Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

IJsland

Informatie

IJsland, hét land van ijs en vuur. Het eiland ligt op de Mid-Atlantische rug, een bergketen op de Atlantische oceaanbodem die is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. IJsland hoort bij Europa. De natuur is ruig en ongerept. Deze ligging is de oorzaak van de aanwezigheid van vulkanisme op IJsland. Je komt op verschillende plaatsen lavavelden, geysers heetwaterbronnen en explosiekraters bewonderen. Het land is altijd in beweging. Je treft er ook diepe gletsjers, ijsgrotten, meren, hoge bergen en ontelbaar veel schitterende watervallen.  

Algemene informatie

Hoofdstad: Reykjavík
Aantal inwoners: 350.000
Oppervlakte: 3x zo groot als Nederland - 103.000 km²
Taal: IJslands
Munteenheid: IJslandse kronen
Tijdsverschil: IJsland houdt zich het gehele jaar door aan de GMT (Greenwich Mean Time). In de winter is het daardoor één uur vroeger, in de zomer twee uur vroeger dan in Nederland.

Bekende plaatsen en hoogtepunten

Reykjavik
Reykjavik

Thingvellir strokkur geiser
Thingvellir National Park

Jolulsarlon ijsschotsen meer
Höfn

Skogafoss waterval
Skógafoss

Vik IJsland
Vik

Skogafoss waterval IJsland
Puffin in IJsland

Bevolking

IJsland is zo’n 20 miljoen jaar geleden geologisch ontstaan en is door de afgelegen ligging lang onbewoond gebleven. In oude geschriften is terug te vinden dat de eerste bewoners die op IJsland kwamen wonen Ierse monniken waren en geen Vikingen. Ze kwamen hier aan het eind van de 8ste eeuw om er een vredig leven te kunnen leiden omringd door de natuur. Toen de Noorse Vikingen kwamen, in de 9e eeuw zijn de monniken gevlucht. Al snel vormde er kleine nederzettingen en was IJsland permanent bewoond. De IJslands taal stampt af van het Oud-Noors. Door de geïsoleerde ligging is de taal vrijwel nog authentiek. Maar 18% van de totale oppervlakte van het eiland is bewoond, met name de zuid- en de westkust, zoals de hoofdstad Reykjavik en omgeving.

Typische IJslandse Cultuur en Traditie

In IJsland zie je typische Scandinavische tradities terugkomen. Zoals bijvoorbeeld het in ere houden van het gebruik van patroniemen in plaats van familienamen. IJslanders hebben een familienaam die bestaat uit de naam van de vader of soms ook de moeder, gevolgd door het achtervoegsel dóttir (dochter van) of -son (zoon van). Zo hebben kinderen in hetzelfde gezin andere familienamen als hun ouders of hun broer en zus van het andere geslacht. Getrouwde vrouwen behouden ook hun eigen naam.

IJslanders geloven in elfen en andere niet-waarneembare wezens. IJsland is een land vol bijzondere natuurverschijnselen. Zoals vulkanen, spuitende geisers, heetwaterbronnen en ijsgrotten. In dit landschap was het makkelijk om te verdwalen en nooit meer teruggevonden te worden.

Zo kregen vaak elfen en trollen de schuld van de mysterieuze gebeurtenissen en onverklaarbare verdwijningen. Ook tegenwoordig beschouwen veel IJslanders elfen nog als iets dat serieus genomen dient te worden. Volgens recente peilingen denkt ongeveer de helft van de bevolking dat hun bestaan mogelijk is. Het zal je wellicht verbazen maar dit geloof gaat zo diep dat bij het ontwerpen van snelwegen, vrijwel altijd om de vermoedelijke onderkomens van elfen heen wordt gebouwd. Families die een nieuw huis willen bouwen, huren soms ook wel eens een elfen kenner in om er zeker van te zijn dat hun bouwgrond niet behoort tot een elfengemeenschap of ander feeënvolk.

IJsland is ook bekend om de IJslandse paarden. Deze kleine maar zeer sterke paarden hebben als bijzonderheid dat ze naast stap, draf en galop nog 2 extra gangen hebben; de tölt en telgang. De paarden worden trouwens al sinds de Vikings periode raszuiver gefokt en er geldt een invoerverbod voor uitheemse rassen.

Natuur

De natuur is IJsland in ongerept en ruig. IJsland is ook constant in beweging. Door de ligging op de Midden-Atlantische Rug groeit het eiland aan door vulkanisme. Ook vrijwel nergens tref je zoveel spectaculaire watervallen, actieve vulkanen, ijsgrotten en heetwaterbronnen aan als op IJsland.

Opvallend is dat je vrijwel geen bomen tegenkomt op IJsland. De vele oerbossen zijn gekapt en in het verleden gebruikt om huizen te verwarmen. Tegenwoordig is ongeveer 90% van alle gebouwen in IJsland geothermisch verwarmd. Kokendheet water wordt opgepompt en via pijpleidingen naar alle uithoeken van het land gestuurd. De geothermische warmte wordt ook gebruikt om groenten kassen te verwarmen waar o.a. tomaten en komkommers worden gekweekt.

Eigenlijk is IJsland 1 groot natuurpark, maar officieel zijn er 3 nationale Parken.

Nationaal Park Snæfellsjökull
De vulkaan ligt op het sprookjesachtige schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland, waar je een prachtige magische natuur vindt met lavavelden, hoge kliffen en watervallen. Je maakt ook kans om voor de kust walvissen en zeehonden te zien en bijzondere vogelsoorten.

Nationaal Park Vatnajökull
Vatnajökull is ontstaan door de samenvoeging van twee oudere nationale parken: Skaftafell en Jökulsárgljúfur. Het Nationale Park is een van de grootste van Europa en wordt vooral gevormd door de Vatnajökull gletsjer. Onder deze gletsjer, ligt een ijslaag tot wel 950 meter dik. In het park tref je ook andere actieve vulkanen. De gletsjer staat bekend om zijn ijsgrotten. Je kunt hier een bijzondere tocht onder het ijs maken.

Nationaal Park Thingvellir
Dit schitterende natuurgebied maakt deel uit van de Gouden Cirkel. Op weinig plekken ter wereld is de Midden-Atlantische Rug zo goed zichtbaar als hier, Deze loopt dwars door het gebied en de grote vlakte van Thingvellir vormt de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische plaat. Je kunt dus technisch gezien met 1 voet in Amerika staan en met de andere in Europa.

De tektoniek heeft hier breuklijnen, vulkanen en kloven veroorzaakt. Voor de IJslanders zelf is dit ook een belangrijke historische plaats. Hier richtten de nakomelingen van Ingólfur Arnarson, die de stichter was van Reykjavik, het eerste IJslandse parlement

Nina 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Nina
Expert-IJsland
"Het spotten van walvissen is echt een magische ervaring. In de heldere, koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan wemelt het van de walvissen. De beste plek om dit te ervaren is Husavik in het noorden van IJsland. In de periode van mei t/m september vertrekken er dagelijks walvissafari’s."
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Jelle
Expert-IJsland
"Ontspannen in IJsland kan in één van de vele warmwaterbronnen die het land rijk is. De Blue Lagoon is de bekendste maar ook de meest prijzige en drukste warmwaterbron. Een goed alternatief is de Secret Lagoon, verscholen in de natuur of de Sky Lagoon met een prachtige infinity pool waar je de zon kunt zien ondergaan in zee."
Dagmar
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Dagmar
Expert-IJsland
"Op IJsland kun je prachtige excursies maken om het noorderlicht te spotten. Dit bijzondere lichtverschijnsel in de atmosfeer is vooral ’s winters bij helder weer te zien. Hoe donkerder, hoe beter! De maanden november t/m februari zijn daardoor het meest geschikt."
Britt 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Britt
Expert-IJsland
Janette
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Janette
Expert-IJsland
"Maak tijdens je rondreis door IJsland ook zeker een stop op het schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland wordt ook wel mini-IJsland genoemd. Zo vind je hier vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, grotten, watervallen, meren warme en koude waterbronnen."

Populaire reizen naar IJsland

Bekijk meer >
Skogafoss waterval in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 6
De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland Fly Drive IJsland
 • Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel
 • Bewonder Glacier Lagoon Jökulsárlón
 • Wandel naar de indrukwekkende waterval Skógafoss
Walvis safari bij Reykjavik in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 8
Land van IJs en Vuur Fly Drive IJsland
 • Het magische schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland
 • De imposante watervallen en gletsjers van Skaftafell
 • De ijsschotsen bij Glacier Lagoon Jökulsárlón
Stokkness in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Cirkel rondom IJsland Fly Drive IJsland
 • De vele natuurwonderen van IJsland
 • Het magische krater meer Mývatn en de Walvishoofdstad Húsavík
 • Het schiereiland Snæfellsnes met de iconische Kirkjufell berg

Activiteiten en excursies in IJsland

Bekijk meer >
Foodwalk dagtour Reykjavik
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Food Tour Reykjavik Dagexcursie | Reykjavik
 • Perfecte manier om Reykjavik te ontdekken
 • Ideaal voor food lovers
 • Proef 10 IJslandse specialiteiten
Gouden Cirkel Tour van Ijsland
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Gouden Cirkel van IJsland Dagexcursie | Reykjavik
 • Heetwaterbronnen van Geysir
 • De Gouden Gullfoss Waterval
 • Nationale Park Thingvellir
man in ijs grot Breiðamerkurjökull ijsland
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Breiðamerkurjökull ijsgrot en gletsjer tour Dagexcursie | Jökulsárlon
 • Wandeling met gids door het gletsjerdal om de ijs grot te bereiken
 • Bezoek aan ijs grot en gletsjer Breiðamerkurjökull
 • Rit in de grootste superjeep van IJsland

Hotels in IJsland

Bekijk meer >
icelandair hotel reyjavik marina in ijsland
 • Hotel
 • Reykjavik
Icelandair Hotel Reykjavik Marina
 • Sfeervolle Boutique Hotel
 • Gelegen in populaire 101 havengebied
 • Open haard in lobby
Klettur Hotel in Reykjavik Ijsland
 • Hotel
 • Reykjavik
Klettur hotel
 • In het centrum van het hippe Reykjavik
 • Moderne kamers
 • Gratis WiFi

Ook naar IJsland?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

IJsland
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Reisverslag IJsland

Reisverslag IJsland: land van vuur en ijs

Gepubliceerd: 01/12/2023
IJsland is een land waar de natuur haar meest majestueuze...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding