Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische Reisinformatie

Nepal

Reisdocumenten/Visum

Voor Nepal is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas vereist. Dit paspoort dient na terugkomst vanuit Nepal nog 6 maanden geldig te zijn. Tevens heb je een visum nodig. Een visum voor 15 dagen kost € 30,00.

Hoe vraag je een visum aan voor Nepal?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum voor Nepal aan te vragen:

 • Voor aankomst online via Online Services (immigration.gov.np). Let erop dat je de barcode en het betaalbewijs die je ontvangt na het invullen afdrukt en samen met je paspoort meeneemt naar de immigratiebalie om te laten stempelen. De barcode is maximaal 15 dagen geldig. De barcode kan ook ter plaatse worden verkregen bij de ‘visa fees collection counter’. Het is raadzaam altijd voldoende contant geld hiervoor mee te nemen.
 • Bij aankomst op de luchthaven kun je dit online formulier ook aanvragen bij een selfservice visa kiosk. Verder is de procedure hetzelfde als bovenstaande.
 • Wil je de rijen op de luchthaven vermijden, dan kan het visum ook aangevraagd worden bij het Nepalese consulaat in Amsterdam (contant betalen).
 • Het visum kun je snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten: Visum Nepal aanvragen

Voor sommige bergtochten heb je een vergunning nodig. Controleer dit van te voren.

Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te checken met het betreffende consulaat.

Vaccinaties & gezondheid

Vaccinaties

Voor het reizen naar de Nepal zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP, Hepatitis A en Buiktyfus (bij verblijf van langer dan 2 weken). Wanneer je uit een gele koorts gebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht. In sommige delen van India komt malaria voor. Daarom kunnen er persoonsgebonden adviezen en vaccinaties gelden afhankelijk van de reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van de reiziger.

Laat je je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op jouw kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.


Klimaat & beste reistijd

Klimaat & beste reistijd

Over het algemeen is de beste tijd om Nepal te bezoeken van februari t/m mei en van oktober t/m december. De temperatuur is dan aangenaam en het landschap mooi groen. Nepal heeft een gematigd klimaat met droge winters en hete zomers. Maar doordat het land enorme hoogteverschillen kent, is het klimaat in elk deel van het land weer anders.

Meer over de beste reistijd in Nepal

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland en België. Gedurende onze wintertijd bedraagt het tijdsverschil 4 uur en 45 minuten.

Veiligheid

Reizen kan risico's met zich meebrengen, zo ook in Nepal. Doorgaans is Nepal een veilig land om doorheen te reizen. Kleine criminaliteit komt in elk land voor, het is altijd belangrijk voorzichtig te zijn en jouw bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Laat jouw waardevolle spullen achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder jouw kleding. Zo heb je minder kans om doelwit te worden van zakkenrollers en dieven. 

Voor actuele reis informatie en advies verwijzen wij je door naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gebruiken

In Nepal begroet men elkaar met een namasté, waarbij de handpalmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. In de grote steden en vooral onder mannen, is het schudden van elkaars hand wat gebruikelijker geworden.

In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Iemand direct op fouten wijzen, kritiek leveren of heftige emoties tonen, zoals boosheid of verdriet. Probeer dit te voorkomen. Blijf rustig en toon begrip, daarmee kom je heel ver. Aangezien Aziaten je niet willen teleurstellen, zul je nooit een ontkennend antwoord op jouw vragen krijgen. Dit kan rare en soms vervelende situaties opleveren, maar dat gebeurt niet uit onwil.

De schitterende omgeving van Nepal zal je zeker op beeld willen vastleggen. De Nepalezen zijn gewend aan fotograferende toeristen, maar vraag wel even toestemming als je een foto wilt maken van personen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden.

Zoals in geheel Zuidoost Azië is afdingen gebruikelijk. Blijf vooral lachen, de bedoeling is om op een prijs uit te komen, die beide partijen tot tevredenheid stemt. 

In Nepal wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Er wordt dan ook van jou verwacht dat je eet en groet met jouw rechterhand. Ook de voeten zijn een onrein deel van het lichaam. Het hoofd wordt gezien als heilig. Kleine kinderen over hun hoofd aaien, wordt in Azië dan ook vreemd gevonden.

Kleed je netjes als je een moskee, tempel of paleis gaat bezichtigen en trek jouw schoenen uit als je een heilige plaats betreedt. Sommige tempels zijn alleen toegankelijk voor Hindoes.

Geld & valuta

De munteenheid van Nepal is de Nepalese Rupee. De waarde van de Rupee is afhankelijk van de US Dollar en dus aan veel veranderingen onderhevig. Voor jouw reis is het verstandig om een contant bedrag in dollars mee te nemen. Deze worden bij alle banken en erkende wisselkantoren geaccepteerd. Neem altijd je paspoort mee als identiteitsbewijs als je geld gaat wisselen en bewaar de kwitanties, deze heb je weer nodig om het geld bij vertrek weer terug te wisselen. Soms kan er ook direct met dollars betaald worden. Het wisselen van andere valuta is enkel mogelijk in de grote steden.

In de grotere steden zoals Kathmandu en Pokhara kun je geld opnemen met jouw pinpas met Maestro logo. Je vindt het Maestro logo op de voorkant van veel door Nederlandse banken uitgegeven passen. Zorgt altijd dat je pas op 'Wereld' staat als je buiten Europa geld op wilt nemen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer geldautomaten te vinden in kleinere plaatsen zoals Lumbini en Chitwan National Park. Creditcards (VISA en Mastercard) worden in de grote hotels en betere restaurants geaccepteerd, echter niet bij kleine bedragen of op markten. Zorg altijd je voldoende contant geld in kleine coupures bij je hebt. Je mag geen Rupees in- of uitvoeren.

Kleding

Vrijwel overal in Nepal kunnen korte broeken, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot als aanstootgevend worden gezien. Toon respect naar de lokale bevolking door rekening te houden met hun cultuur. 

Wanneer je tempels bezoekt, of andere heilige plaatsen, houd er dan rekening mee dat er nog strengere kledingvoorschriften gelden en dat je bedekkende kleding dient te dragen. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen. 

Tijdens de zomer kan de temperatuur oplopen tot 40 graden. Lichte, katoenen zomerkleding wordt in deze periode sterk aangeraden.

Trekkings
Wanneer je gaat trekken in de bergen mogen goede wandelschoenen, een warm fleece-jack, windjack en regenjas niet ontbreken in jouw bagage. Zorg voor ruim voldoende warme kleding, maar probeer de bagage te beperken en compact in te pakken. In Kathmandu en Pokhara zijn voldoende mogelijkheden om een goede uitrusting voor de trekking aan te schaffen. Dit is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je dit in Nederland doet.

Telefoon & internet

Je mobiele telefoon werkt in Nepal gewoon. Informeer altijd even bij jouw provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon.

In de meeste hotels, bars en restaurants is Wi-Fi beschikbaar. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling.

Elektriciteit

De netspanning in Nepal is 220 volt. Voor sommige stopcontacten is een driepolige stekker nodig. Een universele reisstekker wordt aanbevolen.

Nepal heeft een tekort aan elektriciteit, daarom wordt dagelijks op vooraf vastgestelde tijden de elektriciteit een aantal uur uitgeschakeld. Nepal is afhankelijk van de capaciteit van waterkrachtcentrales en daarmee dus van de waterstand in de rivieren. De stroom zal dus vaker in het droge seizoen uitgeschakeld worden dan in het regenseizoen.

Vervoer

De bus is erg goedkoop maar stukken minder comfortabel dan wij gewend zijn. Lokale bussen zitten vaak overvol en je moet niet raar opkijken wanneer je naast een geit of een mand met kippen komt te zitten. Daarbij komt, dat de wegen op veel plaatsen in slechte staat zijn en de kwaliteit van de bussen zelf vaak niet veel beter is. Een stuk comfortabeler is de microbus. Je betaalt hier wel wat meer voor en de verbindingen zijn erg goed. De Express Bus en Tourist Bus zijn goedkoper als de microbus, maar voor de reis moet je wel wat meer tijd uittrekken. De bus vertrekt pas als hij vol zit en naast een eigen zitplaats is er weinig luxe aan. 

Naast de bus kun je gebruik maken van taxi’s. Er zijn twee verschillende taxi’s in Nepal. De private taxi rijdt voornamelijk van de luchthaven naar de duurdere hotels. De 10 Rupee taxi is goedkoop en vertrekt pas als hij vol is. Maak van te voren goede prijsafspraken met de chauffeur. 

Vooral in steden met smalle straten kan een fietstaxi, ook wel riksja, de ideale manier van vervoer zijn. Ze manoeuvreren gemakkelijk en vereisen weinig ruimte. Bovendien worden de karretjes niet beperkt door files, waardoor je met de riksja soms veel sneller bent dan wanneer je een 'normale' taxi neemt. Een ritje in de fietstaxi is een leuke ervaring. Door het langzame tempo kun je goed de omgeving verkennen en de chauffeurs wijzen toeristen vaak op interessante bezienswaardigheden.

Een sneller alternatief is de Tempo, welke lijkt op een gemotoriseerde Tuk-tuk uit Thailand, maar dan groter. Ze vervoeren groepen passagiers in de grotere steden.

Voor lange afstanden kun je een binnenlandse vlucht nemen. Vliegen in Nepal is een bijzonder avontuur. De afgelegen landingsbanen horen tot de moeilijkste om te landen. Je dient rekening te houden met vertragingen ten gevolge van slechte weersomstandigheden.

Eten & drinken

De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden. Hoewel het land haar eigen keuken heeft, kom je veel buitenlandse invloeden tegen. Vooral de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken is sterk verweven door de lokale keuken.

Het nationale gerecht van Nepal is 'Dal Bhat’, bestaande uit rijst met een linzensoepje. Een ander gerecht dat vrijwel bij elke maaltijd wordt gegeten is Chapiti, een pannenkoekachtig brood, wat tevens gebruikt kan worden als ‘lepel’. Populaire kipgerechten zijn de Kip Buthua en Kip Takari.

Net als in India worden er in Nepal veel curries gegeten. Curry wordt bereid met een mengsel van kruiden en specerijen, gecombineerd met vlees, vis of vegetarische schotels. Vooral de vegetarische gerechten zijn sterk vertegenwoordigd, daar veel Hindoes geen vlees eten. Een maaltijd bereid met curry kan variëren van mild tot zeer heet. Pas daarom goed op met het eten van curries en neem niet te veel, ons lichaam is vaak niet gewend aan dit vettige en pittige voedsel.

Met de komst van de toeristen zijn er voornamelijk in de grotere steden als Kathmandu en Pokhara vele internationale restaurants gekomen. Tegenwoordig kun je hier dus ook de Thaise, Italiaanse en Mexicaanse keuken vinden.

Het nationale drankje is Chai, thee gekookt met melk, suiker en soms specerijen, in de bergstreken mengt men er yakboter door. Naast bier kent het land ook goede sterke dranken, populair zijn de Khukrirum en de vele wodka's uit Kathmandu.

Het leidingwater in Nepal kun je niet drinken. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Let wel goed op dat de dop van de fles is verzegeld. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Kies het liefst voor fruit wat je zelf kunt schillen. Daarnaast raden wij het eten van de stalletjes op straat af. Het voedsel ligt er vaak al lange tijd zonder dat het gekoeld wordt, de kans dat je ziek wordt is daarom groot.

Fooien

Vooral in de toeristische sector zijn fooien een belangrijk deel van de inkomsten. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan jou. Laat dit afhangen van hoe tevreden je bent. De hieronder genoemde bedragen zijn bedoeld als richtlijn.

Voor kamermeisjes kun je een fooi van USD 1 per dag aanhouden en een bellboy verwacht ongeveer USD 1 per koffer. Als je tevreden bent over jouw gids en chauffeur, geef na een dagtour ongeveer USD 2 - USD 5 fooi. In duurdere restaurants kun je een fooi van 10% aanhouden. Indien de service charge al bij de rekening is inbegrepen, hoef je geen extra fooi achter te laten. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven als je vooraf een prijs heeft afgesproken, tenzij je heel tevreden bent natuurlijk.

Fotografie & filmen

Nepal is een waar paradijs om te filmen en te fotograferen. Zorg dat jouw SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan die je tijdens jouw reis in Nepal maakt. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je dit ter plaatse een SD-kaart kopen. Let wel dit veel duurder zal zijn dan in Nederland.

Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het kan zijn dat je om een vergoeding wordt gevraagd. 
Het is verboden om politieagenten, militairen en vliegvelden te fotograferen. Het kan zijn dat je in religieuze gebouwen of bij bepaalde historische bezienswaardigheden niet mag fotograferen of hiervoor een kleine bijdrage moet betalen. Ook wordt er voor het fotograferen in natuurgebieden een bijdrage gevraagd. 

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Sofie 333travel
Onze experts Sofie Expert-Nepal
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Nepal
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-Nepal
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Nepal

Ook naar Nepal?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Nepal
Alles
Alle periodes

Onze Populairste reizen naar Nepal

Bekijk meer >
Trekking in de Himalaya vanuit Pokhara in Nepal
 • Rondreis
 • Aantal dagen: 16
Nepal Highlights Privé Rondreis
 • Kathmandu
 • Boottocht in Pokhara
 • Kanotocht en Jeepsafari in Chitwan NP op basis van half pension
Plein in Bhaktapur in Nepal
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Koningssteden Patan en Bhaktapur Dagtour Nepal
 • Patan 'Stad der Schoonheid'
 • Schitterende tempels, kloosters, paleizen en pagode's
 • UNESCO World Heritage Site; Durbarplein van Bhaktapur
Vissersbootjes bij meer van Pokhara in Nepal
 • Tour
 • Aantal dagen: 1
Pokhara aan het Phewa meer Dagtour Nepal
 • Bezoek aan Devi Watervallen
 • Besneeuwde bergtoppen van de Himalaya
 • Boottocht op het Phewa Meer

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding