Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Het unieke dierenrijk van Nieuw-Zeeland

Gepubliceerd: 17/09/2021

Nieuw-Zeeland is een echte natuurbestemming. Tijdens een fly drive door dit fantastische land kijk je je ogen uit dankzij de enorme afwisseling aan spectaculaire landschappen. Je gaat dan ook niet speciaal helemaal naar Nieuw-Zeeland voor de dieren, maar toch willen we hier even aandacht besteden aan de juist hele bijzondere en unieke dieren die je in dit land kunt vinden.

In het water

Nieuw-Zeeland wordt omgeven door water en hier kun je dan ook een aantal bijzondere dieren vinden.

 • Walvissen

Als je een rondreis in Nieuw-Zeeland gaat maken, heb je de kans om de reuzen van de zee te spotten: de walvis. Vooral bij Kaikoura, dat in het noordoosten van het Zuidereiland ligt, zwemmen het hele jaar door verschillende soorten walvissen. Niet alleen de bultrugwalvis komt hier voor, maar ook potvissen en zelfs orka’s. Maar ook nabij Auckland, in het Hauraki Gulf Marine Park, komen walvissen voor.

Walvissen in Nieuw Zeeland

 • Dolfijnen

Als er walvissen zijn, dan zijn er vaak ook dolfijnen. Op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland kun je deze intelligente dieren vinden, o.a. in de Bay of Islands, Kaikoura en de Marlborough Sounds. Er komen maar liefst 9 soorten dolfijnen voor, waaronder de tuimelaar maar ook de kleine Hectordolfijn en de speelse Dusky dolfijn.

Dusky dolfijnen in Kaikoura Nieuw-Zeeland

 • Zeeleeuwen en zeehonden

Andere grote zeedieren die je in Nieuw-Zeeland kunt vinden zijn zeeleeuwen en zeehonden. Relaxend op het strand of op de rotsen of ravottend in het water, er is een grote kans dat je ze ergens tijdens je rondreis wel tegenkomt.

Zeeleeuwen in Nieuw Zeeland

 • Pinguïns

En dan zijn er nog waterdiertjes die je wellicht hier niet snel verwacht, maar die je ook op verschillende plekken kunt tegenkomen: pinguïns! Er leven hier een aantal soorten pinguïns, met name op het Zuidereiland. De geeloogpinguïn kun je o.a. vinden in het zuidoosten, op de Banks Peninsula bij Akaroa en bij Stewart Island. De zeer zeldzame Fiordland Kuifpinguïn leeft in het Fiordland National Park en een kolonie van dwergpinguïns vind je bij Oamaru.

Geeloogpinguin op Stewart Island Nieuw Zeeland

Op het land

Maar ook op het land zijn er bijzondere en zelfs hele unieke dieren te vinden, al weten ze zich meestal zo goed te verstoppen dat je ze zelden in het wild zult aantreffen.

 • Kiwi

De kiwi is de beroemdste vogelsoort van Nieuw-Zeeland en ook alleen maar te vinden in dit land. Het is de kleinste nog levende loopvogel en het land kent maar liefst 5 verschillende kiwisoorten. Dat zijn de brown kiwi (meest voorkomende kiwi), little spotted kiwi (de kleinste soort), great spotted kiwi (de grootste soort), rowi (de zeldzaamste kiwi) en tokoeka (overdag actief i.p.v. ’s nachts). Behalve de tokoeka zijn de kiwi’s met name ’s nachts actief. Ze hebben een goede schutkleur en je zult ze dan ook niet snel in het wild tegenkomen. Verblijf je in een natuurgebied waar ze voorkomen, dan heb je wel kans dat je hun typerende roep ’s nachts hoort.

Kiwi vogel Nieuw Zeeland

 • Tuatara

Dit zeer unieke reptiel vind je alleen in Nieuw-Zeeland. Het is de laatste van een reptielensoort die nog stamt uit het tijdperk van de dinosauriërs! Ze kunnen maximaal een halve meter lang worden en hebben een soort stekels op hun nek en rug die ze nog extra kunnen uitsteken om vrouwtjes te lokken of om indruk te maken tijdens een gevecht. Ze leven alleen nog in het wild op een aantal afgelegen eilandjes maar je kunt ze wel in levende lijve zien in een aantal reservaten.

Tuatera Nieuw Zeeland

 • Kea

Op het Zuidereiland vind je in de berggebieden de enige bergpapegaai ter wereld, de kea. Reis je naar het Fiordland National Park, Arthur’s Pass of Mount Cook, dan heb je grote kans deze vogel tegen te komen. Ze zijn groen-bruin, uiterst intelligent, nieuwsgierig en brutaal. Ze zijn niet bang aangelegd en komen graag even de banden of de rubbers van de ruitenwissers controleren van je auto of camper. 

Kea papegaai Nieuw Zeeland

 • Jan-van-Genten

Jan-van-Genten vind je in bepaalde maanden van het jaar in Nieuw-Zeeland. Als ze er zijn, ziet het er indrukwekkend uit omdat ze broeden in enorme kolonies. Het zijn grote vogels, waarbij de vleugels een reikwijdte hebben van ca. 1,8 meter. De grootste kolonies op het Noordereiland vind je bij Cape Kidnappers in het oosten en bij Muriwai Beach, een uurtje van Auckland vandaan. De kolonies bevinden zich meestal bovenop kliffen, omdat ze niet zo behendig zijn op het land en niet gemakkelijk een aanloopje kunnen nemen om te gaan vliegen. Dus maken ze gebruik van de omhooggaande luchtstromen. Weer landen gaat dan wel weer wat moeizamer.

Jan van Genten Nieuw Zeeland

 • Weta

Nog een levend fossiel: de weta. De weta heeft wat weg van een krekel en is al miljoenen jaren oud. Er zijn meer dan 70 soorten, waarvan vele helaas bedreigd worden. Sommige soorten zijn een paar centimeter groot en de grootste kan wel 10 cm groot worden. Het zijn nachtdieren en ze komen niet op veel plekken meer voor in Nieuw-Zeeland. Je kunt ze het best in reservaten bewonderen.

Weta Nieuw Zeeland

Zelf op zoek naar deze unieke dieren? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Nieuw-Zeeland of vraag een reisvoorstel op maat aan.
Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Rotorua Nieuw Zeeland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 20
Discover Nieuw-Zeeland Fly Drive Nieuw-Zeeland
 • Ontdek in 3 weken de mooiste hoogtepunten van Nieuw-Zeeland
 • Geisers, stoomgaten en veel cultuur in Rotorua
 • Bezoek het prachtige Abel Tasman National Park
Franz Josef gletsjer in Nieuw-Zeeland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 20
Discover Nieuw-Zeeland Deluxe Fly Drive Nieuw-Zeeland
 • Ontdek de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland met verblijf in 4* hotels
 • Geisers, stoomgaten en veel cultuur in Rotorua
 • Bezoek het prachtige Abel Tasman National Park
Milford Sound Nieuw Zeeland
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 27
Nieuw-Zeeland Highlights Fly Drive Nieuw-Zeeland
 • Vulkanen, geisers en Maori cultuur op het Noordereiland
 • Walvissen, gletsjers en fjorden op het Zuidereiland
 • Inclusief verblijf op Stewart Island

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding