Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

De mooiste Maya tempels in Mexico

Gepubliceerd: 13/04/2023

Denk je aan Mexico, dan denk je aan prachtige stranden, heerlijk gevarieerd eten, vrolijke mariachi-muziek en statige koloniale gebouwen. Maar bovenal wordt Mexico direct geassocieerd met de fascinerende Maya-cultuur. De vele indrukwekkende tempels die zich verspreid over Mexico bevinden spreken enorm tot de verbeelding en geven een uniek inkijkje in de rijke cultuur en geschiedenis van de Maya’s. Met dit lijstje van de mooiste en meest bijzondere Maya-tempels inspireren we je om tijdens je vakantie op ontdekkingstocht te gaan.

Chichen Itza in het hart van Yucatan

De bekendste Maya-tempel is de piramide van Kulkulcan, die ook bekend staat als El Castillo. De iconische piramide is het stralende middelpunt van de prachtig bewaard gebleven Maya-stad Chichen Itza en één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Mexico. Het imposante bouwwerk is 24 meter hoog, heeft een vierkante basis van 55 bij 55 meter en is nog in zeer goede staat. Het is een prachtig voorbeeld van de zeer vooruitstrevende architectuur en astronomische kennis van de Maya’s.

Chichen Itza maya tempel Kukulcan in Mexico

Tijdens je bezoek aan Chichen Itza maak je ook kennis met het beroemde liggende offerbeeld Chac Mool en de heilige cenote waar offerrituelen werden uitgevoerd, en wandel je langs enorme zuilenhallen en andere structuren die rijkelijk versierd zijn met gravures van krijgers en jaguars. Tenslotte is de balbaan een absolute must om te bezoeken. Het langwerpige veld heeft aan beide zijden hoge muren met grote stenen ringen in het midden waar twee teams tegen elkaar streden bij een rituele balsport. Al dit moois geeft een uitstekend inzicht in de cultuur en geschiedenis van de Maya’s en staat uiteraard op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tulum aan de Caribische zee

Door de zeer fotogenieke locatie is een bezoek aan Tulum een zeer populaire excursie. Deze Maya-havenstad werd in de 13e-eeuw gebouwd op een klif uitkijkend over de Caribische kust en zee. Je wandelt door smalle straatjes tussen de verschillende gebouwen door en proeft de sfeer van vervlogen tijden daardoor goed. Het opvallendste gebouw is de Maya-tempel El Castillo, met de beste locatie op het hoogste deel van de klif. Vanaf de klif heb je zowel uitzicht over de verschillende tempels en andere Maya-gebouwen, maar ook over zee en enkele kleine baaitjes langs de kust.

Maya Ruïne in Tulum Mexico

Het leuke van Tulum is dat je een bezoek aan de tempel kunt combineren met een strandbezoek en een heerlijke dip in de zee om af te koelen. Na het verlaten van het tempelterrein sla je dan linksaf richting het strand in plaats van rechtsaf richting uitgang.

Calakmul: verscholen in de jungle van Campeche

Als je op zoek bent naar een unieke en avontuurlijke ervaring, dan is een bezoek aan de Maya-stad Calakmul echt een aanrader. Het is één van de grootste en belangrijkste Maya-steden die ooit is ontdekt en ligt diep in de jungle van de staat Campeche, tegen de grens met Guatemala aan.

Calakmul Maya tempel in Mexico

Vanaf het plaatsje Xpujil dat aan de hoofdweg 186 is gelegen is het nog 60 kilometer rijden over een hobbelweg die aan weerszijden wordt geflankeerd door een dichte begroeiing. Net als je denkt dat je misschien verdwaald bent, komen de eerste van de indrukwekkende tempels in zicht. Trek de wandelschoenen maar aan, want bij Calakmul mag je de hoogste piramide van zo’n 45 meter hoog nog beklimmen. Vanaf de top word je beloond met een adembenemend mooi uitzicht over de Maya-stad en de jungle die het geheel volledig omringt. Door het beperkte aantal bezoekers kun je bovendien genieten van de geluiden van de dieren die in de jungle leven en spot je misschien zelfs een slingeraap of toekan. Door de afgelegen locatie is er een overnachting nodig in Xpujil.

Becan: het beste van twee werelden

Liever wat minder afgelegen maar toch een Maya-stad bezoeken die omringd is door jungle en een avontuurlijk tintje biedt? Becan ligt vlakbij Xpujil en de hoofdweg langs het plaatsje, maar wordt net als Calakmul volledig omringd door een ongerepte begroeiing. Becan is vooral de moeite waard om te bezoeken vanwege de imposante stadsmuren met bastions en torens, waarvan sommige meer dan 10 meter hoog zijn. 

Becan Maya tempel in Mexico

Ook geven de belangrijkste ruïnes een goed inkijkje in het leven van de Maya-heersers. Eén van de gebouwen wordt Het Paleis genoemd vanwege de binnenplaatsen met verschillende kamers eromheen. De Tempel van de Pijlers dankt zijn naam aan de grote pilaren bij de ingang en hier zijn heel gedetailleerde gravures te bewonderen.

Palenque: Maya-icoon van Chiapas

De Maya-stad Palenque bevindt zich in het hart van de natuurstaat Chiapas, een fascinerende omgeving met uitgestrekte bergen, diepe kloven, klaterende watervallen en vooral een dichte jungle. Palenque is een zeer indrukwekkend voorbeeld van de belangrijke Maya-cultuur en staat vooral bekend om de uitstekend bewaard gebleven tempels en paleizen. Meesterwerk van Palenque is de Tempel van de Inscripties die boven de rest van de stad uittorent en zoals de naam al zegt duidelijke inscripties toont op de muren. Uniek is ook dat er in deze tempel het graf is gevonden van de vroegere Maya-heerser Pakal.

Mayastad Palenque

Palenque biedt de fantastische mogelijkheid om te genieten van de natuurpracht in een bijzondere culturele omgeving. Na het beklimmen van de prachtige Tempel van de Zon kun je op adem komen terwijl je uitkijkt over de omgeving. Het is echt een aanrader om twee nachten in het plaatsje Palenque te verblijven, zodat je vroeg uit de veren kunt om de geluiden van de ontwakende jungle te ervaren. Vervolgens is het ontzettend leuk om na je bezoek aan de Maya-stad de wonderschone watervallen van Agua Azul te bezoeken voor een verfrissende dip in het helderblauwe water.

Zelf op ontdekking naar de mooiste Maya tempels? Doe meer inspiratie op en bekijk ons aanbod rondreizen door Mexico of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Calakmul Maya stad Xpujil Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 2
De magie van Calakmul Meerdaagse tour | Campeche/Palenque
  • Maya stad Calakmul
  • Tempels diep in de jungle verscholen
  • Kans om wildlife te spotten
Rondreis Yucatan Mexico
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Yucatán & Chiapas Fly Drive Mexico
  • Maya tempels en koloniale steden
  • Ruige jungle en lokale stammen
  • Relaxen bij Bacalar en aan Caribische stranden
Flamingo's Celestun Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 1
Flamingo’s van Celestun Dagexcursie | Mérida
  • Flamingo’s en pelikanen spotten
  • Mooie boottocht door de mangroven
  • Relaxen aan een mooi strand

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding