Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Mandalay

Myanmar

Mandalay en omgeving

Wellicht één van de beroemdste plaatsen van Myanmar is Mandalay. Vrijwel iedereen kent de “Road to Mandalay”, wat een wereldberoemd gedicht is van Rudyard Kipling dat ging over lange reis van de Engelse soldaten van Rangoon naar Mandalay, tijdens het koloniale tijdperk. Later werd dit gedicht als lied uitgebracht door o.a. Frank Sinatra en Robbie Williams. Nu weet je dus waar je de naam van kent, maar heb je waarschijnlijk nog steeds geen beeld van de plaats. 

Mandalay Hill

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar en ligt aan de voet van de 200 m hoge Mandalay Heuvel. In vroegere tijden was Mandalay echter niet de hoofdstad van deze streek. De legende vertelt dat de Boeddha zelf een voorspelling heeft gedaan dat onderaan de Mandalay Heuvel een machtige stad gesticht zou worden. Echter pas in 1858 besloot koning Mingdon om gehoor te geven aan deze legende en ontmantelde hij de toenmalige hoofdstad Amarapura en verhuisde alles naar Mandalay. 

Ook tijdens de Brits-koloniale periode was de stad van strategisch belang, o.a. vanwege de belangrijke verbindingsroute over de Irrawaddy rivier naar Yangon. Het koninklijk paleis werd ingenomen en omgedoopt tot Fort Dufferin en haar schatten werden terug naar Engeland vervoerd. De Engelsen verloren echter hun overheersing in Myanmar tijdens de 2e Wereldoorlog aan de Japanners. Tegen het eind van de oorlog werd een groot deel van de stad, waaronder het koninklijk paleis dan ook volledig verwoest door bombardementen. 

Lokale ambachten

Vandaag de dag is Mandalay weer opgebouwd tot een machtige stad die de verbinding vormt tussen alle handel tussen Noord- en Centraal-Myanmar. Het is dan ook een centrum waar je allerlei lokale ambachten kunt bewonderen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe het kostbare bladgoud voor de tempels wordt vervaardigd, hoe men de fijnste zijde weeft en kleurige minutieus gedecoreerde wandtapijten maakt. Of je kunt naar de Jade markt, waar dit “groene goud” bewerkt en verhandeld wordt. Ook is Mandalay een religieus centrum, waar je duizenden pagoda’s, tempels en kloosters kunt bewonderen. De allerbelangrijkst is echter de Maha Muni Pagode, waar een kolossaal boeddhabeeld bedekt met een dikke laag bladgoud te bezichtigen is. 

Daarnaast is een beklimming van de Mandalay Hill, vlak voor zonsondergang een unieke ervaring. Via een trap van meer dan 1700 treden is deze beklimming een ware uitdaging, maar de beloning is groot. Vanaf dit hoge punt heb je een uitmuntend uitzicht heeft over het landschap, waartussen de Irrawaddy rivier zich een weg kronkelt. 

Bezienswaardigheden rondom Mandalay

Rondom Mandalay vind je nog enkele grote bezienswaardigheden in de oude steden van het Birmaanse rijk:

 • Amarapura: Hier vind je het Maha Gandayon klooster, bekend in Myanmar vanwege zijn strenge leer en waar zo’n 1200 monniken op traditionele wijze leven. Ook vind je hier ’s werelds langste teakhouten brug, U-Bein genaamd. 
 • Ava: Tegenwoordig heet dit eilandje Inwa, maar vroeger was dit de hoofdstad van diverse rijken, waaronder dat van de Shan en Birmezen. Op dit gemoedelijke eiland kun je een heerlijk ritje met de paardenkoets maken, terwijl je onderweg de oude kloosters en andere overblijfselen kunt bezoeken. 
 • Sagaing: Gelegen aan de voet van de Sagaing heuvel is ook deze plaats van spiritueel belang en vele pelgrims bezoeken deze plaats om boven op de heuvel te mediteren. In de omgeving vind je een soortgelijke tempelvlakte als bij Bagan, echter iets kleinschaliger met zo’n 500 stupa’s. 
 • Mingun:Per boot kun je rustig de rivier afzakken richting het oude Mingun, waar je de gelijknamige onafgemaakte tempel en een enorme bronzen bel kunt zien.
Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Arnold
Onze expert Arnold Expert-Myanmar

Populaire reizen naar Mandalay

Alle reizen >
Myanmar Local in Bagan
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Ontdek Myanmar local style Individuele rondreis Myanmar
 • Stopover in bruisend Bangkok
 • Reis met lokaal vervoer door Myanmar
 • Strandverlenging in 3* hotel in Hua Hin, Thailand
Birmese vrouw met Thanaka op het gezicht Myanmar
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 17
Best Deal Myanmar Individuele rondreis Myanmar
 • Wandel door koloniaal centrum van Yangon
 • Tempelvlakte van Bagan en bruisend Mandalay
 • Schilderachtige omgeving van het Inle Lake
Mandalay U Bein brug Myanmar
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 18
Verborgen plekjes van Myanmar Individuele rondreis Myanmar
 • Diepere kennismaking met het authentieke Birma
 • Oude hoofdsteden Mandalay, Amarapura, Ava en Mingun
 • Boottocht over de Irrawaddy rivier en tempels van Bagan

Ook naar Myanmar?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Myanmar
Alles
Alle periodes

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding