Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische reisinformatie Japan

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Japan

Ga je op vakantie naar Japan? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, het reizen met de Japan Rail Pass, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

EU/ Schengenpaspoorthouders hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen geen visum nodig. Een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas is voldoende. Bij aankomst in Japan krijg je bij de douane een stempel met de tekst “temporary visitor (90 days)”. Let erop je deze stempel ook nodig hebt voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher.

Verblijf je langer dan 90 dagen in Japan, dan heb je wel een visum nodig. 

Gezondheid & Vaccinaties

Voor Japan heb je geen vaccinaties of malariapillen nodig. Japan is een goed ontwikkeld land en de kwaliteit van de gezondheidszorg (ziekenhuizen) is goed te noemen. Echter zijn de kosten voor gezondheidszorg wel hoog. Het is daarom zeer belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten die medische kosten wereldwijd tegen kostprijs dekt. 

Aanvullende pakketten in Nederlandse zorgverzekeringen bieden vaak ook wel dekking voor medische kosten, ziekenhuisopname etc, maar in sommige gevallen alleen voor 100% van Nederlandse tarieven. Verder is er in Japan goede hygiëne.

Wel is het handig om muggenwerende middelen of insectenspray mee te nemen, vooral in de warme lente- en zomermaanden (mei t/m september) waarin de luchtvochtigheid ook zeer hoog is.

Klimaat & beste reistijd

Japan heeft bijna overal in het land vier seizoenen, behalve in het zuiden, rond Okinawa, waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen, maar de verschillen per maand zijn wel veel groter.

Het voorjaar (maart t/m mei) is over het algemeen een van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesembomen prachtig in bloei. De herfst (september t/m november) is net als het voorjaar qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C. In de herfst heeft de esdoorns bovendien prachtige rode, gele en oranje kleuren.

Meer over de beste reistijd en evenementen in Japan

Reizen met de trein

Japan leent zich perfect om individueel te ontdekken. De snelste en meest makkelijke manier om in Japan te reizen is met de trein. In geen enkel ander land is het openbaar vervoer zo goed georganiseerd als in Japan. 

Japan Rail Pass

Met de Japan Rail Pass kun je voordelig en efficiënt door Japan reizen. Je kunt dan onbeperkt gebruik van het uitgebreide JR-netwerk met een 7, 14 of 21-daagse pas. De treinen in Japan zijn snel en veilig en rijden altijd perfect op tijd! 

Met de razendsnelle Shinkanse (bullet train) of Hikari treinen, reis je letterlijk in een sneltreinvaart van de een naar de andere bestemming.

Hoe werkt de Japan Rail Pass:
De Japan Railpass is niet te koop in Japan. In Nederland ontvang je bij je reispapieren een voucher die je bij aankomst moet inwisselen om de Japan Rail Pass te activeren. 

 • Neem je voucher en paspoort mee naar de JR Ticket Offices op de luchthaven.
 • Vul daar een formulier in. Je bepaalt zelf de dag waarop de JRP ingaat. Dit hoeft niet op de dag zelf te zijn. Let op, de dagen lopen vanaf 00:00 tot 00:00. Het heeft dus geen zin om de pas in de avond te activeren.
 • Je ontvangt dan de daadwerkelijke Japan Rail Pass. Raak deze niet kwijt! Een nieuwe pas uitgeven in Japan is niet mogelijk.
 • De Japan rail Pass is een kartonnen pas. Deze moet je daarom aan het personeel bij de poortjes laten zien en zij laten je door op het station.
 • Het is aan te raden om je stoel te reserveren bij het loket op het station van waar je gaat vertrekken, zodat je verzekerd ben van een zitplaats. Doe je dit niet, dan kan het zijn je van plek moet wisselen omdat je op iemands gereserveerde plek zit. 
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Japan 7 uur later.

Tijdens onze wintertijd is het in Japan 8 uur later.

Geld & Valuta

Japans geld en valuta

In Japan betaal je met de Japanse Yen.

Je kunt met je pinpas op de meeste plekken contant geld opnemen, zoals Tokyo Narita en Osaka Kansai Airport, bij de meeste postkantoren, Citybank filialen en Seven Eleven Convenience Stores. Vergeet niet voor je naar Japan afreist, je bankpas in te stellen op “wereld” (deze staat standaard op "Europa" ingesteld). Creditcards worden ook overal goed geaccepteerd zoals in warenhuizen, restaurants en hotels. Echter is Japan wel een cash economie. Zorg daarom altijd voor voldoende contact geld op zak. Je kunt er voor kiezen Japanse Yens hier of op Schiphol te wisselen, maar vaak heb je dan kans op een ongunstige wisselkoers.

Veiligheid

Japan is een van de veiligste landen ter wereld. Uiteraard vind hier ook kleine criminaliteit plaats als incidenten met zakkenrollers op bijvoorbeeld drukke locaties. Dit is vergeleken met andere landen echt minimaal. Ook in de treinen hoef je niet bang te zijn dat er iets met je bagage gebeurt. Echter, waakzaamheid is altijd goed! Je waardevolle spullen kun je het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar je verblijft.

Gebruiken

Het is in het westen algemeen bekend dat er in Japan nog traditionele gedragsregels gelden. De gemiddelde Japanner leeft volgens eeuwenoude normen en waarden. De Japanner verwacht echter niet van ons (gaijin), dat wij ons precies aan deze gedragsregels zullen houden. 

Toch zijn er regels die absoluut niet overtreden mogen worden. Een van deze regels is het belopen van tatami matten en sommige houten plankieren in bijv. tempels met schoenen. Hier wordt over het algemeen streng op gelet. Ook zullen Japanners elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er exact gekeken wordt dat de laagste in rang, ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden. Of je doet niets, of een lichte buiging volstaat.

Doe bij het betreden van een ryokan, minshuku, tempel of een privéhuis altijd je schoenen uit. Je komt meestal via een hal binnen waar de schoenen meteen dienen uitgedaan te worden. Meestal krijg je daarom van de gastheer of vrouw in de ryokan een paar slippers.

Een ryokan heeft over het algemeen een gemeenschappelijk (Japans)toilet, een hurktoilet. Voor het toilet doet men de gewone slippers uit en verwisselt die voor toiletslippers die daar speciaal voor staan.

Het is daarom altijd handig als je in Japan reist, makkelijke schoenen te dragen, waarbij je zo in en uit kunt stappen. Het kan namelijk ook voorkomen je in een Japans restaurant je schoenen uit moet doen. Zorg er daarom ook voor er geen gaten in je sokken zitten.

Fooien

Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in Japan. Dit kan zelfs als een belediging worden opgevat. In de meeste restaurants wordt er echter wel 10%-15% bij de rekening opgeteld als fooi.

Electriciteit

De netspanning in Japan is 110 volt en men gebruikt een platte twee polige stekker (hetzelfde als in Amerika). Het is daarom raadzaam om een wereldstekker mee te nemen. Deze kun je aanschaffen in zowel Nederland als Japan. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Telefoon & internet

Je mobiele telefoon werkt gewoon in Japan. Informeer van te voren bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. In de meeste hotels, restaurants en bars is goede Wi-Fi beschikbaar. Ook zijn er overal Wi-Fi hotspots zoals in de McDonalds, Starbucks en grotere winkelcentra.

Let erop als je in een ryokan of minshuku (Japanse stijl pension) op het platteland verblijft, het regelmatig voorkomt er geen Wi-Fi verbinding is! Vind je het belangrijk om 24 uur per dag internet tot je beschikking te hebben dan is het huren van een Wi-Fi router of het kopen van een prepaid simkaart met datategoed een goede oplossing. Aanbieders vindt je op internet of op de grotere internationale luchthavens van Japan.

Vervoer

In Japan rijdt men aan de linkerkant van de weg, net als in het Verenigd Koninkrijk. Auto’s zijn bijna allemaal uitgerust met automatische versnelling, handgeschakeld komt bijna niet meer voor.

Naast de trein, die de ideale verbinding is tussen de steden vormt, is er in Tokyo een uitgebreid metronetwerk. Ook in andere steden kun je je met de metro verplaatsen of de bus pakken. Verder zijn er overal taxi's en is Uber ook beschikbaar.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-Japan
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Japan
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-Japan
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Japan
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Japan
MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-Japan

Ook naar Japan?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Japan
Alles
Alle periodes

Onze populairste rondreizen

Alle rondreizen >
Maiko Geisha in de wijk Gion in Kyoto
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Japan Highlights Individuele rondreis Japan
 • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
 • Sneeuwaapjes in Yudanaka in de winter
 • Mount Fuji
Mount Fuji in Japan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Best Deal Japan Sushi en Samoerai Individuele rondreis Japan
 • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
 • De vulkanische wereld van Hakone
 • Overnachting in Ryokan
Japan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 22
Verborgen Plekjes van Japan Individuele rondreis Japan
 • De heilige berg Mt. Koya inclusief tempelovernachting
 • De wonderlijke vulkanische wereld van Aso Kuju national park
 • Meerdere overnachting in traditionele ryokans, inclusief diners

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding