Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Haal alles uit je safari met deze tips

Gepubliceerd: 27/06/2019

Staat er binnenkort een reis naar Zuid-Afrika op de planning? Of misschien naar één van onze andere Afrikaanse bestemmingen? Dan kijk je vast al uit naar je eerste safaritocht. Geen safari is hetzelfde, elke dag is anders. De ene dag spot je nauwelijks wild en de andere dag staat je fotocamera nooit stil. Wat voor dag het ook is, een safari is onvergetelijk. Je kijkt je ogen uit door de vele landschappen en wilde dieren die voorbijkomen. Zie je het al voor je? Tijdens de sundowner uitkijken over de Afrikaanse savanne? Ga als een pro de Afrikaanse bush in en lees onderstaande tips. 

1. Zorg voor een goede voorbereiding/uitrusting

Thuis en op reis is een goede voorbereiding het halve werk. Check voor vertrek bij de GGD of er malaria voorkomt in het gebied waar je naartoe reist. Is dit het geval? Stop voor de zekerheid een doosje malariatabletten in je koffer. Deze hoef je pas te nemen als de klachten ontstaan.  

Trek tijdens een safari geen witte of felgekleurde kleding aan. Kies voor neutrale kleuren, zoals beige of groen. Je wilt namelijk niet zelf de aandacht trekken van de wilde dieren die in het park leven. Denk ook aan laagjes. In de ochtend kan het behoorlijk fris zijn in het open voertuig, maar in de middag of tegen het einde van de middag volstaat een t-shirt prima. Smeer je wel goed in, want er is weinig beschutting aanwezig.  

En wat zeker niet vergeten mag worden, het opladen van je (video)camera. We noteren hem toch maar even, want je zult niet de eerste zijn die op safari gaat met een halflege camera. Als je veel wild spot en blijft fotograferen, gaat de batterij ook veel sneller leeg. Met een opgeladen (video)camera, voldoende water, zonnebrandcrème en een camouflage outfit ga je goed voorbereid op safari. En misschien een klein verrekijkertje. Met een verrekijker kun je dieren van een flinke afstand aanschouwen zonder hun bezigheden te verstoren. Zo krijg je echt een kijkje in hun doen en laten. Wat dacht je van een luipaard in de boom die zijn prooi aan het verorberen is. Een lens die 8-10 keer vergroot, is hiervoor het meest geschikt. 

Leeuwen luieren in de boom tijdens een safari in Zuid-Afrika

2. Ga je zelf rijden of met een ranger op pad?

In sommige parken mag je met eigen auto op pad, zoals het Krugerpark en Hluhluwe Imfolozi National Park. Een avontuurlijke safari wacht op je. Vertrouw op je eigen speurkunsten en probeer de leden van de Big 5 te spotten. 

Er zijn ook een aantal parken waar het niet toegestaan is om alleen te rijden. Denk aan privéreservaten. Hier mag je ook van de gebaande paden en kun je nog dichter bij de dieren komen. Als je met een ranger op stap gaat dan neem je deel aan een echte game-drive. Samen met een aantal andere reizigers, een chauffeur en/of een ranger trek je de bush in. Een ranger kent het gebied op zijn duimpje en heeft een getraind oog. Hij weet precies waar de afgelopen dagen dat ene luipaard is gesignaleerd en staat in contact met andere rangers. De meeste kans om wild te spotten is dan ook tijdens een game-drive. Heb je vragen over het gebied of over de verschillende dieren die je kunt spotten? Vraag het aan je ranger. Deze is net een wandelende encyclopedie. 

Probeer tijdens je safari Zuid-Afrika beide opties te combineren, dat maakt je reis nog spannender.  

3. Hoe meer ogen, des te groter de kans op dieren

Speur met de gehele jeep naar dieren of eventuele sporen. Een goed oog is van belang tijdens een safari. En des te meer ogen je hebt, des te groter de kans dat je een beschutte leeuw ziet. Er zijn meerdere manieren om te kunnen ontdekken waar de dieren zich bevinden. Zie je verse olifantenpoep op het pad liggen dan kan de olifant nooit ver weg zijn. Maar ook voetsporen zullen je helpen om bepaalde dieren makkelijker te vinden. Kijk goed in welke richting de pootafdruk staat en rij voorzichtig dezelfde richting op of vraag de ranger die kant op te rijden.  

Een olifant gespot tijdens een safari in Zuid-Afrika

4. De Golden Hour

Kies voordat je op safari gaat het juiste moment. Dieren zijn het meest actief op het koelste moment van de dag. Dat is rondom zonsopkomst en zonsondergang. De wekker gaat dus erg vroeg tijdens een safari. Bijkomend voordeel is wel dat het licht dan prachtig is. De gouden gloed in combinatie met een giraffe en de typerende acaciabomen zorgen voor een magisch schouwspel. Een waar paradijs voor de (hobby)fotografen onder ons. Vandaar dat deze momenten ook wel Golden Hour, het gouden uur, wordt genoemd.  

5. Er is meer dan de Big 5

Tuurlijk wil je de Big 5 zien als je in Zuid-Afrika bent. Het is zo'n begrip dat het vast al op je bucketlist staat. Maar ook leden die niet tot de Big 5 familie horen, zijn de moeite waard om te spotten. Bijvoorbeeld een olifantengezin dat voor jouw jeep oversteekt? Bestudeer het samenzijn van de impala’s, ga op zoek naar de meest kleurrijke vogels of verdiep je in het sociale gedrag van een hyena. Je zult merken dat de Big 5 (met een beetje geluk) vanzelf voorbijkomt zolang je er niet te veel op gefixeerd bent. Ga je met kinderen op safari? Koop een checklist vol met dierenplaatjes. Zo kunnen ze zelf bijhouden welke dieren ze allemaal hebben gespot. 

Twee impala's in Afrika

6. Ga op zoek naar een drinkplaats

Een drinkplaats, oftewel wateringhole, is de plek waar het allemaal gebeurt. Hier komen vele soorten dieren samen. Het loont zich vaak om even te blijven wachten bij een drinkplaats. Vaak komen de dieren vanzelf. Met een beetje geluk zie je hier een breed scala aan verschillende dieren bij elkaar. Het is niet ongebruikelijk om een krokodil, olifant, springbok en wrattenzwijn in één foto te krijgen.

7. Kijk niet alleen door de zoeker van je camera of telefoon

Natuurlijk is het leuk om mooie foto’s voor thuis te schieten, maar soms is het ook belangrijk om te genieten van het moment. Neem de geuren van Afrika in je op en besef je waar je bent. Een foto is een mooie herinnering, maar zal nooit aan het echte moment kunnen tippen. Beleef Afrika in het hier en nu. 

8. Geduld is een schone zaak

Je moet mazzel hebben, wil je in één dag de complete Big 5 spotten. Het kan, maar er zitten ook dagen bij dat je minder geluk hebt. De dieren zitten overal in het park en soms zitten ze zo verscholen, dat je ze helemaal niet ziet. Vroeg vertrekken en geduld hebben loont.  

Als je een dier spot, blijf dan rustig en geniet van het moment. Jaag de dieren niet weg, maar luister goed naar de instructies van de ranger. Zorg dat je handen en benen ten alle tijden binnenboord blijven en laat geen afval achter in het gebied. Respecteer de natuur en luister naar de gezegde; leave only footprints and take only pictures 

Ben je enthousiast geworden naar een safari in Afrika? Bekijk ons aanbod rondreis naar Zuid-Afrika of vraag een reisvoorstel op maat aan. 

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Leewen in Zuid Afrika
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Best Deal Zuid-Afrikaanse Pracht Fly Drive Zuid-Afrika
  • Kruger Park
  • Authentiek Swaziland
  • De ruige schoonheid van de Drakensbergen
Tafelberg in Kaapstad
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Zuid-Afrika en Swaziland Fly Drive Zuid-Afrika
  • Bezoek aan Kruger en Timbavati voor een ultieme safari ervaring
  • Tuinroute en wijnregio van Route 62
  • Kaapstad
Olifanten in Addo Elephant Park
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Kaapstad, Olifanten en Wijnregio Fly Drive Zuid-Afrika
  • Kaapstad met al zijn pracht
  • Overnachting in luxe Safari tenten in Game Reserve
  • Tuinroute en wijn regio van Route 62

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding