Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Baja California in Mexico

Gepubliceerd: 12/09/2022

Veel reizigers reizen af naar de Yucatan kust wanneer ze een rondreis door Mexico maken. Maar Mexico heeft nog zoveel meer schitterende plekken om te ontdekken! Eén van die plekken is het schiereiland Baja California aan de westkust. Op dit moment al een populaire vakantieplek voor Amerikanen - want lekker dichtbij. Toch is dit deel van Mexico nog niet ontdekt onder Nederlandse reizigers. Maar het is tijd om daar verandering in te brengen! Ik reisde af naar Baja California om kennis te maken met deze regio. In dit blog neem ik jullie mee naar dit stukje Mexico ‘where desert meets Ocean’. 

Het strand van Todos Santos, Mexico

San José del Cabo

Met Aeromexico vliegen we eerst naar Mexico Stad waarna het nog 2,5 uur vliegen is naar San José del Cabo. De eerste nachten verblijven we niet in San Jose del Cabo zelf maar in de zona Hotelera, een stukje buiten het centrum. Ons hotel ligt pal aan het strand en eenmaal ingecheckt en uitkijkend over de oceaan zien we al waar dit deel van Mexico zo bekend om staat. In de verte zien we een groep dolfijnen voorbij trekken en her en der springen grote roggen uit het water. Een indrukwekkend gezicht. Vandaag staan er gelijk meerdere hotelinspecties op het programma, maar ook maken we kennis met de heerlijke typische Baja-keuken. Zo genieten we van Baja Fish Taco’s, Tostada’s met Ceviche en heerlijke Mezcalita cocktails.

Verse ceviche in San Jose del Cabo, Mexico

Farm to Table experience

Dineren doen we bij Tamarindos, één van de vele Farm-to-Table restaurants in Los Cabos. In plaats van de boerderij naar de borden van de gasten te brengen, brengt Tamarindos zijn gasten naar de boerderij. Iedereen eet buiten, onder de schaduw van de veranda of in de sfeervol verlichte tuin, met de geur van de houtgestookte kachels van de keuken in de buitenlucht. Een geweldige beleving!  

Farm to table experience in Tamarindos, Mexico

San José del Cabo Artwalk

De volgende avond brengen we een bezoek aan het kleurrijke centrum van San Jose del Cabo. Er hangt een zeer ontspannen sfeer en er is nog veel koloniale architectuur te vinden. De stad is erg kunstzinnig en wij bezoek San José del Cabo uitgerekend op de beste avond. Iedere donderdag wordt er namelijk van 17 tot 21 uur een artwalk georganiseerd. Waarbij lokale kunstenaars hun waar uitstallen op het pleintje en een veelheid aan kunstgaleries en boetiekjes hun deuren open. Alles is feestelijk verlicht, overal klinkt muziek en iedereen geniet van een hapje en drankje op straat.

Letters van San Jose del Cabo in Mexico

Cabo San Lucas en El Arco

Het is maar een klein stukje rijden naar Cabo San Lucas waar we de volgende nacht zullen verblijven. Cabo San Lucas is in tegenstelling tot San José del Cabo veel drukker. Van rijke jetsetters met dure jachten tot studenten die op het moment dat wij er zitten volop genieten van hun Springbreak. In de zomer is dit een geliefde plek onder Amerikanen. Ook wij duiken nog even het bruisende nachtleven in om de volgende dag gauw weer de rust op te zoeken.

Rooftopbar 260 in Cabo San Lucas, Mexico

Walvissen spotten

Al vroeg gaan we de zee op om de omgeving te verkennen en om walvissen te spotten. Die leven namelijk volop in dit gebied en zijn vaak goed te zien in de periode van december tot en met april. Voordat we verder de oceaan op varen komen we eerst nog langs een kenmerkende rotspartij die ‘El Arco’ wordt genoemd. De naam, zoals het al doet vermoeden, is een kalkstenen boog uitgehouwen door de tijd, getij en wind en loopt uit naar het zuidelijkste puntje van Cabo San Lucas, ook wel Land’s End genoemd. Eenmaal verder van de kust is het direct raak! We varen mee met een drietal bultruggen waarbij twee vrouwtjes om het mannetje vechten. Het blijft indrukwekkend om het schouwspel te zien waarbij je ze continu boven ziet komen, lucht uitademen en dan die gigantische staart onder water ziet verdwijnen. Nog spectaculairder wordt het wanneer we een andere bultrug van dichte afstand een aantal keer omhoog zien springen. Onze gids brengt een tijdje later ook nog een microfoon onder water waarna we een bultrug horen ‘zingen’. Hij vertelt dat een bultruglied wel drie kwartier kan duren en op kilometers afstand nog te horen is. Het zorgt voor de nodige kippenvel!

Een walvis gespot bij Cabo San Lucas, Mexico

Het magische stadje Todos Santos

We rijden dwars door een woestijnachtig en kaal landschap vol met torenhoge cactussen. Typerend voor deze streek en het echte Mexico gevoel. De volgende bestemming nadert al snel. Mexico kent 111 Pueblos Mágicos, oftewel magische stadjes, en Todos Santos is er daar één van. Het stadje heeft een heerlijke sfeer en het magische karakter wordt nog eens extra versterkt door het avondlicht dat alles rood kleurt. Tegenwoordig is Todos Santos een rustig toevluchtsoord en kustplaats voor kunstenaars met gerestaureerde haciënda’s, sfeervolle (met de typische gekleurde vlaggetjes) versierde straten en kleine boetiekjes en cafés. We krijgen een korte rondleiding door de historische binnenstad waarbij we meer te weten komen over de eens zo bloeiende suikerindustrie. Ook brengen we een bezoek aan het iconische ‘Hotel California’ dat beroemd is geworden door de rockband The Eagles. Ook al ontkent de band dat deze plek de inspiratie was voor hun gelijknamige nummer, de plek blijft hordes toeristen trekken en er zijn wel erg veel gelijkenissen met dit ‘beroemde’ hotel.

Hotel California in Todos Santos, Mexico

Terras hotel California in Todos Santos, Mexico

Lunchen doen we op een plek met prachtig uitzicht over een uitgestrekt leeg en verlaten gouden strand. Ondanks de typische charmes die Todos heeft als kustplaats, met een eigenzinnige mix van surfers, kunstenaars, vissers en oude locals, kun je aan deze kant van het schiereiland door de ruige zee niet zwemmen. Wel is het één van de beste plekken om te surfen! We genieten in ieder geval volop van de heerlijke zeebries en het geluid van de golven. Foodies komen sowieso goed aan hun trekken in Todos Santos door de vruchtbare oase en een overvloed aan verse ingrediënten. Naast mooie boetiek- en designhotels waar je kunt genieten van ‘Fine dining’ vind je hier ook een keur en mix aan traditionele en creatieve hippe restaurants. Dum is zo’n hotspot. Midden in een indrukwekkende Palm oase geniet je hier in de buitenlucht van een uitstekende gastronomie.

Cocktailshaker bij restaurant Dum in Todos Santos, Mexico

Uitzichtpunt op het strand van Todos Santos, Mexico

La Paz en Balandra Beach

De volgende bestemming is La Paz, de hoofdstad van Baja California Sur en betekent ‘vrede’ in het Spaans. Geen gekke naam want La Paz is een mooie en rustige stad. De zon schijnt hier vrijwel altijd en het is heerlijk flaneren over de ‘Malecon’. De Malecon is de lange boulevard langs zee met allemaal lokale barretjes en restaurants. Onze gids neemt ons mee langs mooie streetart die de historie van La Paz op een creatieve beeldende manier prachtig verteld. Van de relatie met de oceaan en het zeeleven en de woestijn tot de verhalen van lokale vissers en de oorspronkelijke inwoners.

Kleurrijke streetart in Baja California, Mexico
Streetart-Mexico
Kleurrijke streetart in Baja California, Mexico
Streetart in La Paz, Mexico
Mexico-street-art
Streetart in La Paz, Mexico

De volgende ochtend vertrekken we vanuit La Paz met de boot naar één van de mooiste stranden, Balandra Beach. Zodra we vanaf het water langs de grillige kust de ondiepe baai binnenvaren, zien we direct al het parelwitte zand en de helderblauwe zee opdoemen. Niet voor niets wordt Balandra Beach ook wel één van de mooiste stranden van Mexico genoemd. Eenmaal met onze voeten in het kraakverse zand genieten we van een heerlijke picknick met Ceviche en Taco’s en het verfrissende water. Op naar het volgende avontuur!

Balandra Beach in de omgeving van La Paz, Mexico

Snorkelen met walvishaaien en zeeleeuwen

La Paz is gelegen aan de Golf van Californië en wordt ook wel de zee van Cortèz genoemd. Deze zee werd door de beroemde Jacques Cousteau al het “aquarium van de wereld” genoemd vanwege het vele onderwaterleven dat hier leeft. Zo kun je hier bijvoorbeeld zwaardvissen, kleurrijke vissoorten, orka’s en walvishaaien zien. Naar die laatste gaan we vandaag op zoek.

Voordat we op zoek gaan naar deze gigantische reuzen varen we langs een aantal rotsen waar een kolonie Californische zeeleeuwen leeft. Het ge-oink komt ons tegemoet en we hijsen ons in de wetsuits om met deze speelse dieren te snorkelen. Eenmaal in het water komen ze van alle kanten, draaien rondjes en springen uit het water. Heel bijzonder om dit onder water te bewonderen! We varen vervolgens verder naar de andere kant van de baai. Veel walvishaaien doen zich van oktober tot en met mei tegoed aan het vele plankton dat zich door de noordelijke stroming hier in de baai van La Paz verzamelt. We turen de horizon af op zoek naar iets dat ons moet leiden naar deze imposante zeewezens. Binnen enkele minuten ziet de gids al een veelbetekenende schaduw en vorm met witte vlekken zich aftekenen, net onder het wateroppervlak. Dat is het moment om te water te gaan. Wat een wonder is het om zo’n enorm dier van wel 8 meter lang te mogen zien en mee te zwemmen onder water!

Snorkelen met walvishaaien in Baja California, Mexico

Helaas is het na deze spectaculaire ervaring weer tijd om Baja California te verlaten. Zoals gezegd is Baja California niet de eerste bestemming in Mexico waar je aan denkt bij een rondreis door Mexico, maar het biedt alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie of roadtrip. Enorme woestijnlandschappen, ongerepte natuur met eindeloze vlaktes vol cactussen en roodoranje zandbergen. Een oceaan dat vol zit met zeeleven, uitgestrekte stranden en ruige kustlijnen. Fantastisch eten en leuke pittoreske, levendige stadjes. Ik kan alleen maar zeggen: een roadtrip door Baja California is echt aan te raden!

Wil je meer informatie over dit deel van Mexico? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
Mooiste tempels Bali

De mooiste tempels op Bali

Gepubliceerd: 06/03/2024
Bali staat bekend om zijn prachtige Hindoeistische tempels, doordrenkt van...
Lees meer
Reisverslag IJsland

Reisverslag IJsland: land van vuur en ijs

Gepubliceerd: 01/12/2023
IJsland is een land waar de natuur haar meest majestueuze...
Lees meer
Oeganda

Op ontdekking in 'De Parel van Afrika'

Gepubliceerd: 21/12/2022
Uganda (Oeganda) is minder bekend dan bijvoorbeeld de buurlanden Kenia...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Calakmul Maya stad Xpujil Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 2
De magie van Calakmul Meerdaagse tour | Campeche/Palenque
  • Maya stad Calakmul
  • Tempels diep in de jungle verscholen
  • Kans om wildlife te spotten
Rondreis Yucatan Mexico
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Yucatán & Chiapas Fly Drive Mexico
  • Maya tempels en koloniale steden
  • Ruige jungle en lokale stammen
  • Relaxen bij Bacalar en aan Caribische stranden
Flamingo's Celestun Yucatan Mexico
  • Tour
  • Aantal dagen: 1
Flamingo’s van Celestun Dagexcursie | Mérida
  • Flamingo’s en pelikanen spotten
  • Mooie boottocht door de mangroven
  • Relaxen aan een mooi strand

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding