Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Dieren spotten in Costa Rica

Gepubliceerd: 13/08/2020

Welke dieren kun je spotten in Costa Rica?

Costa Rica is niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers, maar ook voor het spotten van duizenden diersoorten. Met ruim 30 nationale parken en meer dan 50 natuurreservaten zijn er genoeg plekken om de dieren in het wild te zien. Maar welke dieren kun je allemaal tegenkomen? En in welke jungle heb je de meeste kans om dieren te spotten? We zetten de 10 meest bijzondere dieren hier voor je op een rij!

1. Apen

In Costa Rica leven vier soorten apen; de brulaap, kapucijnaap, slingerapen en de bedreigde doodshoofdaapjes. Met een beetje geluk kun je alle aapsoorten spotten tijdens je rondreis door Costa Rica. Je reist dan het beste af naar Manuel Antonio National Park en Tortuguero National Park. De brulapen zul je eerder horen dan zien. De meeste kans heb je rond zonsopgang en zonsondergang, want dan kunnen de apen behoorlijk luid zijn. En het doodshoofdaapje? Doordat het een bedreigde diersoort is, zul je hier echt naar op zoek moeten. Doe dit met gids in Manuel Antonio National Park of Corcovado. Daar hebben wij ze van dichtbij bewonderd. 

Kapucijnaapjes in de jungle van Costa Rica

2. Leguanen – iguana

Een reptielensoort die veel in het wild voorkomt in Costa Rica is de iguana, familie van de leguaan. Het wordt je alleen niet makkelijk gemaakt om deze diersoort te zien, want ze kunnen zich goed camoufleren. Als je in het regenwoud wandelt, zul je de iguana veel zien op boomtakken. Ook houden ze van zon en zul je ze over óf bij het strand zien rondwandelen. 

Een leguaan in Tortuguero National Park, Costa Rica

3. Quetzal

Volgens kenners is de quetzal een van de indrukwekkendste vogels van Costa Rica. Wij geven ze gelijk, want het is dan ook nog de enige plek in Midden-Amerika waar de quetzal voorkomt. Je kunt de vogel herkennen aan zijn prachtige lange staart en felle kleuren. Ze zijn klein en uniek, dus een verrekijker is handig om ze goed te zien. Je kunt de quetzal vinden in de nevelwouden rondom Monteverde.

Een kleurrijke quetzal in Costa Rica

4. Neusberen

Neusberen zijn ontzettend sociale dieren. In Costa Rica kun je ze herkennen aan hun zwart met witte kleur, vergelijkbaar als de wasbeer. Zijn snuit en staart zijn alleen wat langer. De neusbeer komt overal in Costa Rica voor, van de koele bergen tot aan de warme droge bossen.

Een neusbeer ligt op de loer in Costa Rica

5. Walvissen

Costa Rica is één van de beste plekken om walvissen te spotten en dan met name de indrukwekkende bultrug. De bultrug laat zich het hele jaar door zien voor de kust, maar de meeste kans heb je van december tot maart en van juli tot oktober. En waar kun je deze bijzondere walvis dan het beste spotten? In de buurt van Manuel Antonio, waar je tevens ook op cruise kunt om dolfijnen te spotten. 

Een walvis in de buurt van Manuel Antonio in Costa Rica

6. Tapir

Een tapir is een bijzonder dier en te herkennen aan zijn langwerpige mond. Het lijkt een beetje op een kleine slurf van een olifant. Ze eten vooral fruit en spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van zaden in de bossen van Costa Rica. Je komt tapirs met name tegen in Corcovado National Park, Tortuguero en Monteverde.

Een tapir gespot in Costa Rica

7. Roodoogmaki-kikker

Als je aan felgekleurde kikkers denkt, leg je al snel de link met Costa Rica. Deze bijzonder kleurrijke kikker leeft in vrijwel alle regenwouden van Costa Rica. Ondanks de felgroene kleur, knalrode ogen en oranje tenen kun je het beste ’s nachts op pad gaan met een gids om ze te spotten. Overdag slapen ze namelijk onder bladeren en vallen ze door hun kleur heel moeilijk op in de groene omgeving.

Een felgekleurde kikker in Costa Rica

8. Luiaard

Als je naar Costa Rica reist, ga dan zeker op zoek naar de luiaard. Je kunt er twee soorten ontdekken: de tweevingerige luiaards en de drievingerige luiaards. In principe leven ze in de meeste bossen van Costa Rica. Ze zijn echter lastig te spotten doordat ze hoog in de bomen hangen, rond de 20 uur per dag slapen en niet veel bewegen. Een grote kans om dit schattige beest te spotten, heb je in Manuel Antonio National Park. Als je met een gids op pad bent, zul je vast een luiaard spotten. Een gids weet precies waar deze dieren zich het liefst schuil houden.

Een luiaard gespot in Costa Rica

9. Toekan

De bekendste vogelsoort in Costa Rica is de toekan. Er leven maar liefst zes soorten toekans in Costa Rica, maar de bekendste is natuurlijk het exemplaar met de grote gekleurde snavel: de zwavelborsttoekan. De zwavelborsttoekan leeft op verschillende plekken in Costa Rica. Hij verblijft het liefst in de buurt van fruitbomen. Bijvoorbeeld in Monteverde en langs de oostkust, die zich uitstrekt van Tortuguero tot Puerto Viejo.

Een prachtige toekan in de jungle van Costa Rica

10. Wasberen

Ook wasberen leven op veel plekken in Costa Rica. Ze houden van bossen, het liefst in de buurt van water. Je kunt ze ook tegenkomen in kust- en berggebieden. Wasberen zijn vooral ‘s nachts actief, maar in Costa Rica kom je ze overdag ook tegen. Vooral op toeristische plekken, omdat ze weten dat daar eten te halen is.

Twee wasberen in Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Ook deze bijzondere dieren in Costa Rica ontdekken? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Costa Rica of vraag een reisvoorstel op maat aan.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Arenal in Costa Rica
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 13
Best Deal Costa Rica Nevelwouden en Vulkanen Fly Drive Costa Rica
  • Jungle en vulkanen
  • 1 Groot dieren paradijs
  • De tropische stranden van Samara aan de Pacific
Waterval in de jungle in Costa Rica
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 15
Highlights Puur Costa Rica Fly Drive Costa Rica
  • De jungle van Tortuguero National Park
  • Vulkanen en nevelwouden bij Arenal en Monteverde
  • Strand, dolfijnen en snorkelen bij Manuel Antonio aan de Pacific
Hiken in de jungle van Costa Rica
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 15
Highlights Puur Costa Rica Superior Fly Drive Costa Rica
  • De jungle van Tortuguero National Park
  • Vulkanen en nevelwouden bij Arenal en Monteverde
  • Strand, dolfijnen en snorkelen bij Manuel Antonio aan de Pacific

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding