Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Cuba

Kleurrijke en swingende bestemming

Cuba is een kleurrijke en swingende bestemming waar je je ogen zult uitkijken. Geniet hier van de sfeervolle centra vol oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen. Wissel de steden af met wandelingen door de weelderige natuur, ervaar van dichtbij het landelijke leven en uiteraard mag een bezoek aan één van de sigarenboeren zeker niet ontbreken. Sluit je rondreis door Cuba af met een verblijf in een van de strandbestemmingen of op een van de eilanden, relax aan de prachtige, fijne zandstranden en zwem, snorkel of duik in de azuurblauwe zee.  

Algemene informatie

Hoofdstad: Havana
Aantal inwoners: Circa 11,3 miljoen
Oppervlakte: 110.860 km² (ruim 2,6 keer Nederland)
Taal: Spaans
Munteenheid: Cuban peso en de Cuban peso convertible
Tijdsverschil: In elk jaargetijde is het in Cuba 6 uur vroeger dan in Nederland

Bekende plaatsen en hoogtepunten

Het koloniale Havana, Cuba
Havana

Paardrijden in Vinales, Cuba
Viñales

Het kleurrijke Trinidad in Cuba
Trinidad

Een prachtig portret van een man in Trinidad, Cuba
Cienfuegos

De basiliek in de omgeving van Santiago de Cuba, Cuba
Santiago de Cuba

Het witte zandstrand van Varkensbaai, Cuba
Een local in de tabaksplantages van Vinales, Cuba

Bevolking & cultuur

De Cubaanse bevolking is een samensmelting van verschillende achtergronden. De oorspronkelijke bevolking was indiaans, maar helaas heeft de kolonisatie ervoor gezorgd dat de inheemse bevolking snel uitdunde en het niet heeft overleefd. Dit kwam niet alleen door gewelddadige confrontaties, maar ook door de ziektes die de Spanjaarden met zich meebrachten. In enkele musea kun je meer leren over hun leven en cultuur.

In de 16e tot 18e eeuw was er een levendige slavenhandel met Afrika en Cuba was een belangrijke doorvoerhaven. Het land legde veel suikerplantages aan waar zij slaven aan het werk zetten. Aan het begin van de 19e eeuw leefden er ruim een kwart miljoen Afrikanen op Cuba. Na de afschaffing van de slavernij mengde de bevolking zich. Tegenwoordig bestaat de bevolking voor ongeveer twee derde deel uit ‘criollos’, afstammelingen van Europese en dan met name Spaanse voorouders. Ongeveer 22% bestaat uit ‘mulatos’,  gemengd Afrikaanse-Europees bloed. Circa 12% stamt geheel af van Afrikaanse voorouders.

De Cubaanse bevolking is een vriendelijk, trots en zelfbewust volk. Ze hebben zich verzet tegen het Spaanse totalitaire bewind, tegen dictatoren en leven nu al jaren in een communistisch land met een Amerikaans embargo. Hierdoor zijn ze erg vindingrijk geworden om een bestaan op te bouwen in een schaarste-economie. Het zijn hardwerkende mensen met vaak meerdere banen om rond te kunnen komen. Het toerisme is erg belangrijk voor hen en ze staan dan ook erg open voor toeristen. Wees dus zeker niet bang om een gesprek met ze aan te knopen. Mannen en vrouwen zijn redelijk gelijk aan elkaar, maar er heerst wel een beetje een macho-cultuur.

Een Cubaanse vrouw aan het werk in een tabaksfabriek in Pinar del Rio, Cuba

Natuur

Cuba heeft een gevarieerd landschap. Hoewel je daar wellicht niet meteen aan denkt als je aan Cuba denkt, heeft het ook enkele prachtige natuurlijke bezienswaardigheden. Cuba is eigenlijk onderdeel van de Cubaanse archipel, met Cuba als grootste eiland. Maar om Cuba heen liggen nog vele kleine eilandjes, waarvan je sommige ook kunt bezoeken. Het op een na grootste eiland is Isla de la Juventud, ten zuiden van het westelijke deel van Cuba.

Een groot deel van Cuba is vlak, waarvan een deel bestaat uit vruchtbare grond. Hier vind je dan ook vele suikerrietplantages. Het land kent drie bergketens. In het westen vind je de Coordillera de Guaniguanico, waar je o.a. de Viñales vallei vindt met zijn ‘mogotes’, kalkstenen afgeronde rotsen die uit het landschap omhoog rijzen. In het midden van het land ligt de Macizo de Guamuhaya en in het oosten de voornaamste bergketen, de Sierra Maestra. Hier vind je ook de hoogste bergtop van het land van 1974 meter hoog, de Pico Turquino.

Hoewel een groot deel van de oorspronkelijke bebossing van het land verdwenen is, vind je nog wel een aantal prachtige bossen, met name mangrovebossen. Het land kent 14 nationale parken om de natuur te beschermen.

De noordelijke kust van het land is rotsachtig, met uitzondering van het centrale deel. Hier vind je prachtige zandstranden en tevens de belangrijkste badplaats, Varadero. Om Cuba heen liggen vele koraalriffen en vanuit een aantal plaatsen kun je dan ook goed snorkelen en duiken.

Wandelen in de groene omgeving van Baracoa, Cuba

Flora & fauna

Hoewel Cuba niet meteen bekend staat om zijn flora en fauna, zul je hier tijdens een rondreis genieten van schitterende landschappen en natuurpracht.

Flora
Het grootste deel van de oorspronkelijke bebossing van Cuba is helaas verdwenen. Een klein stukje vind je gelukkig nog in het nationale park La Guïra in de provincie Pinar del Río. Hier vind je nog een woud van ceder-, mahonie- en pijnbomen. Een andere boom die voor de indianen al heilig was en nog steeds met veel respect wordt behandeld door de Cubanen, is de kapokboom of ceiba. Verder vind je in Cuba veel palmen en vruchtenbomen zoals de papaya-, avocado of mangoboom. De bossen die je langs de kust vindt, zijn voornamelijk mangrovebossen en je vindt hier ook veel moerasgrond. Ten noorden en zuiden van Cuba vind je vele prachtige, kleurrijke koraalriffen die nog in relatief zeer goede staat zijn.

Fauna
Je vindt in Cuba veel reptielen, zoals hagedissen, salamanders en leguanen waaronder de reuzenleguaan. In het moerasgebied van de Ciénaga de Zapata leeft de manatí, een bedreigde zeekoesoort. Ook leven hier nog krokodillen. Cuba staat verder bekend om de grote hoeveelheid vogels die hier leven. Dit varieert van grote vogelsoorten zoals flamingo’s en pelikanen tot hele kleine vogeltjes zoals de zunzuncito. Deze is met ca. 63 mm lengte nog kleiner dan een kolibrie en daarmee een van de kleinste soorten van de wereld. Cuba heeft overigens nog meer héle kleine inheemse diertjes. Zoals de Cubaanse kikker, die maar 12 mm lang is, een vleermuisje die slechts 2 tot 3 gram weegt en een mini schorpioen van slechts 10 mm lang.

Reservaten
Om gebieden met bijzondere flora en fauna te beschermen, heeft Cuba een aantal nationale parken en reservaten. Enkele hiervan zul je tijdens je rondreis ongetwijfeld bezoeken. De bekendste zijn o.a. Viñales National Park, Las Terrazas, Península de Zapata Biosphere Reserve en Topes de Collantes Protected Natural Landscape.

El Nicho waterval in Topes de Collantes, Cuba

Religie & tradities

Officieel is een groot deel van de Cubaanse bevolking niet gelovig. Dit heeft te maken met het feit dat het communisme botste met het geloof en het land een tijd officieel een atheïstische staat is geweest. Eind jaren negentig kwam hier verandering in, waarbij het bezoek van de paus in 1998 heeft geholpen. Cubanen mochten weer naar de kerk en Kerstmis werd weer een feestdag in Cuba. Het katholieke geloof is ten tijde van de kolonisatie meegenomen door de Spanjaarden en tegenwoordig is circa 38% van de Cubanen rooms-katholiek. Bovendien neemt het geloof weer toe.

Daarnaast bestaat er nog een ander vorm van religie die is ontstaan in de tijd van de slavernij. Veel Afrikanen die als slaaf in Cuba terecht kwamen, namen hun eigen animistische geloof mee. Zij mochten echter hun eigen geloof en rituelen niet uitoefenen en hun eigen goden niet vereren. Daarom gingen zij de Christelijke heiligen en rituelen gebruiken om in het geheim hun eigen goden te vereren. De bekendste vorm van deze vermenging van geloven is de santería, die met name in de Afro-Cubaanse gemeenschap erg populair is. Santería betekent heiligenverering en zij hebben dan ook een heel aantal figuren die zij vereren. Dit doen zij met verschillende ceremonies, die erg kleurrijk, uitgebreid en muzikaal kunnen zijn en meestal wordt begeleid door een priester of priesteres.

Dagmar
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Dagmar
Expert-Cuba
"Ik vond het erg leuk om bij de mensen thuis te verblijven, in een casa particular oftewel een soort Cubaanse B&B. De mensen zijn erg vriendelijk, elk huis is weer anders en echt Cubaans en het ontbijt was heerlijk. Plus,je weet dat zij echt de inkomsten krijgen van jouw verblijf."
Nina 333travel
Hulp nodig van onze experts of een reis op maat?
Nina
Expert-Cuba
"Veel toeristen in Cuba reizen naar het westen en centrale deel van het land, maar niet helemaal naar het oosten. Het gevolg is dat Santiago de Cuba véél minder toeristen ontvangt dan andere steden en daarom nog heel authentiek aanvoelt."

Populaire reizen naar Cuba

Bekijk meer >
Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Best Deal Cuba con Guagua Individuele rondreis Cuba
 • Rondreis per comfortabele gedeelde shuttlebus
 • Bezoek de belangrijkste steden en geniet van een strandvakantie
 • Inclusief wandeltour en rit per classic car in Havana
Uitzicht over de Vinales Vallei in Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Best Deal Cuba con Carro Fly Drive Cuba
 • Reis per huurauto door het westelijk deel van Cuba
 • Bezoek de belangrijkste steden en geniet van een strandvakantie
 • Inclusief wandeltour en rit per classic car in Havana
Boulevard met classic car in Havana in Cuba
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Kleurrijk Cuba Fly Drive Cuba
 • Ervaar de sfeer van weleer in kleurrijke, oude stadscentra
 • Leer meer over de beroemde sigaren in Viñales
 • Geniet van een strandvakantie in een 4* all-inclusive resort in Varadero

Activiteiten en excursies in Cuba

Bekijk meer >
Gereden worden in een Amerikaanse classic car in Havana in Cuba
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Havana per oldtimer Dagexcursie | Havana
 • Zie Havana vanuit een echte Amerikaanse classic car
 • Je ziet de belangrijkste pleinen en oude gebouwen
 • Keuze om een lunch in een paladar bij te boeken
Plaza de la Catedral in Havana in Cuba
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Wandeltour in Oud-Havana Dagexcursie | Havana
 • Wandel met een Engelssprekende gids door Oud-Havana
 • Bezoek de belangrijkste pleinen en statige oude gebouwen
 • Keuze om een lunch in een paladar bij te boeken
Fietsen in Havana in Cuba
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Fietsen in Havana Dagexcursie | Havana
 • Fietsen langs de hoogtepunten van Havana
 • Ervaar de sfeer van de stad optimaal
 • Kom op plekjes die je zelf niet zou vinden

Hotels in Cuba

Bekijk meer >
Zwembad van het Iberostar Tainos in Varadero in Cuba
 • Hotel
 • Varadero
Iberostar Tainos
 • All-inclusive hotel dat geschikt is voor gezinnen
 • Direct aan een prachtig breed zandstrand van Varadero
 • Gebouwd als een Carabisch dorp en Cubaans ingericht
Zwembad van het Grand Memories Varadero Sanctuary in Varadero in Cuba
 • Hotel
 • Varadero
Grand Memories Varadero Sanctuary
 • All-inclusive resort alleen voor volwassenen
 • Direct aan het mooie zandstrand van Varadero
 • Inclusief gratis butlerservice
Zwembad van het Sol Varadero Beach in Cuba
 • Hotel
 • Varadero
Sol Varadero Beach
 • All-inclusive resort alleen voor volwassenen
 • Direct aan een prachtig breed zandstrand van Varadero
 • Veel faciliteiten tot je beschikking

Ook naar Cuba?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Cuba
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

Het straatbeeld in Havana, Cuba

9 x doen in Havana

Gepubliceerd: 14/06/2022
en rondreis Cuba begint direct goed als je aankomt in...
Lees meer
Cuba

De mooiste plekken van Cuba

Gepubliceerd: 07/06/2021
Cuba is het land van de sigaren, oldtimers en kleurrijke...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding