Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Praktische informatie

Uganda

Goed voorbereid naar Uganda

Ga je op reis naar Uganda? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de vaccinaties, de reisdocumenten en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten & Visum

Voor Uganda heb je een visum nodig die je online kunt aanvragen via de website van het Uganda E-Immigration System. Een visum kan pas aangevraagd worden als er tussen de aanvraagdatum en de vertrekdatum minder dan drie maanden zit. Wacht niet tot het laatste moment. Het internet is vaak traag en het kan dus allemaal wat langer duren. 

Ook een geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig na terugkeer in Nederland of België) en een bijgewerkt vaccinatiepaspoort (gele boekje) zijn verplicht.

Vaccinaties & gezondheid

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Uganda is een inenting tegen gele koorts verplicht. Verder worden vaccinaties voor DTP, tyfus, Hepatitis A en Cholera aangeraden. Vergeet niet je vaccinatiepaspoort mee te nemen als je naar Uganda gaat.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Zorg dat je altijd goed beschermd bent tegen de zon met een pet, zonnebril en een goede zonnecrème met hoge factor, aangezien de zon hier in de zomermaanden erg krachtig is. Neem voldoende water mee als je de natuur in gaat en lange tijd niet aan drinkwater kunt komen.

Tijdens een wandeling in de bossen heb je kans om gestoken te worden door insecten of een teek op te lopen. Draag daarom lange broeken en mouwen en neem een goede antimuggenlotion of –crème met DEET mee en een tekentang.

Klimaat & beste reistijd

Uganda is een bestemming die je het hele jaar door kunt bereizen. Aangezien Uganda op de evenaar ligt kent het in de meeste delen van het land een tropisch klimaat. De temperatuur is door de gemiddelde hoogte van 1.200 meter heel aangenaam. Overdag is het meestal tussen de 25 en 30˚ C.

 • Het regenseizoen loopt van september tot en met november en van maart tot en met mei.
 • Juni en juli zijn de koelste maanden van het jaar. De maanden juni, juli en augustus zijn droog, maar in het noorden kan alsnog regen vallen. In december tot en met februari is het voornamelijk droog.
 • Februari en oktober zijn de warmste maanden. In de bergen is het aanzienlijk koeler en vaak ligt er sneeuw op de wat hoger gelegen hellingen.

Wil je een gorilla trekking plannen? Dan zijn de maanden januari en februari of juni t/m september de best perioden.

Meer over de beste reistijd voor Uganda

Tijdsverschil

In Uganda is het één uur later dan in Nederland/België. Tijdens onze wintertijd is het twee uur later.

Geld & valuta

In Uganda wordt nog veel contant betaald. Je kunt dus het beste euro's in contanten meenemen en die in Kampala voor de hele reis omwisselen in Oegandese schillingen (UGX). Deze kunnen aan het eind van de reis weer gewisseld worden.

 • Let op dat de biljetten niet beschreven zijn of dat er hoekjes ontbreken van het biljet.
 • Creditcards worden niet overal geaccepteerd.
 • Pinnen kan op de luchthaven en in grotere steden. Het kan voorkomen dat de pinautomaat vanwege een stroomstoring niet werkt.
Telefoon & internet

Het grootste deel van het land wordt gedekt door mobiele telefoonnetwerken. Internetverbinding is zeer beperkt en onstabiel. Ze noemen dit dan ook bush wifi; soms heb je het wel en soms niet.

Elektriciteit

In Uganda gebruikt men Engelse stopcontacten. Hiervoor heb je een reis- of wereldstekker nodig van het type ‘G’ (met 3 polen). De netspanning van 240V wijkt iets af van de spanning in Nederland en België (220V). Het is handig om 's avonds een zaklantaarn bij de hand te houden omdat de stroom nogal eens uitvalt of uit besparingsoverwegingen wordt uitgezet.

Veiligheid

Uganda heeft zich ontwikkeld tot één van de meest veilige en stabiele landen van Afrika.

Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleding & Bagage

Het is handig om het volgende aan bagage en kleding mee te nemen:

 • Goede, stevige en comfortabele wandel- of bergschoenen.
 • Kleding met lange mouwen en lange broeken voor tijdens Gorilla trekking.
 • Lichte kleding, dunne trui en regenjack
 • Zaklantaarn
 • Zonnebrand
 • Dagrugzak
 • Deet
Eten & drinken

Eten 

Het lokale avondeten in Uganda bestaat vaak uit rijst met groenten en vlees of vis. De traditionele gerechten van Uganda zijn chapati (plat brood) en posho (puree van maïsmeel), de basis van iedere lokale maaltijd.

Een typisch gerecht uit Uganda is Matoke. Dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan en wordt geserveerd met groente, een saus van bonen of pinda’s en met gestoofd rundvlees of kip geserveerd. In de lodges en hotels kun je ook goed westers eten. Alles is biologisch en je proeft de pure smaken van vlees, vis, fruit en groente. Ook als je vegetarisch bent, kun je heerlijk eten in Uganda.  

Drinken

Er wordt veel lokaal bier gedronken in Uganda en er zijn dan ook meerdere bierbrouwerijen. Mensen brouwen vaak ook zelf bananen- of casavebier

Waragi is de nationale drank van Uganda. Dit is een soort jenever gedestilleerd uit bananenbier en gemixt met bruine suiker en cassave.

Fotografie & filmen

Tijdens je reis door Uganda wil je ongetwijfeld foto’s en eventueel filmpjes maken. Vergeet daarom je adapter/batterijen niet en neem voldoende geheugenkaartjes mee. Je kunt ter plaatse ook prima videofilm, geheugenkaartjes en batterijen aanschaffen.

In Uganda mag je bijna overal fotograferen. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan. 

Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Gebruiken

Per regio zijn er verschillende tradities, maar overal houden de Ugandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die ze van generatie op generatie doorgeven . Ook de traditionele kleding kan van plaats tot plaats verschillen.

Begroeten doen ze in Uganda uitgebreid en met een handdruk. Je zegt dus niet alleen “hallo”, maar je vraagt ook hoe het met iemand gaat. Doorlopen bij een bekende wordt als onbeleefd gezien.

Fooien

Het is gebruikelijk om in Oeganda een fooi te geven en dit wordt dan ook zeer gewaardeerd. Onderstaande bedragen zijn ter indicatie:
Kamermeisjes: ca. UGX 20.000 per kamer per nacht
Bellboy: ca. per koffer UGX 10.000
Lokale gids: ca. UGX 20.000 per persoon per dag
Privéchauffeur: ca UGX 20.000 per persoon per dag
Restaurants: ca. 5 tot 10% van de rekening
Rangers: UGX 15.000 per activiteit. Dit gebeurt meestal niet persoonlijk, maar d.m.v. een fooienpot, zodat iedereen meedeelt.

Verblijf je in een lodge of resort met verschillende medewerkers? Laat dan fooi achter in de algemene tipbox.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Uganda
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Uganda
Monique 333travel
Onze experts Monique Expert-Uganda
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Uganda

Ook naar Uganda?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Uganda
Alles
Alle periodes

Populaire reizen naar Uganda

Bekijk meer >
Chimpansee in Kibale National Park in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Best Deal Uganda Individuele rondreis incl. vlucht
 • Chimpansee tracking in Kibale National Park
 • Boot Safari in Queen Elizabeth National Park
 • Bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park
Olifant in Queen Elizabeth NP in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Individuele rondreis incl. vlucht
 • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
 • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
 • Bootsafari op Kazinga Channel
Mihingo Lodge in Uganda
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Uganda, het land van de berg gorilla’s Deluxe Individuele rondreis incl. vlucht
 • Game Drives in Queen Elizabeth National Park
 • Gorilla Tracking in Bwindi Impenetrable National Park
 • Bootsafari op Kazinga Channel

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding