Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

€345,-

per persoon vanaf

Tour: Schildpadden spotten op Oost-Java (vanuit Bali)

(T-ID-4528)

4-daagse prive tour


Dag 1: Zuid-Bali - Kalibaru
Je wordt vandaag op tijd opgehaald vanaf de luchthaven of het strandhotel in het zuiden van Bali en vertrekt richting Java. Je rijdt voor een deel langs de indrukwekkende en rotsachtige westkust van het eiland, waar machtige golven op spectaculaire op de rotsen slaan. De chauffeur spreekt gebrekkig Engels, maar je kunt vragen om onderweg een aantal foto stops te maken om dit prachtige uitzicht vast te leggen.

Na ca. 4-5 uur rijden kom je aan bij de haven van Gilimanuk, vanwaar je de ferryboot neemt naar Oost-Java. Bij de ferry zijn meestal kinderen te vinden, die als je een muntje in het water gooit, deze graag voor je opduiken.

Aangekomen op het prachtige Oost-Java vervolg je de reis naar Kalibaru, een klein dorpje temidden van de plantages. Je overnacht in een kleinschalige guesthouse die wordt gerund door een Nederlands echtpaar. De kamer is netjes en voorzien van een privé-badkamer.

Dag 2: Kalibaru - Sukamade
Na het ontbijt word je opgehaald door een 4WD auto met Engelssprekende gids en ga je op weg naar Sukamade. De rit voer het eerste stuk door een landschap van plantages, maar daarna ga je dwars door het Meru Betiri National Park, één van de laatste stukken ongerept regenwoud van Java. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Hou rekening met een avontuurlijke rit waarbij u langzaam voorthobbelt en zelfs een rivier moet oversteken per jeep.

Aangekomen in Sukamade, check je in bij een zeer eenvoudige guesthouse bij het Ranger’s station, de enige accommodatie hier. Je hebt een eigen kamer met Indonesische mandi kamer (koud water, geen westerse douche en toilet). Er is geen 24-uurs elektriciteit in het dorp, een zaklamp is dus handig om mee te nemen. Ook zaken als handdoeken en toiletpapier zijn niet aanwezig en dien je zelf mee te nemen.

Je kunt even rondlopen door het dorpje en het kleine opvangcentrum voor schildpadden bezoeken. Hier worden de eieren en baby schildpadjes gehouden totdat ze groot en sterk genoeg zijn en een betere overlevingskans in de vrije natuur hebben. Als je geluk hebt, worden er een aantal schildpadjes vrijgelaten en kun je dit meemaken.

Na een vroeg diner word je weer opgehaald en is het nog zo’n 20 minuten rijden naar het strand. Er gaat een speciale ranger met je mee, die voor je op zoek gaat naar verse sporen van een zeeschildpad die aan land komt om haar eieren te leggen. Zodra de ranger iets gevonden heeft, word je opgehaald en naar de vindplaats gebracht. Er komen diverse soorten zeeschildpadden in dit gebied om hun eieren te leggen, dieren qua grootte variërend tussen 150-350 kg. De dieren spenderen zo’n 2 uur aan land om hun nest te graven, hun eieren te leggen, toe te dekken en weer terug naar zee te keren. Je kunt dus ruim de tijd nemen om het hele proces te bekijken. Nadat de schildpad teruggekeerd is naar zee, worden de nesten door de rangers uitgegraven en de eieren meegenomen naar het opvangcentrum.

Er komen vrijwel het hele jaar door schildpadden aan land bij Sukamade, maar er worden niet altijd eieren gelegd. Maar ook zonder eieren is het heel bijzonder om deze zee-reuzen van soms meer dan een meter lang te zien. De beste tijd om schildpadden hun eieren te zien leggen is van augustus t/m april. Het blijft echter puur natuur; de kans dat je de schildpadden ziet is erg groot, maar is ook altijd een kwestie van geluk.

Dag 3: Sukamade - Kalibaru
Na een vroeg ontbijt verlaat je het guesthouse en vertrekt richting het strand. Het laatste stuk naar Teluk Hijau, een prachtig groene baai met een waterval, wandelt je over een pad dwars door de serene natuur van het nationale park. Aangekomen bij het strand kun je de rust en schoonheid van de omgeving in je opnemen of een verfrissende duik nemen. Er wordt een eenvoudige lunch vanuit de guesthouse meegenomen, die je aan het strandje kunt nuttigen.

Daarna keer je terug naar de accommodatie in Kalibaru, waar je in de loop van de middag aan zult komen. ’s Middags ben je vrij om even bij te komen van dit avontuur.

Dag 4: Kalibaru - Zuid-Bali
Vandaag is het alweer tijd om terug te keren naar Bali. Maar eerst ga je nog op verkenning in de plantages. Zo vind je rondom Kalibaru o.a. plantages voor nootmuskaat, peper, kaneel, cacao, koffie en kokosnoten. Je start de dag met een wandeling door zo’n plantage en krijgt uitleg over de vele specerijen, groenten en fruit die in deze tropische omgeving groeien. Ook laat men je het proces van het maken van palmsuiker zien en word je rondgeleid op de zuivelboerderij van deze mensen.

Daarna rij je door een landschap van rubber-, cacao- en koffieplantages naar Ketapang om hier met de veerboot naar Bali over te steken. Vanuit de haven op Bali rij je zuidwaarts en word je aan het eind van de dag in je hotel of op de luchthaven van Bali afgezet.
Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel