Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Maleisië

Informatie

Over Maleisië

De grote verscheidenheid aan cultuur en natuur maakt Maleisië een fascinerend land. De moderne architectuur in de hoofdstad Kuala Lumpur staat in schril contrast met het koloniale centrum van Georgetown, de tweede stad van Maleisië. Prachtige zonovergoten tropische stranden vind je op de paradijselijke eilanden Langkawi en Penang. Even zo verrassend is het oeroude regenwoud van Taman Negara. Een bezoek aan deze jungle is een ware belevenis. Op het eiland Borneo, in de Maleise deelstaten Sabah en Sarawak, kun je kennismaken met eeuwenoude tradities van diverse inheemse stammen. En natuurlijk vind je hier de uitgestrekte jungle waar Borneo beroemd om is. Een bijzondere ervaring is een bezoek aan het opvangcentrum voor orang-oetans. Hier kun je deze dieren van dichtbij observeren.

Maleisië is een uit verschillende staten bestaande federatie. Hiertoe behoren het schiereiland Maleisië (zonder Singapore) en Sabah en Sarawak op Borneo. Maleisië ligt ten noorden van Indonesië en ten zuiden van Thailand. 

Algemene informatie

Hoofdstad: Kuala Lumpur.
Aantal inwoners: 25.274.133
Oppervlakte: 329.750 km2, ca. 8x Nederland
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Tijdsverschil: 6 uur later in de zomer, 7 uur later in de winter
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Munteenheid: Ringgit
Elektriciteit: 240 volt

Batu Caves in Kuala Lumpur
maleisie borneo

Geschiedenis van Maleisië

In de 16e eeuw voerden Nederlandse, Britse en Portugese schepen handel via de haven aan de straat van Malacca. De Britten kregen steeds meer invloed op het eiland, hoewel Japan in de Tweede Wereldoorlog Maleisië in handen had. Sinds 1957 is Maleisië onafhankelijk en inmiddels is het uitgegroeid tot een welvarend land.  Er is een zeer uitgebreid en goed wegennet en ook de gezondheidszorg is van hoge kwaliteit. Dat de Britten Maleisië lang hebben overheerst, is nog te merken aan het feit dat iedere Maleisiër redelijk tot goed Engels spreekt. De westerse machten kwamen naar Maleisië voor de handel in specerijen en nog steeds kun je in Maleisië heerlijk eten. Elke avond komen er marktjes tevoorschijn waar je heerlijke maaltijden voor spotprijzen kunt eten. 

Bevolking in Maleisië

De bevolking van Maleisië is uitzonderlijk gevarieerd. Maleisië wordt ook wel ‘klein Azië’ genoemd, omdat men hier vertegenwoordigers vindt van vrijwel alle Aziatische landen. Dit maakt Maleisië tot een boeiende en kleurrijke samenleving.

Ten eerste zijn er de Bumiputra: inwoners van Maleisië die een culturele binding met het gebied en met elkaar hebben. Zij bestaan ook weer uit verschillende bevolkingsgroepen. Van de bijna 21 miljoen Maleisiërs behoort 59% tot de Bumiputra, de overige 41% bestaat uit chinezen (32%), Indiërs (8,6%) en kleinere groepen Arabieren, Europeanen, en Singhalezen.

Traditionele Markt in Maleisie

Maleisië is in de ware zin van het woord een culturele smeltkroes en alhoewel de islam de nationale religie is, is er waarschijnlijk geen land ter wereld met zo veel verschillende geloofsrichtingen en geloofsuitingen als Maleisië. De in de grondwet vastgelegde vrijheid van godsdienst komt hier ook werkelijk tot uiting. 

De Bumiputra hebben voor een groot deel een gemeenschappelijke godsdienst, de islam. Enkele Maleisische volksgroepen zijn christen of animistisch.

Natuur in Maleisië

Kenmerkend voor het uitgestrekte land zijn de dichtbegroeide bossen in het binnenland. Het Maleisische oerwoud is het oudste ter wereld en is rijk aan verschillende boomsoorten. Maleisië heeft vele natuurparken en deze zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat Maleisië het grootste ecosysteem ter wereld heeft. De oostkust heeft prachtige tropische stranden, terwijl aan de westkust vooral mangrovebossen en plantages te vinden zijn. 

Neusaap in Borneo
Rafflesia in Maleisie
Theeplantages in Maleisie
Regenwoud in Taman Negara Maleisië

Niet alleen de vegetatie is indrukwekkend in Maleisië. Het land huisvest ook bijzondere diersoorten. In het oerwoud leeft onder meer de Maleisische tijger. Hoewel deze tijger redelijk veel voorkomt is hij zelden te zien. Panters en luipaarden kan men wel af en toe tegenkomen, alhoewel ook dit schuwe dieren zijn. De honingbeer herken je aan zijn zwarte vel met een witte ster erop. Olifanten leven in kleine kuddes diep in het oerwoud. Verder leven in Maleisië de grootste wilde ossen van de wereld (de seladang) die een gewicht kunnen bereiken van meer dan 1500 kilo.

Eten en drinken in Maleisië

Door de culturele diversiteit zal het je niet verbazen dat de keuken ook veel invloed heeft van de omringende Aziatische landen (vooral uit China en Indië). Eeuwen geleden kwamen de Europeanen al naar Maleisië voor de specerijen. En nog steeds zijn kaneel, gember, Spaanse peper en koriander van grote invloed op de Maleisische keuken. Rijst en noodles zijn daarbij vaak de basis. Het populairste recept van Maleisië is saté. Deze lekkernij kun je gerust bij een zogeheten ‘warung’ halen, een eenvoudig eettentje. Ter controle kun je kijken of de Maleisiërs hier zelf ook eten. 

Streetfood in Kuala Lumpur Maleisie

Je hebt in Maleisië keuze uit alle mogelijke soorten restaurants. Probeer zeker eens het lokale gerecht ‘roti canai’; een licht knapperig pannenkoekje van tarwemeel klaargemaakt op de kookplaat. Bij dit gerecht nuttigt men vaak een ‘teh tarik’; thee gemengd met suiker en melk wat een aantal malen van de ene kan in de andere kan wordt gegoten om het te laten afkoelen en schuimen.

De meeste Maleisiërs eten graag bij de kleine stalletjes langs de weg. Het is algemeen bekend dat hier het beste voedsel te verkrijgen is.

Anne 333travel
Anne
Expert-Maleisië
"Maleisië wordt natuurlijk niet voor niets een smeltkroes van culturen en natuur genoemd. Mijn tip: Ga dineren ‘local style’ langs Gurney Drive op Penang. Hier vind je de beste lokale specialiteiten voor een uitgebreid diner. Niet voor niets komen alle lokale mensen hier. Het eten is werkelijk fantastisch en spotgoedkoop."
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
Stefan
Stefan
Expert-Maleisië
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
Marieke
Marieke
Expert-Maleisië
"Maleisië is een geweldig land met prachtige ongerepte groene jungle en veelzijdige culturen waarbij de gastvrijheid van de bevolking uniek te noemen is. Mijn Borneo tip: Ga in Kuching heerlijk dineren tussen de ‘locals’ met de beste specialiteiten en op een aparte locatie namelijk bovenop het dak van een parkeergarage."
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
Denise 333travel
Denise
Expert-Maleisië
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51

Populaire rondreizen naar Maleisië

Bekijk meer >
Met de boot door het Taman Negara National Park
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Highlights West-Maleisië Privé rondreis
 • Bruisend Kuala Lumpur en jungle van Taman Negara
 • Koele Cameron Highlands en Koloniaal Penang
 • Tropisch koraaleiland Langkawi
Tempelbezoek Maleisië met kind
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Maleise kampungs, thee en jungle Familiereis
 • Reis langs de belangrijkste hoogtepunten van West-Maleisië
 • Met leuke activiteiten speciaal voor de kinderen
 • Tropisch koraaleiland Langkawi
Pangkor strandvakantie
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Paradijselijk West-Maleisië Individuele rondreis
 • Bruisend Kuala Lumpur en authentiek Pangkor
 • Koloniaal Penang
 • Idyllisch strand op Langkawi

Ook naar Maleisië?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Maleisië
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

alle blogs >
Maleisisch Borneo orang Oetan

Maleisisch Borneo: Natuurwonderen en méér

Gepubliceerd: 29/11/2021
De spectaculaire en grillige natuur van Borneo is uniek en...
Lees meer
Georgetown Penang bezienswaardigheden Streetart

De leukste bezienswaardigheden in Georgetown, Penang

Gepubliceerd: 26/05/2020
Ga je op reis naar Maleisië? Bezoek dan zeker de...
Lees meer
Maleisië

Stad, thee en jungle; Maleisië heeft het allemaal!

Gepubliceerd: 02/01/2020
De grote verscheidenheid aan cultuur en natuur maakt Maleisië een...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding