Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Colombia

Goed voorbereid naar Colombia

Ga je op vakantie naar Colombia? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, de taal en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, heb je geen visum nodig voor een vakantie in Colombia. Je hebt wel een geldig Nederlands paspoort of Belgische internationale reispas nodig dat nog minstens zes maanden geldig is na je vertrek uit Colombia.

Bij aankomst in Colombia krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart. Hiermee mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Houd er rekening mee dat immigratiebeambten je kunnen vragen om een retourticket of een ticket voor je verdere reis, om aan te tonen dat je Colombia weer zult verlaten.

Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit? Dan kunnen er andere regels gelden. Controleer in dat geval altijd de specifieke vereisten bij het consulaat van Colombia in jouw land.

Klimaat & beste reistijd

Colombia heeft een tropisch klimaat, maar door de grote hoogteverschillen varieert het weer sterk per regio. Er zijn geen echte seizoenen zoals in Nederland, maar er zijn wel droge en natte periodes.

Klimaat per regio

  • Bogotá & Andes (hooglanden, 2600m+), 14-18°C, koele nachten, vaak bewolkt met lichte regen.
  • Medellín ('stad van de eeuwige lente'), 22-28°C, aangenaam en mild, met af en toe een bui.
  • Caribische kust (Cartagena, Santa Marta), 25-35°C, warm en vochtig, maar veel zon.
  • Amazonegebied, vochtig, heet (25-30°C) en regenachtig, het hele jaar door.
  • Cali & westkust, warm (25-30°C) met een tropisch, vochtig klimaat.

De beste tijd om Colombia te bezoeken is tijdens de droge seizoenen:

  • December t/m maart → Ideaal voor vrijwel heel Colombia, vooral de Caribische kust en de Andes.
  • Juli t/m september → Goed voor de meeste regio’s, maar iets meer kans op regen.

Wil je bijvoorbeeld naar de Amazone of de koffieregio, dan maakt het minder uit wanneer je gaat. Hier kan het altijd nat zijn.

Lees meer over de beste reistijd voor Colombia 

Vaccinaties & gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Colombia. Wel worden er een aantal inentingen geadviseerd, zoals DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A en gele koorts.

Malaria komt voor in sommige gebieden (zoals de Amazone), neem hiervoor malariatabletten. Er zijn muggen die ziektes zoals dengue of zika kunnen overbrengen. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik een muggenwerend middel met DEET. In de Amazone, Tayrona Nationaal Park of rond Leticia kan gele koorts voorkomen.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Tijdsverschil

In Colombia is het in de zomer 7 uur en in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland.

Geld & Valuta

De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso (COP).

Bij aankomst op de luchthaven kun je direct pinnen, zodat je geen contant geld hoeft mee te nemen of ter plekke hoeft te wisselen. Het is handig om in Colombia altijd wat contant geld bij je te hebben, vooral voor kleine uitgaven zoals een taxi, souvenirs of entreegeld. Veel verkopers hebben niet altijd wisselgeld, dus het is slim om kleine biljetten te verzamelen. Ook in afgelegen dorpen of kleinere winkels en restaurants kun je vaak alleen cash betalen.

In alle grote steden en toeristische plekken vind je pinautomaten. Dit geldt ook voor de luchthavens. Pinnen is meestal de beste manier om aan geld te komen, echter betaal je wel transactiekosten voor het gebruik hiervan. Vergeet niet om je pinpas op ‘werelddekking’ te zetten voordat je vertrekt!

In grote hotels, restaurants en winkels kun je betalen met een Visa of Mastercard. Ook kun je bij sommige banken in grote steden geld opnemen met een creditcard (met pincode). Houd er rekening mee dat er vaak extra kosten worden berekend (ongeveer 3-4%).

Contant geld, zoals euro’s, kun je wisselen op de luchthaven, bij banken en bij grotere hotels.

Veiligheid

De veiligheid in Colombia is de afgelopen jaren veel beter geworden, en over het algemeen veilig voor toeristen. Zoals tijdens elke reis, geldt ook voor dit land het advies, om altijd waakzaam te zijn. Zeker in de grote steden als Bogotá, Medellín en Cartagena, waar zakkenrollers actief zijn. Wij raden je aan om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke bezittingen als portemonnee, paspoort, camera en sieraden. Vooral op drukke pleinen of in de bus en metrostations

Ondanks sommige verhalen, hebben de meeste toeristen geen problemen en genieten ze volop van hun reis door Colombia.

Fotografie & filmen

Zorg er altijd voor, de SD-kaart van je camera of telefoon, voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's die je tijdens je vakantie in Colombia maakt op te kunnen slaan. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaart kopen.

Bijna overal mag je fotograferen en filmen. Als het niet mag of wanneer je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst even toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Drones zijn toegestaan in Colombia, registratie is wel verplicht. Het vliegen boven bevolkte gebieden, militaire zones, luchthavens en natuurreservaten is verboden.

Telefoon & internet

Het internationale netnummer van Colombia is: 57.

In Colombia kun je je mobiele telefoon gewoon gebruiken. Echter kunnen de kosten hiervoor ontzettend oplopen. Controleer altijd even bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Een andere optie is om een losse simkaart voor je telefoon ter plaatste te kopen. Deze zijn eenvoudig verkrijgbaar.

In de steden en toeristische gebieden is in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars goede Wi-Fi beschikbaar. In de afgelegen gebieden en/of natuurparken is het bereik niet altijd even goed, houdt hier rekening mee.

Electriciteit

De netspanning in Colombia is 110 V en de frequentie is 60 Hz. Als je naar Colombia reist heb je een wereldstekker nodig.

Fooien

In Colombia is het geven van fooi niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd, omdat de mensen vaak een laag salaris hebben. In kleine restaurants is het gebruikelijk om 1.000 of 2.000 COP te geven, maar in luxere restaurants wordt meestal een fooi van zo’n 10% verwacht. Steeds vaker zetten restaurants deze fooi (servicio) automatisch op de rekening, dus let hier goed op.

Ook voor kofferdragers en kamermeisjes in hotels is het netjes om een klein bedrag te geven, en hetzelfde geldt voor taxichauffeurs. Gidsen in Colombia zullen ook blij zijn met een fooi. Een richtlijn is 10.000 - 50.000 COP per dag (ongeveer 2,50 tot 12,50 euro), maar het hangt af van hoe tevreden je bent over de service.

Belangrijke Feestdagen

Colombia heeft veel feestdagen, vooral katholieke. De volgende feestdagen worden elk jaar gevierd. Veel openbare voorzieningen zijn gesloten op deze dagen. Als een feestdag in het weekend valt, wordt deze vaak verplaatst naar een maandag voor een extra lang weekend.

Pasen wordt in Colombia uitgebreid gevierd. De Semana Santa (de week voor Pasen) is een populaire tijd voor Colombianen om op vakantie te gaan of familie te bezoeken. Houd in deze periode rekening met volle vluchten, hotels, extra drukte en hogere prijzen. In veel dorpen en steden zijn er traditionele processies.

01 januari - Nieuwjaarsdag
06 januari - Dia de los Reyes Magos (Driekoningen)
14 t/m 20 april - Semana Santa (Heilige week)
17 april - Jueves Santo (Witte donderdag)
18 april - Viernes Santo (Goede vrijdag)
20 april - Paaszondag
01 mei - Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
02 juni - Ascensión (Hemelvaart)
23 juni - Corpus Christi (Sacramentsdag)
30 juni - Sagradi Corazón (Heilig Hart) en San Pedri y Sab Pablo
20 juli - Día de la Independencia (Dag der Onafhankelijkheid)
07 augustus - Dag van de Slag bij Boyaca (1819)
18 augustus - Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
13 oktober - Día de la Hispanidad (Dag van Columbus)
03 november - Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
17 november - Dag der Onafhankelijkheid van Cartagena
08 december - Inmaculada Concepción
25 december - Navidad (Kerstmis)

Colombianen houden van hun feesten en festivals. Net als in buurland Brazilië, wordt ook in Colombia het carnaval uitbundig gevierd. Dit kun je overal in de steden meemaken, maar in Baranquilla vind je het grootste en meest uitbundige Colombiaanse carnaval. Carnaval vindt hier meestal plaats rond februari/maart.

Vervoer

Zelf rijden met een huurauto is een leuke manier om dit land te ontdekken. In Colombia rijdt men rechts net als in Nederland. Ook zijn de verkeersregels in grote lijnen gelijk met die van ons.

In de grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld en kun je met de bus of metro vrijwel overal komen. Ook Uber rijd in verschillende steden.

Om grote afstanden te overbruggen kun je ervoor kiezen een binnenlandse vlucht te nemen.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Laura 333travel
Onze expert Laura Expert-Colombia

Ook naar Colombia?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Alle bestemmingen
Alles
Alle periodes

Onze populairste reizen

Bekijk meer >

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding