Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie Kenia

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Kenia

Ga je op vakantie naar Kenia? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Voor Kenia is een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht dat bij vertrek uit Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder moet er vooraf reistoestemming worden aangevraagd via het online ETA systeem (Electronic Travel Authorization).

Hoe vraag ik een ETA aan?

 • Via de officiële ETA-website van de Keniaanse overheid. Betaling met een creditcard.
 • Je kunt jouw ETA ook (tegen betaling) aanvragen via onze partner Visa4all. Betaling met creditcard of iDEAL.

De ETA kost USD 30 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen). Het goedkeuren van de aanvraag duurt circa 3 werkdagen. Kinderen dienen apart ook een ETA aan te vragen.

Welke gegevens heb ik nodig voor een ETA aanvraag?

Persoons- en adresgegevens voor wie je de aanvraag doet;

 • Paspoortgegevens: zoals datum van afgifte, vervaldatum, land van afgifte en het documentnummer;
 • Recente pasfoto (gemaakt tegen een witte achtergrond);
 • Huidige adresgegevens, telefoonnummer en e-mail;
 • Gegevens van een contactpersoon bij nood;
 • Reisgegevens inclusief routebeschrijving, aankomst- en vertrekgegevens en accommodatie-bevestiging. 

Belangrijk: als er ook maar 1 cijfer of letter verkeerd staat in de ETA aanvraag, dan is deze bij uitgifte niet geldig en dient er een nieuwe aanvraag gedaan te worden. Check dus voor het akkoord geven alle gegevens heel goed.

Als je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te controleren met het betreffende consulaat.

Vaccinaties & gezondheid

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Kenia is een inenting tegen gele koorts verplicht en je hebt malariatabletten nodig. Malaria komt namelijk veel voor in Kenia. Verder worden vaccinaties voor DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Reis je ook naar Tanzania, dan heb je een cholerastempel in je vaccinatiepaspoort nodig. Deze krijg je meestal voor de zekerheid al wel van je inentingsbureau. Vergeet verder niet je vaccinatiepaspoort mee te nemen als je naar Kenia gaat.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Tijdens je reis in Kenia bevind je je in een heel ander klimaat, op een heel ander continent. Waar moet je zoal op letten, vóór en tijdens de reis?

Sterke zon
De evenaar loopt recht door Kenia, hierdoor is de zon in dit land erg sterk. Smeer je altijd goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee of in het zwembad. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist. Smeer je ook in op een bewolkte dag, want zonnestralen komen ook door de bewolking heen waardoor je kunt verbranden, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Veel drinken
In de tropische warmte verbruikt je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om de hele dag door veel water te drinken. Neem verder een zonnebril mee en een hoed of pet.

Drink geen water uit de kraan
Het water uit de kraan in Kenia kun je niet drinken. Gebruik ook bij het tandenpoetsen water uit de fles. Let er bij flessen mineraalwater altijd op dat deze verzegeld is voordat je deze open maakt. Neem ook liever geen ijsklontjes in je drinken, omdat je niet zeker weet of deze ook van mineraalwater gemaakt zijn.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Kenia is klein. In onze wintertijd is het in Kenia 2 uur later en in onze zomertijd slechts 1 uur later.

Geld & valuta

In Kenia is de munteenheid de Keniaanse Shilling. 

Naast de Keniaanse Shilling zul je ook veel prijzen in USD zien staan en deze wordt op de meeste plekken dan ook geaccepteerd. Ook de Euro wordt steeds meer geaccepteerd. Let erop je nieuwe en onbeschadigde briefjes gebruikt om te betalen. Het is altijd raadzaam om naast betaalpassen voldoende contant geld bij je te hebben.

Pinnen kan bij de meeste pinautomaten. De Barclay bank is de bekendste bank in Kenia en in alle grote plaatsen te vinden. Vergeet niet je pinpas op Werelddekking te zetten! Je kunt bij de meeste grotere restaurants en bij de betere hotels en lodges betalen met je creditcard. Met name Mastercard en Visa worden geaccepteerd. 

Geld en Valuta Kenia

Kleding

Welke kleding je het beste mee kunt nemen hangt af van de periode waarin je reist en welke plaatsen je gaat bezoeken.

Laagjes kleding

Over het algemeen is het altijd goed om luchtige, katoenen kleding mee te nemen en kleding die je in laagjes over elkaar aan kunt trekken. Op het heetst van de dag is een luchtig shirt en korte broek fijn om te dragen. Ga je naar een hoger gelegen gebied zoals Mount Kenya, dan kan een trui, vest of jasje van pas komen. Ook kan het in bepaalde gebieden ’s avonds flink afkoelen. In de ochtend en bij zonsondergang is een shirt met lange mouwen en een lange broek aan te raden, wanneer de muggen tevoorschijn komen. Reis je in het regenseizoen, dan is het ook iets koeler en kan een poncho van pas komen.

Luchtige schoenen en wandelschoenen

Naast open, luchtige schoenen, sandalen of slippers is een paar dichte schoenen of wandelschoenen ook aan te raden. Vooral als je excursies gaat maken komt dit goed van pas. Maar ook in de avond, wanneer er muggen zijn, is het fijn om dichte schoenen te dragen.

Veiligheid

Kenia is als vakantieland veilig om naartoe te reizen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Veiligheid op straat

Met name in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa komt er criminaliteit voor. Loop niet opzichtig met je (dure) bezittingen op straat zoals camera’s, mobiele telefoon, sieraden of laptop. Loop ook niet in het donker over straat. Je kunt ’s avonds wel naar een restaurant gaan om te gaan eten, maar als deze niet om de hoek van je hotel ligt, kun je altijd beter een taxi nemen. Deze kun je het beste via je hotel en het restaurant regelen, zodat je een taxi van een betrouwbare taximaatschappij krijgt. Een andere veilige optie is een Uber te nemen die in Nairobi, Mombasa en Eldoret rijden. Pas extra op bij busstations, treinstations en in matatu’s (openbare minibusjes), waar zakkenrollers en overvallen niet ongewoon zijn.

Reisadvies

Voor het noordoosten en oosten van Kenia geldt een negatief reisadvies en voor het noorden en de grensgebieden met Somalië worden reizen ontraden. Wij bieden dan ook geen reizen naar deze regio’s aan. 

Ook goed om te weten

Het is ten strengste verboden om foto’s te maken van militaire instanties. Denk hierbij aan luchthavens, functionarissen in uniform en overheidsgebouwen.

Plastic tasjes zijn verboden in Kenia. Zorg daarom ook dat je geen plastic tassen in je bagage hebt. Na een eerste waarschuwing, kun je een geldboete of zelfs gevangenisstraf krijgen voor het hebben van plastic tassen.

Klimaat & Beste reistijd

Het klimaat in Kenia is redelijk constant, maar het land kent wel 2 droge en 2 natte seizoenen. De beste periode om naar Kenia te reizen is de droge periode januari t/m maart en juni t/m oktober. Houd in het zomerse hoogseizoen wel rekening met een grotere drukte. Een minder drukke periode is van november t/m december. Deze periode is een regenseizoen met ‘korte buien’, je zult hiervan  weinig overlast ervaren tijdens een safari. In deze periode is het ook rustiger, met uitzondering van de kerstperiode. In de periode april en mei zijn de ‘langere buien’ en is het door de weelderige begroeiing lastiger wild te spotten. Er zijn dan wel veel jonge dieren en weinig andere toeristen.

Meer over de beste reistijd in Kenia

Elektriciteit

In Kenia is de stroomvoorziening in de steden goed. Al kan deze soms nog wel eens uitvallen. Tijdens een safari verblijf je vaak in of in de nabijheid van een nationale park. Hier is er vaak nog geen elektriciteit en de hotels en lodges gebruiken dan ook vaak nog een generator. Deze staat meestal niet de hele dag en nacht aan. Dit betekent je ’s ochtends, rond de lunchtijd en ’s avonds meestal stroom hebt. Op de tijden dat je op safari bent en ’s nachts staat de generator uit. De meeste hotels en lodges hebben een of twee zaklantaarns in je kamer klaar staan die je tijdens je verblijf kunt gebruiken.

Je hebt in Kenia een driepolige Engelse stekker nodig. Het voltage is 220/240V.

Fooien

Het geven van een fooi is in Kenia gebruikelijk en wordt gewaardeerd. Aan een bellboy geef je gemiddeld KES 100 per koffer. In een hotel of lodge wordt een fooi aan het einde van het verblijf gewaardeerd. Meestal vind je bij de receptie een fooiendoosje waar je wat geld in kunt doen bij het uitchecken. 

Meestal reis je een aantal dagen met een gids. Bij het afscheid van je gids kun je je waardering voor je gids tonen met een fooi. Als richtlijn kun je USD 5 per persoon per dag aanhouden.

Fotografie en filmen

Kenia is een safaribestemming bij uitstek en fotografie is uiteraard heel erg belangrijk tijdens een reis door Kenia. Voor de beste foto’s zouden we wel aanraden om een camera met goede zoomlens mee te nemen. Het kan zomaar voorkomen dat je een indrukwekkende groep leeuwen ziet lopen in de verte. Het is dan erg fijn als je goed kunt inzoomen om deze machtige dieren goed op de foto te zetten. 

Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan tijdens jouw vakantie. Ervaring leert dat je tijdens een safari veel meer foto’s en filmpjes maakt dan dat je normaal wellicht zou doen op vakantie. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in het souvenirwinkeltje van de betere en grotere hotels en lodges vaak wel een SD-kaart kopen. Het is ook raadzaam een powerbank (externe accu/batterij) mee te nemen. Het kan voorkomen dat je in je accommodatie maar korte tijd stroom hebt en je je batterijen niet helemaal kunt opladen.

Kenia fotograferen

Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst toestemming. Als je een Maasai of Samburu dorpje bezoekt, dan is het binnen het dorp vaak geen probleem. Maar als je hen ergens anders wilt fotograferen, stellen ze dat vaak niet op prijs of ze zullen je hierna om veel geld vragen.

Gebruiken

De meeste Kenianen zijn erg vriendelijk en beleefd. De normale manier van elkaar begroeten is ‘Jambo’ en je zegt dit dan ook terug. Het wordt erg gewaardeerd als je Kenianen in hun eigen taal bedankt. Je zegt dan ‘asanté’ of ‘asanté sana’. Als je elkaar de hand schudt, gebeurt dit altijd met de rechterhand. Ook eten gebeurt met je rechterhand.

In het grootste deel van Kenia kun je je gewoon normaal kleden met lichte kleding. Korte mouwen en rokken of korte broeken zijn geen probleem. In het islamitische kustgebied is men iets conservatiever. Als je buiten je resort bent en niet op het strand bent, kun je het beste je schouders en knieën bedekken. 

Kenia is een prachtig land dat uitnodigt tot fotograferen. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar fotografeer nooit militaire instanties, overheidsgebouwen, luchthavens en mensen in uniform. Dit is namelijk verboden. Wees ook respectvol bij godsdienstige plechtigheden en als je hier foto’s wilt maken, vraag hier dan eerst goedkeuring voor. Sommige volkeren willen liever niet dat je foto’s van hen maakt of willen in ruil hiervoor geld ontvangen.

Hiërarchie is erg belangrijk in Kenia. Toon daarom altijd respect voor ouderen maar bijvoorbeeld ook voor de politie. 

Het gebruik van plastic tasjes is verboden in Kenia. Neem daarom ook geen plastic tasjes mee in je bagage naar Kenia. Maak liever gebruik van stoffen tasjes.

Helaas is homoseksualiteit bij wet nog steeds verboden in Kenia, ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Carmen
Onze experts Carmen Expert-Kenia
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Kenia
Janette
Onze experts Janette Expert-Kenia
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Kenia
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Kenia

Populaire reizen naar Kenia

Bekijk meer >
Olifant gooit rood zand in Kenia
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Pracht & Praal van Kenia Privé Individuele rondreis Kenia
 • De Samburu Five in Samburu
 • Neushoorns en chimpansees in Ol Pejeta Conservancy
 • De Big Five en uitgestrekte savannes in de Masai Mara
Groep leeuwen in de Masai Mara in Kenia
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Savannes & Strand Individuele rondreis Kenia
 • De Big Five en schitterende savannes in de Masai Mara
 • Entreegelden voor de parken inclusief
 • Eindig de reis met een heerlijke strandvakantie
Severin Sea Lodge aan Bamburi Beach in Kenia
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Best Deal Safari & Strand Individuele rondreis Kenia
 • Geniet van een ontspannen strandvakantie aan Bamburi Beach
 • Verblijf in een sfeervol resort in traditionele Afrikaanse stijl
 • Maak tussendoor een driedaagse safari naar Tsavo National Park

Ook naar Kenia?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Kenia
Individuele rondreis
Alle periodes

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding