Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Reisverslag IJsland: land van vuur en ijs

Gepubliceerd: 01/12/2023

IJsland is een land waar de natuur haar meest majestueuze kant onthult. Deze adembenemende bestemming, gelegen in het hart van de noordelijke Atlantische Oceaan, geeft je de indruk in een sprookjesachtig landschap te zijn beland. Hier ontvouwen zich natuurwonderen als ijsgrotten, enorme watervallen die hun krachtige aanwezigheid laten gelden, heetwaterbronnen die je uitnodigen om te ontspannen te midden van het geweldige decor van Moeder Natuur. Maar ook eindeloze lavavelden en vulkanen die getuigen van oude vulkanische tumulten nodigen je uit om op avontuur te gaan.

Het noorderlicht achterna

September is de perfecte maand om jezelf onder te dompelen in de betoverende schoonheid van IJsland! Het weer is nog niet te koud en de kans om het magische noorderlicht te aanschouwen is aanwezig. Als manager product development van 333travel reis ik regelmatig naar verre bestemmingen. Met een vlucht van Iceland Air is het minder dan 3 uur vliegen, maar bij aankomst stap je in een totaal andere wereld. Mijn 4WD huurauto stond al klaar en ik begon mijn eerste rit naar Hella, een dorpje gelegen aan de zuidkant van IJsland. Aangekomen in een sfeervol geelkleurig houten hotel gelegen in de weidse natuur, is de uitdrukking “In the middle of nowhere” geheel van toepassing. Bij de receptie kun je je telefoonnummer achtergelaten als je gebeld wilt worden wanneer het noorderlicht zich zou laten zien. Helaas bleef het stil.

Watervallen en zwarte lavastranden

IJsland herbergt enkele van 's werelds meest beroemde watervallen. Helemaal bijzonder is het als je erachter kunt lopen zoals bij Seljalandsfoss. Terwijl het ijskoude water 65 meter naar beneden stort, kun je een wandeling maken achter de gordijnen van nevel en druppels. Je bent dan letterlijk omringd door de natuur. Vergeet daarom ook nooit om een regenjas mee te nemen naar IJsland. Op nog geen 30 minuten rijden ligt de volgende indrukwekkende waterval, Skogafoss. Je kunt langs de waterval omhoogklimmen voor een spectaculair uitzicht. Het water dendert op volle kracht naar beneden. Een korte rit verder liggen de zwarte lavastranden van Vik. Het landschap verandert drastisch. Hier ontmoet je de Atlantische Oceaan en ervaar je de contrasten tussen het donkere vulkanische zand en het woeste, witte schuim van de golven.

Seljalandfoss IJsland

Vik IJsland

Hiken naar een ijsgrot

In IJsland kun je ook de meest bijzondere excursies ondernemen. Zo stond bij mij de tocht naar de Katla IJsgrot op het programma. De Katla ijsgrot is ontstaan door diverse uitbarstingen van de Katla vulkaan die verstopt ligt onder de Mýrdalsjökull gletsjer. De Katla vulkaan (1450 meter) staat bekend als één van de gevaarlijkste en meest actieve vulkanen van IJsland. Met een stoere gids rijd je in een super Jeep een stuk off-road voordat je naar de ingang van de grot kunt lopen. Hier gaan de spijkersokken onder je schoenen, zet je een helm op en sta je direct in de wonderlijke wereld van Katla. Een onvergetelijke ervaring.

Reisverlsag IJsland Katla cave

Per zodiac langs de ijsrotsen van Galcier Lagoon

Ik heb de nacht doorgebracht in een hotel aan de voet van Europa's grootste gletsjer, Skaftafell. Tijdens een ochtendwandeling door het natuurreservaat bevonden we ons helemaal alleen, omringd door een oorverdovende stilte, slechts doorbroken door het krakende en scheurende geluid van het ijs. Wat een adembenemende start van de dag!

Jokulsarlon is een betoverende gletsjerlagune in het zuiden van IJsland, bezaaid met ontelbare ijsbergen. Deze lagoon is het diepste meer van heel IJsland, met een diepte van 248 meter. Met een zodiac kun je een fascinerende boottocht maken langs de ijsbergen, vaak schitterend blauw van kleur. Onderweg zie je zeehonden zwemmen en rusten op drijvende ijsbergen.

Diamond Beach IJsland

De ijsbergen die zich losmaken van de gletsjer glijden de lagune in, om vervolgens hun weg te vinden naar de zee, waar ze langzaam smelten. Na hun reis door de golven van de Atlantische Oceaan spoelen ze uiteindelijk aan op het diepzwarte Diamond Beach, gepolijst en glanzend als glinsterende diamanten. Een bijzonder natuurfenomeen. Aan de oever van Glacier Lagoon staan foodtrucks en picknick tafels; een ideale plek om even te lunchen of koffie te drinken.

Sky Lagoon

Sky LAgoon IJsland Na diverse hotelinspecties in Reykjavik en een lunch in de foodhal Grandi Mathöll in de haven, besloot ik mijn reis in stijl af te sluiten met een bezoek aan de Sky Lagoon. Dit was een authentieke kennismaking met de IJslandse badcultuur, gelegen in een geothermische lagune aan de oceaan, slechts 15 minuten buiten Reykjavik. Het was een fantastische ervaring om in een natuurlijke warmwaterbron vol stoom te kunnen ontspannen.

Noorderlicht IJsland

Aangezien mijn vlucht erg vroeg in de ochtend vertrok, moest ik om 04.30 uur 's ochtends door de lavavelden naar de luchthaven rijden. En toen, plotseling, verscheen het noorderlicht! Wat een prachtige manier om afscheid te nemen van dit unieke land.

Zelf het Land van Vuur en IJs ontdekken? Bekijk ons aanbod rondreizen naar IJsland of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Mooiste tempels Bali

De mooiste tempels op Bali

Gepubliceerd: 06/03/2024
Bali staat bekend om zijn prachtige Hindoeistische tempels, doordrenkt van...
Lees meer
Reisverslag IJsland

Reisverslag IJsland: land van vuur en ijs

Gepubliceerd: 01/12/2023
IJsland is een land waar de natuur haar meest majestueuze...
Lees meer
Oeganda

Op ontdekking in 'De Parel van Afrika'

Gepubliceerd: 21/12/2022
Uganda (Oeganda) is minder bekend dan bijvoorbeeld de buurlanden Kenia...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Skogafoss waterval in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 6
De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland Fly Drive IJsland
  • Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel
  • Bewonder Glacier Lagoon Jökulsárlón
  • Wandel naar de indrukwekkende waterval Skógafoss
Walvis safari bij Reykjavik in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 8
Land van IJs en Vuur Fly Drive IJsland
  • Het magische schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland
  • De imposante watervallen en gletsjers van Skaftafell
  • De ijsschotsen bij Glacier Lagoon Jökulsárlón
Stokkness in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 10
Cirkel rondom IJsland Fly Drive IJsland
  • De vele natuurwonderen van IJsland
  • Het magische krater meer Mývatn en de Walvishoofdstad Húsavík
  • Het schiereiland Snæfellsnes met de iconische Kirkjufell berg

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding