Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische Informatie Vietnam

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid naar Vietnam

Ga je op reis naar Vietnam? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Voor Vietnam is een visum verplicht en dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas, dat na thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is. 

Visum bij aankomst luchthaven (upon arrival)

 • Vlieg je op Hanoi, Ho Chi Minh Stad of Danang, heb je een Nederlands of Belgisch paspoort en blijf je maximaal 30 dagen in Vietnam?

Dan kunnen wij voor jou een officiële goedkeuringsbrief regelen zodat je een visum bij aankomst in Vietnam kunt kopen. Bij jouw boeking kun je deze service van 333travel bijboeken. Ter plaatse betaal je voor het visum dan nog USD 25 per persoon (wijzigingen voorbehouden). Ook heb je 2 recente pasfoto's nodig. 

Visum in Nederland aanvragen

 • Heb je een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas?

Dan kom je in aanmerking voor het e-visum. Het e-visum is sinds 15 augustus 2023 geldig voor maximaal 90 dagen. Deze kun je zelf aanvragen via dit online aanvraagformulier. Je hebt hiervoor een goede pasfoto en digitale scan van je paspoort nodig. Met een creditcard kun je de kosten van USD 25 per persoon voor een single entry of USD 50 per persoon voor een multiple entry visum voldoen. Je krijgt vervolgens een persoonlijke bevestigingscode waarmee je zelf de aanvraag in de gaten kunt houden. Dit duurt minimaal 3 werkdagen, maar kan soms langer duren bij grote drukte of als er lokale feestdagen zijn. Zodra je aanvraag bevestigd is, print je het elektronisch visum uit en houd je deze bij je paspoort. 

Eenvoudig je visum aanvragen via Visa4Travel

Het toeristenvisum kun je ook snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum Vietnam aanvragen

Vaccinaties & gezondheid

Vaccinaties

Officieel is voor een bezoek aan Vietnam geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, Hepatitis A vaccinatie, BMR vaccinatie (alleen wanneer je nooit de mazelen hebt gehad, of er tegen ingeënt bent).

Laat je altijd ruim voor aanvang van de reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat in Vietnam vertoont regionale verschillen. In het noorden is er een seizoenswisseling tussen koel en warm. Koel is het in de winter, dat wil zeggen in de maanden november tot en met maart. Warm is het in de zomer, de maanden april tot en met oktober. Tyfonen en zware regens vanuit de Zuid-Chinese Zee kunnen in de zomer voorkomen. In februari en maart is er de "crachin", in dit geval bestaat er een kans op aanhoudende motregen. 

Verder naar het zuiden heerst een tropisch klimaat. Het is vochtiger, de temperaturen zijn gemiddeld hoger en er is een seizoenswisseling tussen nat en droog. Het groene seizoen duurt van mei tot en met november (er zijn dan korte tropische buien), het droge jaargetijde van december tot en met april.

Meer over de beste reistijd naar Vietnam

Geld & valuta

De Vietnamese munteenheid is de Dong. 

Met je betaalpas kun je geld opnemen bij pinautomaten. Zorg altijd dat je pas op 'Wereld' staat als je buiten Europa geld op wilt nemen. Ook met. De meeste pinautomaten geven niet meer dan 2 miljoen Dong (ca. €90). Houd hier rekening mee. Vietnam is nog wel een echte 'cash' bestemming. Houd er ook rekening mee het verkrijgen van wisselgeld soms een probleem kan zijn. Zorg daarom voor verschillende kleine coupures.

Euro's kunnen rechtstreeks worden gewisseld, ook bij hotelbalies. Let wel in de grotere steden de koers vaak gunstiger dan in het binnenland of aan de kust. Het is raadzaam ook ook andere valuta bij je te hebben. Euro's en Amerikaanse dollars worden op sommige plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren je echter wel om niet teveel dollars mee te nemen. Je kunt in de meeste hotels, winkels en restaurants ook met je creditcard betalen. 

Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex Vietnamese Dong of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.

Hierbij krijg je de volgende voordelen:

 • Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
 • Keuze uit 50 populaire valuta
 • Ophalen van Vietnamese Dong kan al binnen 30 minuten
 • Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc.
Tijdsverschil

In de zomer is het, tijdens onze zomertijd, in Vietnam 5 uur later en in de winter, tijdens onze wintertijd, 6 uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Neem tijdens je verblijf in Vietnam de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht. In Ho Chi Minh Stad (Saigon) en Hanoi zijn op sommige plaatsen zakkenrollers actief, let dus goed op je spullen. Let ook goed op wanneer je een taxi neemt. Zorg dat ze een meter hebben en van een van de betere taxibedrijven zijn, zoals Mai Linh, Vinasun, Hanoi Taxi of CP (let op dat de naam goed gespeld is op de taxi, anders is het wellicht geen taxi van die maatschappij). Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen. Bewaar waardevolle spullen in kluisjes in je hotel.

Fotografie & filmen

Er is ontzettend veel te fotograferen en filmen in Vietnam. Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan die je tijdens je vakantie maakt. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in Vietnam een SD-kaart kopen.

Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst toestemming. De meeste zullen dit geen probleem vinden, maar het kan voorkomen dit niet op prijs gesteld wordt. Het is verboden om politieagenten, militairen en vliegvelden te fotograferen.

Gebruiken

In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn iemand direct op fouten wijzen, kritiek leveren of heftige emoties tonen, zoals boosheid of verdriet. Probeer dit te voorkomen. Blijf rustig en toon begrip, daarmee kom je heel ver. Aangezien Aziaten je niet willen teleurstellen, zul je nooit een ontkennend antwoord op jouw vragen krijgen. Dit kan rare, soms vervelende situaties opleveren, maar dat gebeurt niet uit onwil.

De fantastisch mooie omgeving van Zuidoost-Azië zul je zeker op beeld willen vastleggen. De Aziatische bevolking is gewend aan fotograferende toeristen, maar vraag wel even toestemming als je een foto wilt maken van personen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden.

Afdingen hoort erbij in Vietnam. Je kunt afdingen in kleine winkels en op markten. Bedenk wat je over hebt voor een souvenir, bied een stuk minder dan de aangeboden prijs en blijf vooral vriendelijk lachen.

De meeste Vietnamezen zijn boeddhist. Hun religie zou je echter kunnen typeren als een smeltkroes van geloofsovertuigingen; naast het boeddhisme spelen ook taoïsme, confucianisme en animisme een rol.

Monniken genieten een groot respect. Het geven van een gift in de vorm van voedsel wordt dan ook zeer gewaardeerd. Maar let op, alleen mannen mogen dit doen en alleen met beide handen!

Vietnamezen zijn beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk. Word in geen geval boos en bewaar je geduld, je verliest anders je waardigheid.

Ontmoet je Vietnamese vrouwen, schud hen dan niet de hand maar glimlach of geef een knikje met je hoofd. In het openbaar kussen wordt niet op prijs gesteld, evenals topless zonnen.

Kleding

De verschillen in temperatuur variëren nogal in Vietnam. Neem luchtige katoenen kleding mee en ook wat warms als je naar de bergen in het noorden afreist. Controleer het klimaat en de weergegevens voordat je je koffer inpakt. Bij bezoeken aan pagodes en tempels dienen armen en benen bedekt te zijn. Tot slot adviseren we schoenen mee te nemen waar je goed op kunt lopen.

Fooien

Fooien zijn nooit verplicht maar wel gebruikelijk in Vietnam en worden dan ook zeer gewaardeerd. Vooral voor mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een belangrijk deel van hun inkomen.

Het is gebruikelijk een fooi te geven aan kamermeisjes, bellboys, restaurantpersoneel, gidsen en chauffeurs. Als richtlijn kun je voor kamermeisjes en bellboys een fooi van USD 1 per dag/koffer aanhouden. Voor een gids is USD 5 per dag redelijk en voor een chauffeur USD 3. In hotels en restaurants kun je 5% tot 10% van de rekening aanhouden. Een taxichauffeur geef je ongeveer 10% van de ritprijs.

Elekriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt. Het is raadzaam om een reisstekker mee te nemen. Soms kun je gewoon je Nederlandse stekker gebruiken, maar soms vind je in het hotel een Engels stopcontact of een voor een stekker met 2 platte pinnen. Bij de meeste hotels kun je een adapter krijgen, indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Vervoer

Het vervoer in Vietnam is behoorlijk chaotisch. Er gebeuren veel verkeersongelukken; wees dus voorzichtig in het verkeer. De infrastructuur in het land is redelijk en het wegennet is in de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd.

Wil je binnen Vietnam rondreizen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen een auto met chauffeur voor je regelen om verschillende bestemmingen te bezoeken. Er zijn binnenlandse vluchten mogelijk, maar je kunt ook de bus of trein nemen. De bus is erg goedkoop maar niet erg comfortabel. Voordeel is wel dat de bussen overal komen. De trein is wat prijziger en langzamer maar wel veiliger. Reserveer hiervoor van tevoren je kaartjes.

Uiteraard is het mogelijk om fietsen te huren en er zijn mooie boottochten te maken langs de kust en op de rivieren. In de steden zijn er veel taxi's. Let op of de taxi een meter heeft of maak van te voren goede prijsafspraken.

Eten & Drinken

Het eten in Vietnam is lekker en goedkoop. Er zijn ongeveer 500 traditionele gerechten, keuze te over dus. Naast de vele Aziatische invloeden van rijst en noedel gerechten, kom je ook veel Franse invloeden tegen en is de Franse keuken dan ook vrijwel overal vertegenwoordigd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bekende Frans-Vietnamese stokbroden met paté, groente, sojasaus, koriander en pepers. Het meest bekende gerecht van Vietnam is bij uitstek 'Pho', bestaande uit een rijkgevulde bouillon met rijstnoedels, vlees of tofu, groente en kruiden. Op straat staan veel stalletjes met etenswaar en andere lekkernijen: gebakken zoete aardappels of bananen, pasteitjes, zoete soepen gemaakt van fruit met kokosmelk, vers fruit en nog veel meer. 

Thee en koffie worden het meest gedronken in Vietnam. Frisdranken, bier en sterke drank zijn overal verkrijgbaar. Drinkwater is in flessen te koop; water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt.

Telefoon & internet

Je eigen mobiele telefoon werkt in Vietnam gewoon. Informeer bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. De meeste hotels maar ook restaurants en bars in Vietnam beschikken over Wi-Fi, al dan niet tegen extra betaling.

Wil je Vietnam vanuit Nederland bellen: toets dan eerst 00, gevolgd door het landnummer van Vietnam 84, het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Britt 333travel
Onze experts Britt Expert-Vietnam
Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-Vietnam
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-Vietnam
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Vietnam
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Vietnam

Vietnam ontdekken?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Vietnam
Alles
Alle periodes

Populaire rondreizen naar Vietnam

Bekijk meer >
Hoi An in Vietnam
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Best Deal Verkenningstocht Vietnam Individuele rondreis Vietnam
 • Bezoek alle bekende plekjes van Vietnam
 • Inclusief stadstours in Hanoi en Saigon
 • Cruise door Halong Bay en bezoek de groene Mekong Delta
Oude centrum aan de rivier van Hoi An in Vietnam
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Vietnam Highlights Individuele rondreis Vietnam
 • Prachtige bergomgeving van Mai Chau
 • Werelderfgoed Halong Bay en de groene Mekong Delta
 • De historische plaatsen Hue en Hoi An
Moeder met kinderen in de rijstvelden van Sapa, Vietnam
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 22
Grand Tour Vietnam Individuele rondreis Vietnam
 • Kleurrijke markten van Sapa en werelderfgoed Halong Bay
 • De historische plaatsen Hue en Hoi An
 • Strandverblijf in 4* hotel in Mui Ne

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding