Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

De mooiste tempels op Bali

Gepubliceerd: 06/03/2024

Bali staat bekend om zijn prachtige Hindoeistische tempels, doordrenkt van spirituele betekenis en adembenemende architectuur. In dit blog nemen we je mee naar een paar van de mooiste tempels op Bali, met elk hun eigen unieke charme.

 • Pura Besakih

Pura Besakih tempel Bali

De tempel Pura Besakih, ook wel bekend als de Moedertempel,  is de grootste en oudste tempel op Bali. Gelegen op de hellingen van de majestueuze vulkaan Mount Agung, biedt deze tempel een adembenemend uitzicht op het omringende landschap. Het meest heilige deel van dit tempelcomplex is Pura Penataran Agung, dat met indrukwekkende meru’s boven de terrassen op de helling uitsteekt. Binnen op het plein staan 3 schrijnen die zijn toegewijd aan 3 verschijningen van god, Vishnu, Brahma en Shiva.

 • Pura Tanah Lot

Tanah Lot Tempel Bali

Pura Tanah Lot is gelegen op een rotsachtige uitloper in de zee aan de westkust van Bali vlakbij de badplaats Kuta. Deze tempel is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Bali. De prachtige tempel is op zijn mooist bij zonsondergang  en biedt dan een mooi en schilderachtig uitzicht over het Balinese strand. De tempel zorgt voor een magische sfeer die je niet snel zult vergeten.

 • Pura Ulun Danu Beratan

Pura Ulun Danu Beratan tempel op bali

De Balinese parel Pura Ulun Danu Beratan is een sierlijke watertempel aan de oevers van het indrukwekkende Lake Beratan. Met zijn verfijnde architectuur weerspiegelt de tempel zich in het kalme water en straalt een serene en rustgevende sfeer uit. De hindoeïstische tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Het Beratan meer staat ook bekend als het meer van de heilige berg, vanwege de vruchtbaarheid van dit gebied. De tempel Pura Ulum Danu Beratan is dan ook de belangrijkste irrigatietempel van Bali.

 • Pura Luhur Uluwatu

Uluwatu tempel Bali

Genesteld op een klif hoog boven de Indische Oceaan, heb je vanuit Pura Luhur Uluwatu een spectaculair uitzicht op de oceaan en de omliggende kustlijn. De traditionele Kecak-dansvoorstellingen bij zonsondergang voegen een extra dimensie van culturele pracht toe. Deze heilige tempel is in de 11e eeuw gebouwd om destijds het tropische Bali te beschermen tegen boze geesten en heeft daarom ook als bijnaam 'bewaker van het zuidwesten'.

 • Pura Tirta Empul

Tirta Empul Tempel op Bali

De heilige waterbronnen van Pura Tirta Empul  zijn een belangrijk begrip voor Balinezen die hier komen om zich te reinigen in het heilige water. De oude rituelen die hier worden uitgevoerd dragen bij aan de intrigerende sfeer van deze tempel. Nog steeds worden magische en helende krachten aan het water toegeschreven, dat verjonging en zelfs onsterfelijkheid zou brengen. Ook reizigers kunnen zich onderdompelen in een van de 3 openbare bassins. De tempel is gelegen in het dorp Tampaksiring, ongeveer 30 kilometer ten Noordoosten van de hoofdstad Denpasar. Pura Tirta Empul heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw na Christus, toen het werd gebouwd tijdens de heerschappij van de Balinese koning Marakata. De legende verteld dat de tempel werd gebouwd op de plek waar de god Indra (de god van de bliksem en de regen) een bron liet ontspringen om zijn troepen te helpen in hun strijd tegen het kwaad.

 • Pura Goa Gajah

Pura Goa Gajah tempel op Bali

Goa Gajah, ook bekend als de Olifantengrot, is een historische tempelgrot ten oosten van Peliatan, nabij Ubud. Het eeuwenoude monument vertoont zowel hindoeïstische als boeddhistische invloeden en dankt zijn naam aan de fascinerende reliëfs van olifanten op de buitenkant van de grot. Deze sculpturen, samen met andere beelden en ornamenten, beweren dat de grot mogelijk diende als de ingang van een grottempel, hoewel de oorspronkelijke betekenis en het doel ervan niet volledig bekend zijn. Het is denkbaar dat de olifantenfiguren een symbolische of religieuze betekenis hadden in de tijd van de bouw, maar de precieze reden voor de naamgeving blijft enigszins mysterieus.

Deze tempel vlakbij het kunst plaats Ubud, wordt beschouwd als een van de mooiste op Bali. De indrukwekkende poort trekt onmiddellijk de aandacht door haar verfijnde details, terwijl de prachtige fontein met grote beelden en de weelderige groene tuin vol unieke bomen en planten een mystieke sfeer creëren.

 • Pura Luhur Lempuyang

Lempuyang tempel op Bali

De Pura Lempuyang-tempel, gelegen op de Seraya-heuvel in het noordoosten van Bali, is een mooie maar kleine tempel. Een 'Pura' vertegenwoordigt een Balinese Hindoe-tempel en fungeert als een heilige plaats voor de volgelingen van het Balinese Hindoeïsme in Indonesië, waar zij komen om te bidden. Pura Luhur Lempuyang behoort tot de negen belangrijkste tempels van Bali en heeft een diepgaande betekenis in de Balinese cultuur en religie. Deze negen tempels worden vereerd om boze geesten te verdrijven.

Om de tempel te bereiken, kun je de uitdaging aangaan en de 1700 treden naar boven beklimmen, of een iconische foto maken bij de 'Gate of Heaven' voor een Instagram-moment. Volgens de Balinese-Hindoeïstische overtuiging moet men elke Hindoetempel minstens eens in de tien jaar bezoeken. De wandeling naar de top vergt ongeveer twee uur, maar beloont de pelgrims met een spirituele en panoramische ervaring van deze bijzondere locatie.

 • Pura Taman Saraswati

Pura Taman Saraswati tempel Bali

Deze tempel, een van de verborgen schatten van Bali, is gewijd aan de godin Saraswati, een belangrijke godheid in het Hindoeïsme die wordt geassocieerd met kennis, muziek, kunst, spraak, wijsheid en leren. De Watertempel van Saraswati is een van de meest toegankelijke tempels in Ubud, maar wordt vaak over het hoofd gezien vanwege zijn verborgen ligging in een zijstraat van de hoofdweg die door het Balinese dorp loopt, net achter Café Lotus. De tempel staat bekend om zijn prachtige watervijver met lotusbloemen. Ontworpen door Gusti Nyoman Lempad (1862-1972), een van de meest vooraanstaande architecten en beeldhouwers van Ubud, werd Pura Saraswati opgericht in de vroege jaren '50 ter ere van Saraswati.

 • Puri Saren Agung

Ubud Royal Palace Bali

Puri Saren Agung is het paleis van de koninklijke familie van Ubud, waardoor het een van de meest prominente bezienswaardigheden in Ubud is. Het dient als een cultureel centrum van kunst, dans en literatuur. Het podium en de vergaderzalen van het paleis hosten internationale evenementen, waaronder de openingsceremonies van het jaarlijkse Ubud Writers & Readers Festival.

Met goed bewaarde Balinese architectuur en een charmante tuinomgeving werd het paleis gebouwd tijdens het bewind van Tjokorda Putu Kandel (1800–1823). Het voorste gedeelte van het paleis is open voor het publiek, waar er overdag rondleidingen zijn voor bezichtiging en foto's.

 • Pura Gunung Kawi

Pura Gunung Kawi Tempel op Bali

Deze tempel, bekend bij de lokale bevolking als Pura Tirta Dawa Gunung Kawi Sebatu, is een van de best bewaarde geheimen van Bali. Toegewijd aan Vishnu, de heerser van het water, is deze hindoeïstische watertempel een parel van schoonheid te midden van het weelderige landschap. Ondanks zijn pracht wordt Gunung Kawi Sebatu beschouwd als een van de minder bezochte tempelcomplexen op het eiland.

Pura Gunung Kawi Sebatu omvat een verzameling oude heiligdommen en weelderige groene tuinen, omringd door vijvers waarin karpers zwemmen en lotusbloemen bloeien. Binnen het tempelcomplex bevinden zich ook twee badsecties waar de lokale bevolking zich reinigt voordat zij tot gebed overgaan. Deze prachtige watertempel ligt in het rustige dorpje Sebatu, gelegen in Tegallalang, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Ubud.

 • Pura Luhur Batukaru – Uluwatu tempel

Pura Luhur Batukaru tempel Bali

Pura Luhur Batukaru behoort tot de zes belangrijkste en meest heilige tempels op Bali, volgens de overtuigingen van het hindoeïsme die stellen dat de tempel het eiland beschermt tegen kwade geesten. De poort van de tempel, gevormd als twee vleugels, wordt beschouwd als bewakers door de Hindoestanen. Bij de ingang van de tweede binnenplaats staat een beeld van Ganesha, de god met een olifantenhoofd. Het binnenste heiligdom is enkel toegankelijk voor de lokale bevolking die hier komt om te bidden. Ten zuiden van de tempel leidt een pad naar de top van een klif met een prachtig uitzicht als beloning. Kijk uit voor brutale apen bij deze tempel.

 • Monkey Forest (is ook een tempelcomplex)

Monkey forest tempelcomplex bij Ubud op Bali

Het Monkey Forest in Ubud is niet alleen een natuurlijk toevluchtsoord voor ongeveer 700 apen, maar ook een heiligdom dat gebaseerd is op eeuwenoude hindoeïstische principes van harmonie tussen mens en natuur. Dit woud is doordrenkt van spirituele betekenis voor de lokale bevolking en fungeert als een natuurlijke oase waarin mensen worden aangemoedigd om in harmonie te leven met hun omgeving en de natuurlijke wereld om hen heen.

Over het algemeen wordt geschat dat Bali duizenden tempels heeft, van kleine huistempels tot grote heiligdommen. Elke tempel op Bali heeft zijn eigen verhaal, architectonische pracht en spirituele betekenis, waardoor een bezoek aan één van deze deze heilige plaatsen een absolute must is als je op reis bent op het beeldschone Bali.

Do's en Dont's bij het bezoeken van de tempels

in een tempel zijn respect en eerbied van onschatbare waarde. Het is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een heilige ruimte  met spirituele betekenis. Om de heilige sfeer te behouden, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen om je op je best te gedragen.

 • Bij het betreden van een tempel is het dragen van gepaste kleding van groot belang. Kies voor kleding die je schouders en knieën bedekt, als teken van respect voor de heilige omgeving. Vermijd onthullende kledingstukken, omdat deze mogelijk niet passen bij de normen en waarde van de Balinese tempels. Neem dus in je tas  een sjaal of sarong (traditionele omslagdoek) mee om je mee te bedekken.
 • Eenmaal binnen, laat de stilte en rust van de tempel op je inwerken. Tempels zijn plaatsen van bezinning en gebed. Beperk daarom luide gesprekken. Dit zorgt voor een fijne omgeving voor zowel gelovigen als bezoekers.
 • Het is ook van essentieel belang om respect te tonen voor heilige objecten en rituelen. Raak alleen heilige voorwerpen aan als dit is toegestaan.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je op een respectvolle en gewaardeerde manier deelnemen aan de spirituele ervaring van een tempelbezoek.

Zelf op ontdekkingstocht naar de mooiste tempels op Bali? Doe meer inspiratie op en bekijk ons aanbod rondreizen op Bali of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Mooiste tempels Bali

De mooiste tempels op Bali

Gepubliceerd: 06/03/2024
Bali staat bekend om zijn prachtige Hindoeistische tempels, doordrenkt van...
Lees meer
Reisverslag IJsland

Reisverslag IJsland: land van vuur en ijs

Gepubliceerd: 01/12/2023
IJsland is een land waar de natuur haar meest majestueuze...
Lees meer
Oeganda

Op ontdekking in 'De Parel van Afrika'

Gepubliceerd: 21/12/2022
Uganda (Oeganda) is minder bekend dan bijvoorbeeld de buurlanden Kenia...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Rijstvelden in de Sidemen vallei op Bali
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 15
Bali Roulette Combinatiereis
 • Combineer 3 plaatsen naar keuze op Bali
 • Verblijf in lokale accommodaties, inclusief ontbijt
 • Inclusief transfers op privé-basis
Singapore
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Bruisend Singapore en Indonesische pareltjes Individuele rondreis Singapore
 • Smeltkroes van traditioneel en modern in Singapore
 • Islandhoppen in Indonesië: Bintan, Batam, Bangka en Belitung
 • Geniet van hagelwitte stranden, blauwe zee en onderwater paradijs
Lokale boten op Nusa Lembongan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Islandhopping: Pareltjes rondom Bali Individuele rondreis Indonesië
 • Islandhopping vanaf godeneiland Bali
 • Ontdek 4 eilanden in 1 reis
 • Witte zandstranden, azuurblauwe zee en prachtige onderwaterwereld

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding