Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Indonesie > Bevolking
Vorige pagina

Bevolking in Indonesië

Indonesië heeft een zeer gevarieerde bevolking. Eeuwenlang zijn er immigranten naar Indonesië getrokken. In eerste instantie waren dat bewoners uit Zuid-China en India, later volgenden de Portugezen en de Nederlanders. Zij bouwden hun eigen monumenten en brachten hun eigen taal, godsdienst en cultuur mee. In de archipel leven meer dan 360 verschillende etnische groepen die minstens even veel talen spreken.

Brahmanen en boeddhistische monniken brachten uit India het hindoeïsme en boeddhisme mee en in de Javaanse en Balinese beeldende kunst en tempelbouw is een grote Indiase invloed zichtbaar. Het vroeg-hindoeïstische wajantheater en het maskerdansen zijn bewaard gebleven en de bewoners van de afgelegen eilanden kennen hun eigen architectuur, karakteristieke dansen en kunstnijverheid die gebaseerd zijn op hun eigen geloofsleven en natuurgodsdiensten.

De bevolkingsdichtheid is zeer onevenwichtig verspreid. Op Java wonen 60 % van de Indonesiërs op 7% van het totale landoppervlak, dat wil zeggen 814 inwoners per vierkante kilometer terwijl op Irian Jaya slecht 7 mensen op eenzelfde oppervlak leven. De Indonesische cultuur zoals wij die kennen is eigenlijk de cultuur van Java. Op dit eiland zult u ook nog de meeste Nederlandse invloeden kunnen zien. In steden als Yogyakarta en Ubud kunt u nog echte Indonesische of Balinese cultuur zien. Bali heeft een compleet andere cultuur dan de rest van Indonesië.

Op Bali wonen vooral Hindoes. Het gaat om de grootste Hindoestaanse bevolking buiten India. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en wonen met grote families bij elkaar. Het oudste familielid staat aan het hoofd van de familie. Het eiland heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners.

Op Java wonen ongeveer 114 miljoen inwoners, verdeeld over verschillende bevolkingsgroepen. De Javanen, Sundanezen en Madurezen zijn in de meerderheid.
Sumatra heeft 45 miljoen inwoners. De Batak is de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Sumatra, verdeeld over 6 stammen met elk hun eigen gebruiken en dialect.
Lombok heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Het zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel