Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Uganda

Informatie

Uganda (Oeganda) is minder bekend dan Kenia en Tanzania in Oost-Afrika en juist daarom voor vele een grote verassing. Uganda heeft een van de meest diverse landschappen van Afrika. De Nijl is de belangrijkste rivier van Uganda en verdeelt het land in tweeën. Je treft er hoge bergen en laagvlaktes. Tropische regenwouden met watervallen, grote meren en uitgestrekte savannes. Misschien verwacht je het niet, maar ook in Uganda kun je geweldige safari’s maken en de big 4 tegenkomen. De neushoorn die ook bij de big 5 hoort, leeft niet meer in het wild in Uganda. Maar in Uganda spreek je over de big 6! Want naast de leeuwen, Afrikaanse buffels, luipaarden en olifanten, is het ook de natuurlijke habitat van de beroemde berggorilla’s en andere soorten mensenapen ook wel primaten genoemd. In het Nationaal Park Kibale, leven dertien soorten primaten, waaronder chimpansees. Deze diersoort komt met een gedeeld DNA van 98,7 procent het dichtst bij de mens.

Uganda is een van de weinige landen waar je boom klimmende leeuwen kunt spotten. Je vindt ze in Queen Elizabeth National Park. De bewoners zijn uiterst vriendelijk en gastvrij. Uganda heeft zich bovendien ontwikkeld tot één van de meest veilige en stabiele landen van Afrika. Het doet daarom de bijnaam “De Parel van Afrika” volledig eer aan. 

Algemene informatie

Hoofdstad: Kampala
Aantal inwoners: ongeveer 45 miljoen
Oppervlakte: 6x groter dan Nederland
Taal: Engels is de officiële taal van Uganda. Daarnaast wordt er Luganda en andere inheemse talen gesproken.
Munteenheid: Ugandese shillingen (UGX)
Tijdsverschil: In Uganda is het één uur later dan in Nederland/België. Tijdens onze wintertijd is het twee uur later.
Buurlanden: Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa

Bekende plaatsen en hoogtepunten

Kibale National Park
Kibale National Park

Bwindi forest national park
Bwindi Impenetrable National Park

Queen Elizabeth National Park Oeganda
Queen Elizabeth National Park

Murchison Falls National Park Uganda
Murchison Falls National Park

Kampala Uganda
Kampala

Bwindi Forest Oeganda
Oeganda

Bevolking & cultuur

Uganda kent een jonge en sterk groeiende bevolking. Hoewel de meeste Ugandezen zichzelf als Ugandees zullen bestempelen, is Uganda een natie die uit vele verschillende volkeren is samengesteld.

Per regio zijn er verschillende tradities maar overal houden de Ugandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die ze generatie op generatie hebben overgegeven. Ook de traditionele kleding kan van plaats tot plaats verschillen.

Rondom het Bwindi park leven de Batwa, een lokaal pygmee volk met een nog traditionele leefwijze. De Batwa staan erom bekend dat ze al eeuwenlang in bijzondere harmonie leven met het regenwoud en de gorilla’s.

Oeganda bevolking

Eten & drinken

Het lokale avondeten in Uganda bestaat vaak uit rijst met groenten en vlees of vis. De traditionele gerechten van Uganda zijn chapati (plat brood) en posho (puree van maïsmeel) de basis van iedere lokale maaltijd.

Rolex roll Ugandees ontbijt

Een typisch gerecht uit Uganda is de Matoke, dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan en wordt geserveerd met groente, een saus van bonen of pinda’s en met gestoofd rundvlees of kip geserveerd. Daarnaast vind je op veel plekken ook de zogenoemde Rolex Roll. Dit typische gerecht wordt vaak als streetfood gegeten en betekent eigenlijk Rolled Eggs. Een belangrijk ingrediënt is de al eerder genoemde chapati. Dit is een soort plat brood dat de Indiërs generaties geleden mee naar Uganda hebben genomen. Vervolgens wordt er een dikke omelet gebakken die in de chiapati wordt gerold en  je Rolex is ready to eat!

Er wordt veel lokaal bier gedronken in Uganda en er zijn dan ook meerdere bierbrouwerijen in Uganda. Mensen brouwen ook vaak zelf gebrouwen bananen- of casavebier

Waragi is de nationale drank van Uganda. Dit is een soort jenever gedestilleerd uit bananenbier en gemixt met bruine suiker en cassave.

Natuur

Uganda is gelegen in het hart van Afrika en ligt voor een groot deel precies onder de Evenaar. Het land is grotendeels bedekt met regenwoud. Je hebt er meerdere nationale parken met verschillende landschappen aangezien de natuur heel divers is in Uganda.  

Zoals de naam al doet vermoeden tref je in Murchison Falls National Park spectaculaire watervallen. Dwars door het park stroomt de Nijl. Je vindt hier onder meer Rothschild-giraffen, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, buffels, leeuwen, verschillende soorten antilopen en vogelsoorten.

Het Queen Elizabeth National Park is het grootste dierenrijk van Uganda. Er zijn kuddes olifanten, buffels, nijlpaarden, antilopen en bavianen. Het landschap bestaat uit savanne met afwisselend rivieren, meren en tropisch regenwoud.

Queen Elizabeth National Park

Kibale Forest National Park bestaat uit een savannelandschap met kratermeren, moerasgebieden en tropische wouden. Er leven vele chimpansees, olifanten, buffels, knobbelzwijnen en antilopen.

De besneeuwde bergtoppen van het Rwenzori-gebergte in het westen van het land voorzien 3% van de bevolking van water met hun smeltwater. Hier bevindt zich ook Mount Stanley dat met zijn 5109 meter de hoogste berg van het land is.

Ongetwijfeld is het Bwindi Impenetrable Forest het beroemdste nationale park van Uganda. Het bevindt zich in het zuidwesten van Uganda tegen de grens van het Nationaal park Virunga in Congo. In dit regenwoud leven nog ongeveer 360 berggorilla’s in hun natuurlijke habitat. Het is een van de beste plekken ter wereld om een gorilla trekking te doen.

Michelle 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Michelle
Expert-Uganda
Naast alle schitterende gamedrives die je kunt maken in Uganda is ook de cultuur heel levendig. De bevolking is bijzonder gastvrij en vriendelijk. Bezoek bijvoorbeeld de Batwa-stam bij het Bwindi Impenetrable National Park. Ze staan bekend als de "Keepers of the Forest”, en zijn een jager-verzamelaarsstam die al duizenden jaren zij aan zij leven met de wilde dieren in dit oude park.
Denise 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Denise
Expert-Uganda
Maak een bootsafari in Uganda. Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt doen; Murchison Falls National Park, Lake Mburo en het Kazinga Kanaal in het Queen Elizabeth National Park. Op deze manier ervaar je het wild van dichtbij. Ontelbaar veel nijlpaarden zwemmen in het water, krokodillen liggen op de uitkijk, buffels en olifanten dwalen rond aan de waterkant en overal zie je schitterende tropische vogels.
Dagmar
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Dagmar
Expert-Uganda
Oog in oog staan met een berggorilla staat bij velen op de bucketlist. Het is een unieke ervaring om deze “gentle giants” te zien spelen, eten en onderling te zien communiceren. Het is een intense trekking omdat je moet klauteren en klimmen door het regenwoud van Bwindi. Maar een ervaring om nooit te vergeten!
Carmen
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Carmen
Expert-Uganda
'Maak een onvergetelijke tocht door het indrukwekkende Kibale National Park, waar je oog in oog kan komen te staan met de chimpansee. Houd ondertussen je ogen goed open en wie weet zie je hier één van de vele prachtige tropische vogelsoorten."

Populaire reizen naar Uganda

Bekijk meer >
Chimpansee in Kibale National Park in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Best Deal Uganda Individuele rondreis incl. vlucht
 • Chimpansee tracking in Kibale National Park
 • Boot Safari in Queen Elizabeth National Park
 • Bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park
Olifant in Queen Elizabeth NP in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Individuele rondreis incl. vlucht
 • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
 • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
 • Bootsafari op Kazinga Channel
Mihingo Lodge in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Deluxe Individuele rondreis incl. vlucht
 • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
 • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
 • Bootsafari op Kazinga Channel

Ook naar Uganda?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Uganda
Alles
Alle periodes

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding