Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Tour > Maleisie > Grand tour de wildernis van borneo > Dag tot dag
Vorige pagina

€1539,-

per persoon vanaf

Tour: Grand Tour De Wildernis van Borneo

(T-MY-1410)

13-daagse privé rondreis Maleisië (excl. vlucht)

Dag 1: Aankomst Sarawak
Aankomst op de internationale luchthaven van Kuching. Hier staat de lokale gids u op te wachten voor de transfer naar uw hotel. De middag is ter vrije besteding. U kunt even bijkomen van de lange vlucht of u kunt op eigen gelegenheid de stad gaan verkennen.

Kuching is de hoofdstad van Sarawak, een prachtige stad en vaak gezien als één van de mooiste steden van Zuidoost-Azië. U kunt er heerlijk wandelen langs de indrukwekkende Sarawak-rivier met de vele Brits-koloniale gebouwen als decor. U verblijft twee nachten in Kuching.

Dag 2: Bako National Park
Vandaag begint uw avontuur in de jungle. U vertrekt naar Bako, het oudste nationale park van Maleisië. Vanuit Kuching voert de weg door een landschap van Nipa palmen en mangrovemoerassen. In het Bako National Park vindt u een uitgestrekt laagland regenwoud, waar vele planten- en diersoorten voorkomen. Bako is echter het meest bekend om de indrukwekkende rotsformaties die uit zee steken. Per boot vaart u naar het hart van het park, vanwaar u te voet verder gaat. Tijdens deze tocht heeft u kans om wilde zwijnen, varanen, vele vogels en als u geluk heeft de zeldzame neusaap te zien.

Eind van de middag keert u terug naar uw hotel in Kuching voor overnachting.

Dag 3: Kuching - Batang Ai
Na een vroeg ontbijt vertrekt u voor de lange rit (ca. 5 uur) naar Batang Ai, een stuwmeer dat wordt omgeven door zeer dichte jungle. Onderweg stopt u bij het Semenggoh orang-oetan centrum. Dit nog redelijk onbekende reservaat is het thuis van jonge orang-oetans die gered zijn uit gevangenschap en gerehabiliteerd worden in hun natuurlijke leefomgeving. U kunt deze dieren van dichtbij zien terwijl ze gevoerd worden.

Daarna vervolgt u de reis door een prachtig landschap van groene rijstvelden, peper- en palmolieplantages.

Na de lunch gaat u per longtailboot de Lemanak-rivier op. U overnacht in een traditionele longhouse (dorp onder één dak) bij de Iban Dayak stam, eens Borneo’s beruchte koppensnellers. Uw slaapplaats zal bestaan uit een matrasje met klamboe in de longhouse, zodat u echt bij de Ibans slaapt en u deelt de faciliteiten met hen. De overnachtig is dus eenvoudig, maar geeft u des te meer gelegenheid om met de vriendelijke stam in contact te komen. ’s Avonds wordt u uitgenodigd om de lokale rijstwijn te proeven en kunt u kennismaken met de vriendelijke bewoners van de longhouse.

Dag 4: Batang Ai - Kuching
Na gewekt te zijn door het gekraai van de dorpshaan of de onder het longhouse rondscharrelende veestapel, start u de dag met een lokaal ontbijtje. Daarna kunt u op uw gemak door het dorp wandelen en de dagelijkse gang van zaken en werkzaamheden bekijken. Zo kunt u wellicht zien hoe de Iban hun manden of een mat weven, visnetten maken of jagen met een dodelijke blaaspijp.

Neem de tijd om nog even te relaxen of om een duik in de rivier te nemen. Daarna keert u per boot en auto terug naar Kuching. Na uw jungle-verblijf kunt u weer even genieten van de westerse luxe van airco, een warme douche en een lekker zacht bed.

Dag 5: Kuching - Mulu
Transfer naar het vliegveld voor een vroege vlucht naar Mulu, in het noorden van Sarawak.
Mulu National Park is het grootste nationale park van Sarawak. De imposante Gunung Mulu steekt 2.376 m boven de zeespiegel uit en domineert het uitzicht in het park. In het park bevindt zich een grottenstelsel van meer dan 26 grotten, waaronder de grootste ter wereld. U bezoekt de belangrijkste hiervan. Een flinke wandeling over houten vlonders door de jungle brengt u naar de grotten.

’s Middags bezoekt u de Deer grot, een relatief kleine en goed verlichte grot waar u de diverse rotsformaties eens goed kunt bekijken. De Lang grot zal echter nog meer indruk maken. Deze is met 1.000 m breed en 120 m hoog, de grootste grot ter wereld. In de grot leven meer dan een miljoen vleermuizen, die bij goed weer een waar spektakel vormen, wanneer zij bij het ondergaan van de zon in een enorme zwarte wolk naar buiten komen, op zoek naar voedsel. Na deze beleving keert u terug naar het hotel voor het diner.

Dag 6: Mulu
Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar de rivier gebracht. Hiervandaan vertrekt u per longtailboot richting de Wind en Clearwater grotten. De boot voert u door de prachtige natuur van het park en u zult onderweg merken dat de rivier niet overal even diep is. Afhankelijk van de waterstand kan het zelfs zijn, dat de boot een stukje geduwd moet worden. Als u het leuk vindt, kunt u uiteraard zelf ook de boot uitspringen om mee te helpen duwen.

Langs de rivier maakt u een korte stop bij een dorpje van de lokale Penan stam. U wandelt door het dorpje om te zien hoe de mensen leven, waarna u weer per boot verder gaat.

De Wind en Clearwater grotten vormen tezamen het langste grottenstelsel van Zuidoost-Azië vormen. Grote delen van de grot zijn zelfs nog niet ontdekt en er worden dan ook nog regelmatig expedities ondernomen om nieuwe delen te ontdekken. De grotten staan bekend om de prachtige stagmieten en stalactieten, die slechts 3 cm per 25 jaar groeien en doordat het in de Wind grot meestal waait, hangen de slagmieten en stalactieten daar scheef.

Het is een flinke klim om naar de ingang van de grotten te komen en ook in de grotten moet u veel trappen beklimmen. Echter, na alle inspanningen en klimmen wordt u ook beloond. U kunt namelijk na uw bezoeken aan de grotten, een verfrissende duik in de rivier nemen. Het water komt rechtstreeks uit de grot en is heerlijk fris en helder.

Na de lunch keert u terug naar uw accommodatie en bent u vrij. Als u wilt is het wellicht nog een leuk idee om de Mulu canopy walk te gaan doen, wat één van de langste hangbruggenwandeling ter wereld is.

Dag 7: Mulu - Kota Kinabalu
Vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. Hier wordt u naar uw hotel in de stad gebracht. ’s Avonds bent u vrij en kunt u de stad Kota Kinabalu op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 8: Kinabalu National Park
Voor de centrale fish&meat market moet u vroeg uit de veren, maar dat is zeker de moeite waard. U ziet vissers aankomen met hun vangst, de meest exotische groenten en vruchten, lokale handwerkproducten en er heerst een gezellige bedrijvigheid.

Verder gaat u vandaag op weg naar het Kinabalu National Park, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. U rijdt langs slaperige dorpjes waar mensen nog een zorgeloos leven leiden en hun zelfgemaakte waren langs de kant van de weg verkopen. Zo stopt u o.a. in Kundasang waar de lokale bevolking tot de Dusun stam behoort. Hier vindt u een kleurrijke groenten- en fruitmarkt die 7 dagen per week geopend is en u de heerlijkste tropische vruchten kunt proeven.

Daarna rijdt u door naar het Kinabalu NP, waar de meest markante verschijning in het groene landschap ongetwijfeld de berg Mount Kinabalu is, die met 4100 meter de hoogste berg in Sabah is. Hier zult u onder begeleiding van een gids een trekking van zo’n 1.5 uur door de prachtige natuur maken. Uw gids zal onderweg van alles vertellen over de bijzondere plant- en boomsoorten die hier te vinden zijn en als u een beetje gelukt heeft, kunt u ook wat klein wildlife, zoals kleurige vogels en apen zien. Na de trekking wordt u getrakteerd op een welverdiende lokale lunch.

Aan het eind van de dag keert u weer terug naar Kota Kinabalu. Op de terugreis maakt u een stop bij de Poring Hotsprings, waar u een verkwikkend bad kunt nemen in het warme water van de zwavelbronnen die zich hier bevinden.

Mount Kinabalu beklimmen
In plaats van een trekking door het Kinabalu NP, kunt u Mount Kinabalu ook echt beklimmen (in 2 dagen). Bent u sportief en klaar voor de uitdaging, dan kunt u de Mount Kinabalu trekking extra bijboeken. Neem hiervoor contact op met één van onze Borneo specialisten.

Dag 9: Kota Kinabalu - Sandakan
U reist vandaag meer naar het oosten van Sabah. Een vroege vlucht brengt u naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad en dé uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.

Verborgen tussen een ware schatkamer van tropische planten, grote bomen en spectaculaire, bloeiende orchideeën liggen de bungalows van het Sepilok Jungle Resort, een eenvoudig maar net resort. Het resort ligt op loopafstand van het wereldberoemde orang-oetan rehabilitatiecentrum.

’s Middags loopt u gemakkelijk zelf nog even naar het orang-oetan centrum als u wat extra tijd wilt doorbrengen om de orangs te bekijken. Of behalve de orang-oetans kunt u ook het Sun Bear Conservation Project bezoeken, gewijd aan de bescherming van de zeldzame Maleise honingbeer.

Dag 10: Sandakan - Kinabatangan
Als eerste stop van de dag brengt u een bezoek aan ’s werelds beroemdste orang-oetan rehabilitatiecentrum, Sepilok, een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. U zult hier de voedertijd om 10.00 uur meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

Daarna stapt u in de auto en rijdt in ca. 2.5 uur naar Billit. Uw accommodatie voor de komende 2 nachten ligt diep de jungle in, langs de Kinabatangan-rivier en is één van de beste plaatsen ter wereld om Borneo dwergolifanten, neusapen en ander wildlife te zien. Het stroomgebied van de Kinabatangan herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt.

U komt ’s middags aan in de Bilit Rainforest Lodge, een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben airco en een eigen badkamer met douche en toilet.

In de namiddag gaat u met een klein bootje de rivier verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heeft u grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels, zoutwaterkrokodillen en grote varanen te zien. Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor u te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze uw kans om de dieren te zien.

Selingan Turtle Island
Vlakbij Sandakan ligt het bijzondere Pulau Selingan, waar gedurende het jaar vele zeeschildpadden komen om hun eieren te leggen op het strand. U kunt 1 nacht op dit eiland verblijven en 's avonds samen met een ranger op zoek gaan naar deze enorme reuzen terwijl ze aan land komen. Uw reis wordt dan één dag langer, de toeslag voor deze toevoeging bedraagt ca. € 200 per persoon.

Dag 11: Kinabatangan
Vandaag wordt u gewekt door het geluid van de jungle, een unieke ervaring. Nog voor het ontbijt maakt u een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Wilt u een iets actievere start van de dag, dan kunt u er ook voor kiezen om te voet naar het meer te gaan. Na deze mooie start van de dag staat er een heerlijk ontbijt klaar en kunt u wat uitrusten of bij de lodge de omgeving verkennen.

Na de lunch vaart u wederom boot de rivier op, op zoek naar meer wildlife.

Dag 12: Kinabatangan - Sandakan
Na het ontbijt is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Sandakan. Uw transfer staat klaar voor de rit van circa 2.5 uur. Onderweg terug brengt u een bezoek aan de Gomantong grotten, één van de beste plaatsen ter wereld om eetbare zwaluwnesten te vinden.

Terug in de bewoonde wereld wordt u weer bij uw hotel afgezet voor nog een nachtje vlakbij Sepilok

Dag 13: Sandakan - Kota Kinabalu
Uw tijd in de jungle zit er op en het is tijd voor wat ontspanning. U wordt naar de luchthaven van Sandakan gebracht, waar dit arrangement ten einde is.


Eiland in Tunku Abdul Rahman National Park
Mulu Upper Baramrivier door de jungle van Oost-Maleisië
Neushoornvogel met gespreide vleugels
Neusaap in een mangrove bos

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel