Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie Namibië

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Namibië

Ga je op reis naar Namibië? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, benodigde reisdocumenten, vaccinaties en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Reizigers naar Namibië hebben een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas nodig dat na vertrek uit Namibië nog zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig voor als je maximaal 3 maanden verblijft.

Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Namibië:

 • Een retour- of doorreisticket (de douane wil zien dat je van plan bent het land weer te verlaten).
 • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land in reist vanuit een gele koorts-gebied). 

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse/Belgische nationaliteit. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit? Dan kunnen er afwijkende bepalingen gelden. Controleer dit altijd zelf even bij het betreffende consulaat.

De informatie over de verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Namibische ambassade.

Reizen met minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet geldig.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Houd ook rekening met de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Voor Namibië geldt het volgende:

 • Er is een officieel internationaal geboortecertificaat vereist voor elk meereizend minderjarig kind.
 • Dit geboortecertificaat kan alleen aangevraagd worden in de geboorteplaats van het kind. Het bevat informatie over de ouders overeenkomend met de paspoortgegevens. Is in het Engels opgesteld en behoeft niet met een apostillestempel gelegaliseerd te worden (dit geldt alleen voor Nederlandse officiële internationale geboortecertificaten).
 • Voor een alleenreizende ouder die zonder de andere ouder reist, moet een schriftelijke toestemmingsverklaring worden verkregen door de niet-reizende ouder met al hun gegevens en die van het kind, naast een kopie van hun paspoort. Tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als een ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden.
 • Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen moeten kopieën bij zich dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis.
 • Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is aan te raden deze documenten tijdig in orde te hebben.
 • Aangeraden wordt een geboortecertificaat en eventueel een toestemmingsformulier van de niet-meereizende ouder dat niet ouder is dan 3 maanden.
Vaccinaties & Gezondheid

Reisvaccinaties
Laat je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Officieel is voor een bezoek aan Namibië geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden zoals; D.T.P. (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en Hepatitis B. In sommige gebieden komt malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen muggenbeten, met muggenwerende middelen dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Neem contact op met Thuisvaccinaties.nl, je huisarts of GGD.

Zon
De zon is in Namibië een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.

Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.

Klimaat & Beste reistijd

In Namibië lopen de seizoenen anders dan in Nederland: onze zomer is daar winter en andersom. Het land heeft een woestijnklimaat en is één van de droogste landen ter wereld. Overdag zijn de temperaturen hoog, vooral in de zomer. In de nacht koelt het sterk af.
Het regenseizoen loopt van eind november tot en met begin april. Echter, valt er niet overal regen en zijn de buien meestal kort en hevig waarna het snel weer opklaart.

Beste reistijd Namibië

Namibië is een zonnig land, gemiddeld driehonderd dagen per jaar schijnt de zon. Reizen in Namibië is aangenaam en gedurende het hele jaar mogelijk. Mocht je niet van extreem hoge temperaturen houden, dan kun je het beste niet reizen tijdens het regenseizoen. Tussen mei en oktober is de temperatuur wat lager. Bovendien is er tot augustus minder begroeiing, wat het makkelijker maakt om wild te spotten.

Meer over de beste reistijd in Namibië

Eten & drinken

Namibië is een land waar, net als in Zuid-Afrika, de braai zeer geliefd is. Tijdens deze Afrikaanse BBQ staat voornamelijk vlees, zoals rund maar ook zebra, springbok, kudu, krokodil en struisvogel op het menu staan. De Namibische keuken kent vele Europese invloeden, maar ook die van traditionele culturen. Hier hebben de Himba, San en Herero gemeenschappen hun stempel gedrukt op de eetgewoonten. Er worden dan ook veel noten, fruit en vlees gebruikt in de lokale gerechten.

Typisch Duitse invloeden zie je terug in o.a. Swakopmund, waar je vele konditoreien tegen komt. Hier kun je terecht voor een heerlijk stuk apfelstrudel. Je vind hier ook vele goede bierbrouwerijen dankzij deze Duitse invloeden. Naast de lokale bieren mahango, tambo en mushokolo bestaat er ook een heerlijke watermeloen wijn (mataku). De Windhoek Lager is het meest populaire biermerk en moet je zeker geproefd hebben. In Namibië kun je ook overal goede Zuid-Afrikaanse wijnen vinden.

Typische gerechten in Namibië

Biltong is een snack gemaakt van verschillende soorten gedroogde reepjes vlees. Meestal wordt hiervoor rundvlees, koedoevlees en struisvogelvlees gebruikt. Het smaakt erg lekker bij een koud biertje tijdens een kampvuur in de bush. Mieliepap is een mais pap die vaak gegeten wordt bij een braai, maar ook vaak als ontbijt. Potjiekos is een stoofpot waarin verscheidenen ingrediënten langzaam worden gaar gestoofd met bijvoorbeeld vlees, pompoen, paprika en ui.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is er geen tijdverschil, tijdens de wintertijd is het één uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Namibië is over het algemeen een veilig land waar betrekkelijk weinig misdaad voorkomt. Je dient wel altijd bedacht te zijn op dieven en zakkenrollers. Je paspoort, geld en andere kostbaarheden kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang buiten de steden te reizen. De wegen zijn namelijk vaak slecht verlicht en er kan wild oversteken.

Kleding

Namibië heeft een prettig klimaat. Luchtige katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. In de ochtend en avond kan het fris zijn, een vest of trui is dan handig. Vooral tijdens safari's raden wij aan om je goed warm te kleden. Er zijn in Namibië geen kledingvoorschriften vanuit religieus oogpunt. Ook goede wandelschoenen en een pet of hoed is handig om mee te nemen.

Geld & valuta

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, welke gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Als je Namibië combineert met een bezoek aan Zuid-Afrika, houd er dan rekening mee je in Zuid-Afrika niet met de Namibian Dollar kunt betalen. Andersom is dit wel mogelijk.

In de grote steden kun je efficiënt pinnen. Ook creditcards worden in alle grote steden, vooral in hotels, grotere winkelketens, restaurants en bars algemeen geaccepteerd. Contant geld opnemen kun je het beste doen met je pinpas bij pinautomaten of bij geldwisselkantoren. Zorg er altijd voor je dit op een veilige plek doet zoals bij een bank of in het winkelcentrum. Indien je onderweg gebruik maakt van een creditcard of pinpas, zorg er altijd voor je een transactiebewijs krijgt. Het komt helaas maar al te vaak voor je kaart geskimd wordt en er betalingen worden verricht op jouw naam. Let er daarom ook altijd op dat niemand je pincode kan zien als je betaalt of geld opneemt. 

In kleinere steden, dorpen en zeker in kleine winkels of op de markt is pinnen niet altijd mogelijk. Dit geldt ook bij het tankstation. Betalen met een creditcard kan daar sowieso niet.

Als je buiten Europa gebruik wilt maken van je betaalpas, houd er dan rekening mee dat de meeste Nederlandse banken om veiligheidsredenen de bankpassen standaard hebben ingesteld op gebruik binnen Europa. Je kunt er zelf voor kiezen deze uit te breiden naar 'wereld', zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is.

Telefoon & internet

Bijna in het hele land heb je goed bereik en kan je eenvoudig gebruik maken van je mobiele telefoon. Let wel op de hoge kosten. Informeer altijd even bij je provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. Een goed alternatief is om een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kan je kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten om te bellen naar Nederland aanzienlijk lager. 

In vrijwel de meeste hotels, winkelcentra, horeca, musea en bezienswaardigheden is goede Wi-Fi beschikbaar. Het gebruik hiervan is veelal gratis (op sommige plekken is dit nog wel tegen betaling). Houdt er wel rekening mee dat in afgelegen gebieden zoals nationale parken het bereik niet altijd even goed is.

Fotografie & filmen

Wanneer je iemand wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier een kleine vergoeding voor. Geef echter geen geld maar koop iets van de souvenirs die men te koop aanbiedt. 

Film- en fotomateriaal is op veel plaatsen te koop. Toch is het raadzaam om voldoende materiaal als bijvoorbeeld geheugenkaarten uit Nederland mee te nemen. 

Vervoer

In Namibië rijdt men links. Het overgrote deel van de wegen in Namibië zijn onverhard en bestaan uit zogenaamde gravel roads. Dit zijn vaak goede wegen waar je 80 of 100 km per uur mag rijden. De wegen zijn geschikt voor gewone auto’s, maar voor meer comfort kun je ook voor een 4WD kiezen. De wegaanwijzingen zijn goed en plaatsnamen staan duidelijk in het Engels aangegeven. De verlichting langs de wegen ontbreekt vaak, zorg er daarom voor je voor zonsondergang op de plek van bestemming bent en vermijd rijden in het donker.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Vooral voor gidsen/rangers is het een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Als richtlijn kun je een fooi tussen de N$ 30 - 50 per dag voor de gids/ranger aanhouden. In restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht en op plaatsen als The Tug in Swakopmund zelfs verplicht. Kofferdragers kun je een klein bedrag (ca. N$ 10 per stuk bagage) geven.

Electriciteit

In Namibië is de netspanning 220/240 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben 3 ronde gaten. Het is daarom raadzaam een wereldstekker mee te nemen. .

Gebruiken

In Namibië leven verschillende stammen, elk met hun eigen geloof, gewoontes en gebruiken. De blanken stammen voornamelijk af van de koloniale Europeanen, waarvan het merendeel van Duitse kom af is. Zij hebben de westerse cultuur meegenomen naar Namibië. Dit zie je ook vandaag de dag nog tegenkomen in de Namibisch Duitse taal, sommige plaatsnamen, architectuur van de huizen in o.a. Swakopmund, maar ook in de vele konditoreien en bierbrouwerijen die je tegenkomt. Bestel hier een lekker biertje, braadwurst of apfelstrudel. 

De grootste etnische groep in Namibië zijn de Owambo. Dit volk migreerde rond de 14e eeuw vanuit Oost-Afrika naar Namibië. Bijna de helft van de bevolking behoort tot één van de acht Owambo stammen. Iedere stam heeft een eigen dialect en koning. Zij leven van de jacht, visserij en de landbouw.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Namibië
Janette
Onze experts Janette Expert-Namibië
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Namibië

Populaire reizen naar Namibië

Bekijk meer >
Namibië
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 15
Highlights Avontuurlijk Namibië Fly Drive Namibië
 • Bezoek de hoogste duinen ter wereld in Sossusvlei
 • Kennis maken met iconische culturen
 • Op zoek naar olifanten en leeuwen in Etosha National Park
Kamperen in Namibië
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 18
Kampeerreis Wonderlijk Namibië Individuele camperrondreis Namibië
 • In een camper met daktent Namibië ontdekken
 • Ontdek de hoogtepunten van Namibië
 • Ontdek Etosha, Sossusvlei en Fish River Canyon
Namibië
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 19
Grand tour woestijnen en wildlife Namibië Fly Drive Namibië
 • De rode zandduinen van Sossusvlei
 • Op zoek naar wildlife in Etosha National Park
 • Kleinschalige en sfeervolle accommodaties

Ook naar Namibië?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Namibië
Individuele rondreis
Alle periodes

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding