EU/ Schengenpaspoorthouders hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen geen visum nodig. Een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas is voldoende. Bij aankomst in Japan krijg je bij de douane een stempel met de tekst “ temporary visitor (90 days)”. Deze stempel is onmisbaar voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher.
Ga je langer dan 90 dagen dan heb je wel een visum nodig.
vaccinaties en malariapillen zijn niet nodig in Japan.
Japan is een ontwikkeld land en de kwaliteit van de gezondheidszorg (ziekenhuizen) is goed, maar de kosten zijn wel hoog. Het is daarom zeer belangrijk om een reisverzekering af te sluiten die medische kosten wereldwijd tegen kostprijs dekt.
Aanvullende pakketten in Nederlandse zorgverzekeringen bieden vaak ook wel dekking voor medische kosten, ziekenhuisopname etc, maar in sommige gevallen alleen voor 100% van Nederlandse tarieven. Verder is er in Japan goede hygiëne.
Wel is het handig om muggenzalf of insectenspray mee te nemen, vooral in de warme lente- en zomermaanden (mei t/m september) waarin de luchtvochtigheid ook zeer hoog is.
Japan heeft bijna overal in het land vier seizoenen, behalve in het zuiden, rond Okinawa, waar een subtropisch klimaat heerst. De seizoenen lopen grotendeels gelijk met de Nederlandse seizoenen, maar de verschillen per maand zijn wel veel groter.
Het voorjaar (maart t/m mei) is over het algemeen een van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen prachtig in bloei. De herfst (september t/m november) is net als het voorjaar qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C. De hersft laat de esdoorns bovendien prachtig rood, geel en oranje kleuren.
Japan leent zich perfect om individueel te ontdekken. De snelste en meest ideale manier om te reizen in Japan is met de trein. In geen enkel ander land is het openbaar vervoer zo goed georganiseerd als in Japan.
Met de Japan Rail Pass kun je voordelig en efficiënt door Japan te reizen. Je kunt dan onbeperkt gebruik van het uitgebreide JR-netwerk met een 7, 14 of 21-daagse pas. De treinen in Japan zijn snel en veilig en rijden altijd perfect op tijd!
Met de razendsnelle Shinkanse (bullet train) of Hikari treinen reis je letterlijk in een sneltreinvaart van de een naar de andere bestemming.
Hoe werkt de Japan Rail Pass:
De Japan Railpass is niet te koop in Japan. In Nederland ontvang je bij de reispapieren een voucher die je bij aankomst moet inwisselen om de Japan Rail Pass te activeren.
Tijdens onze wintertijd is het in Japan 8 uur later.
Valuta
In Japan betaal je met Yen, de wisselkoers is ca. JPY 124 voor 1 Euro (omgekeerd: JPY 100 = EUR 0,83, per september 2018).
Pinnen in Japan
Je kunt in Japan met je pinpas contant geld opnemen op Tokyo Narita en Osaka Kansai airport, bij de meeste postkantoren, Citybank filialen en Seven Eleven Convenience stores.
Vergeet niet voor je naar Japan afreist via Internetbankieren je bankpas in te stellen op “wereld” pinnen (standaard staat Europa ingesteld). Alhoewel Master/Visa/American Express creditcards goed geaccepteerd worden bij warenhuizen, restaurants en hotels is Japan toch een cash economie.
Vandaar dat het belangrijk is om voldoende contact geld op zak te hebben. Het is evt. ook mogelijk om op Schiphol alvast Yen op te nemen, maar hier is wel kans op ongunstige wisselkoersen.
Japan is een van de veiligste landen ter wereld. Er zijn soms incidenten van zakkenrollen, meestal op drukke locaties. Ook in de treinen hoef je niet bang te zijn dat er iets met je bagage gebeurt. Echter, waakzaamheid is altijd goed! Je waardevolle spullen kun je het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar je verblijft.
Het is in het westen algemeen bekend dat er in Japan nog traditionele gedragsregels gelden. De gemiddelde Japanner leven volgens eeuwenoude normen en waarden. De Japanner verwacht echter niet van een buitenlander (gaijin), dat hij/zij zich precies aan deze gedragsregels zal houden.
Maar er zijn wel regels die absoluut niet overtreden mogen worden, zoals het belopen met schoenen van tatami matten en sommige houten plankieren in bijv. tempels. Hier wordt over het algemeen streng op gelet in tempels.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt.
Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging. Doe bij het betreden van een ryokan, minshuku, tempel of een privéhuis de schoenen uit. Men komt meestal via een halletje binnen, waar de schoenen dienen te worden uitgedaan. Hiervoor in de plaats krijgt men meestal slippers, die dus door de gastheer of vrouw in de ryokan kunnen worden verstrekt.
Een ryokan heeft over het algemeen een gemeenschappelijk (Japans) toilet, een hurktoilet. Voor het toilet doet men de gewone slippers uit en verwisselt die voor toiletslippers die daar speciaal voor staan.
Het is erg handig in Japan om makkelijke schoenen te gebruiken, waarbij je zo in- of uitstapt. In veel gelegenheden dient men de schoenen uit te trekken. Dit kan ook bijv. in een Japans restaurant het geval zijn. Zorg er daarom ook voor dat je sokken heel zijn.
Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in Japan. Dit kan zelfs als een belediging worden opgevat. In de meeste restaurants wordt er echter wel 10-15% bij de rekening opgeteld als fooi.
De netspanning in Japan is 110 Volt en men gebruikt een platte twee polige stekker (zelfde als in de Verenigde Staten). Het is daarom noodzakelijk om een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen, deze kun je aanschaffen in elektronica zaken in zowel Nederland als Japan.
Maar moderne apparaten zoals laptop, mobiele telefoon en digitale camera zijn uitgerust met een ingebouwde 110-240 Volt switch in de oplader, dus dan is het is niet nodig om een stroom adapter mee te nemen.
Indien je een mobiele telefoon hebt die aan 3G of 4G specificaties voldoet dan kun je deze in principe gebruiken in Japan.
Kosten voor bellen/ internetten via je Nederlandse SIM kaart kunnen echter snel oplopen, dus check s.v.p. de mogelijkheden voor betaalbare buitenlandbundels die je provider aanbiedt. Je kunt ook je mobiele dataverkeer (roaming) instellen op Nederland, zodat je verbinding automatisch wordt uitgeschakeld zodra je in het buitenland aankomt. Om te kunnen internetten heb je dan een wifi verbinding nodig, in Japan vind je vaak gratis hotspots bij zaken als McDonalds, Starbucks etc. In de hotels is ook WIFI aanwezig, alleen is dat nog lang niet altijd gratis (vooral niet op de kamers, meestal wel in de lobby).
Maar bij Japanse stijl pensions op het platteland (minshuku / ryokan) komt het nog regelmatig voor dat er geen wifi verbinding is! Vind je het belangrijk om 24 uur per dag internet tot je beschikking te hebben dan is het huren van een wifi router of het kopen van een prepaid simkaart met datategoed verstandig. Aanbieders vindt je op internet of op de grotere internationale luchthavens van Japan.
In Japan rijdt men aan de linkerkant van de weg, net als in het Verenigd Koninkrijk. Auto’s zijn bijna allemaal uitgerust met automatische versnelling, handgeschakeld komt bijna niet meer voor.