Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Typisch IJsland

Gepubliceerd: 12/02/2021

Wist je dat IJsland het dunst bevolkte land van Europa is? Tijdens een rondreis IJsland reis je door een ruige natuur, bewonder je watervallen, geisers en vulkanen, wandel je over zwarte stranden en kun je in de wintermaanden het Noorderlicht aanschouwen. Niets in IJsland is zoals in Europa. IJsland kenmerkt zich door unieke, typische kenmerken. Maar wat is dan typisch IJslands? Wij zochten het voor je uit. 

Namen in IJsland

IJslanders spreken nog steeds de taal van de Vikingen, het oud-Noors. De IJslandse achternamen worden anders gevormd dan dat wij Europeanen gewend zijn. Als er een kind geboren wordt, krijgt deze eerst de naam van de vader, daarna een eigen naam en daar achter wordt het woordje zoon (son) of dochter (dóttir) toegevoegd.  

In IJsland hebben ze genoeg tijd om de juiste naam uit te kiezen. Waar wij al binnen een paar dagen ons kind moeten aangeven, heb je in IJsland 5 weken de tijd om een naam te kiezen voor je kind. 

Papegaaiduikers in IJsland

IJslandse Paarden

Via de Vikingen kwamen de paarden in IJsland. Nu worden de paarden met de naam IJslanders al meer dan duizend jaar gefokt. Er geldt een importverbod, zodat er alleen maar IJslanders in de wei lopen.  

De IJslandse paarden zijn klein, maar heel sterk en intelligent. In de zomermaanden leven de paarden in de vrije natuur, maar in de wintermaanden zoeken ze hun warme stallen op. Toch zul je ook in de winter zeker paarden gaan zien tijdens je rondreis door IJsland.  

IJslandse paarden

Heetwaterbronnen

In IJsland vind je maar liefst meer dan 100 heetwaterbronnen, van grote tot zeer kleine. Een bezoek aan een warmwaterbron mag dan ook niet ontbreken tijdens je reis door IJsland. Even badderen in een thermaal bad hoort bij de IJslandse gewoontes. Zelf zoekt de lokale bevolking regelmatig een warmwaterbron op om zich te laten omringen door warmte in het vaak koude IJsland. Maar niet alleen om op te warmen, het hoort ook bij hun gezonde leefstijl. 

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland, maar de laatste jaren zijn er steeds meer bronnen bijgekomen. Denk aan Secret lagoon, Fontana Laugarvatn, Mývatn Nature Baths en Sky Lagoon. De bronnen zijn gelegen midden in de natuur, met een schitterend uitzicht. 

Lees in ons blog ‘Relaxen in de Blue Lagoon’ alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan een van de warmwaterbronnen van IJsland. 

Relaxen in de Sky Lagoon nabij Reykjavik, IJsland

Elfen, trollen, kabouters en geesten

In IJsland leven mensen die horen tot het Huldafólk. Dit volk gelooft dat er naast mensen ook onzichtbare wezens in IJsland wonen.  

De natuur speelt een belangrijke rol in het leven van de IJslanders. Zo geloven zij dat er trollen en geesten in meren en grotten wonen. Deze trollen en geesten verschuilen zich tussen lava en rotsen, want zonlicht kunnen ze niet verdragen. Je zult tijdens je reis zien dat er veel eigenaardige stenen vormen te zien zijn in IJsland. Men denkt dat dit trollen waren die versteend zijn geraakt door het zonlicht. Voor ons een fotogeniek plaatje, maar voor de Huldafólk een serieus tafereel. Zo mag je ook nooit met stenen gooien, want dan raak je misschien een elfenhuis. Veel IJslanders hebben ook houten elfenhuisjes in hun tuin staan. Nu weet je dat deze tuin hoort tot iemand van het Huldafólk. Toch zullen veel IJslanders niet openlijk spreken over hun geloof en het vooral vertalen naar de balans tussen mens en natuur. 

IJsland trollen en elfen

IJslandse specialiteiten

Het zal je niet bevreemden dat er op het IJslandse menu veel vis voorkomt. Vis wordt op vele manieren klaargemaakt: gegrild, gekookt, rauw, gedroogd, gestoomd, gebakken of in het zuur. 

Hákari
Typische IJslands is Hákari, beter bekend als haaienvlees. De haai wordt in reepjes en stukken gesneden nadat het anderhalf tot drie maanden onder de grond heeft gelegen om te fermenteren, waarna het minstens nog twee maanden in de wind hangt om te drogen. Over de smaak valt te twisten, maar de IJslanders zien het als een delicatesse. 

Skyr
Je ziet het tegenwoordig ook in onze supermarkten, de IJslandse yoghurt Skyr. De structuur is heel stevig en wordt in IJsland geserveerd voor het ontbijt met bijvoorbeeld bessen, maar ook als toetje met room en suiker. Heerlijk! 

IJslandse Skyr

Midzomernacht

Niet alleen in Noorwegen, Zweden en Denemarken wordt midzomernacht gevierd met festivals, marktjes en feesten. Ook IJsland viert deze dag uitbundig. Wil je dit spektakel meemaken? Probeer dan in juni af te reizen naar IJsland. 

Zelf deze typische IJslandse gewoontes en gebruiken ervaren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar IJsland of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Skogafoss waterval in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 6
De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland Fly Drive IJsland
  • Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel
  • Bewonder Glacier Lagoon Jökulsárlón
  • Wandel naar de indrukwekkende waterval Skógafoss
Walvis safari bij Reykjavik in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 8
Land van IJs en Vuur Fly Drive IJsland
  • Het magische schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland
  • De imposante watervallen en gletsjers van Skaftafell
  • De ijsschotsen bij Glacier Lagoon Jökulsárlón
Stokkness in IJsland
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 10
Cirkel rondom IJsland Fly Drive IJsland
  • De vele natuurwonderen van IJsland
  • Het magische krater meer Mývatn en de Walvishoofdstad Húsavík
  • Het schiereiland Snæfellsnes met de iconische Kirkjufell berg

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding