Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Myanmar

Het gouden land

Mingalabar! Dat is de vrolijke welkomstgroet van Myanmar. Dit land kent vele namen, zoals Birma of het land van de gouden pagodes. Als onbekend buurland van mega-bestemming Thailand, is Myanmar dan ook een bijzondere bestemming te noemen. Door de jarenlange afzondering van het land van de rest van de wereld, is het erin geslaagd om haar authenticiteit te behouden. Een keerzijde van deze politieke afzondering is dat Myanmar lang van alle moderne ontwikkelingen verschoond is gebleven. Nu de Republiek der Unie van Myanmar zich eindelijk iets meer opent voor de wereld, heb je de kans op een unieke kennismaking met dit uitzonderlijke land.

Het dagelijks leven kabbelt zich er nog voort, zoals dat eigenlijk eeuwenlang al doet. Vervoer buiten de grote steden is er veelal nog per ossenkar, paard en wagen of gewoon met de benenwagen. Auto’s zijn er nog erg duur, dus zijn nog steeds een luxe item voor de gewone mens. Comfort is dus niet een veelvoorkomend iets in Myanmar. Wat je er wel aantreft, zijn duizenden prachtige, rijkelijk versierde en soms eeuwenoude tempels en pagodes, een ongerept natuurlijk landschap dat vaak alleen door slecht onderhouden (zand-)wegen wordt doorkruist en een onbevangen en bijzonder vriendelijke bevolking, die direct je hart zullen stelen. 

Algemene informatie

Hoofdstad: Naypidaw
Aantal inwoners: 48.137.741
Oppervlakte: 676.578 km²
Taal: Birmaans
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (89%)
Zomertijd: 4,5 uur later
Wintertijd: 5,5 uur later
Buurlanden: Bangladesh, China, India, Laos en Thailand
Geldeenheid: Kiat (MMK)
Elektriciteit: 230 volt met 2 polen

Bekende plaatsen en hoogtepunten

Bagan Myanmar
Bagan

Yangon Myanmar
Yangon

Inle Lake Myanmar
Inle Lake

Ngapali Beach Myanmar
Ngapali Beach

Mandalay Myanmar
Pindaya

Myanmar luchtballon
Myanmar local

Bevolking, cultuur en religie

Myanmar heeft naar schatting zo’n 48 miljoen inwoners en is hiermee één van de dunstbevolkte gebieden ter wereld. Ook is de bevolking vrij jong en niet evenredig verspreid over het land. Meer dan de helft woont rond Yangon, Mandalay of in de Irrawaddy delta. 

De bevolking van Myanmar bestaat eigenlijk uit vele etnische groeperingen waarvan de grootste groep (68%) de Bamar is. De Bamar ofwel Birmezen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Yunan en hebben dan ook sterke Chinees/Tibetaanse kenmerken. 

Traditionele vrouw in Myanmar


Daarnaast leven er diverse etnische minderheden, zoals de Karen, Mon en Shan stam met elk hun eigen gebruiken, gewoontes en kleurige klederdracht. Officieel zijn er zo’n 130 aparte groepen bekend. Dit zouden er echter nog veel meer kunnen zijn. Eén van de bekendste minderheden uit Myanmar zijn de Padaung. Voor vele toeristen bekend als de longnecks die vaak in het noorden van Thailand worden bezocht.

Het Theravada-boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Myanmar. Boeddhisten volgen de leer van Boeddha die erop gericht is het lijden van de mens te beëindigen door het verlangen te overwinnen. Tot op de dag van vandaag drukt het boeddhisme een belangrijke stempel op het dagelijkse leven in Myanmar. Naast het boeddhisme, heeft echter ook een groot deel van de bevolking nog een sterke hang naar animisme en het geloof in geesten.

Eten en drinken

De Birmese keuken is een mengeling van de Indiase, Chinese en Bamar keuken en is wellicht iets minder verfijnd dan de Thaise keuken, maar daarom zeker niet minder lekker. 

De basis van een maaltijd bestaat veelal uit rijst, maar ook noodles zijn populair. De basis wordt aangevuld met groente-, vis- en vleesgerechten waarin veel gebruik wordt gemaakt van soja en kruidige curry’s. 

Vis op lokale markt in Bagan


Een populair gerecht is Mohinga, een vissoep met noodles, gekruid met een geurige curry. Traditioneel was dit het ontbijt, maar nu kun je het de hele dag door eten. Het ontbijt in hotels is vaak eenvoudig met witbrood, ei (naar eigen wens klaargemaakt), jam en fruit. Je kunt ook bij een van de vele coffeeshops gaan ontbijten, waar je allerlei hapjes kunt bestellen. 

Het lokale eten in Myanmar is in ieder geval betaalbaar. Voor ca. MMK 5000-8000 heb je een maaltijd. Let wel op waar je gaat eten. Kies een kraampje waar het druk is en laat je vlees of vis goed doorbakken. In de hotels is het eten uiteraard iets prijziger maar heb je meer keuze in gerechten. Er zijn geen internationale fastfoodketens in Myanmar, maar wel lokale waar je een hamburger kunt eten. 

Bij de maaltijd wordt veelal Birmese of Chinese thee gedronken. De lokale frisdrankjes zijn vaak mierzoet, maar tegenwoordig zijn er ook internationale merken te verkrijgen. Daarnaast heeft Myanmar uiteraard haar eigen biertje en sterke dranken.

Natuur

Het Noorden wordt gedomineerd door uitlopers van de Himalaya. Hier vind je dan ook het hoogste punt van Myanmar, de met eeuwige sneeuw bedekte Hkakabo Razi (5.800 m). Verder lopen er van noord naar zuid 2 grote bergketens die als het ware een natuurlijke grens van het land vormen. In het westen liggen de Chin heuvels en in het oosten het Shan-plateau. Deze bergachtige streken zijn veelal begroeid met teakbossen en regenwoud. Hier leven ook vele bergstammen. Het centrale deel van Myanmar wordt gedomineerd door drogere vlaktes van het centrale plateau. 

De ruim 2000 km lange Irrawaddy rivier is de belangrijkste rivier van het land en een voorname bron van water voor de rijstbouw en belangrijk als vervoersader. Het deltagebied rondom de rivier is zeer vruchtbaar en hier vindt dan ook een groot deel van de landbouw plaats. 

Langs de 1930 km lange kustlijn van Myanmar bevinden zich prachtige ongerepte stranden. Helemaal in het zuiden, voor de kust in de Andaman Zee, ligt de Mergui Archipel. Deze idyllische archipel bestaat uit meer dan 800 eilanden waar slechts enkele van bewoond worden door seagypsies.

Stranden in Myanmar

Meer dan 50% van het landoppervlak van Myanmar bestaat nog uit natuurlijke vegetatie. In de hogergelegen gebieden vind je enorme teakbossen maar ook veel dennen- en eikenbomen. De zogenaamde “evergreen” beplanting vind je in het lager gelegen tropische gebied en er zijn zelfs cactussen en graslanden te vinden op de droge centrale vlakte. 

De uitbundige natuurlijke rijkdom van het land is indrukwekkend en veelal nog ongerept. Je vindt er dan ook een indrukwekkende hoeveelheid diersoorten. Zo zijn er zo’n 300 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen en meer dan 100 soorten vogels te vinden. Enkele van deze soorten, zoals de wilde tijger, olifant en Irrawaddy dolfijn worden wereldwijd met uitsterven bedreigd maar komen in Myanmar nog wel voor.

Klimaat

Myanmar heeft een tropisch klimaat, beïnvloed door moessonwinden uit het zuiden en noorden en kent gedurende het hele jaar tropische temperaturen van ca. 30 ° C, met uitzondering van de berggebieden waar het een stuk koeler kan zijn. Myanmar is gedurende het gehele jaar goed te bereizen maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent.

 • Het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari.
  Dit is de beste reistijd voor Myanmar. De temperaturen liggen gemiddeld tussen 30-33 ° C en een gemiddelde luchtvochtigheidsgraad. 
 • Het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. 
  Aan het eind van het droge seizoen gaan de temperaturen omhoog naar zo’n 36-38 ° C met een hoge luchtvochtigheidsgraad.
 • Het regenseizoen van eind mei en midden oktober.
  Rond eind mei start met de komst van de zuidwestmoesson het regenseizoen. In dit seizoen kunnen tropische cyclonen met als gevolg wateroverlast voorkomen. Vooral in het deltagebied en langs de kust kan de regenval hevig zijn. In het centrale deel van Myanmar is dit echter veel minder en valt er weliswaar meer neerslag dan in de andere seizoenen, maar de regenbuien zijn vaak kort en hevig. Tussendoor en vooral in de ochtend komt regelmatig de zon door. 
Arnold
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Arnold
Expert-Myanmar
"Hou je van reizen zoals de locals dat doen? Reis dan met lokaal vervoer door Myanmar met onze rondreis 'Ontdek Myanmar Local Style'. Op deze manier ontdek je echt het pure en authenieke Myanmar."

Populaire reizen naar Myanmar

Bekijk meer >
Myanmar Local in Bagan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Ontdek Myanmar local style Individuele rondreis Myanmar
 • Stopover in bruisend Bangkok
 • Reis met lokaal vervoer door Myanmar
 • Strandverlenging in 3* hotel in Hua Hin, Thailand
Birmese vrouw met Thanaka op het gezicht Myanmar
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Best Deal Myanmar Individuele rondreis Myanmar
 • Wandel door koloniaal centrum van Yangon
 • Tempelvlakte van Bagan en bruisend Mandalay
 • Schilderachtige omgeving van het Inle Lake
Mandalay U Bein brug Myanmar
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 18
Verborgen plekjes van Myanmar Individuele rondreis Myanmar
 • Diepere kennismaking met het authentieke Birma
 • Oude hoofdsteden Mandalay, Amarapura, Ava en Mingun
 • Boottocht over de Irrawaddy rivier en tempels van Bagan

Activiteiten en excursiesin Myanmar

Ballonvaart Bagan Myanmar
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Ballonvaart over Bagan Dagexcursie | Myanmar
 • Avontuurlijke ballonvaart
 • Uniek uitzicht over de tempels van Bagan
 • Prachtige zonsopkomst
U Bein brug bij Amarapura Mandalay Myanmar
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Amarapura en Inwa Dagexcursie | Mandalay
 • 2 oude koningssteden in de omgeving van Mandalay
 • Amarapura: Maha Gandayon Klooster en U-Bein brug
 • Inwa: per paardenkoets langs oude tempels en kloosters
Myanmar ballonvaart over Inle Lake
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Ballonvaart over het Inle Lake Halve dagexcursie | Myanmar

Ook naar Myanmar?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Myanmar
Alles
Alle periodes

Blogitems over Myanmar

alle blogs >
Tempels van Bagan in Myanmar

De 5 mooiste plekjes van Myanmar

Gepubliceerd: 16/07/2019
Zuidoost-Azië is dé bestemming als het gaat om kleurrijke en levendige steden,...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding