Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.00 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie Israël

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Israël

Ga je op reis naar Israël? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, benodigde reisdocumenten, gebruiken en het tijdsverschil met Nederland.

Individuele reizen op maat

Bij een individuele rondreis ben je voorzien van alle gemakken van een goed georganiseerde reis, maar reis je met je eigen reisgezelschap.

Onze reizen kunnen worden aangepast naar eigen wens en tempo.

Wil je ergens langer of in een ander hotel verblijven? Of zijn er specifieke plaatsen die je tijdens de rondreis wil aandoen?  Wij werken graag een voorstel op maat voor je uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-tot-dag programma. Neem hiervoor contact op met onze reisexperts.

Reisdocumenten/Visum

Voor Israël heb je een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas, dat 6 maanden na vertrek nog geldig moet zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane. Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden in Israël verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen.

Klimaat & beste reistijd

De beste reistijd voor Israël zijn de maanden maart t/m mei en september t/m oktober. Maar elke reisperiode heeft zijn eigen charme. Een rondreis door heel Israël kan het beste gemaakt worden in de periode tussen zomer en winter. In het voorjaar staat het land prachtig in bloei. In de zomer kun je heerlijk genieten van de vele mooie stranden en het bruisend uitgaansleven van o.a. Tel Aviv. In de herfst zijn veel bijzondere feestdagen zoals het Loofhuttenfeest en Joods Nieuwjaar. In de winter kun je kiezen tussen skiën op de Hermonberg of zwemmen in de Rode Zee bij Eilat. Bovendien maak je kans om Jeruzalem met een dun laagje sneeuw te bewonderen. Kortom, het hele jaar door is Israël een mooie reisbestemming.

Lees meer over de beste reistijd voor Israël

Gezondheid

Voor Israël zijn geen vaccinaties verplicht, maar DTP en Hepatitis A en B worden aanbevolen.

Fotografie & filmen

Fotograferen is, behalve op de luchthavens, bij militaire objecten en op sommige heilige plaatsen, over het algemeen overal toegestaan. Wanneer je een foto wilt maken van mensen, vraag dan eerst uit beleefdheid om toestemming.

Telefoon & internet

Telefoon & internet

Het landnetnummer van Israël is (00) +972. Israël is een technologisch vooruitstrevend land, waarbij je in de hotels, restaurants en winkelcentrums goede Wi-Fi hebt.

Je bent in Israël een stuk goedkoper uit als je ter plaatse een simkaart koopt. Je kunt dan veel goedkoper bellen dan wanneer je je Nederlandse nummer zou gebruiken. Je koopt een lokale simkaart in een van de vele telefoonwinkels.

Electriciteit

Israël gebruikt 220/230 volt. De stopcontacten in Israël hebben drie polen. Echter passen de Europese tweepotige stekkers hier ook in. Soms heb je alsnog een adapter nodig, maar deze kun je meestal lenen bij de receptie van het hotel. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Eten en drinken

Doordat in Israël in de loop der eeuwen diverse culturen, tradities en religies zijn samengekomen, zijn de maaltijden zeer divers en van een uitstekende kwaliteit. De Israëlische keuken is een mix van Midden-Oosterse invloeden, waarbij veel gerechten hun oorsprong kennen uit Syrië, Jemen en Turkije en Europese invloeden door de vele immigranten.

Lokale gerechten in Israël
 
In Israël worden veel verse en gezonde ingrediënten in de maaltijden gebruikt. Zo heb je er heerlijke kruiden, olijven, olijfolie, kaas, verse vis, avocado’s, graatappels en aubergines. Naast het bekende streetfood gerecht zoals falafel, pita, shoarma en overheerlijke hummus, wordt er bij iedere maaltijd wel een tabouleh salade gegeten die bestaat uit o.a., tomaat, munt, citroensap, peterselie en ui. Ook gerechten van lamsvlees met tijm en honing staan vaak op het menu.
 

Koosjer
In Israël eet men voor een groot deel koosjer en wordt er rekening gehouden met de Joodse spijswetten. Dit houdt in dat er geen vlees van varkens wordt gegeten en ook geen schelpdieren. Bovendien worden vleesproducten nooit in combinatie met melkproducten gegeten. Vrijwel elk hotel in Israël serveert een koosjer ontbijt met veel zuivel en verse salades. Vleeswaren zul je er dus niet vinden. Cappuccino wordt met sojamelk gemaakt. Uiteraard zijn er ook restaurants die niet koosjer zijn in Israël.

Drinkwater
Het kraanwater is in Israël over het algemeen prima drinkbaar. De smaak is wel iets anders dan je van thuis gewend bent, want aan het leidingwater in Israël zit een lichte bijsmaak van chloor. Op straat en in openbare instellingen zul je soms drinkfonteintjes tegenkomen waaruit je gratis water kunt drinken of je flesje bij kunt vullen.

Gebruiken

Joodse tradities bepalen het openbare leven in Israël. De sabbat, van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag wordt strikt in acht genomen. Winkels sluiten en het openbaar vervoer komt tot stilstand. Op de sabbat mag er door Joden ook niet te ver gelopen worden, vandaar dat joden altijd in de buurt wonen van een Synagoge. Een ander voorbeeld is, liften vaak op iedere verdieping stoppen, zodat je niet op het knopje hoeft te drukken. Ook tijdens nationale feestdagen doet vrijwel het hele land mee.

Zo’n driekwart van de bevolking is Joods, waarvan slechts een klein deel ultraorthodox-Joods is, zij vallen door hun opvallende kledingstijl het meeste op. In de Thora, het Joodse geschrift, staat dat Joden hun bakkebaarden en hun baard niet mogen wegscheren. Het haar knippen is wel toegestaan. Om deze reden hebben de Joodse mannen een baard en de bekende pijpenkrullen. Joodse mannen dragen buiten vaak een hoge, zwarte hoed en een lange zwarte jas. Getrouwde ultraorthodox-Joodse vrouwen bedekken hun haar vanaf het moment dat zij getrouwd zijn. Dit doen zij op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een hoed, een pruik of een sjaal. De overige Joden dragen voornamelijk een keppel. De keppel verwijst naar het feit dat God altijd boven de mens staat.

Geld & valuta

De lokale munteenheid in Israël is de Israëlische Shekel (ILS). Deze is verdeeld in 100 agorot. De belangrijkste creditcards worden overal in Israël geaccepteerd en ook is het mogelijk om met een pinpas bij de meeste banken geld op te nemen. Buitenlandse valuta kunnen bij iedere bank en in de meeste hotels worden gewisseld.

In veel landen is het gebruikelijk dat bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check-out deze borg of een creditcard imprint retour.

Veiligheid

Normaal gesproken is Israël, over het algemeen een veilig land om in te reizen. Toch word je geacht om voorzichtig en waakzaam te zijn. Het is gebruikelijk dat er bij een ingang van een bank of winkelcentrum je tas wordt gecheckt en er lopen geregeld militairen over straat. Die vaak gewoon vriendelijk gedag zeggen. Helaas is er op dit moment veel onrust in de regio door de oorlog met Hamas en Israël, waardoor we reizen naar Israël afraden.

Kleding

Israël is veelal een modern land. Het is in het algemeen geen probleem om korte broeken, t-shirts, jurkjes en rokjes als toerist te dragen. Wel zijn er gebieden en heilige plekken waar je je aan moet passen. In de Palestijnse wijken/gebieden en het islamitische deel van Jeruzalem wordt een conservatieve kledingstijl gewaardeerd, waarbij knieën en schouders bedekt zijn. De Tempelberg bezoeken in een korte broek of kort rokje wordt niet toegestaan. Vrouwen dienen hun hoofd bedekt te hebben. Voor mannen geldt dat ze bij het bezoeken van heilige Joodse plekken een keppeltje op hun hoofd moeten dragen of op andere wijze hun hoofd bedekt moeten hebben. Vaak zijn keppeltjes hiervoor te leen beschikbaar.

Sabbat

Sabbat is de Israëlische rustdag en begint bij zonsondergang op vrijdag en eindigt de daaropvolgende dag na zonsondergang. Bij feestdagen geldt het op de zonsondergang voorafgaande aan de feestdag en eindigt op de daaropvolgende avond na zonsondergang. Tijdens de Sabbat zijn banken, winkels en openbare instellingen gesloten. Ook het openbaar vervoer ligt tijdens deze uren stil. Echter blijven in de grote steden de meeste restaurants, bioscopen en discotheken open. In de Palestijnse gebieden en in de niet-Joodse wijken van een stad is alles wel gewoon geopend.

Op vrijdag en zaterdag zijn de Tempelberg, de Dome of the Rock en de Al Aksa Moskee gesloten in Jeruzalem.

Feestdagen

Israël kent vele feestdagen. Houd er rekening mee dat op dit soort dagen winkels, restaurants en enkele bezienswaardigheden gesloten kunnen zijn. Ook het openbaar vervoer ligt dan stil. De feestdagen starten met de zonsondergang van de eerste dag en eindigen met de zonsondergang van de laatste dag.

Dit de belangrijkste feestdagen:
maart/april - Pesach (Joods Pasen) 
april/mei - Jom Hasjoa (Holocaust herdenkingsdag)
april/mei - Jom Ha-atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) 
mei/juni - Sjavoeot (Wekenfeest) 
juli/augustus - Tisja Beav (Treurdag om Jeruzalem) 
september - Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar) 
september/oktober - Yom Kippur (Grote verzoendag)
september/oktober- Sukkot (Loofhuttenfeest)  
november/december - Chanukah (Lichtfeest) 

Fooien

Als je uit eten gaat in Israël dan zijn de vermelde prijzen meestal exclusief service charge. Sommige restaurants tellen al zelf een bedrag aan service op bij de restaurantrekening, maar vaak staat er op de rekening – service not included - vermeld. Dit betekent dat er verwacht wordt dat je tenminste 10% over het totaalbedrag als fooi betaalt.

Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar als je dit wel doet wordt het zeker gewaardeerd. Voor kamermeisjes laat je vijf tot tien shekel per dag achter in de kamer. Gidsen verwachten ook een fooi.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Annelies 333travel
Onze experts Annelies Expert-Israël
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Israël
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Israël

Populaire reizen naar Israël

Bekijk meer >
De wijk Jaffa in Tel Aviv in Israël
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Wonderbaarlijk Israël Fly Drive Israël
 • Dwalen door de smalle straatjes van het heilige Jeruzalem
 • Drijven in de Dode Zee bij Ein Gedi Nature Reserve
 • Genieten van het strand van Tel Aviv
Akko in Israël
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Highlights Israël Fly Drive Israël
 • Overnachten in een kibbutz hotel aan de Dode Zee
 • De heilige stad Jeruzalem en het Bijbelse Nazareth
 • De palmbomen en stranden van Tel Aviv
Drijven in de Dode Zee in Israël
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Highlights Israël deluxe Fly Drive Israël
 • Ontdek het heilige Jeruzalem
 • Drijven in de Dode Zee en overnachten in de oase van Ein Gedi
 • De mooie stranden van Tel Aviv en Haifa

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding