haar verfijnde en heerlijke keuken en is zoveel meer dan sushi & sashimi

Denk bijvoorbeeld aan teppanyaki en tempura. Ook populair is Shabu Shabu; een Japanse variant op de Chinese fondue. Je gaart groenten, paddenstoelen, vlees en soms ook vis in een heerlijke bouillon (dashi) aan tafel, maar je kunt ook dim sum, noodles, tofu, dungesneden Wagyu beef, garnalen of kip toevoegen.

Japanse Shabu Shabu


Maar denk ook aan takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) of 'ramen' (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees). 

In Japan drink je veel thee. En dan met name de Japanse Ocha groene thee. In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen. Alcohol mag alleen geschonken worden vanaf de leeftijd van 20 jaar. 

Klimaat

Japan heeft bijna overal in het land vier seizoenen, behalve in het zuiden, rond Okinawa, waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen maar de verschillen per maand zijn wel veel groter.

maart t/m mei
Het voorjaar is over het algemeen een van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen prachtig in bloei. Sakura is de Japanse naam voor kersenbloesem. De kersenbloesemtijd valt in Tokyo altijd een à twee weken later dan in Kyoto dat 600 km meer naar het zuiden ligt.

juni t/m augustus
Deze maanden zijn door de hoge luchtvochtigheid erg drukkend warm.

september t/m november
In deze periode is het herfst in Japan en is net als het voorjaar qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C.

december t/m februari
In deze periode is het vaak koud in Japan en kan het ook vriezen en sneeuwen en is daarom ook voor wintersport zeer geschikt. Maar ten zuiden van Nagasaki heerste een subtropisch klimaat, te vergelijken met het Middellandse Zee. De winters zijn hier aangenaam met temperaturen van rond de 15 graden. 

Denise 333travel
Denise
Expert-Japan
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
MArtijn 333travel
Martijn
Expert-Japan
"Tijdens een rondreis in Japan zou ik adviseren om een aantal keren in een ryokan te verblijven. Je stapt dan letterlijk in de Japanse cultuur. De slippers staan klaar bij voordeur en de kimono ligt klaar in de kamer. Na een heerlijke maaltijd is het tijd om te ontspannen in een vulkanische onsen (heetwaterbron) en je slaapt op een comfortabel futon matras. Een mooie ervaring!"
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
Stefan
Stefan
Expert-Japan
"Alleen in Japan tref je sneeuwaapjes in warmwaterbronnen en ik vond het heel bijzonder om de aapjes te zien genieten in de natuurlijke onsen. Helemaal leuk om daarna te overnachten in een traditionele ryokan en zelf te genieten van een onsen met uitzicht op de bergen."
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51

Foto's

Bamboebos in Japan
japan maruyama senmaida kumano
Nachi Japan
Japanse kersenbloesems met MT fuji
Japanse Geishas

Populaire rondreizen naar Japan

ALLE RONDREIZEN >
Maiko Geisha in de wijk Gion in Kyoto
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Japan Highlights Individuele rondreis
 • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
 • De sneeuw apen van Yudanaka Onsen
 • Mount Fuji
Mooi straatje in de wijk Higashiyama in Kyoto Japan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 13
Best Deal Japan Sushi en Samoerai Individuele rondreis
 • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
 • De vulkanische wereld van Hakone
 • Overnachting in Ryokan
Japan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 22
Verborgen Plekjes van Japan Individuele rondreis
 • De heilige berg Mt. Koya inclusief tempelovernachting
 • De wonderlijke vulkanische wereld van Aso Kuju national park
 • Meerdere overnachting in traditionele ryokans, inclusief diners

Ook naar Japan?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Japan
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

alle blogs >
Sumoworstelaar japan

Het leven van een sumoworstelaar

Gepubliceerd: 05/08/2021
Sumo worstelen Deze bijzondere nationale sport bestaat tot op de...
Lees meer
Onsen in Japan

Onsen in Japan

Gepubliceerd: 06/01/2021
Er is weinig te bedenken dat meer traditioneel Japans is...
Lees meer
japanse-kersenbloesem

Beleef de Japanse kersenbloesem

Gepubliceerd: 20/04/2020
Ieder voorjaar kleurt Japan voor een paar weken roze. Dan...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding