Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Typisch IJsland

Gepubliceerd: 12/02/2021

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Als je aan IJsland denkt, dan denk je aan ruige natuur, hoge watervallen, geisers, vulkanen, zwarte stranden en het magische noorderlicht, maar IJsland heeft nog veel meer unieke typische IJslands kenmerken. Want niets in IJsland is, zoals Europa.

Namen in IJsland

IJslanders spreken nog steeds de taal van de Vikingen, het oud-Noors. De IJslandse achternamen worden anders gevormd dan dat wij in Europeanen gewend zijn, De voornaam van de vader krijgt het achtervoegsel son (zoon) of dóttir (dochter). Bovendien heb je in IJsland 5 weken de tijd om na de geboorte een naam te kiezen, die het beste bij je baby past.

IJslandse Paarden

Via de Vikingen kwamen de paarden in IJsland aan en worden sinds dien al meer dan duizend jaar raszuiver gefokt en geldt er een import verbod. De IJslandse paarden zijn klein, maar heel sterk en intelligent. De hele zomer leven de meeste paarden in de vrije natuur. In de maand september worden de paarden bij elkaar gedreven en dit wordt het göngur genoemd. Een bijzonder kenmerk is dat de meeste paarden 3 basisgangen kennen. De IJslande paarden kunnen zich in vier en soms zelfs vijf verschillende gangen voortbewegen. Deze extra gangen heten tölt en telgang.

IJslandse paarden

Heetwaterbronnen

Een bezoek aan een warmwaterbron kan niet vergeten worden wanneer je naar IJsland gaat. Badderen in een thermaal bad zijn letterlijke hotspots en horen bij het land en zijn gewoontes. Want de IJslanders gaan zelf ook graag naar thermale baden om zich te laten omringen door warmte in het vaak koude IJsland. Bovendien past het bij hun gezonde levensstijl.

Heetwaterbron in IJsland

De bekendste is Blue Lagoon, maar er zijn vele andere die goedkoper, rustiger en net zo prachtig zijn, Denk aan Secret lagoon, Fontana Laugarvatn en Mývatn Nature Baths. Binnenkort komt er nog een schitterende hotspot bij Sky Lagoon, net buiten Reykjavík. Vaak zijn ze gelegen midden in de natuur met een schitterend uitzicht. De meeste hebben ook sauna’s. Dus ideaal voor een wellness moment tijdens een reis door IJsland.

Elfen, trollen, kabouters en geesten

IJsland wordt behalve door mensen ook bewoond door onzichtbare wezens, volgens een groot deel van de IJslanders. Deze bewoners worden het huldafólk genoemd. De natuur speelt een belangrijke rol in het leven van de IJslanders en zij geloven dat er trollen en geesten in meren en grotten wonen. Ze verschuilen zich tussen lava en rotsen. Je mag ook niet met stenen gooien, want dan raak je misschien een elven huis. Veel IJslandse tuinen hebben dan ook houten elfenhuisjes staan bij elvenstenen. Trollen kunnen niet tegen zonlicht. Overal in IJsland zijn eigenaardige stenen vormen te zien, waarvan men denkt dat het trollen waren die versteend zijn geraakt door het zonlicht. Toch zullen een hoop IJslanders niet openlijk spreken over hun geloof in het huldafólk en het vooral vertalen naar de balans tussen mens en natuur.

IJsland trollen en elfen

IJslandse specialiteiten

Het zal je niet bevreemden dat er op het IJslandse menu veel vis voorkomt. Vis wordt op vele manieren klaargemaakt: gegrild, gekookt, rauw, gedroogd, gestoomd, gebakken of in het zuur.

Hákari

Typische IJslands is Hákarl. Dit is haaienvlees in reepjes en stukken gesneden nadat het anderhalf tot drie maanden onder de grond heeft gelegen om te fermenteren, waarna het minstens nog twee maanden in de wind hangt om te drogen. Over de smaak valt te twisten, maar de IJslanders zien het als een delicatesse.

Skyr

Je ziet het tegenwoordig ook in onze supermarkten, de IJslandse yoghurt Skyr. De structuur is heel stevig en wordt in IJsland geserveerd voor het ontbijt met bijvoorbeeld bessen, maar ook als toetje met room en suiker.

IJslandse Skyr

Midzomernacht

Niet alleen in Noorwegen, Zweden en Denemarken wordt midzomer gevierd met festivals, marktjes en feesten. Ook IJsland viert dit uitbundig.

Zelf deze typische IJslandse gewoontes en gebruiken ervaren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar IJsland of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Tel Aviv Israël

Wat te doen in Tel Aviv
Tel Aviv is een bijzondere mix van hip, modern en... Lees meer

Mauritius mooi strand

De mooiste stranden van Mauritius
Mauritius ligt in de Indische Oceaan en behoort officieel bij... Lees meer

Dode Zee

5 redenen om in 2021 naar het Midden-Oosten te gaan!
Wist je dat het Midden-Oosten dé reisbestemming wordt van 2021?... Lees meer

jordanië bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden om te bezoeken in Jordanië
Natuurlijk is Jordanië voornamelijk bekend om Petra. Maar Jordanië heeft... Lees meer

Dode Zee Israël

8 reden waarom Israël op je bucketlist moet
Eindeloze woestijnen, een prachtige onderwaterwereld, Bijbelse plaatsen, smalle straatjes met... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Maleisisch Borneo orang Oetan

Maleisisch Borneo: Natuurwonderen en méér

Gepubliceerd: 29/11/2021
De spectaculaire en grillige natuur van Borneo is uniek en...
Lees meer
Dieren in Nieuw Zeeland

Het unieke dierenrijk van Nieuw-Zeeland

Gepubliceerd: 17/09/2021
Nieuw-Zeeland is een echte natuurbestemming. Tijdens een fly drive door...
Lees meer
Masai Kenia

De Masai in Kenia

Gepubliceerd: 07/09/2021
De Masai zijn een kleurrijk nomadisch volk in Oost-Afrika. Mede...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Skogafoss waterval in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 6
De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland Fly Drive IJsland | De vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland
 • Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel
 • Bewonder Glacier Lagoon Jökulsárlón
 • Wandel naar de indrukwekkende waterval Skógafoss
Walvis safari bij Reykjavik in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 8
Land van IJs en Vuur Fly Drive west en zuid IJsland | Land van IJs en Vuur
 • Het magische schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland
 • De imposante watervallen en gletsjers van Skaftafell
 • De ijsschotsen bij Glacier Lagoon Jökulsárlón
Stokkness in IJsland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Cirkel rondom IJsland Fly Drive IJsland | Cirkel rondom IJsland
 • De vele natuurwonderen van IJsland
 • Het magische krater meer Mývatn en de Walvishoofdstad Húsavík
 • Het schiereiland Snæfellsnes met de iconische Kirkjufell berg

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding