Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

€463,-

per persoon vanaf

Tour: Schildpadden spotten op Oost-Java (vanuit Bali)

(T-ID-4528)

4-daagse prive tour

Dag 1: Zuid-Bali - Kalibaru
U wordt vandaag op tijd opgehaald vanaf de luchthaven of uw strandhotel in het zuiden van Bali en vertrekt richting Java. U rijdt voor een deel langs de indrukwekkende en rotsachtige westkust van het eiland, waar machtige golven op spectaculaire op de rotsen slaan. Uw chauffeur spreekt gebrekkig Engels, maar u kunt vragen om onderweg een aantal foto-stops te maken om dit prachtige uitzicht vast te leggen.

Na ca. 4-5 uur rijden komt u aan bij de haven van Gilimanuk, vanwaar u de ferryboot neemt naar Oost-Java. Bij de ferry zijn meestal kinderen te vinden, die als u een muntje in het water gooit, deze graag voor u opduiken.

Aangekomen op het prachtige Oost-Java vervolgt u de reis naar Kalibaru, een klein dorpje temidden van de plantages. U overnacht in een kleinschalige guesthouse die wordt gerund door een Nederlands echtpaar. Uw kamer is netjes en voorzien van een privé-badkamer.

Dag 2: Kalibaru - Sukamade
Na het ontbijt wordt u opgehaald door een 4WD auto met Engelssprekende gids en gaat u op weg naar Sukamade. De rit voert u het eerste stuk voor een landschap van plantages, maar daarna gaat u dwars door het Meru Betiri National Park, een van de laatste stukken ongerept regenwoud van Java. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Houdt u rekening met een avontuurlijke rit waarbij u langzaam voorthobbelt en zelfs een rivier moet oversteken per jeep.

Aangekomen in Sukamade, checkt u in bij een zeer eenvoudige guesthouse bij het Ranger’s station, de enige accommodatie hier. U heeft een eigen kamer met Indonesische mandi kamer (koud water, geen westerse douche en toilet). Er is geen 24-uurs elektriciteit in het dorp, een zaklamp is dus handig om mee te nemen. Ook zaken als handdoeken en toiletpapier zijn niet aanwezig en dient u zelf mee te nemen.

U kunt even rondlopen door het dorpje en het kleine opvangcentrum voor schildpadden bezoeken. Hier worden de eieren en baby schildpadjes gehouden totdat ze groot en sterk genoeg zijn en een betere overlevingskans in de vrije natuur hebben. Als u geluk heeft, worden er een aantal schildpadjes vrijgelaten en kunt u dit meemaken.

Na een vroeg diner wordt u weer opgehaald en is het nog zo’n 20 minuten rijden naar het strand. Er gaat een speciale ranger met u mee, die voor u op zoek gaat naar verse sporen van een zeeschildpad die aan land komt om haar eieren te leggen. Zodra de ranger iets gevonden heeft, wordt u opgehaald en naar de vindplaats gebracht. Er komen diverse soorten zeeschildpadden in dit gebied om hun eieren te leggen, dieren qua grootte variërend tussen 150-350 kg. De dieren spenderen zo’n 2 uur aan land om hun nest te graven, hun eieren te leggen, toe te dekken en weer terug naar zee te keren. U kunt dus ruim de tijd nemen om het hele proces te bekijken. Nadat de schildpad teruggekeerd is naar zee, worden de nesten door de rangers uitgegraven en de eieren meegenomen naar het opvangcentrum.

Er komen vrijwel het hele jaar door schildpadden aan land bij Sukamade, maar er worden niet altijd eieren gelegd. Maar ook zonder eieren is het heel bijzonder om deze zee-reuzen van soms meer dan een meter lang te zien. De beste tijd om schildpadden hun eieren te zien leggen is van augustus t/m april. Het blijft echter puur natuur; de kans dat u de schildpadden ziet is erg groot, maar is ook altijd een kwestie van geluk.

Dag 3: Sukamade - Kalibaru
Na een vroeg ontbijt verlaat u het guesthouse en vertrekt richting het strand. Het laatste stuk naar Teluk Hijau, een prachtig groene baai met een waterval, wandelt u over een pad dwars door de serene natuur van het nationale park. Aangekomen bij het strand kunt u de rust en schoonheid van de omgeving in u opnemen of een verfrissende duik nemen. Er wordt een eenvoudige lunch vanuit uw guesthouse meegenomen, die u aan het strandje kunt nuttigen.

Daarna keert u terug naar uw accommodatie in Kalibaru, waar u in de loop van de middag aan zult komen. ’s Middags bent u vrij om even bij te komen van uw avontuur en kunt u bij het heerlijke zwembad relaxen.

Dag 4: Kalibaru - Zuid-Bali
Vandaag is het alweer tijd om terug te keren naar Bali. Eerst gaat u echter nog op verkenning in de plantages. Zo vindt u rondom Kalibaru o.a. plantages voor nootmuskaat, peper, kaneel, cacao, koffie en kokosnoten. U start de dag met een wandeling door zo’n plantage en krijgt uitleg over de vele specerijen, groenten en fruit die in deze tropische omgeving groeien. Ook laat men u het proces van het maken van palmsuiker zien en wordt u rondgeleid op de zuivelboerderij van deze mensen.

Daarna rijdt u door een landschap van rubber-, cacao- en koffieplantages naar Ketapang om hier met de veerboot naar Bali over te steken. Vanuit de haven op Bali rijdt u zuidwaarts en wordt aan het eind van de dag in uw hotel of op de luchthaven van Bali afgezet.


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2018 333travel