Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.00 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Geld retour garantie Verzekerd van repatriëring Coronaproof op reis

Laos

Informatie

Over Laos

Laos wordt wel gezien als het jongere broertje van Thailand. Het is nog puur, ruig en ongerept en het toerisme heeft het land nog niet overspoeld. Laos is lange tijd geïsoleerd gebleven en kent nog vele gebieden waar de natuur heerst. Je kunt in Laos nog echt de binnenlanden in en genieten van bergen, valleien, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte laaglanden en de kronkelende Mekong rivier. Ook is het bijzonder om een 'community based' trekking te maken samen met een gids van een lokaal dorp. De gids, die hier speciaal voor is opgeleid, neemt je mee op een prachtige trektocht en je overnacht in een homestay in zijn dorp. Op die manier hebben dorpsbewoners werk, leren ze over het behoud van de natuur en wordt het dorp gesteund.

Naast natuur kent Laos ook veel historie en cultuur. In Vientiane, de hoofdstad van Laos, vindt je nog gebouwen die stammen uit de Frans-koloniale tijd. Luang Prabang staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kent prachtige oude tempels die in de typische, lokale stijl zijn gebouwd en prachtig bewaard zijn gebleven. Het stadje zelf ademt ontzettend veel sfeer uit. Het is dan ook heerlijk om door het kleine centrum te wandelen. 

Een andere bezienswaardigheid is de mysterieuze ‘Vlakte der Kruiken’ in Phonsavan met veel grote en kleine kruiken. Niemand weet waar die kruiken precies ooit voor gebruikt werden en door wie maar juist dit mysterie maakt ze bijzonder. 

Hoofdstad: Vientiane
Aantal inwoners: circa 7 miljoen
Oppervlakte: 236.800 km²
Taal: Laotiaans
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (60 %), Animisme (40%)
Zomertijd: 5 uur later
Wintertijd: 6 uur later
Buurlanden: Cambodja, Vietnam, China, Thailand en Myanmar
Geldeenheid: Laotiaanse Kip
Elektriciteit: 220 volt

Bezoek de volgende hoogtepunten:

PhonsavanVientianeLuang Prabang
PakseVang Vieng

laos visser
laos vang vieng nam song rivier

Ligging 

Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan de zee grenst. Van alle kanten wordt het omringd door andere landen: China, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Thailand. Het is het dunst bevolkte land van de regio met maar 29 inwoners per km2. Laos is één van de armste landen in Azië, maar veel ellende is er niet te zien. De meeste mensen wonen op het platteland en leven van de landbouw. Slechts een klein percentage woont in de steden.

Bevolking, cultuur en religie

Laos heeft circa 7 miljoen inwoners, waarvan het merendeel op het platteland bij de Mekong delta woont.  Er leven in Laos 68 verschillende bevolkingsgroepen, waarvan de Lao Lum de grootste is. Deze groep beslaat ongeveer 55 % van de bevolking. Zij wonen in de laaglanden en verbouwen rijst. De Lao Lum stamt af van de Lao Thai bevolking.

 

Hmong meisjes in Laos


Na de Lao Lum is de Lao Theung de grootste bevolkingsgroep met 27% van de bevolking. Zij leven in het hoogland. Ze komen uit China en Maleisië en zijn de oudste en armste bevolkingsgroep van Laos.

De Lao Soung, die ook in de hooglanden leven, vormen ongeveer 15 % van de bevolking. Ze leven van de landbouw in de laaglanden, maar gaan s’ avonds weer terug naar de bergen. Ze komen uit Myanmar, Tibet en Zuid-China. Tot de Lao Soung behoren o.a. de Hmong. Zij leefden ooit vooral van het verbouwen van opium en tegenwoordig van het verbouwen van maïs en rijst.

Monniken in Laos

Er is geen officiële religie in Laos, maar 60 % van de inwoners is Boeddhist. In Laos zijn dan ook overal tempels en monniken te vinden. Mannen zijn verplicht één keer in hun leven een periode in een klooster door te brengen. Dit kan zijn als ze nog in hun tienerjaren zitten, maar ook wanneer ze 50 zijn. Willen de mannen echt monnik worden dan kan dit vanaf 20 jaar. De monniken dragen oranje gewaden. De nonnen dragen witte gewaden en hebben hun haren afgeschoren.

Een ander geloof in Laos is het Animisme. Bij dit geloof worden de geesten van de voorouders vereerd en staan natuurgoden centraal. Je kunt dit zien aan de kleine ‘geestenhuisjes’ die Laotianen hebben staan in bijvoorbeeld de tuin van hun huis. Dit zijn felgekleurde huisjes waar offers worden gebracht, zoals drank en fruit, om de voorouders te eren.

Eten en drinken

De Laotiaanse keuken is net als de Thaise keuken pittig. Er wordt veel gebruik gemaakt van kokos, citroengras, gember en rode peper. De gerechten bestaan uit vlees of vis dat wordt geserveerd met groente en kleefrijst.

Een traditioneel gerecht in Laos is ‘Laap’. Dit is gemaakt van fijngehakt vlees, het liefst kip of eend. Dit vlees wordt gemengd met kruiden, bouillon en ongekookte rijst die gebakken en fijngemalen is. Het gerecht wordt gegeten met rauwe groenten en kleefrijst. Salades zijn ook populair in Laos, vooral de papajasalade met knoflook, chili en pinda’s met een dressing van vissaus en limoensap. Lekker pittig!

Papaya salade in Laos

Als ontbijt worden er vaak baguettes geserveerd, dit stamt nog uit de Franse tijd. Koffie is overal in Laos verkrijgbaar en is sterk, dik en diep zwart. De Laotianen serveren hun koffie met condenseerde melk op de bodem van het kopje koffie. Ook thee wordt geserveerd met gecondenseerde melk.

Frisdranken zijn overal verkrijgbaar, maar zijn relatief wat duurder omdat ze geïmporteerd moeten worden vanuit andere landen. De Laotianen drinken hun frisdrank graag lauw. Het populairste en bekendste bier in Laos is het Beer Lao. Het bier wordt verkocht in grote flessen en is erg goedkoop. Lao Lao is de lokale sterke drank van Laos, namelijk rijstwhiskey.

Natuur

Laos wordt van alle kanten omringd door landen, namelijk China, Thailand, Myanmar, Vietnam en Cambodja. Het is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Laos heeft een oppervlakte van 236.800 km2 en is het meeste dunbevolkte land van de regio. Laos is voor meer dan de helft bedekt met bos.

De Mekong rivier gaat van noord naar zuid dwars door Laos heen. Naast Laos stroomt de rivier ook door de andere landen van Zuidoost-Azië en wordt daarom ook de Levensader van Zuidoost-Azië genoemd. Veel transport en mensen gaan via de Mekong en langs de oever wonen veel mensen. Reizigers die in het noorden van Laos binnenkomen zullen over de Mekong naar Luang Prabang reizen.

LAndschap in Laos


Het noorden van Laos is bergachtig en ruig met valleien en plateaus, zoals de Vallei der Kruiken in het noorden en het Boloven Plateau in het zuiden. De hoogste berg van Laos is de Phoi Bia die 2820 meter hoog is. Ga je van het noorden naar het zuiden? Dan zul je het verschil in landschap merken. In Centraal Laos vind je wat lage bergen en valleien.

Het zuiden is een stuk droger en vlakker dan de rest van Laos. Hier vind je het Boloven Plateau en de Si Phan Dhon, de ‘4000 eilanden’. Hier kun je prachtige boottochten maken en overnachten op de eilandjes. In de wateren hier kun je de zoetwaterdolfijn spotten.

Klimaat

Laos heeft veel hoogteverschillen, dus het klimaat is afhankelijk van waar u zich bevindt. De heetste maanden zijn april en mei, het kan dan gemiddeld 30 graden en in de laaggelegen gebieden 40 graden worden.

Het regenseizoen begint in mei en duurt tot september. De buien zijn kort en krachtig en vallen in de middag en avond. Laos heeft ook te maken met tropische moessons die er zijn van juli tot november. Ook deze buien zijn kort maar krachtig en zijn erg verfrissend. 

Het drogeseizoen is van december tot april. December en januari zijn de koudste maanden met temperaturen van ongeveer 20 graden, maar in de bergen kan het behoorlijk koud worden, soms tot rond het vriespunt!

De meest aangename periode om naar Laos af te reizen is in de Laotiaanse winter met temperaturen van ongeveer 20 graden. Het is dan ook het droge seizoen en niet zo vochtig en benauwd.

Stefan
Stefan
Expert-Laos
"Heerlijk dat er nog zo’n authentiek Aziatisch land bestaat. Vooral in de binnenlanden waan je je nog in het échte Azië waar je verschillende volkeren nog op eenvoudige wijze hun leven ziet leiden."
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51
MArtijn 333travel
Martijn
Expert-Laos
"Eén van de hoogtepunten van mijn reis naar Laos is het bezoek van het Bolavean Plateau en 4000-islands geweest. De idyllische ‘4000-islands’ liggen helemaal in het zuidelijkste puntje van Laos, midden in de Mekong Rivier en er heerst een zeer gemoedelijke sfeer."
Benieuwd naar
mijn ervaring? Bel mij op:
0348 - 44 19 51

Populaire reizen naar Laos

Bekijk meer >
Wat Xieng Thong in Luang Prabang, Laos
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Laos Privé rondreis Laos
 • De hoofdstad Vientiane
 • Indrukwekkende Vlakte der Kruiken
 • Charmant Luang Prabang
Waterval op het groene Bolaven plateau in Laos
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 14
Laos Highlights Privé rondreis Laos
 • Indrukwekkende Vlakte der Kruiken en karstgebergten bij Vang Vieng
 • Het groene Bolaven Plateau en Khmer tempels bij Champasak
 • Gebied der 4000 eilanden, Khone Phapheng en Li Phi watervallen
Pha That Luang in Vientiane, Laos
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 9
Discover Laos Deluxe Privé rondreis Laos
 • De hoofdstad Vientiane
 • Indrukwekkende Vlakte der Kruiken
 • Charmant Luang Prabang

Ook naar Laos?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Laos
Alles
Alle periodes

Laat je inspireren

alle blogs >
Chinese Muur Beijing

5 Werelderfgoed locaties in Azië

Gepubliceerd: 04/07/2019
Werelderfgoed in Azië Werelderfgoed is een schat uit de geschiedenis,...
Lees meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding