Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Vandaag geopend tot 17.30 uur
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Chili

Goed voorbereid naar Chili

Ga je op reis naar Chili? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, reisdocumenten en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten & Visum

Voor een reis naar Chili heb je geen visum nodig. Je moet wel beschikken over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na je terugkeer. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort, waarmee je maximaal 90 dagen in Chili mag blijven. Daarnaast ontvang je een geprint papiertje, de Tarjeta Única Migratoria van de PDI (Policía de Investigaciones), dat bewijst dat je als toerist in het land bent. Bewaar dit kaartje goed, want je moet het vaak laten zien bij accommodaties om vrijstelling van belasting te krijgen.

Voor een bezoek aan Paaseiland moet je je ongeveer twee weken voor aankomst online registreren. De bevestiging van je registratie moet je ofwel geprint meenemen of opslaan op je telefoon.

Vaccinaties

Vaccinaties

Voor Chili zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt het aangeraden om DTP en Hepatitus A te halen. Ook raden we aan om muggen werende middelen met DEET mee te nemen. 

Over vaccinaties mogen wij enkel adviseren. Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinatie pagina voor meer informatie.

Hoogteziekte

Als je in Chili boven de 2.500 meter komt, kun je last krijgen van hoogteziekte. Dit treedt meestal op binnen 24 tot 72 uur na het bereiken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is een van de meest voorkomende symptomen. Om hoogteziekte te voorkomen, is het belangrijk om rustig te wennen aan de hoogte. Daarom wordt bij het samenstellen van reizen vaak gezorgd voor een geleidelijke opbouw.

Tips bij hoogteziekte:

  • Rustig acclimatiseren: Neem de tijd om aan de hoogte te wennen en vermijd zware inspanningen in de eerste dagen.
  • Veel water drinken: Zorg dat je goed gehydrateerd blijft, maar vermijd alcohol en cafeïne, omdat die je uitdroging kunnen verergeren.
  • Eet licht: Kies voor kleine, lichte maaltijden die gemakkelijk te verteren zijn.
  • Ga lager: Als de symptomen aanhouden of erger worden, daal dan af naar een lagere hoogte. Dit is vaak de snelste oplossing.
  • Gebruik medicijnen: Overweeg, in overleg met een arts, preventieve medicijnen zoals acetazolamide (Diamox) om symptomen te verminderen.
  • Luister naar je lichaam: Forceer niets en neem klachten serieus. Hoogteziekte kan ernstig worden als het niet op tijd wordt aangepakt.

Met deze voorzorgsmaatregelen kun je optimaal genieten van de prachtige hoogtes in Chili!

Klimaat & beste reistijd

De beste periode om Chili te bezoeken is over het algemeen de Chileense zomer, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en zijn veel regio’s goed bereikbaar. Er zijn echter belangrijke regionale verschillen in het klimaat, waardoor de beste reistijd per gebied kan variëren. Hieronder vind je een overzicht van het klimaat en de ideale reisperiode per regio.

Centraal Chili

In Centraal Chili, waar onder andere Santiago en Valparaíso liggen, heerst een mediterraan klimaat. Dit betekent warme, droge zomers en milde, natte winters. De beste reistijd is van september tot en met april, wanneer de dagen zonnig en aangenaam zijn. In deze periode kun je genieten van het buitenleven, zoals wijngaarden bezoeken en nationale parken verkennen.

Zuid-Chili

Zuid-Chili, inclusief Patagonië en het merengebied, heeft een gematigd zeeklimaat met koele zomers en veel regenval gedurende het jaar. Het is het beste om deze regio te bezoeken tussen november en maart, wanneer de temperaturen iets hoger zijn en de dagen langer. Dit is de ideale tijd om te wandelen in Torres del Paine of de gletsjers en fjorden te ontdekken.

Noord-Chili: San Pedro de Atacama

In San Pedro de Atacama, midden in de droogste woestijn ter wereld, is het weer het hele jaar door zonnig en droog. Overdag kunnen de temperaturen oplopen tot 25-30°C, maar ’s nachts koelt het flink af, vooral in de wintermaanden (mei tot september). De beste reistijd is van maart tot en met november, wanneer de temperaturen comfortabel zijn en het landschap op zijn mooist is.

Noord-Chili: Putre en Lauca

Putre en het Nationaal Park Lauca liggen in het Andesgebergte, op grote hoogte. Hier heerst een bergklimaat met koelere temperaturen en soms sneeuw, zelfs in de zomer. Overdag kan het aangenaam zijn, maar ’s nachts wordt het koud. De beste reistijd is van april tot november, wanneer het over het algemeen droger is en de omstandigheden voor trekking en het verkennen van het gebied beter zijn.

Paaseiland

Paaseiland heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar door milde temperaturen. De zomermaanden (december tot februari) zijn warm en ideaal om te genieten van het buitenleven en de stranden, terwijl de winter (juni tot augustus) iets koeler en rustiger is. De beste reistijd is van oktober tot april, met aangename temperaturen en weinig regen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in het grootste deel van Chili 6 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd bedraagt het tijdsverschil slechts 4 uur. Voor de Magallanes-regio, in het zuidelijkste puntje van Chili, is het tijdsverschil tijdens onze zomertijd 5 uur en tijdens de wintertijd ook 4 uur.

Bezoek je Paaseiland, dan is het tijdsverschil groter: tijdens onze zomertijd is het daar 8 uur vroeger en in onze wintertijd 6 uur.

Geld & valuta

De officiële munteenheid van Chili is de Chileense Peso. Het is aan te raden om zoveel mogelijk met de lokale valuta te betalen. Pinnen is vrijwel overal mogelijk, zeker op luchthavens en in alle steden. Restaurants en hotels accepteren meestal creditcards, waarbij Visa, Mastercard, Diners en American Express breed geaccepteerd worden. Zorg er wel voor dat je altijd wat contant geld bij je hebt. In natuurparken, zoals Torres del Paine, zijn namelijk geen banken of pinautomaten beschikbaar. Hoewel de Amerikaanse dollar op veel plekken wordt geaccepteerd, is het beter om met de lokale valuta te betalen om ongunstige wisselkoersen te vermijden.

Telefoon & internet

Je kunt je mobiele telefoon gewoon gebruiken in Chili. Informeer echter eerst bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet, voordat je dit in het buitenland gebruikt. Let er eveneens op dat je de optie 'roaming' van je telefoon uit zet, zodat je niet voor onvoorziene kosten 'buiten je Europese bundel' komt te staan voor internetgebruik op je telefoon. 

Wil je vanuit de hotelkamer bellen, vraag dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is duur. In de steden en toeristische plaatsen is Wi-Fi beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling. Let erop dat je in gebieden die afgelegen zijn, niet altijd even goed ontvangst hebt. 

Ga je wandelen in afgelegen gebieden? Dan is het raadzaam een lokale simkaart, met goede dekking, voor toeristen op de luchthaven te kopen. 

Elektriciteit

Het voltage in Chili is 220 Volt. Je hebt dus een wereldstekker nodig omdat de stekkers van je apparaten niet in alle stopcontacten zullen passen.

Veiligheid

Chili is een erg veilig land om te reizen, maar het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Via de site van Buitenlandse Zaken kun je de laatste reisadviezen bekijken en informatie vinden over wat belangrijk is om in gedachten te houden, zoals kleine criminaliteit, vooral in grotere steden zoals Santiago de Chile. Zorg dat je overdag geld pint en alleen kleine hoeveelheden contant geld bij je hebt. Daarnaast kun je op de site ook tips vinden over zaken zoals de verkrijgbaarheid van brandstof, de kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen en binnenlandse vluchten. Met een beetje voorbereiding kun je zorgeloos genieten van je reis!

Kleding

In Chili gelden vrijwel geen strikte kledingvoorschriften. Vanwege het tropische klimaat is het zinvol om praktische kleding mee te nemen en je te kleden in laagjes. Denk dan aan luchtige en katoenen kleding. Ook regenkleding en stevige schoenen voor als je er op uit gaat zijn raadzaam. Neem uiteraard badkleding en slippers mee voor op het strand. In de avond zijn er muggen en is het handig iets met lange mouwen of een lange broek en dichte schoenen aan te hebben. Kleed je respectvol als je een kerk bezoek. 

Breng je een bezoek aan Patagonië en Vuurland, dan mag een wind- en waterdichte jas niet ontbreken en is het ook hier verstandig om vooral laagjes kleding te dragen in plaats van één dikke jas of trui. 

Eten & drinken

De Chileense keuken is een smakelijk avontuur dat je meeneemt langs zee, bergen en valleien! Chili heeft een overvloed aan verse producten uit het land en de zee, en dat zie je terug in hun gerechten. De Stille Oceaan biedt een schat aan vis en zeevruchten, die je proeft in specialiteiten zoals ceviche: frisse stukjes rauwe vis gemarineerd in limoen, kruiden en ui.

Een van de nationale trotsen van Chili is pastel de choclo. Dit comfortfood bestaat uit een heerlijke ovenschotel van zoet maïsdeeg, gevuld met gehakt, kip, gekookte eieren, en olijven. Het gerecht heeft iets van zowel zoet als hartig, een smaakexplosie die typisch is voor de Chileense keuken.

Naast de rijke gerechten is Chili ook beroemd om zijn wijn. De valleien van Chili, met name de Maipo en Colchagua vallei, hebben een uitstekend klimaat voor het verbouwen van wijn. Wijnliefhebbers zullen genieten van beroemde Chileense druiven zoals Carmenère (een bijna vergeten Franse druif die in Chili een nieuw thuis vond) en Cabernet Sauvignon. Of je nu van een glas rode of witte wijn houdt, er is altijd iets bijzonders om te proeven bij een lokaal wijndomein, met uitzicht op de Andes in de verte.

Een maaltijd in Chili wordt vaak afgesloten met een glaasje pisco sour, een verfrissende cocktail gemaakt van pisco (een druivenbrandewijn), citroensap en suikersiroop. Of je nu proost op een mooie reisdag of geniet van een uitgebreide maaltijd, het eten en drinken in Chili vertelt verhalen van traditie, passie en de prachtige landschappen waar het allemaal vandaan komt.

Chili is geen traditioneel koffieland in de zin dat er koffie verbouwd wordt; de unieke geografische omstandigheden en klimaat zijn minder geschikt voor koffieteelt. Toch is de koffiecultuur in Chili wel aanwezig en groeit deze sterk, vooral in steden zoals Santiago en Valparaíso, waar hippe cafés en kleine koffiebars zich richten op specialty coffee, vaak geïmporteerd uit andere Zuid-Amerikaanse landen. In deze cafés geniet je van zorgvuldig gezette espresso’s en filterkoffie gemaakt van hoogwaardige bonen.

Fotografie & filmen

Zorg er altijd voor, de SD-kaart van je camera of telefoon, voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's die je tijdens je vakantie in Chili maakt op te kunnen slaan. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaart kopen.

Bijna overal mag je fotograferen en filmen. Als het niet mag of wanneer je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan altijd eerst even toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.

Drones zwaarder dan 750 gram moeten worden geregistreerd bij de DGAC. Voor lichtere drones is registratie meestal niet vereist voor recreatief gebruik. Drones mogen niet hoger vliegen dan 130 meter (400 voet) boven de grond.

Fooien

In restaurants en cafés is het gebruikelijk om een fooi van 10-15% te geven als je tevreden bent over de service. Verblijf je in een hotel, dan is het gebruikelijk om het personeel dat helpt met je bagage of je kamer schoonmaakt een kleine fooi te geven. Bij taxichauffeurs wordt het bedrag meestal naar boven afgerond.

Belangrijke feestdagen

In Chili worden verschillende feestdagen gevierd die zowel nationale als religieuze betekenis hebben. Deze dagen bieden een kans om de Chileense cultuur, tradities en familiale banden te ervaren. De feestdagen zijn vaak een combinatie van vreugdevolle vieringen, parades en familiebijeenkomsten.

Belangrijke feestdagen in Chili:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari
  • Goede Vrijdag en Pasen (april)
  • Nationale Feestdag (18 september): De belangrijkste nationale feestdag, ter herdenking van de onafhankelijkheid van Spanje. Dit wordt vaak gevierd met parades, traditionele muziek, dans en typisch Chileens eten.
  • Dag van de Volkeren (12 oktober): Ter ere van de inheemse culturen van Chili, een dag van respect en erkenning voor de originele bewoners van het land.
  • Kerstmis (25 december)
Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Nina 333travel
Onze experts Nina Expert-Chili
Laura 333travel
Onze experts Laura Expert-Chili
Annelies 333travel
Onze experts Annelies Expert-Chili
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Chili
Dagmar
Onze experts Dagmar Expert-Chili

Ook naar Chili?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Chili
Alles
Alle periodes

Onze populairste rondreizen

alle rondreizen >

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding