Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Onsen in Japan

Gepubliceerd: 06/01/2021

Er is weinig te bedenken dat meer traditioneel Japans is dan de Japanse onsen. Onsen betekent eigenlijk simpelweg warmwaterbaden met water uit een geiser. Het is dus per definitie niet ‘gewoon’ warm water. Japan is een land met veel vulkanische activiteit dus onsen liggen verspreid door het hele land. Oorspronkelijk waren het vaak publieke badhuizen. Vandaag de dag kom je ze tegen in veel uiteenlopende vormen. Sommigen worden gerund door de lokale gemeente en andere privé, al dan niet als onderdeel van een hotel of traditionele ryokan.

In de modernere tijd waar iedereen thuis ook een douche heeft is de functie minder dat van een publiek badhuis. Meer en meer is het een vorm van ontspanning. Iets wat je doet voor de rust, ontspanning en de ervaring.

Het bezoeken van een onsen

De meeste toeristen zullen een onsen niet zo snel los bezoeken maar kiezen er voor om tijdens de reis in Japan een verblijf in een traditionele ryokan te boeken. Dit raden wij ook aan omdat dit een complete ervaring biedt met zowel het verblijf in de ryokan als een bezoekje aan de onsen. Maar uiteraard is een onsen ook los te boeken als dagje uit.

Onsen in Japan

Verblijf je in de ryokan waar de onsen bij hoort? Kleed je je op de kamer om naar de yukata (een soort badjas). Eigenlijk is het een simpele, alledaagse versie van de kymono. Verder vind je op de kamer ook een klein handdoekje. Deze dien je mee te nemen en te gebruiken voor het wassen en baden. De grote handdoek om je af te drogen op het eind vind je op de kamer of in de kleedruimte van de onsen. Dit kun je navragen bij de receptie/infobalie. Als je een losse onsen boekt zonder verblijf krijg je deze handdoeken doorgaans bij het betalen van de entree.

De meeste onsen hebben kleine kluisjes in de kleedruimte. In de onsen is iedereen naakt. Dit voelt misschien even vreemd... maar laat het los. Iedereen is naakt en niemand kijkt er raar van op.

Na de kleedruimte kom je vaak in een wasruimte. Hier zie je kleine krukjes staan en vind je zeep. Het is de bedoeling dat je jezelf hier grondig wast. Na het wassen neem je de kleine handdoek mee naar de baden. Er zijn doorgaans vakjes waar je deze weg kunt leggen maar je ziet dat veel mensen deze op hun hoofd dragen. Iedere oplossing waarbij  de handdoek niet in het water zelf komt is prima.

Onsen in Japan

De onsen is een plek van rust en ontspanning. Het is geen zwembad en dat merk je direct. Er wordt niet gerend (gladde vloer), gedoken, druk gezwommen of luid gepraat. Pas je hier uiteraard op aan. Respecteer het en geniet van de rust en de warme baden. Vaak zijn er meerdere verschillende baden met verschillende temperaturen. Sommige onsen zijn binnen, anderen buiten. Daarnaast is er vaak ook een sauna en of stoomkabine aanwezig.

Als je uit gebadderd bent gebruik je de grote handdoek om je af te drogen en kleed je je weer om. Als je in een ryokan verblijft is het gebruikelijk om de baden te bezoeken aan het eind van de middag voor het avondeten. Maar het is ook prima om na het eten (nogmaals) te badderen of de volgende ochtend voor het ontbijt. Er zijn zelfs onsen die 24 uur per dag open zijn.

Regels en gebruiken van onsen

De meeste onsen houden mannen en vrouwen gescheiden. Zoals eerder genoemd ga je altijd naakt de baden in. Let op: de meeste onsen zijn niet toegankelijk voor mensen met tatoeages. Deze werden vroeger geassocieerd met Yakuza (maffia) of andere gevaarlijke bendes. Dit idee verdwijnt uiteraard langzaam maar toch geldt de regel in de meeste onsen nog. Bij kleine tattoeages is er vaak de oplossing om deze af te plakken.

Onsen in Japan gebruiken en etikette

Ben je op zoek naar een onsen met afwijkende regels dan is het belangrijk om je hier van te voren goed in te verdiepen en te laten informeren. Bij het daadwerkelijke onsen bezoek zijn er echter een aantal universele regels. Zowel voor de hygiëne als de sfeer:

  • Was jezelf goed met zeep vóórdat je het warmwaterbad in gaat
  • Gebruik géén zeep in de baden
  • Wring je handdoek niet uit in de baden en hou deze uit het water
  • Ga niet met je hoofd of haar onder water (heb je lang haar? steek het dan op)
  • Neem geen glas mee naar de onsen
  • Een Onsen is een plek van kalmte en rust. Het is geen zwembad, dus baantjes trekken is niet de bedoeling. Niet duiken, geen luide gesprekken en ook dronkenschap in een onsen is een no-go

Bezoek je als toerist een onsen dan weet men dat je de regels waarschijnlijk niet kent. Deze zullen ter plaatse doorgaans ook vermeld worden. Maar zoals met veel dingen als je op reis bent in een andere cultuur geldt: ’Kijk wat de locals doen en volg het voorbeeld'. Japanners hechten veel waarde aan regels, gebruiken en tradities. Dus het wordt enorm gewaardeerd als je je best doet om je daar aan te houden.

Zelf een bezoekje brengen aan een Japanse Onsen? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Japan of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Maiko Geisha in de wijk Gion in Kyoto
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Japan Highlights Individuele rondreis Japan
  • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
  • Sneeuwaapjes in Yudanaka in de winter
  • Mount Fuji
Mount Fuji in Japan
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 14
Best Deal Japan Sushi en Samoerai Individuele rondreis Japan
  • Bezoek aan de wereldstad Tokyo
  • De vulkanische wereld van Hakone
  • Overnachting in Ryokan
Japan
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 22
Verborgen Plekjes van Japan Individuele rondreis Japan
  • De heilige berg Mt. Koya inclusief tempelovernachting
  • De wonderlijke vulkanische wereld van Aso Kuju national park
  • Meerdere overnachting in traditionele ryokans, inclusief diners

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding