Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes

Gepubliceerd: 09/05/2022

Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden. Misschien ben je thuis al gek op de Mexicaanse keuken en staat het wekelijks op het menu. In Mexico blijf je genieten van de vele smaken en verschillende gerechten. Wij hebben de lekkerste gerechten die je moet proberen op een rij gezet.

Chilaquiles

Chilaquiles is van origine een echt boeren ontbijtgericht uit het binnenland van Mexico. Het ziet er niet alleen lekker uit, maar het is daarnaast ook een stevige basis om je dag te beginnen. Je hebt een groene (verde) en een rode (rojo) variant afhankelijk van welke saus je voorkeur heeft. Het gerecht bestaat oorspronkelijk uit allemaal leftovers. Zo maakten ze van de overgebleven tortilla’s reepjes die ze frituurden en gebruikten ze de salsa van de vorige avond. Even opwarmen, chips er doorheen en nog een eitje erop en klaar is het ontbijt. Nu worden de chilaquiles vaak geserveerd met allerlei toppings zoals geplukte kip, kaas, guacamole, zure room en kaas.

Mexicaanse chilaquiles

Taco's el Pastor

Taco’s zijn er in vele soorten in Mexico. Maar onweerstaanbaar lekker zijn deze typische streetfood-taco’s. De oorsprong van de Taco’s al Pastor gaat terug naar halverwege de vorige eeuw toen Libanese immigranten deze bereidingswijze introduceerden. Net als shoarma wordt het vlees namelijk aan een spit geregen en gegrild. De Mexicanen gebruiken varkensvlees in plaats van lamsvlees en hebben er hun eigen draai aan gegeven door het op een typische manier te marineren met achiote (zaadjes van de orleaanboom) en diverse kruiden en pepers. Je tortilla met vlees kun je vervolgens naar wens nog afmaken met koriander, limoen en ananas. Smullen maar!

Mexicaanse taco's al Pastor

Tostadas

Een tostada is eigenlijk een geroosterde of gefrituurde maistortilla, van witte of blauwe mais, die je kunt beleggen met allerlei lekkere en verschillende ingrediënten. Je zult dan ook wel het woord toast herkennen. Zoals gezegd kun je ze op heel veel verschillende manieren toppen met vlees, vis (ceviche) en groenten.

Mexicaanse tostada's

Vasos de fruta

Wanneer je in Mexico over straat loopt, kom je ongetwijfeld één van de vele fruitstalletjes tegen. Naast heerlijke, verse fruitsapjes verkopen ze ook vaak fruitsalades met Mexicaanse pit. Vaak geserveerd in een plastic beker waarbij het fruit in lange stroken wordt gesneden. De salade prikkelt de zintuigen door de combinatie van fris en zoet fruit, het zure van de limoensap, een beetje zout en wat pit van de chili.

Vasos de fruta, een Mexicaanse fruitsalade

Chapulines

Geen gerecht, maar een typische Mexicaanse snack en een echte delicatesse… Sprinkhanen! Of je ze nu op een tortilla, taco of quesadilla wilt, overal kun je sprinkhanen bij eten. Ook worden ze vaak gegeten als een lekkere snack bij een glaasje mezcal. De krokant gebakken sprinkhanen lijken namelijk een beetje op chips en worden op smaak gebracht met limoen, knoflook, eventueel wat zout en uiteraard chili.

Mexicaanse sprinkhanen, chapulines

Mole

Mole, je spreekt het uit als molé, is dé nationale saus van Mexico. Er zijn heel veel verschillende varianten in allerlei kleuren, maar iedere variant is in elk geval pittig door de toevoeging van chilipeper. De bekendste Mole-saus is de Mole Poblano die gemaakt wordt met chocolade. Klinkt gek, maar de chocola is niet overheersend en is juist een goede tegenhanger voor de pittige peper. De saus past goed bij gevogelte en rundvlees, maar is ook heerlijk in combinatie met taco’s en enchilada’s.

Mexicaanse Mole Poblano

Guacamole

De guacamole die je in Nederland koopt, is niet te vergelijken met de verse guacamole die je in Mexico voorgeschoteld krijgt. Deze bekende avocadodip heeft een eeuwenoude geschiedenis en vindt zijn oorsprong in het Mexico van lang geleden. De Azteken zijn de uitvinders van deze romige, groene saus. In Nederland eten we guacamole vaak tijdens feestjes met tortillachips, maar in Mexico is het veel meer onderdeel van de dagelijkse ‘eet routine’. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak op tostada’s gesmeerd of opgerold in zachte maistortilla’s. Om het echte Mexico te beleven koop je het dus niet kant en klaar in de supermarkt, maar maak je het vers met pepers in plaats van knoflook. En niet in de blender. Guacamole mag een bite hebben!

Mexicaanse guacamole

Tlayudas

De Tlayuda is het Mexicaanse antwoord op de pizza en zeer populair in Oaxaca, het streetfood mekka van Mexico. De bodem wordt gemaakt van een groot tortillavel  gemaakt van mais. Het vel bakt men eerst op een plaat of in een speciale platte gietijzeren pan. Eerst smeert men de bodem in met ‘asiento’ (geroosterd, grof varkensvet ook wel reuzel genoemd). Een veel gebruikt ingrediënt in Mexico, dat bijvoorbeeld ook door het meel voor taco’s zit. De knapperige, dunne tortilla wordt vervolgens bedekt met een spread van bonen, sla of kool, avocado, vlees, de typische queso fresco (oaxaca kaas) en salsa. Wanneer je de Netflix documentaire Street Food: Latin America hebt gezien dan zal dit heerlijke gerecht je zeker bekend voorkomen!

Mexicaanse tlayudas

Elote

De gegrilde maiskolven van de BBQ kennen we natuurlijk ook in Nederland. Lekker met een beetje boter en een beetje zout. Maar de manier waarop de Mexicanen het doen, is een heel andere smaakbeleving. Je vindt ze overal op straat en het wordt ook bij de mensen thuis vaak gegeten. De maiskolven worden bedekt onder een laag saus van Mexicaanse cotija-kaas, zure room, mayonaise, knoflook, koriander en chilipoeder. Afgetopt met een laag grof zout is het heerlijk kluiven tot de laatste maiskorrel.

Mexicaanse elotes

Pozole

Deze traditionele soep, of misschien wel meer een soort stoofpot, bestaat in de basis uit hominy-mais waaraan vaak varkensvlees of kip wordt toegevoegd. De pozole varieert naar gelang de plaats waar het wordt bereid, maar er zijn drie soorten; de witte, de groene en de rode pozole. Een beetje zoals de Mexicaanse vlag. Het verschil? De rode pozole bevat rode gedroogde chili’s, groen gebruikt verse chili’s en in de witte variant zit geen chili.

Mexicaanse pozole

Aguachile/Ceviche

Ceviche is inmiddels helemaal op de kaart gezet en zo zijn er over de hele wereld verschillende cevicheria’s ontstaan. Ceviche, een combinatie van citrus en koriander met gemarineerde rauwe vis en pepers, vindt zijn oorsprong in Peru, maar wordt ook in Mexico veelvuldig bereidt. Een Mexicaanse variant op de ceviche die je veelvuldig aan de westkust vindt is Aguachile. De naam komt logischerwijs van de woorden agua (water) en chile (pepertjes). Het is dan ook een mengsel van gemalen pepertjes en water gecombineerd met rauwe garnaal/vis, komkommer, rode ui, koriander en limoensap. Het grootste verschil met de ceviche is dat de vis meteen geserveerd wordt met chili en limoen waardoor het nog een stuk frisser is. Het lijkt in die zin een beetje op sashimi. Geserveerd met tostada’s en een biertje is dit in de zomer een heerlijke comfort food!

Mexicaanse aguachile, ceviche

Tamales

Tamales zijn gemaakt van maisdeeg en worden gestoomd in een maïsschil. De rol wordt naar keuze gevuld met vlees, groenten, kaas, fruit of andere ingrediënten en op smaak gebracht met chilipepers. Het is een geliefde streetfood-snack in heel Mexico en wordt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gegeten.

Kijken bij het maken van Mexicaanse tamales in Mexico

Tlacoyos

Een Tlacoyo is een echte Mexicaanse streetfood-snack. Het heeft een ovaalvormige bodem gemaakt van mais gevuld met Mexicaanse kaas (vergelijkbaar met ricotta), bonen en salsa. Heerlijk om op te smullen als het net van de grill af komt.

Mexicaanse tlacoyos

Michelada

Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken. Het lijkt nog het meest op een Bloody Mary, maar dan met bier. Een soort Mexicaanse biercocktail dus.   

Michelada, een Mexicaanse biercocktail

Mezcalita

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. De Mezcalita is een Margerita-cocktail gemaakt met Mezcal en het sap van diverse citrusvruchten. Mezcal is momenteel sowieso een hip drankje, puur of dus juist in een cocktail. Door het rokerige karakter geeft het een heerlijke kruidigheid mee aan citrus. Een randje van Tajin (chilipeper, limoen en zout) maakt het helemaal af en geeft een heerlijke bite aan elke slok).

Wij organiseren een bezoek aan een Mezcal-brouwerij in Oaxaca. Hier lees je meer.

Het tropische Mexicaanse drankje, Mezcalita

Jarritos

Elke Taqeria in Mexico heeft op zijn minst een paar smaken Jarritos frisdank om je taco mee weg te spoelen. Jarrito komt van het woord “kan” in het Spaans en verwijst naar de Mexicaanse traditie van het drinken van water en andere dranken uit kannen. In Jarritos worden enkel natuurlijke fruitsmaken gebruikt en ze zijn iets bruisender dan de traditionele frisdranken die in Nederland worden verkocht. Als je op zoek bent naar een heerlijk verfrissend koolzuurhoudend drankje, dan zijn Jarritos de perfect dorstlesser.

Jarritos in Mexico

Heb je na het lezen van dit blog zin gekregen om naar Mexico te gaan? Wil je nog meer informatie over deze veelzijdige bestemming? Neem een kijkje bij onze rondreizen Mexico of vraag een reisvoorstel op maat aan. 

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Calakmul Maya stad Xpujil Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 2
De magie van Calakmul Meerdaagse tour | Campeche/Palenque
  • Maya stad Calakmul
  • Tempels diep in de jungle verscholen
  • Kans om wildlife te spotten
Rondreis Yucatan Mexico
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Yucatán & Chiapas Fly Drive Mexico
  • Maya tempels en koloniale steden
  • Ruige jungle en lokale stammen
  • Relaxen bij Bacalar en aan Caribische stranden
Flamingo's Celestun Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 1
Flamingo’s van Celestun Dagexcursie | Mérida
  • Flamingo’s en pelikanen spotten
  • Mooie boottocht door de mangroven
  • Relaxen aan een mooi strand

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding