Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Namibië is een van de dunbevolkste landen ter wereld met een fascinerende natuur. Namibië heeft zijn naam te danken aan de Namib woestijn. Een van de uniekste en oudste woestijnen ter wereld.
Naast de werelds hoogste rode duinen van Sossusvlei en de uitgestrektheid van de Namib en Kalahari woestijn, kun je ook fantastische game drives maken in Etosha National Park. Deze eindeloze witte zoutvlakte wordt omringd door droge bossen en struiken. Rond de zoutpan liggen een groot aantal drinkplaatsen die erg in trek zijn bij de dieren. Dit maakt Etosha National Park zelfs één van de beste parken in Afrika om wildlife te spotten! Zo sta je oog in oog met een olifanten familie of een luierende leeuw op de weg. Andere hoogtepunten zijn de Fish River Canyon, de op een na langste canyon ter wereld, de woestijn olifanten van Damaraland, de oudste rotstekeningen ter wereld van Twijfelfontein en de grillige Atlantische Oceaan vol met walvissen en zeehonden. Ook op cultureel gebied is het land bijzonder. Maak kennis met eeuwenoude culturen zoals van de Bosjesmannen, Himba’s en de Herero. De hoofdstad is Windhoek, waar nog veel Duitse invloeden merkbaar zijn. Een rondreis door Namibië zit vol avontuur en is Afrika op zijn mooist.
Hoofdstad: Windhoek
Aantal inwoners: ongeveer 2,5 miljoen
Oppervlakte: 20 maal groter dan Nederland
Taal: Engels is de officiële taal van Namibië. Daarnaast wordt er Afrikaans, Duits, Oshivambo en andere inheemse talen gesproken.
Munteenheid: Namibian Dollar, welke gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand.
Tijdsverschil: tijdens de zomertijd is er geen tijdverschil, tijdens de wintertijd is het één uur later dan in Nederland.
In Namibië leven verschillende stammen, elk met hun eigen geloof, gewoontes en gebruiken. De blanken stammen hoofdzakelijk af van de koloniale Europeanen, waarvan meren deels van Duitse afkomst. Zij hebben de westerse cultuur meegenomen naar Namibië. Dit zie je ook vandaag de dag nog tegenkomen in de Namibisch Duits taal, sommige plaatsnamen, architectuur van huizen in o.a. Swakopmund, maar ook in de konditoreien die je tegen komt en de vele bierbrouwerijen, waar je een bratwurst kunt bestellen bij je biertje.
De grootste etnische groep in Namibië zijn de Owambo. Dit volk migreerde rond de 14e eeuw vanuit waarschijnlijk Oost-Afrika naar Namibië. Bijna de helft van de bevolking behoort tot een van de acht Owambo stammen. Iedere stam heeft een eigen dialect en een eigen koning. Zij leven van de jacht, visserij en de landbouw.
Himba’s
De Himba’s is een stam die leeft in het noordwesten van Namibië. De Himba’s zijn nomaden en leven voornamelijk van hun vee. Zij dragen de kleding die hun voorvaderen ook droegen, zonder invloed van de westerse cultuur. Het uiterlijk is zeer belangrijk voor de Himba’s. Ze besteden veel zorg aan hun kleding die gemaakt zijn van dierenhuiden. Ze dragen ook met veel trots sierraden, gemaakt van koper, schelpen en leer. Hun rijkdom kan afgeleid worden aan de hoeveelheid vee dat ze bezitten.
Opvallende is dat bij kinderen op 10-jarige leeftijd 2 voortanden worden getrokken. Dit is een Himba-traditie waarvan de oorsprong onduidelijk is. Niet-getrouwde jongens hebben een soort puntige kuif als haardracht. Meisjes dragen hun haar in twee vlechten over hun voorhoofd. In de puberteit vlechten ze hun haar in kleine staartjes, die ingesmeerd worden met geitenvet en oker.
Getrouwde vrouwen dragen daarbij nog een kleine kroon van geitenvel op hun hoofd. Himba-vrouwen wassen zich nooit. Ze smeren zich in met een mix van geitenvet, kruiden en oker. Door de oker krijgen de vrouwen de typische rode kleur, het mengsel beschermt hen tegen de zon.
Damara
De Damara zijn verwant aan de Bantoe volkeren, oorspronkelijk afkomstig uit westelijk Afrika. Vanaf rond 1100 verspreidden ze zich naar het oosten en naar het zuiden en vermengden zich met tal van andere volkeren. In tegenstelling tot veel andere Bantoe volkeren communiceren zij met een kliktaal. Vandaar dat hun taal Nama/Damara-khoisan genoemd wordt.
Bosjesmannen
De Bosjesmannen, of eigenlijk is de juiste benaming San bevolking, vormen waarschijnlijk het oudste volk van Afrika. Uit opgravingen blijkt dat de San bevolking 70.000 jaar geleden al nederzettingen hadden in de Kalahari woestijn. Een deel van de San ontwikkelde zich tot bergvolkeren, ze leefden in de bergen en woonden in grotten. Hier maakten ze de wereldberoemde rotstekeningen, deze zijn door UNESCO als werelderfgoed aangewezen. Dit zijn de oudste menselijke kunstuitingen, waarvan sommige tekeningen meer dan 20.000 jaar oud. De San hebben hun eigen klik taal die verder alleen door wat geïsoleerde stammen in Oost-Afrika wordt gesproken.
Herero
De Herero hebben nauwe verwantschap met de Himba’s. Ze spreken vrijwel dezelfde taal en leven beiden van vee tilt. Opvallend zijn de prachtige bijna Victoriaanse jurken die de vrouwen dragen, met vele onderrokken en bijpassende grote hoeden. Vroegen waren zowel mannen als vrouwen topless, maar Duitse missionarissen hebben aan die traditie aan het begin van de 20e eeuw een einde gemaakt.
In Namibië is de braai zeer geliefd. Dit is een Afrikaanse BBQ met veel vlees zoals rund maar ook zebra, springbok, kudu, krokodil en struisvogel. De Namibische keuken kent niet alleen Europese invloeden. Ook de traditionele culturen, zoals de Himba, San en Herero gemeenschappen hebben hun stempel gedrukt op de eetgewoonten. Er worden dan ook veel noten, fruit en vlees gebruikt in lokale gerechten.
De Duitse invloeden zie je terug in o.a. Swakopmund, waar je vele konditoreien hebt, waar je terecht kunt voor een heerlijk stuk apfelstrudel. Ook de vele bierbrouwerijen van uitstekende kwaliteit zijn te danken aan de Duitse invloeden. Naast de lokale bieren mahango, tambo en mushokolo bestaat er ook een heerlijke watermeloen wijn (mataku). De Windhoek Lager is het meest populaire bier en moet je zeker geproefd hebben.
In Namibië kun je ook overal goede Zuid-Afrikaanse wijnen vinden in de hotels en restaurants en supermarkten.
Biltong:
Biltong is de naam voor een snack gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Biltong wordt gemaakt van verschillende vleessoorten. De meest gebruikte zijn rundvlees, koedoevlees en struisvogelvlees. Het smaakt erg lekker bij een koud biertje tijdens een kampvuur in de bush.
Mieliepap
Een mais pap die vaak gegeten wordt bij een braai, maar ook vaak als ontbijt.
Potjiekos
Dit is een stoofpotje waarin verscheidene ingrediënten langzaam worden klaar gestoofd met bijvoorbeeld met vlees, pompoen, paprika en ui.
Afhankelijk van wat je bestelt uiteraard, hierbij een kleine indicatie van de prijzen:
Ontbijt: circa 5 tot 8 euro p.p.
Lunch: circa 6 tot 16 euro p.p.
Diner: 14 tot 20 Euro p.p.
Namibië is een van de dunbevolkte landen ter wereld met een fascinerende natuur. Geografisch gezien kun je Namibië verdelen in 5 zones: de Namib woestijn, de Kalahari woestijn, het Bosveld, het Namibisch Escarpment en het Centrale Plateau.
Namib woestijn
De Namib woestijn strekt zich uit in het westen van het land tot aan de kustlijn van de Atlantische oceaan. De oranje Sossusvlei duinen behoren tot de hoogste ter wereld en zijn ronduit adembenemend bij zonsopgang, dan lijken de duinen te vlammen. Deze vallei behoort tot de beroemdste bezienswaardigheid van Namibië.
Bosveld
In het noordoosten van Namibië ligt het Bosveld. Hier stromen de machtige Okavanga en Zambezi rivieren, waardoor het land vruchtbaarder is dan andere plekken in Namibië. Het is de natuurlijke habitat van vele dieren, zoals olifanten, leeuwen, zebra’s nijlpaarden, vogels, luipaarden en krokodillen
Kalahari
In het oosten ligt een andere spectaculaire woestijn; de Kalahari. Deze woestijn bestaat niet uit zandduinen, maar uit steppe en savannes. In deze bijzondere omgeving leven verassend veel dieren zoals o.a. leeuwen, hyena’s, giraffen, stokpaardjes en hagedissen. De Kalahari loopt door in Botswana en Zuid-Afrika.
Centraal Plateau
De streek rondom Windhoek wordt het Centrale Plateau genoemd. Windhoek vormt daarnaast ook het economisch, financieel en politiek centrum van het land. De meeste andere steden en dorpjes zijn ook deze regio gevestigd.
Namibisch escarpment
Dit is het Namibische deel van het Great Escarpment, een grote plateaurand die de binnenlanden van heel zuidelijk Afrika afgrenst. Dit ruige gebied bestaat uit gebergtes met steile bergwanden en diepe kloven. Hier bevindt zich ook de Brandberg (2606 meter) wat het hoogste punt van Namibië vormt.
Ga goed voorbereid op reis met onze praktische informatie over Namibië. Of je nu zoekt naar informatie over het klimaat, kleding, valuta of gebruiken. Je vindt het hier!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.