Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie Tanzania

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Tanzania

Ga je op vakantie naar Tanzania? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Voor Tanzania is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht dat bij vertrek uit Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder heb je een visum voor Tanzania nodig. 

Hoe kun je een visum voor Tanzania/Zanzibar aanvragen?
Je hebt verschillende mogelijkheden om een visum voor Tanzania/Zanzibar aan te vragen:

E-visum Tanzania

Je kunt een toeristisch e-visum aanvragen via de officiële website. Het gaat om een Ordinary (single entry) Visa. Je hebt een kopie van je paspoort en het retourticket nodig om de aanvraag te doen. De kosten bedragen USD 50 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen) en moeten bij de aanvraag per creditcard voldaan worden. Let op: het duurt circa 2-3 weken voordat het e-visum is goedgekeurd. Vanaf uitgifte moet je binnen 3 maanden gebruik maken van het visum. Houd er dus rekening mee je het visum niet te vroeg, maar ook niet te laat aanvraagt in verband met de aanvraagtijd.

Er zijn slechts 5 luchthavens/grensovergangen die het e-visum accepteren:

 • Julius Nyerere International Airport (DAR)
 • Kilimanjaro International Airport (JRO)
 • Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ)
 • Namanga (landsgrens tussen Arusha & Nairobi)
 • Tunduma (landsgrens tussen Tanzania & Zambia)

Bij de landsgrens tussen de Masai Mara en de Serengeti wordt aangeraden om een visum bij aankomst in Tanzania te regelen.

Eenvoudig je visum regelen via Visa4Travel

Je kunt een visum voor Tanzania eenvoudig en snel regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum Tanzania aanvragen.

Visum bij aankomst in Tanzania

Je kunt bij aankomst op de luchthaven van Tanzania een visum kopen bij de visumbalie. Hier heb je de volgende informatie voor nodig:

 • je paspoort met minimaal 2 naastgelegen lege bladzijdes
 • een ingevuld visumformulier
 • een ingevuld douaneformulier (deze krijg je in het vliegtuig)
 • USD 50 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen).

Dit moet je contant betalen op de luchthaven van Arusha en Dar Es Salaam en per credit card op de luchthaven van Zanzibar. Let op dat de USD biljetten niet ouder mogen zijn dan uit 2006, anders worden ze niet geaccepteerd. 

In het laagseizoen is dit een prima manier om je visum aan te schaffen. In het hoogseizoen kunnen de rijen bij de visumbalie echter erg lang zijn, waardoor je na je vlucht nog minimaal een uur in de rij moet staan als je pech hebt. Inclusief de wachttijd voor het visum ben je zo anderhalf uur bezig, en dan moet je nog door de douane heen. Reis je in het hoogseizoen, dan kun je je visum beter vooraf al in Nederland regelen.

Visum in Nederland aanvragen

Je kunt ook een visum regelen via de ambassade in Nederland of België. Hier heb je het volgende voor nodig: 

 • Paspoort met minimaal 2 lege bladzijdes naast elkaar
 • 2 pasfoto’s
 • een ingevuld visumformulier
 • een boekingsbevestiging
 • een retourticket
Vaccinaties & gezondheid

Reisvaccinaties

Voor een bezoek aan Tanzania heb je malariatabletten nodig. Malaria komt veel voor in Tanzania. Verder worden vaccinaties voor DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vergeet verder niet je vaccinatiepaspoort (gele boekje) mee te nemen als je naar Tanzania gaat.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Bekijk onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

De zon is erg sterk in Tanzania. Smeer je altijd goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee of in het zwembad. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist. Smeer je ook in op een bewolkte dag, want ook van de zonnestralen door de wolken heen kun je verbranden, vooral als je een gevoelige huid hebt.

In de tropische warmte verbruikt je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om de hele dag door veel water te drinken. Neem verder een zonnebril mee en een hoed of pet.

Het water uit de kraan in Tanzania kun je niet drinken. Gebruik ook bij het tandenpoetsen water uit een fles. Let er bij flesjes mineraalwater altijd op dat deze verzegeld is voordat je deze open maakt. Neem ook liever geen ijsklontjes in je drinken, omdat je niet zeker weet of deze ook van kraanwater of mineraalwater gemaakt zijn.

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat in Tanzania kent geen extremen, hierdoor kun je hier het hele jaar door goed reizen. Er zijn daarentegen 2 droge en 2 natte seizoenen waar je rekening mee kunt houden voor het plannen van je reis.

De temperaturen in Tanzania zijn redelijk constant. Gemiddeld genomen ligt de temperatuur tussen de 24°C en 29 °C overdag en daalt het kwik ‘s nachts tot circa 15°C. In de hoger gelegen Ngorongoro krater is het wat koeler met maximaal 20°C overdag en 8°C ‘s nachts. 

Meer over de beste reistijd in Tanzania

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Tanzania is klein waardoor je een jetlag voorkomt. In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later en in onze zomertijd maar 1 uur later.

Elektriciteit

In Tanzania is de stroomvoorziening in de steden goed, al kan deze soms nog wel eens uitvallen. Je hebt een driepolige Engelse stekker nodig dus neem een reisstekker mee. Het voltage is 230V.

Elektriciteit tijdens je safari
Tijdens een safari verblijf je vaak in of in de nabijheid van nationale parken. Hier is vaak nog geen goede elektriciteitsvoorziening. Hotels en lodges maken daarom vaak nog gebruik van een generator. Deze staat meestal niet de hele dag aan. Veelal betekent dit dat je ’s ochtends, rond de lunchtijd en ’s avonds stroom hebt en op de tijden dat je op safari bent en ’s nachts deze uitstaat. De meeste hotels en lodges hebben een of twee zaklantaarns in je kamer klaar staan die je tijdens je verblijf kunt gebruiken.Eten en drinken

Tanzania staat niet echt bekend om de lokale keuken. Als toerist eet je vaak in de hotels en lodges, en tijdens een safari worden de maaltijden aangepast op de internationale keuken. Desondanks staan er toch ook lekkere lokale gerechten op het menu.

Een veel voorkomend Tanzaniaans gerecht is ‘ugali’. Dit is een soort pap gemaakt van mais of cassave en wordt meestal geserveerd met vlees, vis of bonen en een saus. Groenten zijn schaars in de lokale keuken. De groente die je wel veel ziet is mchicha, een soort andijvie en spinazie combinatie. Fruit is wel goed voorradig en bij je eten zit dan ook vaak iets van banaan en/of kokos.

In Tanzania kun je geen water uit de kraan drinken. Drink daarom altijd mineraalwater uit flessen. Als je water in een restaurant bestelt, controleer dan dat je het water in een afgesloten fles krijgt. Gebruik bij het tandenpoetsen ook liever water uit een fles en niet uit de kraan. Vermijd ijsblokjes in je drinken, ook in de betere restaurants of hotels. Je weet namelijk niet of dit kraamwater of mineraal water is. In Tanzania drinken ze veel thee.

Alcohol kun je meestal prima verkrijgen, behalve in bepaalde steden waar de islam de overheersende religie is of in een supermarkt met een islamitische eigenaar. De populairste lokale biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti. Sterke dranken zijn ook verkrijgbaar, maar pas op met lokale sterke dranken. Deze kunnen erg sterk en niet altijd van de beste kwaliteit zijn.

Fooien

Het geven van een fooi is in Tanzania gebruikelijk en wordt gewaardeerd. Aan een bellboy geef je gemiddeld USD 1/TZS 2500 per koffer. In een hotel of lodge wordt een fooi aan het einde van het verblijf gewaardeerd. Meestal vind je bij de receptie een fooiendoosje waar je wat geld in kunt doen bij het uitchecken.

Meestal reis je een aantal dagen met een gids. Bij het afscheid van je gids kun je je waardering tonen met een fooi. Als richtlijn kun je USD 5 per persoon per dag aanhouden.

Ga je in een lokaal restaurant eten, dan kun je uitgaan van 10% fooi op de rekening.

Fotografie & Filmen

Tanzania is een safaribestemming bij uitstek en fotografie is uiteraard erg belangrijk onderdeel van je reis. Voor de beste foto’s raden we je aan om een camera met goede zoom mee te nemen. Het kan zo maar voorkomen dat je een indrukwekkende groep leeuwen ziet lopen in de verte. Het is dan fijn als je goed kunt inzoomen en deze machtige dieren goed op de foto kunt vastleggen. 

Zorg dat je SD-kaart altijd voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en opslaan die je tijdens je vakantie maakt. De ervaring leert, dat je tijdens een safari veel meer foto’s en filmpjes maakt dan dat je normaal op een vakantie zou doen. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je meestal in het souvenirwinkeltje van de grotere en bekendere hotels of lodges een SD-kaart kopen. Neem ook een extra accu of powerbank mee. Het kan voorkomen dat je in je accommodatie maar korte tijd stroom hebt en hierdoor je batterijen niet helemaal vol kunt laden.

Wil je personen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Sommige volkeren willen liever niet dat je foto’s van hen maakt of willen in ruil hiervoor een kleine vergoeding ontvangen. Fotografeer nooit militaire instanties, overheidsgebouwen, luchthavens en mensen in uniform. Dit is namelijk verboden.

Gebruiken

Als je in een ander land reist, is het altijd handig om meer te weten over de gewoontes en gebruiken van dat land, zodat je niemand onbedoeld voor het hoofd stoot.

Omgang met elkaar
De meeste Tanzanianen zijn erg vriendelijk en beleefd. Het is erg belangrijk om eerst iemand te begroeten voor je een gesprek met ze aangaat. Doe je dit niet, dan wordt dit als zeer onbeleefd beschouwd, wat de rest van het gesprek kan beïnvloeden. Als je elkaar de hand schudt, gebeurt dit altijd met de rechterhand. De hand schudden met links wordt als onbeleefd ervaren. Vervolgens vraag je altijd uitgebreid hoe het met diegene gaat.

Tanzanianen zijn over het algemeen ook geïnteresseerd in jou. Kijk niet raar op als ze je vragen naar je burgerlijke staat, of je kinderen hebt en hoeveel en welke religie je aanhangt. Dit komt heel direct over maar op deze manier tonen zij hun interesse in je.

Familie is erg belangrijk in Tanzania en mensen helpen elkaar dan ook graag, vooral wanneer het mensen van de eigen familie of volk betreft. Toon altijd respect voor ouderen, dat is een belangrijk onderdeel van de Tanzaniaanse samenleving. Toon ook respect voor kinderen en fotografeer ze niet zomaar zonder toestemming van de ouders.. Geef ze ook niet zomaar iets zonder toestemming van de ouders, zoals snoep.

Kleding
In het grootste deel van Tanzania kun je je normaal kleden met lichte kleding. Korte mouwen en rokken of korte broeken zijn geen probleem. In het islamitische kustgebied (inclusief Zanzibar) is men wat conservatiever. Als je buiten je resort bent en niet op het strand bent, kun je het beste je schouders en knieën bedekken. Overigens wordt dit laatste als respectvol beschouwd in heel Tanzania.

Zie hier een filmpje over waar je rekening mee moet houden als je in Tanzania/Zanzibar op vakantie bent. Erg grensoverschrijdend gedrag kan beboet worden.

Plastic tasjes verboden
Het gebruik van plastic tasjes is verboden in Tanzania. Neem daarom ook geen plastic tasjes mee in je bagage. Maak liever gebruik van stoffen tasjes.

Fotografie en filmen
Tanzania is een prachtig land dat uitnodigt tot fotograferen. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar fotografeer nooit militaire instanties, overheidsgebouwen, luchthavens en mensen in uniform. Dit is namelijk verboden. Wil je personen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Sommige volkeren willen liever niet dat je foto’s van hen maakt of willen in ruil hiervoor een kleine vergoeding ontvangen.

Intimiteit
Het is niet gewenst om intimiteit te tonen in het openbaar. Dit geldt voor koppels in zijn algemeenheid. Helaas is homoseksualiteit bovendien bij wet nog steeds verboden in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders, dus houd hier rekening mee.

Kleding

Het is afhankelijk van, de periode waarin je reist en welke plaatsen je gaat bezoeken, welke kleding je het beste kunt meenemen. Over het algemeen is het altijd goed om luchtige, katoenen kleding mee te nemen en kleding die je in laagjes over elkaar aan kunt trekken. Op het heetst van de dag is een luchtig shirt en korte broek fijn om te dragen. Ga je naar een hoger gelegen gebied zoals de Ngorongoro krater, dan kan een trui, vest of jasje goed van pas komen. Het kan daar ’s avonds flink afkoelen. Reis je in het regenseizoen, dan is het ook iets koeler en kan een poncho van pas komen.

In de ochtend en bij zonsondergang, wanneer de muggen tevoorschijn komen, is een shirt met lange mouwen en een lange broek aan te raden. Naast open, luchtige schoenen of slippers is een paar dichte schoenen of goede wandelschoenen ook aan te raden. Vooral als je wat excursies gaat maken. Ook in de avond is het fijn om dichte schoenen te dragen in verband met muggen. Gebruik ook altijd muggenwerende crème of lotion met DEET.

Geld & valuta

Valuta

In Tanzania is de munteenheid de Tanzaniaanse Shilling (TZS). Deze kun je niet vooraf bestellen en mag je dan ook niet in- of uitvoeren. Je kunt bij aankomst op de luchthaven in Tanzania geld wisselen of pinnen. 

Geld in Tanzania

Geld opnemen in Tanzania

Geld opnemen bij pinautomaten is in de grotere plaatsen gewoon mogelijk. Let op het Maestro logo en zorg je betaalpas op wereldstand staat voor pinnen buiten Europa. Je kunt tijdens je safari niet overal pinnen, zorg daarom altijd voor voldoende contant geld op zak, voor je op safari gaat. Je kunt o.a. pinnen bij de Stanbic Bank. Op Zanzibar kun je alleen pinnen op de luchthaven of in Stone Town. Zorg daarom ook altijd voor voldoen contant geld voor je strandverblijf. Amerikaanse Dollars worden ook vaak geaccepteerd, vooral op Zanzibar (nieuwe onbeschadigde briefjes alleen). In de meeste hotels, grotere winkels en duurdere restaurants kun je ook met creditcard betalen.

Telefoon & internet

In de meeste steden in Tanzania heb je een goed bereik met je mobiel. Een van de betere netwerken in Tanzania is safaricom. Let wel dat mobiele kosten in Tanzania flink kunnen oplopen. Informeer altijd eerst bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet, voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. Maak daarom van Wi-Fi om te bellen en berichten te sturen.

De meeste hotels en lodges hebben een gratis Wi-Fi verbinding voor gasten. Deze is echter niet altijd even stabiel of sterk. Daarnaast hebben de accommodaties die op een generator draaien alleen Wi-Fi als er stroom is. Dit is meestal in de ochtend, middag (als je niet op safari bent) en avond. 

Je kunt bij aankomst in Tanzania een lokale simkaart kopen als je een simlockvrije mobiele telefoon hebt. Je kunt dan goedkoop bellen binnen Tanzania en gebruik maken van het mobiele internetnetwerk. Let op dat het mobiele bereik in het binnenland nog steeds beperkt kan zijn. 

Houd er dus rekening mee dat je minder goed bereikbaar zult zijn tijdens een safarireis in Tanzania.

Vervoer

Vervoer in Tanzania

De infrastructuur in Tanzania is nog niet van al te beste kwaliteit. Wij raden het daarom ook zoveel mogelijk af om met het openbaar vervoer te reizen. De kwaliteit van, met name, niet-geasfalteerde wegen, laat te wensen over en vooral na zonsondergang wordt het te gevaarlijk hier te rijden. Niet alleen hebben de meeste straten en wegen geen verlichting, ook veel voertuigen hebben slecht of niet werkende verlichting. Chauffeurs rijden niet al te veilig en als toerist wordt je vaak afgezet. Daarnaast is het überhaupt niet comfortabel reizen.

Taxi

Verblijf je in de stad of aan de kust en wil je ergens uit eten, dan kun je gebruik maken van een taxi. Laat je accommodatie de taxi voor je bestellen, zodat je zeker weet dat je een betrouwbare taxi hebt. Neem geen taxiritjes aan die je ongevraagd worden aangeboden. In sommige plaatsen rijd Uber.

Gedeelde taxi’s en minibusjes

De Tanzanianen gebruiken met name gedeelde taxibusjes als openbaar vervoer omdat ze goedkoop zijn. Ze stoppen wanneer het nodig is om mensen in en uit te laten stappen. Ze hebben echter geen goede reputatie qua verkeersveiligheid. De chauffeurs rijden snel en negeren meestal de verkeersregels, waardoor er vaak ongelukken gebeuren. Daarnaast zijn ze meestal overvol en daarom verre van comfortabel. Wij raden het gebruik van zo’n gedeelde taxi daarom niet aan.

Trein

Vanuit Dar Es Salaam zijn er twee treinverbindingen. De Tazara verbindt Dar Es Salaam via Mbeya met Kapiri Mposhi in Zambia. Deze rit duurt 2 nachten. De Central Line verbindt Dar Es Salaam via Dodoma, Kigoma en Mwanza. In 2016 zijn enkele treinstellen vervangen, zodat ze wat comfortabeler zijn. Echter, beide treinverbindingen ondervinden vaak en veel vertragingen en pech onderweg, waardoor het niet ongewoon is om een dag later pas op de bestemming te arriveren. Wij raden daarom het gebruik van de trein niet aan tijdens een rondreis.

Binnenlandse vluchten

Er zijn een aantal maatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren in Tanzania, zoals Precision Air en Air Tanzania. Deze zijn over het algemeen veilig en betrouwbaar. Houd er wel rekening mee dat er meestal een maximum geldt van 15 kg ruimbagage per persoon.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Tanzania
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Tanzania
Janette
Onze experts Janette Expert-Tanzania
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Tanzania

Ook naar Tanzania?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Tanzania
Alles
Alle periodes

Populaire reizen naar Tanzania

Bekijk meer >
Safari Rondreis Tanzania
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Safari Discover Tanzania Individuele rondreis Tanzania
 • De krater van Ngorongoro en prachtig Tarangire National Park
 • Oneindige savannes en de Big Five in de Serengeti
 • Inclusief strandvakantie op het tropische eiland Zanzibar
Leeuwen op rots in de Serengeti in Tanzania
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Ultiem Safari & Strand Tanzania Individuele rondreis Tanzania
 • Het dierenrijk in de krater van Ngorongoro
 • Oneindige savannes en de Big Five in de Serengeti
 • Heerlijke strandvakantie op het bountystrand van Zanzibar
Jachtluipaard met jonkies in de Serengeti in Tanzania
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 10
Safari Discover Tanzania Deluxe Individuele rondreis Tanzania
 • Het dierenrijk in de Ngorongoro krater en de Big Five in de Serengeti
 • Kijk omhoog om leeuwen te spotten in Lake Manyara National Park
 • Verblijf in deluxe lodges en luxe strandverblijf op Zanzibar

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding