Om naar Guatemala te reizen, dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas dat bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is.
Je hebt geen visum nodig als maximaal 90 dagen in Guatemala verblijft.
Houdt er rekening mee als je Guatemala binnenkomt of verlaat een formulier voor de immigratiedienst in moet vullen. Doe dit vooraf online.
Reizen kan risico's met zich meebrengen, zo ook in Guatemala. Over het algemeen is Guatemala een zeer veilige bestemming zolang je tijdens je verblijf de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht neemt.
Let goed op je spullen, draag niet openlijk dure sierraden of merkkleding en maak (waar mogelijk) gebruik van een kluisje om geld en paspoort in op te bergen. Maak ook kopieën van je paspoort, zodat je deze altijd achter de hand hebt.
Ga niet ’s avonds in je eentje in het donker op pad en hike met meerdere personen. Verblijf liever ook niet in Guatemala-Stad. Dit is de meest onveilige plek van het land en onnodig om te bezoeken behalve voor het halen van je vlucht. Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Guatemala kent door zijn vele hoogteverschillen meerdere klimaten. Zo liggen Antigua en het Atitlan meer op ruim1500 meter boven zeespiegel. Door deze hogere ligging van het binnenland heerst er hier een aangenaam klimaat dat schommelt tussen de 15 en 25 graden. Ideaal ‘lente’-weer om een rondreis te maken met aangename temperaturen overdag, die in de avond goed kunnen afkoelen. Daarnaast ligt de temperatuur bij Flores rond de 30 graden.
Er zijn twee seizoenen; het droge en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van november tot en met april, waarbij december en april in verband met lokale vrije dagen ook gelijk drukke maanden zijn. Dit is tevens wel de beste reisperiode en daarmee ook het hoogseizoen. Hierdoor liggen de prijzen doorgaans wel wat hoger.
De rest van het jaar is het regenseizoen van mei tot en met oktober. In september en oktober valt doorgaans de meeste regen. Tijdens dit seizoen is wel de natuur mooi in bloei, het is rustiger en de prijzen liggen vriendelijker.
Reisvaccinaties
Voor Guatemala zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt het aangeraden om DTP en Hepatitis A te halen. Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts is alleen nodig als je Guatemala in reist vanuit een gele koorts gebied.
Over vaccinaties mogen wij enkel adviseren. Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinatie pagina voor meer informatie.
Gezondheidsadviezen
Gebruik Deet
Ook raden we aan om muggenwerende middelen met DEET mee te nemen.
Let op in de zon
Een vakantie in de zon is heerlijk, maar de zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril mee en een hoed of een pet. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist. Let ook vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig.
Drink voldoende
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruit shake onder de parasol van het plaatselijke barretje. Kraanwater in Belize is niet veilig om te drinken. Koop flessenwater.
Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger, tijdens onze wintertijd 7 uur.
Vanwege het tropische klimaat en de hoogteverschillen is het zinvol om praktische kleding mee te nemen. Denk dan aan luchtige en katoenen kleding voor in de warme gebieden en overdag. Let er op het in de hogere delen zoals Antigua en het Atitlan meer het vooral ’s avonds flink kan afkoelen maar er overdag ook een frisse dag tussen kan zitten. Neem wat warms mee als een lange broek en vest.
Ook regenkleding en stevige schoenen voor als je er op uit gaat zijn raadzaam. In de avond zijn er muggen en is het handig iets met lange mouwen of een lange broek en dichte schoenen aan te hebben.
Guatemalteken kleden zich vrij bedekt. Bezoek je een authentieke plek zoals de Chichicastenango markt bij het Atitlan meer, kleed je dan gelieve wat bedekter, evenals dat je je respectvol kleedt als je een kerk bezoekt.
Je kunt je mobiele telefoon gewoon gebruiken in Guatemala. Informeer echter eerst bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet, voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon.
Wil je vanuit de hotelkamer bellen, vraag dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is duur. In de steden en toeristische plaatsen is Wi-Fi beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling. Let erop je in gebieden die afgelegen zijn, niet altijd even goed ontvangst hebt.
Wil je graag overal bereikbaar zijn en minder kosten maken? Dan is het raadzaam een lokale e-Sim aan te schaffen met goede dekking. Activeer deze voor vertrek zodat je bij aankomst in Guatemala hier gelijk gebruik van kunt maken.
De netspanning in Guatemala is 120 volt. Neem een wereldstekker mee. Bij de meeste recepties in de hotels is vaak wel een adapter beschikbaar, indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
De bus is nog altijd een populair vervoermiddel in Guatemala en dit kun je dan ook op verschillende manieren aanpakken. Het bekendst zijn de kleurrijke en bonte chickenbussen. Omdat deze goedkoop zijn, zijn deze bussen erg oncomfortabel en vaak overvol. Neem deze bus eventueel voor korte stukjes. Kies voor langere afstanden liever voor een comfortabele luxe tourbussen die iets duurder zijn maar wel van alle gemakken voorzien zijn.
Binnen de dorpjes verplaatst men zich graag gemakkelijk, snel en efficiënt per tuktuk maar met de taxi is uiteraard ook gewoon mogelijk.
In Guatemala is de keuken gebaseerd op de authentieke Maya-cultuur gecombineerd met heerlijke Spaanse invloeden en het best te vergelijken met de Mexicaanse keuken. Het desayuno tipico bestel je als ontbijt en bestaat uit gebakken ei, zwarte bonen, tomatensalsa, gebakken banaan en witte kaas geserveerd met een mais tortilla. Verder staat de keuken vooral uit bonen, mais en vlees.
Het nationale gerecht is Pepian dat een soort curry of stoofpot bestaande uit rijst, groene en vlees, maar ook taco’s, guacemole en elotes (maiskolven) staan overal op het menu.
Een populaire niet alcoholische drank is horchata (een zoete rijsdrank met kaneel). Daarnaast houden ze erg van hun lokale rum. Houd er rekening mee koffie niet altijd van de beste kwaliteit is.
Met name in Antigua is een echte foodscene en in de toeristische plekken zijn voldoende westerse keuzes mogelijk.
In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk. Let erop dit niet al bij de rekening in zit. Let daarom op het woord ‘propina’.
Bij taxiritjes kun je het bedrag naar boven afronden.
Guatemala is een fotogenieke bestemming met een indrukwekkende natuur en een fantastische kustlijn. Zorg voor voldoende ruimte op je SD-kaart in je telefoon of camera.
Lokale bewoners vinden het vaak geen probleem als je een foto van hen wil maken. Wel raden we het aan om toestemming te vragen als je een close-up foto wil maken. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak eerst contact.
Houd er rekening mee dat er geen foto’s gemaakt mogen worden van regeringsgebouwen, grensovergangen enz.
In Guatemala betaalt men met de Quetzal, vernoemd naar de paradijsvogel, het nationale symbool van Guatemala.
Geld opnemen bij een pinautomaat kan gewoon, over het algemeen vind je overal pinautomaten. Zorg altijd dat je pas op 'Wereld' staat als je buiten Europa geld op wilt nemen. Creditcards worden op steeds meer plekken geaccepteerd. Vooral in de grotere winkels, warenhuizen en in hotels en duurdere restaurants, maar let erop dit dus zeker nog niet overal kan.
Op veel plekken in Guatemala wordt de voorkeur gegeven aan contant betalen.