Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Bezoek de hoogste zandduin van Namibië: Sossusvlei

Gepubliceerd: 27/06/2022

Sossusvlei

Sossusvlei is het ultieme voorbeeld van de ongerepte woestijnschoonheid van Namibië. Het ligt in het immense Namib-Naukluft National Park, het grootste beschermde gebied van Afrika. Dit gedeelte van de woestijn is wereldberoemd vanwege de enorm hoge zandduinen die zich tot aan de Atlantische oceaan uitstrekken.

Deze honderden rode en oranjekleurige stervormige duinen zijn bij elkaar geblazen door de wind. De duinen in dit gebied behoren tot de oudste en de hoogste ter wereld en bereiken ruim de 300 meter. Sossusvlei is ongetwijfeld het mooiste natuurlijke wonder die je tijdens een rondreis Namibië gaat zien.

De rode zandduinen van Sossusvlei in de Namib Desert, Namibie

Het gebied wordt over het algemeen aangeduid als Sossusvlei, maar Sossusvlei is een van de bezienswaardigheden in het nationale park. Het woord Sossusvlei komt trouwens uit twee talen, Nama en Afrikaans. Wat zich letterlijk vertaald naar "doodlopend" (van het Nama-woord "Sossus") "moeras" (van het Afrikaanse woord "Vlei"). Als je je in de Sossusvlei begeeft, sta je ook in een desolaat gebied.

Naast Sossusvlei zijn er nog meer bezienswaardigheden in het nationale park te vinden. Deadvlei, Dune 45, Big Daddy en Sesriem Canyon zijn enkele hoogtepunten.

Dune 45

Dune 45 is de meest fotogenieke duin. Het is daarom ook de heuvel die de meeste mensen beklimmen. Sta vroeg op en beklim de duin om van bovenaf een prachtige zonsopkomst mee te maken. Het is een pittige klim van 105 meter, maar het uitzicht is onvergetelijk. Je wordt omring door paarse, oranje en rode tinten. Een magische ervaring.

Wandel omhoog op Dune 45 in de Namib Desert, Namibie

De reuzeduin Big Daddy is met zijn 325 meter de grootste zandduin die je kunt beklimmen. Vanwege de hoogte is de klim naar de top zwaarder dan die van Dune 45. Doe daarom rustig aan, je hebt alle tijd om de top te bereiken.

Je bevindt je in een desolate omgeving en ondanks de barre woestijnomstandigheden in het gebied, kan met een grote verscheidenheid aan planten en dieren vinden die zich hebben aangepast aan de omgeving. Zo kun je er, jakhalzen, gemsbokken, springbokken, struisvogels, stekelvarkens, hyena’s en stokstaartjes tegenkomen. Heel onwerkelijk, maar gaaf om opeens een dier te spotten.

Een oryx gespot in de Namib Desert, Namibie

Om je bezoek aan Sossusvlei compleet te maken, kun je kiezen voor een ballonvaart. Je wordt vroeg verwacht, want nog voordat de zon opkomt begint je vaart. Het is namelijk een unieke ervaring om in een luchtballon de zon te zien opkomen. De zon kleurt in verschillende kleuren en je kijkt uit op een spectaculair landschap. Na de landing is het nog tijd om dit avontuur af te sluiten met een champagne ontbijt in de “middle of nowhere”.

Zie jij een ballonvaart wel zitten? Bekijk onze ballonvaart in Namibië.

Maak een luchtballonvaart bij Sossusvlei, Namibie

Hoe kom je bij Sossusvlei

Sossusvlei is gelegen bij het dorpje Sesriem, op een kleine vijf uur rijden van Windhoek. Door het park loopt een 65 kilometer lange weg. Deze is grotendeels verhard en voert je langs verschillende duintoppen. Je kunt de route gemakkelijk zelf rijden. Alleen de laatste vijf kilometer heb je echt een auto met 4-WD nodig en goede stuurkunsten door het zand. De meeste reizigers pakken daarom de 4-WD shuttlebus die klaar staat voor het laatste stukje. Je auto parkeer je dan op een goot parkeerterrein.

Waarom zijn de duinen van de Sossusvlei rood?

Het bijzondere aan de duinen in de Sossusvlei is dat ze rood van kleur zijn vanwege de aanwezigheid van ijzer in het zand. Tijdens het opkomen en ondergaan van de zon zorgen de lichtstralen voor vele verschillende kleurschakeringen op de duinen.

Bezienswaardigheden rondom de duinen van Sossusvlei

Deadvlei
Te midden van deze duinen vind je Deadvlei, een grote witte kleivlakte met verdorde kameeldoornbomen die wel 900 jaar oud zijn. Nu stroomt er zelden nog water in Deadvlei, maar In het verleden stroomde de Tsauchab Rivier tot aan de Atlantische kust, waarbij Deadvlei en de Hiddenvlei zijn ontstaan. Een wonderlijk stukje natuur!

Deadvlei in Sossusvlei de Namib Desert, Namibie

Sesriem Canyon
Neem bij je bezoek een Sossusvlei en Deadvlei ook de tijd om Sesriem Canyon te bekijken. De bizarre rotsformaties en het spel van licht en schaduw in de kloof zijn magnifiek en een stop meer dan waard. Je daalt af in de kloof naar de bodem van de vallei.

Sesriem Canyon ligt op ongeveer 4,5 km van de toegangspoort van het Namib-Naukluft National Park. De Tsauchab-rivier heeft de canyon gedurende miljoenen jaren gevormd en het is een van de weinige plaatsen in het gebied die het hele jaar door water vasthoudt.

De vroege Afrikaanse ontdekkingsreizigers in de regio noemden de kloof naar het feit dat ze zes leren riemen moesten gebruiken, die aan elkaar waren gebonden om een touw te maken dat lang genoeg was om emmers in de kloof naar beneden te laten zakken om water te halen.

De prachtige Sesriem Canyon bij de Sossusvlei, Namibie

Beste reistijd om Sossusvlei te bezoeken

De beste periode om een bezoek te brengen aan Sossusvlei en dus het Namib-Naukluft National Park is van mei t/m november. Van december tot april is het zeer heet in het gebied en is de kans op neerslag groter.

En wat is dan het beste moment van de dag? Doordat je je in een open gebied bevindt met weinig tot geen schaduw is het aan te raden om vroeg in de ochtend of in de late namiddag naar Sossusvlei en Deadvlei te gaan. Ook dan kan het erg heet zijn dus denk aan beschermende kleding met lange mouwen, een pet en zonnebrand. Maar tijdens deze uren zijn de kleuren wel het allermooist. Het levert dus de mooiste foto’s op om ’s ochtends of tegen het eind van de middag hiernaar toe te gaan.

Waar overnachten bij Sossusvlei 

Er zijn verschillende mogelijkheden om in de buurt van Sossusvlei te slapen. Hoe dichterbij je bij de ingang bent, hoe beter. Het is namelijk niet fijn om midden in de nacht naar Sossusvlei te rijden om vervolgens hier de zonsopkomst mee te maken. Een paar prachtige opties zijn Desert Quiver Camp en Desert Grace.

Desert Quiver Camp in de Namib Dessert, vlakbij Sossusvlei in Namibie

Wil je ook de Sossusvlei ontdekken? Bekijk ons aanbod rondreizen naar Namibië of vraag een reisvoorstel op maat aan.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Namibië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 15
Highlights Avontuurlijk Namibië Fly Drive Namibië
  • Bezoek de hoogste duinen ter wereld in Sossusvlei
  • Kennis maken met iconische culturen
  • Op zoek naar olifanten en leeuwen in Etosha National Park
Kamperen in Namibië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 18
Kampeerreis Wonderlijk Namibië Individuele camperrondreis Namibië
  • In een camper met daktent Namibië ontdekken
  • Ontdek de hoogtepunten van Namibië
  • Ontdek Etosha, Sossusvlei en Fish River Canyon
Namibië
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 19
Grand tour woestijnen en wildlife Namibië Fly Drive Namibië
  • De rode zandduinen van Sossusvlei
  • Op zoek naar wildlife in Etosha National Park
  • Kleinschalige en sfeervolle accommodaties

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding