Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Uganda

Goed voorbereid naar Uganda

Ga je op reis naar Uganda? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de vaccinaties, de reisdocumenten en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten & Visum

Voor reizen naar de Uganda is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht die bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

Verder heb je een visum nodig die je online kunt aanvragen via de website van het Uganda E-Immigration System. Een visum aanvragen kan pas als er tussen de aanvraagdatum en de vertrekdatum minder dan drie maanden zit. Wacht echter ook niet tot het laatste moment. Het proces van afhandeling van het visum duurt namelijk al minimaal 2 weken al. Houd hier rekening mee.

Ook is een bijgewerkt vaccinatiepaspoort (gele boekje) verplicht.

Vaccinaties & gezondheid

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Uganda is een inenting tegen gele koorts verplicht. Verder worden vaccinaties voor DTP, tyfus, Hepatitis A en Cholera aangeraden. Vergeet niet je vaccinatiepaspoort mee te nemen als je naar Uganda gaat.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Zorg dat je altijd goed beschermd bent tegen de zon met een pet, zonnebril en een goede zonnebrandcrème met hoge factor, aangezien de zon hier in de zomermaanden erg krachtig is. Neem altijd voldoende water mee als je de natuur in gaat en lange tijd niet aan drinkwater kunt komen.

Tijdens een wandeling in de bossen heb je kans om gestoken te worden door insecten of een teek op te lopen. Draag daarom lange broeken en mouwen, neem een goede muggenwerendelotion of –crème met DEET mee en een tekentang.

Klimaat & beste reistijd

Uganda is een bestemming die je het hele jaar door goed kunt bereizen. Door de ligging op de evenaar, kent Uganda in de meeste delen van het land een tropisch klimaat. De temperatuur is door de gemiddelde hoge ligging van 1.200 meter boven zeeniveau erg aangenaam. Overdag is het meestal tussen de 25 ˚C en 30 ˚C.

  • Het regenseizoen loopt van september tot en met november en van maart tot en met mei.
  • Juni en juli zijn de koelste maanden van het jaar. De maanden juni, juli en augustus zijn droog, maar in het noorden kan alsnog regen vallen. In december tot en met februari is het voornamelijk droog.
  • Februari en oktober zijn de warmste maanden. In de bergen is het aanzienlijk koeler en vaak ligt er sneeuw op de wat hoger gelegen hellingen.

Wil je een gorilla trekking plannen? Dan zijn de maanden januari en februari of juni tot en met september de best periode hiervoor.

Meer over de beste reistijd voor Uganda

Tijdsverschil

In Uganda is het één uur later dan in Nederland/België. Tijdens onze wintertijd is het twee uur later.

Geld & valuta

De lokale munteenheid van Uganda is de Oegandese Shilling (UGX). Deze munteenheid is buiten Uganda niet te verkrijgen of te wisselen. Je kunt daarom het beste euro's in contanten meenemen en die in Kampala voor de hele reis omwisselen in shillings. Deze kun je dan voor je het land weer verlaat terug wisselen naar euro's aangezien dit ook niet kan in Nederland. Let er altijd op je alleen nieuwe en onbeschadigde biljetten kunt gebruiken voor het wisselen van geld. 

In Uganda wordt nog veel contant betaald. Zorg daarom altijd voor voldoende cash geld op zak. Pinautomaten zie je steeds meer in de grote steden. Let wel deze buitenwerking kunnen zijn (door bijvoorbeeld stroomstoringen). Over het algemeen kun je met je betaalpas terecht bij pinautomaten van Stanbic Bank en Standard Chartered Bank. Vergeet je pas niet op 'Wereld' te zetten om te pinnen buiten Europa. Pinautomaten geven de keuze tussen shillings en dollars. Met je creditcard kun je bij de grotere banken in Kampala pinnen. Let wel je een aardige toeslag hiervoor betaald. In de grotere hotels in Kampala kun je ook met je creditcard betalen.

Telefoon & internet

Uganda heeft net als andere landen gewoon een mobiele telefoonnetwerk waarmee je je mobiel kunt gebruiken. Ook in afgelegen en toeristisch interessante plekken is tegenwoordig gewoon bereik. Wel is het aan te raden, ter plaatse, een lokale simkaart aan te schaffen in verband met de hoge kosten van mobiel bellen met je Nederlandse nummer in Uganda. Internet in erg beperkt en onstabiel. Ze noemen dit dan ook bush Wi-Fi. Soms heb je het wel en soms niet.

Elektriciteit

In Uganda gebruikt men Engelse stopcontacten. Hiervoor heb je een reisstekker type ‘G’ (met 3 polen) nodig. De netspanning van 240 volt wijkt iets af van de spanning in Nederland en België (220 volt). Het is handig om 's avonds een zaklantaarn bij de hand te houden omdat de stroom nogal eens uitvalt of uit besparingsoverwegingen wordt uitgezet.

Veiligheid

Uganda heeft zich ontwikkeld tot één van de meest veilige en stabiele landen van Afrika.

Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleding & bagage

Het is handig om het volgende aan bagage en kleding mee te nemen:

  • Goede, stevige en comfortabele wandel- of bergschoenen
  • Kleding met lange mouwen en lange broeken voor tijdens de gorilla trekking
  • Lichte kleding, dunne trui en regenjack
  • Zaklantaarn
  • Zonnebrand
  • Dag-rugzak
  • DEET
Eten & drinken

Eten 

Het lokale avondeten in Uganda bestaat vaak uit rijst met groenten en vlees of vis. De traditionele gerechten van Uganda zijn chapati (plat brood) en posho (puree van maïsmeel), de basis van iedere lokale maaltijd.

Een typisch gerecht uit Uganda is Matoke. Dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan en wordt geserveerd met groente, een saus van bonen of pinda’s en met gestoofd rundvlees of kip geserveerd. In de lodges en hotels kun je ook goed westers eten. Alles is biologisch en je proeft de pure smaken van vlees, vis, fruit en groente. Ook als je vegetarisch bent, kun je heerlijk eten in Uganda.  

Drinken

Er wordt veel lokaal bier gedronken in Uganda. Er zijn dan ook meerdere bierbrouwerijen in Uganda te vinden. De lokale brouwt vaak ook zelf bananen- of casavebier

Waragi is de nationale drank van Uganda. Dit is een soort jenever gedestilleerd uit bananenbier gemixt met bruine suiker en cassave.

Fotografie & filmen

Tijdens je reis door Uganda wil je ongetwijfeld foto’s en filmpjes maken. Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en opslaan tijdens jouw reis in Uganda. Heb je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte? Dan kun je dit meestal wel ter plaatse nog aanschaffen. 

In Uganda mag je bijna overal fotograferen. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan. Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Gebruiken

Per regio zijn er verschillende tradities, maar overal houden de Ugandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die ze van generatie op generatie doorgeven. Ook de traditionele kleding kan van plaats tot plaats verschillen.

Begroeten doen ze in Uganda uitgebreid en met een handdruk. Je zegt dus niet alleen “hallo”, maar je vraagt ook hoe het met iemand gaat. Doorlopen bij een bekende wordt als onbeleefd gezien.

Fooien

Het is gebruikelijk om in Uganda een fooi te geven en dit wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Onderstaande bedragen zijn ter indicatie:
Kamermeisjes: ca. UGX 20.000 per kamer per nacht
Bellboy: ca. per koffer UGX 10.000
Lokale gids: ca. UGX 20.000 per persoon per dag
Privéchauffeur: ca UGX 20.000 per persoon per dag
Restaurants: ca. 5 tot 10% van de rekening
Rangers: UGX 15.000 per activiteit. Dit gebeurt meestal niet persoonlijk, maar d.m.v. een fooienpot, zodat iedereen meedeelt.

Verblijf je in een lodge of resort met verschillende medewerkers? Laat dan fooi achter in de algemene tipbox.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Uganda
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Uganda
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Uganda

Ook naar Uganda?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Uganda
Alles
Alle periodes

Populaire reizen naar Uganda

Bekijk meer >
Chimpansee in Kibale National Park in Uganda
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 9
Best Deal Uganda Individuele rondreis incl. vlucht
  • Chimpansee tracking in Kibale National Park
  • Boot Safari in Queen Elizabeth National Park
  • Bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park
Olifant in Queen Elizabeth NP in Uganda
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Individuele rondreis incl. vlucht
  • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
  • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
  • Bootsafari op Kazinga Channel
Mihingo Lodge in Uganda
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Deluxe Individuele rondreis incl. vlucht
  • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
  • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
  • Bootsafari op Kazinga Channel

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding