Voor Vietnam is een visum verplicht en dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas, dat na thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is.
Dan kunnen wij voor jou een officiële goedkeuringsbrief regelen zodat je een visum bij aankomst in Vietnam kunt kopen. Bij jouw boeking kun je deze service van 333travel bijboeken. Ter plaatse betaal je voor het visum dan nog USD 25 per persoon (wijzigingen voorbehouden). Ook heb je 2 recente pasfoto's nodig.
Dan kom je in aanmerking voor het e-visum. Het e-visum is sinds 15 augustus 2023 geldig voor maximaal 90 dagen. Deze kun je zelf aanvragen via dit online aanvraagformulier. Je hebt hiervoor een goede pasfoto en digitale scan van je paspoort nodig. Met een credit card kun je de kosten van USD 25 per persoon voor een single entry of USD 50 per persoon voor een multiple entry visum voldoen. Je krijgt vervolgens een persoonlijke bevestigingscode waarmee je zelf de aanvraag in de gaten kunt houden. Dit duurt minimaal 3 werkdagen, maar kan soms langer duren bij grote drukte of als er lokale feestdagen zijn. Zodra je aanvraag bevestigd is, print je het elektronisch visum uit en houd je deze bij je paspoort.
Het toeristenvisum kun je ook snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum Vietnam aanvragen
Officieel is voor een bezoek aan Vietnam geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden aanbevolen:
Laat je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.
Het klimaat vertoont regionale verschillen. In het noorden is er de seizoenswisseling tussen koel en warm. Koel is het in de winter, dat wil zeggen in de maanden november - maart. Warm is het in de zomer, de maanden april - oktober. Tyfonen en zware regens vanuit de Zuid-Chinese Zee kunnen in de zomer voorkomen. In februari en maart is er de "crachin", in dit geval bestaat er een kans op aanhoudende motregen.
Verder naar het zuiden heerst een tropisch klimaat. Het is vochtiger, de temperaturen zijn gemiddeld hoger en er is een seizoenswisseling tussen nat en droog. Het groene seizoen duurt van mei tot november (er zijn dan korte tropische buien), het droge jaargetijde van december tot april.
De Vietnamese munteenheid is de Dong en deze mag niet vrij worden in- of uitgevoerd. In de grotere steden is de koers vaak gunstiger dan in het binnenland of aan de kust.
Euro's kunnen rechtstreeks worden gewisseld, ook bij alle hotelbalies. Wij adviseren je om niet teveel US-dollars mee te nemen, je kunt in veel plaatsen tegenwoordig snel en makkelijk geld pinnen. De contante US-dollar wordt vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel.
Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex Amerikaanse dollars of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.
Hierbij krijg je de volgende voordelen:
Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam verschilt in de zomer en in de winter. In de zomer tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later en in de winter 6 uur later dan in Nederland.
Tijdens je verblijf in Vietnam dien je de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. In Ho Chi Minh Stad (Saigon) en Hanoi zijn op sommige plaatsen zakkenrollers actief, let dus goed op je spullen. Let ook goed op wanneer je een taxi neemt. Zorg dat ze een meter hebben en van een van de betere taxibedrijven zijn, zoals Mai Linh, Vinasun, Hanoi Taxi of CP (let op dat de naam goed gespeld is op de taxi, anders is het wellicht geen taxi van die maatschappij). Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen. Bewaar waardevolle spullen in kluisjes in je hotel.
Er is ontzettend veel te fotograferen en filmen in Vietnam. Zorg dat je SD-kaartjes voldoende ruimte hebben om al die mooie foto's te kunnen nemen tijdens je vakantie. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in Vietnam een SD-kaartje kopen.
Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan eerst toestemming. De meeste mensen zullen het geen probleem vinden, maar het kan voorkomen dat het niet op prijs gesteld wordt. Het is verboden om politieagenten, militairen en vliegvelden te fotograferen.
In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn iemand direct op fouten wijzen, kritiek leveren of heftige emoties tonen, zoals boosheid of verdriet. Probeer dit te voorkomen. Blijf rustig en toon begrip, daarmee kom je heel ver. Aangezien Aziaten je niet willen teleurstellen, zul je nooit een ontkennend antwoord op jouw vragen krijgen. Dit kan rare, soms vervelende situaties opleveren, maar dat gebeurt niet uit onwil.
De fantastisch mooie omgeving van Zuidoost-Azië zul je zeker op beeld willen vastleggen. De Aziatische bevolking is gewend aan fotograferende toeristen, maar vraag wel even toestemming als je een foto wilt maken van mensen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden.
Afdingen hoort erbij in Vietnam. Je kunt afdingen in kleine winkels en op markten. Bedenk wat je over hebt voor een souvenir, bied een stuk minder dan de aangeboden prijs en blijf vooral vriendelijk lachen.
De meeste Vietnamezen zijn boeddhist. Hun religie zou je echter kunnen typeren als een smeltkroes van geloofsovertuigingen; naast het boeddhisme spelen ook taoïsme, confucianisme en animisme een rol.
Monniken genieten een groot respect. Het geven van een gift in de vorm van voedsel wordt dan ook zeer gewaardeerd. Maar let op, alleen de man mag dit doen en alleen met beide handen!
Vietnamezen zijn beleefd, bescheiden en zeer vriendelijk. Word in geen geval boos en bewaar je geduld, je verliest anders je waardigheid.
Ontmoet je Vietnamese vrouwen, schud hen dan niet de hand maar glimlach of geef een knikje met je hoofd.
In het openbaar kussen wordt niet op prijs gesteld, evenals topless zonnen.
In lokale eetgelegenheden is het ongebruikelijk om fooi te geven, echter in toeristische en duurdere restaurants is het wel gebruikelijk. Het bedienend personeel verdient weinig en stelt een fooi zeker op prijs. Denk aan 10% van het totaalbedrag. Ook is het gebruikelijk chauffeurs en gidsen aan het eind van hun diensten een fooi te geven.
De verschillen in temperatuur variëren in Vietnam. Neem luchtige katoenen kleding mee en ook wat warms als je naar de bergen in het noorden afreist. Controleer het klimaat en de weergegevens voordat je je koffer inpakt. Bij bezoeken aan pagodes en tempels dienen armen en benen bedekt te zijn. Tot slot adviseren we schoenen mee te nemen waar je goed op kunt lopen.
Fooien zijn nooit verplicht maar zijn in Vietnam wel gebruikelijk en worden zeer gewaardeerd. Vooral voor mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een belangrijk deel van de inkomsten. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan kamermeisjes, bellboys, restaurantpersoneel, gidsen en chauffeurs. Als richtlijn kun je voor kamermeisjes en bellboys een fooi van USD 1 per dag/koffer aanhouden. Voor een gids is USD 5 per dag redelijk en voor een chauffeur USD 3. In hotels en restaurants kun je 5 tot 10% van de rekening aanhouden. Een taxichauffeur geef je ongeveer 10% van de ritprijs.
De netspanning bedraagt 220 volt. Het is raadzaam om een reisstekker mee te nemen. Soms kun je gewoon je Nederlandse stekker gebruiken, maar soms vind je in het hotel een Engels stopcontact of een stopcontact voor een stekker met 2 platte pinnetjes.
Het vervoer in Vietnam is behoorlijk chaotisch. Er gebeuren veel verkeersongelukken; wees dus voorzichtig in het verkeer. De infrastructuur in het land is redelijk en het wegennet is in de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd.
Wil je binnen Vietnam rondreizen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen een auto met chauffeur voor je regelen om verschillende bestemmingen te bezoeken. Er zijn binnenlandse vluchten mogelijk, maar je kunt ook de bus of trein nemen. De bus is erg goedkoop maar niet erg comfortabel. Voordeel is wel dat de bussen overal komen. De trein is wat prijziger en langzamer maar wel veiliger. Reserveer van tevoren de kaartjes.
Uiteraard is het mogelijk om fietsen te huren en er zijn mooie boottochten te maken langs de kust en op de rivieren. In de steden zijn er veel taxi's. Let op of de taxi een meter heeft of maak van te voren goede prijsafspraken.
Het eten in Vietnam is lekker en goedkoop. Er zijn ongeveer 500 traditionele gerechten, keuze te over dus. Ook Frans eten is vrijwel overal verkrijgbaar, waaronder lekkere stokbroodjes met paté, spek, groente en pepers. Op straat staan veel stalletjes met etenswaar en snoepgoed: gebakken zoete aardappels en bananen, pasteitjes, zoete soepen gemaakt van fruit met kokosmelk, vers fruit en nog veel meer.
Thee en koffie worden het meest gedronken. Frisdranken, bier en sterke drank zijn overal verkrijgbaar. Drinkwater is in flessen te koop; water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt.
Wil je Vietnam vanuit Nederland bellen: eerst toets je 00 in, dan het landnummer van Vietnam 84, het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.
Je eigen mobiele telefoon functioneert in Vietnam. Controleer echter bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. De meeste hotels maar ook restaurants en bars in Vietnam beschikken over wifi-internet, al dan niet tegen extra betaling.