Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag gesloten
Zondag: Gesloten
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Egypte

Informatie

Over Egypte

Egypte heeft een lange geschiedenis vol bijzondere verhalen over farao’s, mummies, imposante piramides en verborgen graven. Voor velen staat een rondreis door het land hoog op de bucketlist om zelf de magische wereldwonderen en mysterieuze tempels vol imposante beelden met eigen ogen te aanschouwen en de geheime hiërogliefen en verhalen die hierbij horen te ontcijferen.

Algemene informatie

Hoofdstad: Cairo
Aantal inwoners: 98.5 miljoen
Oppervlakte: 1.010.000 km²
Taal: Arabisch. Engels of Frans in toeristische gebieden
Religie: Soennitische Islam (90%), Koptische christenen (10%)
Tijdsverschil: Geen tijdens onze zomertijd. +1 uur later in onze wintertijd
Buurlanden: Libië, Sudan en Israël
Munteenheid: Egyptische Pond (EGP)
Elektriciteit: 220 Volt/50 Hertz, geen reisstekker nodig

Aswan Egypte
Egypte

Bevolking en cultuur

Egypte heeft ruim 98 miljoen inwoners, waarvan meer dan 90% de Soennitische islam aanhangt. Dit wil zeggen dat zij de tradities van de islam volgen die op het leven van de profeet Mohamed zijn gebaseerd.

Het landschap van Egypte bestaat voornamelijk uit woestijnen, waar de droogte en hitte het hele jaar  heersen. Dit maakt een niet erg vriendelijk klimaat om in te wonen. Dwars door de woestijnen kronkelt echter de langste rivier ter wereld, de Nijl, die heel Egypte van zuid naar noord doorkruist. Hiermee is de rivier een letterlijke levensader voor het land en al in de vroege geschiedenis van Egypte vormde de Nijl een belangrijke handelsroute. Je zult dan ook de meeste inwoners van Egypte langs de vruchtbare oevers van de Nijl vinden.

Er zijn verschillende bevolkingsgroepen in Egypte te onderscheiden:

De afstammelingen van het Hamito-Semitische ras, een Arabisch volk die Egypte al duizenden jaren bewonen. Zij wonen voornamelijk in het noorden van het land en worden vaak als wat stug en opvliegend qua persoonlijkheid omschreven.

De Nubiërs komen oorspronkelijk uit Zuid-Egypte en Noord-Soedan, zijn donkerder van huid en worden vaak als relaxter omschreven. Je zult in Zuid-Egypte dus een heel andere sfeer ervaren dan in bijvoorbeeld Cairo of Luxor.

Daarnaast leven er in de woestijn leven bedoeïenen, wat een nomadisch volk is. En er is nog een kleine minderheid van Kopten, een christelijk volk en eigenlijk de oorspronkelijke inwoners van Egypte voordat de Arabieren kwamen. Zij wonen voornamelijk in Opper-Egypte.

Eten en drinken

Op culinair gebied kun je volop genieten in Egypte. In de Egyptische keuken worden veel groenten,  rijst en pitabrood gegeten, eventueel aangevuld met gegrilde vlees- of vissoorten. Men gebruikt vooral producten die men zelf in de Nijl Vallei kan verbouwen, zoals aardappelen, komkommer, sla en tomaat en diverse specerijen zoals kaneel, kardemom en komijn.

Een bekend (voor)gerecht uit de Arabische keuken is mezze, wat eigenlijk allemaal kleine hapjes zijn die je gezamenlijk nuttigt. De mezze wordt geserveerd met pitabrood en meestal sowieso hummus (kikkererwtenpuree), baba ganoush (aubergine puree) en olijven. Dit wordt verder aangevuld met allerlei geurige gerechten die je met het pitabrood naar binnen kunt lepelen. Het is de ideale manier om een beetje van alles te proeven en zo de keuken echt beter te leren kennen.

Verder worden ook internationale keukens ruimschoots vertegenwoordigd in Egypte, met name in de hotel restaurants. In de straatjes van Cairo, Luxor of Aswan vind je echter ook prima lokale restaurantjes waar je heerlijk kunt eten voor weinig geld.

Kraanwater kun je in Egypte niet drinken en pas ook op met ongewassen groenten en fruit, want de hygiëne is niet altijd naar onze westerse standaarden.

Let op! Tijdens de Ramadan maand zijn de regels scherper en gelden er strengere regels m.b.t. eten en drinken in het openbaar.

Natuur

Het landschap van Egypte bestaat voor meer dan 90% uit woestijnen. Hier overheersen gedurende de dag de droogte en hitte, terwijl ’s nachts de temperaturen flink kunnen dalen, zelfs tot onder het vriespunt.

De Sinaï woestijn in het noordoosten ligt op het schiereiland aan de grens tussen Egypte en Israël. Sinaï wordt gekenmerkt door een kaal en bergachtig woestijnlandschap, afgewisseld met prachtige zandstranden en de kleurrijke koraalriffen van de Rode Zee. In de Sinaï ligt o.a. Sharm-el-Sheikh, een bekende Egyptische badplaats waar je een heerlijke strandvakantie kunt doorbrengen.

De Sahara, ’s werelds grootste woestijn, bedekt een groot gedeelte van Egypte en biedt voor toeristen veel vertier. Ten westen van de Nijl ligt de Westelijke Woestijn, een uitgestrekt en vrijwel onbewoonbaar gebied waar de rust en stilte nog overheersen. Je vindt er imposante glooiende zandduinen, waarin een enkele vruchtbare oase het landschap onderbreekt. In de Westelijke Woestijn liggen ook de gebieden die men de Zwarte en Witte Woestijn noemt. Hier zijn de zandduinen deze zelfde kleuren en vormen hiermee een bijzonder plaatje voor het oog.

De Oostelijke of Arabische Woestijn ligt tussen de Nijl en de Rode Zee en heeft een veel ruiger landschap van bergen en rotsen en is meer geschikt voor avontuurlijke wandelingen.

Voor toeristen vormen de woestijnen een bron van activiteiten en vertier. Zo kun je er woestijnsafari’s per jeep, quad of op de rug van een kameel maken of ga een traditioneel bedoeïenendorp bezoeken waar je kennis maakt met hun eenvoudige nomadische bestaan.

Dwars door al die woestijnen kronkelt van zuid naar noord de langste rivier ter wereld, de Nijl. De rivier is een letterlijke levensader voor het land en al in de vroege geschiedenis van Egypte vormde de Nijl een belangrijke handelsroute. De meeste inwoners van Egypte zul je dan ook langs de vruchtbare oevers van de Nijl vinden.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Arnold
Onze experts Arnold Expert-Egypte
MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-Egypte
Catharina 333travel
Onze experts Catharina Expert-Egypte

Populaire reizen naar Egypte

Bekijk meer >
Egypte Cairo Piramides Sfinx van Gizeh
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 8
Best Deal Egypte’s tempels en piramides Individuele rondreis
 • Piramides en Sfinx van Gizeh
 • Tempels van Karnak en Luxor
 • Strandvakantie bij Hurghada
egypte-cairo-sound-piramides-van-gizeh-uitzicht-met-sfinx
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
De Schat van de Farao Familierondreis Egypte
 • De Piramides en Sfinx van Gizeh
 • Verken de rijkdom van het oude Thebe
 • Strandvakantie bij Hurghada
egypte-aswan-vrouw-in-abu-simble-tempel
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 15
Verborgen plekjes van Egypte Individuele rondreis
 • Piramides en oude dodensteden
 • Abu Simbel en de rijkdom van het oude Thebe
 • Slapen in de woestijn en op de Nijl

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding