Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

China

Informatie

China is een land vol mystiek en vele contrasten. Zo zijn er de fantastische metropolen Beijing, Shanghai en Hong Kong maar ook kale hoogvlaktes, het platteland en traditionele dorpjes. Indrukwekkende bezienswaardigheden zoals het terracottaleger van de eerste keizer van China, de Chinese muur, de Verboden Stad maar ook het romantische West Meer, theeplantages en het pandacentrum in Chengdu. Het landschap, de mensen, de taal, het eten, kortom de gehele cultuur en het land zelf spreken tot de verbeelding en zijn geweldig om te zien en mee te maken!

China is geheel anders dan alles wat wij hier kennen en bovendien is het ook immens groot. Het is het op 2 na grootste land ter wereld (na Canada en Rusland) en is 282 keer groter dan Nederland. Het bevindt zich in Oost Azië en heeft 1,3 miljard inwoners. De officiële taal is Mandarijn, daarnaast worden veel dialecten en etnische (niet Chinese) talen gesproken. China bestaat uit 22 provincies, 5 autonome regio's (o.a. Tibet), 3 stedelijke gebieden en 2 Special Administrative Regions (SAR) (Hong Kong & Macao). De hoofdstad is Beijing en is ook wel bekend onder de naam Peking. 

Algemene informatie

Hoofdstad: Beijing
Aantal inwoners: 1.284.630.000 
Oppervlakte: 9.596.961 km2 (282 keer groter dan Nederland)
Klimaat: landklimaat in het noorden, subtropisch in het zuiden
Tijdsverschil: +7uur in onze wintertijd 7 en +6 uur in onze zomertijd
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Munteenheid: Yuan

Bekende plaatsen en hoogtepunten

Beijing Peking in China
Beijing

Chengdu China
Chengdu

Xian in China
Xian

Hong Kong China
Hong Kong

Yangshuo in China
Yangshuo

Drakensrugrijstvelden Pingan China
Xian stadsmuur China

Bevolking

China heeft meer dan een miljard inwoners en is de natie met de grootste bevolking ter wereld (20% van de wereldbevolking is Chinees!). De toename van het aantal Chinezen levert voor China praktische problemen op in de zin van huisvesting en voeding. Om deze reden heeft de regering van China bepaald dat elk echtpaar maar 1 kind mag krijgen. Deze regel wordt inmiddels iets minder streng gehandhaafd maar is in principe nog steeds van kracht.

Het grootste gedeelte van de bevolking (92%) bestaat uit Han-Chinezen. Daarnaast zijn er een groot aantal minderheden (o.a. Mongolen en Tibetanen), zij hebben hun eigen taal en cultuur alhoewel meestal wel aangepast aan China.

In sommige dorpen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en dragen de mensen hun kleurige klederdrachten. Lopend door deze dorpjes, de straten, over de bruggetjes en kijkend naar de typische huizen geeft het besef dat er een heel eigen tijd en levensritme wordt gehanteerd.

china waterdorp shanghai

Eten en drinken

China is immens groot en iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten (denk bijvoorbeeld aan de beroemde ‘Pekingeend'). Over het algemeen worden er veel rijstgerechten gegeten en is roerbakken een bereidingswijze die veel wordt gebruikt. De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat vaak uit rijst, groente, vlees/vis, deegwaren en soep als laatste gang. De meest gedronken lokale drank in China is thee. Daarnaast is rijstwijn populair.

Eten in China is erg voordelig. Het is beter om in restaurants te eten dan bij de eetstalletjes langs de weg, hier kun je ziek van worden. In sommige restaurants zijn er alleen menukaarten in het Chinees, je kunt dan eventueel bij anderen aanwijzen wat je graag wilt eten. In de grotere internationale restaurants zijn er tevens menukaarten in het engels. 

Het water dat in China uit de kraan komt is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Kies het liefst voor fruit wat je zelf kunt schillen. Let op dat je geen ijsblokjes (van kraanwater) in jouw dranken gebruikt.

china eten

Natuur

Door de overbevolking in China is een groot gedeelte van het land gecultiveerd. Veel bossen zijn hierdoor verdwenen. Ondanks de cultivatie is de flora van China divers, dit dankzij de verschillende landschappen en klimaten die China kent. Er zijn regenwouden in China met veel bamboe, bananenbomen, kokospalmen en vijgenbomen. Hoger gelegen zijn er theeplantages en diverse soorten naaldbomen. Verder naar het noorden en oosten toe zijn er steppes, savannes en woestijnen. 

Ook de fauna is teruggedrongen door de overbevolking in China. Toch zijn er diverse diersoorten terug te vinden. Het beroemdste dier van China is natuurlijk de reuzenpanda. Verder zijn er onder andere olifanten, tijgers, apen, paarden, herten, kamelen en ook diverse vogelsoorten te vinden in China. 

Er is prachtige flora en fauna te zien in China zoals het Karstgebergte bij Guilin, vele leistenen rotsen steken hier majestueus op uit rijstvelden. De Li Rivier stroomt hier slingerend tussendoor. Ook de Yangtze rivier is zeer indrukwekkend met gigantische kloven en geweldige natuur. Er zijn verschillende natuurreservaten te vinden in China zoals Zhangjiajie (enorme kalksteenrotsen) en natuurlijk de panda's in Chengdu.

china panda

Landschap

Het landschap van China is erg gevarieerd. Er zijn woestijngebieden, hoogvlaktes, bergen en heuvels (tweederde van China) maar ook laagvlaktes en subtropische gebieden. In Tibet is de hoogste berg ter wereld te vinden (Mount Everest 8848m), het laagste punt van China is de Turpan Depresion (154m onder zeeniveau). 

De kuststreek van China is rijk aan eilanden en is met name in het zuiden bergachtig. De eilanden in het zuiden worden tussen mei en oktober regelmatig door tyfonen bezocht, vooral laat in augustus/september. 

Verder zijn er in China vele rivieren te vinden waaronder de indrukwekkende Jangtze rivier (5200 km) en de Gele rivier (4845 km). Veel Chinezen gaan in de vruchtbare gebieden langs de rivieren wonen en lopen het risico hun huizen kwijt te raken tijdens overstromingen. De Gele rivier heeft haar naam gekregen door de gelige kleur van het slib dat door de rivier wordt meegesleurd. De Jangtze rivier heeft vele zijtakkingen en is uitermate belangrijk voor de scheepvaart. De rivieren stromen in oostelijke richting en monden uit in de Golf van Bohai en de Oost-Chinese zee. 

Tussen Hangzhou en Beijing bevindt zich het Grote Kanaal, het langste door mensen handen aangelegde kanaal ter wereld (1700 km). Deze verbinding is tot stand gekomen om het goederentransport tussen noord en zuid te stroomlijnen.

natuur in china

Klimaat

Aangezien China zo groot is zijn er verschillende klimaten te onderscheiden. Het is mogelijk een onderverdeling te maken in noorden, zuiden en westen. 

Het noorden (o.a. Beijing)
In het noorden heerst hoofdzakelijk een landklimaat, droog en koud in de winters en warme zomers. 

Het zuiden (o.a. Hong Kong) 
In het zuiden heerst voornamelijk een subtropisch klimaat, zachte en korte winters en lange, warme en vochtige zomers. Het gehele jaar valt er alle maanden wat regen, in de zomer valt het regenseizoen. 

Het westen (o.a. Tibet) 
In het westen heerst een land en hooggebergte klimaat, afhankelijk van de hoogte zijn er koude, droge winters en warme (of hoger gelegen koele) zomers. Er valt weinig neerslag.

De beste reistijd voor een rondreis door China is april t/m oktober.

Jasmijn 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Jasmijn
Expert-China
"Een van de mooiste en leukste manieren om het schitterende en unieke Karstgebergte bij Yangshuo te verkennen is om een fietstocht te maken langs de Yulong rivier. Je fietst langs groene rijstvelden tussen de grillige karst heuvels door en bezoekt een traditionele boerenfamilie."
MArtijn 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Martijn
Expert-China
Aan de voet van de Himalaya vind je het plaatsje Lijiang. Voor mij een sfeervolle stad waar je door pittoreske straten slentert en 's avonds traditioneel kunt eten.
Sofie 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Sofie
Expert-China

Populaire reizen in China

Bekijk meer >
De Li-rivier bij Guilin in het Karstgebergte China
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
China Highlights Individuele rondreis | China
 • Beijing én Hong Kong
 • Pingyao
 • Li-cruise in Karst gebergte
Li rivier in Guilin China
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Best Deal het Rijk van de Draak Individuele rondreis China
 • Li-Cruise dwars door Karst gebergte
 • Terracotta leger in Xian
 • Beijing en de Grote Muur
Baby panda in Chengdu
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
De Geur van Chinese Jasmijn Privé rondreis China
 • De panda's in Chengdu
 • Imponerend Karstgebergte
 • Shanghai

Activiteiten en excursies in China

china yangshuo bamboe raften
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Bamboeraften in Yangshuo Halve dagtour
 • Raften tussen het Karst gebergte
beijing verboden stad in china
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Beijing Stad Tour Dagexcursie
 • Verboden Stad
 • Tempel van de Hemel
 • Zomerpaleis
Dali vanuit de lucht China
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Boottocht Erhai Meer Halve dagtour
 • Boottocht over het blauwe Erhai Meer

Hotels in China

Bekijk meer >
China Hong Kong BP International Facade
 • Hotel
 • Hong Kong
BP International
 • Gunstige ligging
 • Goede prijs en kwaliteitsverhouding
 • Eigentijdse kamers met stadszicht of uitzicht over de haven
china-beijing-bamboo-garden-hotel-entree
 • Hotel
 • Beijing
Bamboo Garden Hotel
 • Prima 3 sterren hotel
 • Gelegen in de historische hutong wijk
 • Uitgebreid ontbijt
Buddha Zen Hotel in Chengdu in China
 • Hotel
 • Chengdu
Buddha Zen Hotel
 • Geweldige ligging
 • Prachtig traditioneel gebouw
 • Uitstekende service

Ook naar China?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

China
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

Fietsen in Azië

5 x fietsen in Azië

Gepubliceerd: 10/09/2019
Fietsen in Azië Als Hollander weet je als geen ander...
Lees meer
Chinese Muur Beijing

5 Werelderfgoed locaties in Azië

Gepubliceerd: 04/07/2019
Werelderfgoed in Azië Werelderfgoed is een schat uit de geschiedenis,...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding