Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Cuba

kleurrijke en swingende bestemming

Over Cuba

Cuba is een kleurrijke en swingende bestemming, waar je je ogen zult uitkijken. Geniet hier van de sfeervolle centra vol oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen. Wissel de steden af met wandelingen door de weelderige natuur, ervaar van dichtbij het landelijke leven en uiteraard mag een bezoek aan een van de sigarenboeren zeker niet ontbreken. Sluit je vakantie af met een verblijf in een van de strandbestemmingen of op een van de eilanden, relax aan de prachtige, fijne zandstranden en zwem, snorkel of duik in de azuurblauwe zee.  

Algemene informatie

Hoofdstad: Havana
Aantal inwoners: Circa 11,3 miljoen
Oppervlakte: 110.860 km² (ruim 2,6 keer Nederland)
Taal: Spaans
Klimaat: subtropisch
Religie: niet gelovig, rooms-katholiek (38%), protestants, santería
Zomertijd en wintertijd: 6 uur vroeger dan in Nederland
Geldeenheid: Cuban peso en de Cuban peso convertible
Elektriciteit: 110 en 220 volt

Lees op deze pagina alles over Cuba, waaronder:
Cultuur en bevolking
Natuur
Eten en drinken
Praktisch

cuba-pinar-del-rio-vinales-centraal-plein
cuba-pinar-del-rio-vinales-valley-uitzicht-over-landschap-met-mogotes-1

Bevolking en Cultuur

De Cubaanse bevolking is een samensmelting van verschillende achtergronden. De oorspronkelijke bevolking was indiaans, maar helaas heeft de kolonisatie ervoor gezorgd dat de inheemse bevolking snel uitdunde en het niet heeft overleefd. Dit kwam niet alleen door gewelddadige confrontaties, maar ook door de ziektes die de Spanjaarden met zich meebrachten. In enkele musea kun je meer leren over hun leven en cultuur.

cuba-trinidad-lokale-muzikant

In de 16e tot 18e eeuw was er een levendige slavenhandel met Afrika en Cuba was een belangrijke doorvoerhaven. Het land legde veel suikerplantages aan waar zij slaven aan het werk zetten. Aan het begin van de 19e eeuw leefden er ruim een kwart miljoen Afrikanen op Cuba. Na de afschaffing van de slavernij mengde de bevolking zich. Tegenwoordig bestaat de bevolking voor ongeveer twee derde deel uit ‘criollos’, afstammelingen van Europese en dan met name Spaanse voorouders. Ongeveer 22% bestaat uit ‘mulatos’,  gemengd Afrikaanse-Europees bloed. Circa 12% stamt geheel af van Afrikaanse voorouders.

cuba-santa-clara-suikerrietboer

De Cubaanse bevolking is een vriendelijk, trots en zelfbewust volk. Ze hebben zich verzet tegen het Spaanse totalitaire bewind, tegen dictatoren en leven nu al jaren in een communistisch land met een Amerikaans embargo. Hierdoor zijn ze erg vindingrijk geworden om een bestaan op te bouwen in een schaarste-economie. Het zijn hardwerkende mensen met vaak meerdere banen om rond te kunnen komen. Het toerisme is erg belangrijk voor hen en ze staan dan ook erg open voor toeristen. Wees dus zeker niet bang om een gesprek met ze aan te knopen. Mannen en vrouwen zijn redelijk gelijk aan elkaar, maar er heerst wel een beetje een macho-cultuur.

Eten en drinken

Cuba staat erom bekend dat het eten vrij eentonig is. Dit is ook zo als je veel in de (staats)restaurants en hotels eet. Tegenwoordig heb je echter veel paladares waar je heerlijk kunt eten en soms verrassend andere gerechten kunt vinden.

cuba-gerecht-ropa-vieja

Bekendste en kenmerkende gerechten
Het voornaamste eten dat je in Cuba vindt, bestaat uit kip of varkensvlees met rijst en zwarte bonen. Soms vind je hier een variatie op in combinatie met bakbananen, zoete aardappel, cassave of pompoen. Voor toeristen wordt er ook wel vis, garnalen of rundvlees geserveerd, maar deze is niet altijd beschikbaar. Behalve ui en knoflook vind je weinig pittige kruiden in de gerechten.Een ander traditioneel gerecht is ropa vieja, een gerecht van draadjesvlees. Dit is in Cuba een feestgerecht en zeker het proberen waard. Voor vegetariërs is er op Cuba helaas vooralsnog weinig keuze. Houd hier rekening mee.

Paladar
De staatsrestaurants bieden geen grote variëteit aan gerechten. Tegenwoordig heb je echter steeds meer paladares, particuliere restaurantjes. Dit zijn over het algemeen kleine restaurantjes en soms dineer je echt bij mensen thuis. Hier vind je een veel betere kwaliteit en service dan in de staatsrestaurants. Reis je met een gids, vraag dan altijd of hij een paladar kan aanraden, want soms zijn ze moeilijk te vinden. Of vraag ernaar bij de receptie van je hotel of de gastvrouw van je casa particular. Sommige zijn ook online te vinden, maar aangezien je tijdens je reis niet veel gebruik kunt maken van internet, zul je je huiswerk thuis al moeten doen.

Dranken
Je kunt overal water met of zonder prik kopen. Sapjes vind je vaak in pak of blik, alleen in de grotere hotels kun je ze vers krijgen. Thee is niet overal te krijgen. In Cuba drinken ze hun koffie sterk en in kleine kopjes (café cubano), vaak met veel suiker. Bestel je koffie in je hotel, dan krijg je vaak slappere koffie dan je gewend bent.De meest voorkomende alcoholische dranken zijn bier en rum. Cubanen drinken rum vaak puur, maar je vindt ze ook in allerlei mixjes en cocktails. Een bekende Cubaanse mix is de cuba libre, een mix van rum en cola. Een hele bekende cocktail met rum is de mojito. Je kunt ook om een non-alcoholische cocktail vragen.

Natuur

Cuba heeft een gevarieerd landschap. Hoewel je daar wellicht niet meteen aan denkt als je aan Cuba denkt, heeft het ook enkele prachtige natuurlijke bezienswaardigheden. Cuba is eigenlijk onderdeel van de Cubaanse archipel, met Cuba als grootste eiland. Maar om Cuba heen liggen nog vele kleine eilandjes, waarvan je sommige ook kunt bezoeken. Het op een na grootste eiland is Isla de la Juventud, ten zuiden van het westelijke deel van Cuba.

Een groot deel van Cuba is vlak, waarvan een deel bestaat uit vruchtbare grond. Hier vind je dan ook vele suikerrietplantages. Het land kent drie bergketens. In het westen vind je de Coordillera de Guaniguanico, waar je o.a. de Viñales vallei vindt met zijn ‘mogotes’, kalkstenen afgeronde rotsen die uit het landschap omhoog rijzen. In het midden van het land ligt de Macizo de Guamuhaya en in het oosten de voornaamste bergketen, de Sierra Maestra. Hier vind je ook de hoogste bergtop van het land van 1974 meter hoog, de Pico Turquino.

cuba-pinar-del-rio-vinales-valley-paardrijden

Hoewel een groot deel van de oorspronkelijke bebossing van het land verdwenen is, vind je nog wel een aantal prachtige bossen, met name mangrovebossen. Het land kent 14 nationale parken om de natuur te beschermen.

De noordelijke kust van het land is rotsachtig, met uitzondering van het centrale deel. Hier vind je prachtige zandstranden en tevens de belangrijkste badplaats, Varadero. Om Cuba heen liggen vele koraalriffen en vanuit een aantal plaatsen kun je dan ook goed snorkelen en duiken.  

cuba-varadero-strand-1

Flora en Fauna

Hoewel Cuba niet meteen bekend staat om zijn flora en fauna, zul je hier tijdens een rondreis genieten van schitterende landschappen en natuurpracht.

Flora
Het grootste deel van de oorspronkelijke bebossing van Cuba is helaas verdwenen. Een klein stukje vind je gelukkig nog in het nationale park La Guïra in de provincie Pinar del Río. Hier vind je nog een woud van ceder-, mahonie- en pijnbomen. Een andere boom die voor de indianen al heilig was en nog steeds met veel respect wordt behandeld door de Cubanen, is de kapokboom of ceiba. Verder vind je in Cuba veel palmen en vruchtenbomen zoals de papaya-, avocado of mangoboom. De bossen die je langs de kust vindt, zijn voornamelijk mangrovebossen en je vindt hier ook veel moerasgrond. Ten noorden en zuiden van Cuba vind je vele prachtige, kleurrijke koraalriffen die nog in relatief zeer goede staat zijn.

cuba-pinar-del-rio-uitzicht-op-las-terrazas

Fauna
Je vindt in Cuba veel reptielen, zoals hagedissen, salamanders en leguanen waaronder de reuzenleguaan. In het moerasgebied van de Ciénaga de Zapata leeft de manatí, een bedreigde zeekoesoort. Ook leven hier nog krokodillen. Cuba staat verder bekend om de grote hoeveelheid vogels die hier leven. Dit varieert van grote vogelsoorten zoals flamingo’s en pelikanen tot hele kleine vogeltjes zoals de zunzuncito. Deze is met ca. 63 mm lengte nog kleiner dan een kolibrie en daarmee een van de kleinste soorten van de wereld. Cuba heeft overigens nog meer héle kleine inheemse diertjes. Zoals de Cubaanse kikker, die maar 12 mm lang is, een vleermuisje die slechts 2 tot 3 gram weegt en een mini schorpioen van slechts 10 mm lang.

cuba-regio-baracoa-alejandro-de-humboldt-national-park-een-van-de-kleinste-kikkers

Reservaten
Om gebieden met bijzondere flora en fauna te beschermen, heeft Cuba een aantal nationale parken en reservaten. Enkele hiervan zul je tijdens je rondreis ongetwijfeld bezoeken. De bekendste zijn o.a. Viñales National Park, Las Terrazas, Península de Zapata Biosphere Reserve en Topes de Collantes Protected Natural Landscape.

cuba-cienaga-de-zapata-caribbische-flamingos

Religie en tradities

Officieel is een groot deel van de Cubaanse bevolking niet gelovig. Dit heeft te maken met het feit dat het communisme botste met het geloof en het land een tijd officieel een atheïstische staat is geweest. Eind jaren negentig kwam hier verandering in, waarbij het bezoek van de paus in 1998 heeft geholpen. Cubanen mochten weer naar de kerk en Kerstmis werd weer een feestdag in Cuba. Het katholieke geloof is ten tijde van de kolonisatie meegenomen door de Spanjaarden en tegenwoordig is circa 38% van de Cubanen rooms-katholiek. Bovendien neemt het geloof weer toe.

Daarnaast bestaat er nog een ander vorm van religie die is ontstaan in de tijd van de slavernij. Veel Afrikanen die als slaaf in Cuba terecht kwamen, namen hun eigen animistische geloof mee. Zij mochten echter hun eigen geloof en rituelen niet uitoefenen en hun eigen goden niet vereren. Daarom gingen zij de Christelijke heiligen en rituelen gebruiken om in het geheim hun eigen goden te vereren. De bekendste vorm van deze vermenging van geloven is de santería, die met name in de Afro-Cubaanse gemeenschap erg populair is. Santería betekent heiligenverering en zij hebben dan ook een heel aantal figuren die zij vereren. Dit doen zij met verschillende ceremonies, die erg kleurrijk, uitgebreid en muzikaal kunnen zijn en meestal wordt begeleid door een priester of priesteres.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Nina 333travel
Onze experts Nina Expert-Cuba
Marieke
Onze experts Marieke Expert-Cuba
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Cuba

Populaire reizen naar Cuba

Bekijk meer >
Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Best Deal Cuba con Guagua Privé rondreis Cuba
 • Rondreis per comfortabele gedeelde shuttlebus
 • Bezoek de belangrijkste steden en geniet van een strandvakantie
 • Inclusief wandeltour en rit per classic car in Havana
Uitzicht over de Vinales Vallei in Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Best Deal Cuba con Carro Fly drive Cuba
 • Reis per huurauto door het westelijk deel van Cuba
 • Bezoek de belangrijkste steden en geniet van een strandvakantie
 • Inclusief wandeltour en rit per classic car in Havana
Boulevard met classic car in Havana in Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Kleurrijk Cuba Fly drive Cuba
 • Ervaar de sfeer van weleer in kleurrijke, oude stadscentra
 • Leer meer over de beroemde sigaren in Viñales
 • Geniet van een strandvakantie in een 4* all-inclusive resort in Varadero

Ook naar Cuba?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Cuba
Alles
Alle periodes

Waarom je reis naar Cuba boeken bij 333travel?

Logo 333travel
 • De specialist in betaalbare privé reizen op maat
 • Reis met je eigen huurauto en reisgezelschap, weg van de massa
 • Zekerheid en flexibiliteit bij boeken
 • Reizigers waarderen ons gemiddeld met een 9,2
 • Advies uit eigen ervaring van jouw eigen Cuba specialist
 • Persoonlijke aandacht en 100% onbezorgd genieten

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding