Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Indonesie > Bali en flores > Dag tot dag
Vorige pagina

17 Dagen, vanaf

€ 2397,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2542,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Bali en Flores

(R-4502)

17-daagse privé rondreis Bali-Indonesië

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Denpasar op Bali.

Dag 2: Aankomst Bali
Vanaf de luchthaven van Bali vindt de transfer naar Tabanan plaats, waar je de eerste nachten op het godeneiland Bali verblijft. Tabanan is een voor toeristen nog onbekend dorpje in het zuidwesten van Bali. Je verblijft hier in een prachtige villa middenin de natuur en geniet van de rust en stilte van het platteland.

Een goede start van de vakantie is natuurlijk een heerlijk ontspannende massage om even bij te komen van de lange vlucht. Wanneer je deze optioneel bijboekt, zorgen wij ervoor dat aan het eind van de middag 2 masseurs voor de deur staan, die je in het comfort van je eigen villa laten kennismaken met de geweldige Balinese massage. Je zult je volledig herboren voelen en de vermoeidheid van de vlucht ben je hierna volledig vergeten.

Dag 3: Tabanan en omgeving
Vandaag ben je vrij en kun je van de faciliteiten van het hotel genieten of op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Een goede start is het halve werk, dus ga eerst even uitgebreid ontbijten.

De accommodatie ligt vlakbij een lokaal dorpje, waar je gemakkelijk naar toe loopt. Als je vroeg bent, kun je even over de lokale markt slenteren en anders is er genoeg te zien in de straatjes waar iedereen druk is met offers maken, het erf vegen of de was doen. Of wandel juist door de rijstvelden rondom het dorp en zie hoe de mensen hier hard aan het werk zijn. Behalve rijst, zijn er diverse andere gewassen te bekijken, zoals zoete aardappel, fruitbomen of ananas- en bananenplantages.
Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je misschien zelfs helpen met het planten of oogsten van de rijst.

Na de lunch, raden wij aan om even lekker bij het zwembad te luieren met een drankje in de hand.

Aan het eind van de middag kun je optioneel deze bijzondere excursie ondernemen:

Optioneel op dag 3: Fietstocht naar Tanah Lot
In de namiddag ga je op de fiets richting de beroemde zeetempel Tanah Lot. Samen met de gids rij je over kleine weggetjes en paden, dwars door de natuur en kleine dorpjes, richting het strand. Aangekomen bij Tanah Lot, bezoek je deze prachtige tempel. Als het een beetje mee zit, is het laag water en kun je naar de tempel lopen. Maar vergeet ook zeker niet om vanaf het nabijgelegen uitkijkpunt een foto te nemen, zodat je een goed overzichtsplaatje hebt van de tempel en de voorbij rollende enorme golven die op de rotskust botsen. Zeker tijdens zonsondergang is dit een waar lichtspektakel!

Nadat de zon onder is, kun je nog even rondkijken op het souvenirmarktje dat hier bij de tempel ligt. Daarna keer je per auto terug naar het hotel.

Dag 4: Tabanan - Pemuteran
Je rijdt vandaag verder naar het aan de noordkust gelegen plaatsje Pemuteran. Onderweg maak je een stop bij een heel apart natuurverschijnsel, de Bunut Bolong. Dit is een heilige banyan boom met een zodanig groot gat in de stam dat er een weg doorheen loopt! Nadat je de nodige foto’s hebt gemaakt, reis je verder dwars door het Bali Barat National Park.

Het Bali Barat is het enige nationale park van Bali en de plaats waar de uitgestorven Bali tijger ooit rondzwierf. Samen met de gids maak je een 3 uur durende trekking door het tropische regenwoud en kom je meer te weten over de lokale flora en fauna. Onderweg kom je vrijwel zeker apen tegen en als je geluk hebt, word je verrast door een hert dat uit het niets opduikt. Ook adelaars kunnen gespot worden terwijl je rondloopt in de schaduw van tropische bomen als Tamarinde.

Nog voor de lunch bereik je de Jayaprana tempel. Hier kun je even uitrusten en op het gemakje de tempel bekijken. Daarna staat de chauffeur al te wachten om je naar het hotel in Pemuteran te brengen.

Dag 5: Pemuteran en omgeving
Pemuteran is de toegangspoort vanuit het noorden tot het Bali Barat NP, maar ook voor Bali’s mooiste onderwaterwereld bij Menjangan Island. Vandaag ben je vrij om te genieten van het prachtige landschap en de bijzondere zwarte lavastranden van Noord-Bali.

Optioneel op dag 5: Snorkelen bij Menjangan Island
Na het ontbijt kun je gaan genieten van de prachtige onderwaterwereld op Menjangan eiland. Dit kleine eiland is een paradijs voor duikers en snorkelaars dankzij zijn ongelooflijke variëteit aan koraal en tropische vissoorten, kristalhelder diepblauw water en zeer kalme zee. Je rijdt in ongeveer 20 minuten naar Labuhan Lalang, vanwaar je in 45 minuten naar het eiland vaart. Hier heb je 3 uur de tijd om te gaan snorkelen onder begeleiding van een professionele gids. Na de lunch zul je met een onvergetelijke ervaring terugkeren naar het hotel.

’s Avonds kun je een lokale warung bezoeken om een echte Balinese specialiteit te eten. Vraag je hotel waar dit het beste kan. Een aanrader is Ayam Betutu, dat bestaat uit kip of eend, gevuld met vele kruiden en daarna gestoomd in bananenbladeren. Het is een zeer populair gerecht over het hele eiland, echter op de meeste plaatsen wordt het gerecht niet meer op de juiste en aloude manier bereidt. De bereiding van een echte Ayam Betutu duurt namelijk minimaal 24 uur, zodat de smaak van de kruiden optimaal op de kip overgaat.

Dag 6: Pemuteran - Lovina
Vanochtend ben je nog vrij om van de faciliteiten van het hotel en de prachtige omgeving te genieten. Wanneer je vroeg opstaat, is de lucht nog helder en heb je een grote kans om de grote vulkanen op Java, zoals de Ijen vulkaan en Mount Raung te zien.

’s Middags ga je op weg naar Lovina, aan de noordkust van Bali. Onderweg bezoek je een zeeschildpadden opvangcentrum en kun je eventueel zelf een schildpadje adopteren. Ook maak je een stop bij het Brahmavira Arama klooster, het enige boeddhistische heiligdom op Bali. Dit indrukwekkende klooster ligt tegen een heuvel aangebouwd en op de verschillende niveaus kun je het leven van Boeddha in de vorm van diverse mooie kunstwerken, beelden en beschilderingen bekijken. Ook staat hier een replica van de Borobudur tempel op Java.

Na dit religieuze bezoek is het tijd voor wat activiteit. In de omgeving van Lovina zijn diverse prachtige watervallen midden in de natuur gelegen, waarvan Git Git de grootste en meest bekende waterval is. Een korte wandeling dwars door de jungle brengt je bij de waterval die zich van 35 m naar beneden stort en zo een prachtig plaatje vormt. Je kunt even uitrusten bij de waterval en genieten van de verkoelende waternevel die door de waterval wordt verspreid.

Als je uitgerust bent, rij je terug naar de noordkust naar Lovina, waar je zult overnachten. Probeer op tijd te zijn voor een adembenemende zonsondergang aan het strand!

Dag 7: Lovina - Ubud
Bijzonder aan Lovina is de altijd aanwezige wilde dolfijnenpopulatie die vrijwel iedere ochtend vlak voor de kust hun voedsel zoeken. Je gaat dan ook vandaag een tocht per boot gaan maken om de dieren van dichtbij te bekijken.

Optioneel op dag 7: Dolfijnentocht per snelle boot
Bij deze excursie doen we de beroemde dolfijnensafari bij Lovina iets anders dan anders. Je vertrekt namelijk niet met de rest van de lokale vissersvloot al vóór zonsopkomst, maar iets later. Je vervoer is per vissersboot met een krachtigere motor. Wanneer je aankomt bij de dolfijnen zijn de meeste traditionele vissersbootjes alweer op de terugweg. Hierdoor heb je het rijk vrijwel alleen en met de snellere boot heb je een grotere kans om de dolfijnen van dichtbij te zien.

Er is slechts 1 vissersboot die de dolfijnenexcursie op deze manier uitvoert. Beschikbaarheid is dus beperkt. Tijdens het regenseizoen (november-maart) vaart hij helemaal niet. Mocht jouw geselecteerde datum vol zijn of je boekt de reis in de periode december-maart, dan wordt de normale dolfijnensafari voor je geboekt. Deze vertrekt voor zonsopkomst en is met een lokaal traditioneel vissersbootje.

Na dit avontuur keer je terug naar het hotel, waar je bij het ontbijt kunt aanschuiven. De rest van de ochtend kun je aan het strand of zwembad van je hotel spenderen.

Na de lunch staan de chauffeur en gids weer klaar om je terug naar het zuiden te brengen. Er staan nog 2 bijzondere stops op het programma.

Als eerste stop je bij het plaatsje Tampaksiring. Hier bezoek je Gunung Kawi, dat bestaat uit uit rotsen gehouwen graftombes en een tempelcomplex, verscholen tussen de rijstvelden rondom Ubud. Om bij het complex te komen, daal je een trap van zo’n 370 treden af. Het uitzicht onderweg en de graftombes zelf zijn echter meer dan de inspanning waard.

Na dit bezoek aan Gunung Kawi rij je verder naar het dorpje Petulu, net boven Ubud gelegen. Petulu is een waar vogelparadijs, met name voor een enorme zwerm witte reigers die hier iedere avond neerstrijkt. De vogels overnachten hier al sinds 1966, nadat een belangrijke ceremonie in Petulu had plaatsgevonden. De reigers worden dan ook als heilig beschouwd en zouden de ziel van mensen in zich dragen. Zorg dat je voor zonsondergang hier bent, zodat je de vele duizenden vogels kunt zien aankomen en een plekje voor de nacht te zoeken.

Na deze laatste bijzondere stop word je naar het hotel in Ubud gebracht en is de rondreis over Bali ten einde.

Dag 8: Ubud - Ruteng (Flores)
Vandaag heb je een vroege transfer, zodat je op tijd bent voor de vlucht.

Na een korte vlucht vanaf Bali, kom je aan op het eiland Flores. Flores is nog een erg traditioneel ingesteld eiland, waar nog niet veel toeristen rondreizen. De bevolking is overwegend katholiek, maar bestaat toch uit verschillende stammen met elk hun eigen tradities, bouw- en kledingstijlen. En behalve het katholicisme, is het animistische geloof nog diep in de cultuur verweven. Tijdens de rondreis over Flores zul je verschillende lokale dorpjes bezoeken, zodat je goed deze verschillen kunt ontdekken.

De gids en chauffeur staan hier al op je te wachten, waarna het eerst tijd is voor de lunch in een lokaal restaurant. Daarna ga je op weg naar Ruteng, de bestemming van vandaag. De route voert door een prachtig landschap. Je maakt onderweg een fotostop bij het plaatsje Cancar waar je de unieke spinnenweb rijstvelden ziet. Deze unieke rijstvelden zijn in de vorm van een spinnenweb aangelegd en iedere spaak land is eigendom van een andere eigenaar.

Aansluitend bezoek je het oude centrum van het traditionele dorpje Ruteng Pu’u, waar je kennismaakt met de lokale bevolking en even de tijd hebt om rond te lopen. De bevolking van Ruteng behoort tot de Manggarai bevolking, die de typische ronde huizen met rieten daken maken.

Komodo varanen
In plaats van vandaag de rondreis op Flores direct te starten, kun je deze reis uitbreiden met een bezoek aan de Komodo archipel. Op Komodo Island en/of Rinca kun je de enorme Komodo varanen zien. Informeer bij je Indonesië reisspecialist naar de mogelijkheden.

Dag 9: Ruteng - Bajawa
De volgende ochtend breng je eerst een bezoek aan de lokale markt, waarna je op weg gaat naar Bajawa. Onderweg stop je in het Rana Meze natuurreservaat, waar je middenin de dichtbeboste heuvels een rustig kratermeer vindt. De omgeving leent zich uitstekend voor een korte wandeling en natuurlijk om van het prachtige uitzicht te genieten. Verder kun je bij het plaatsje Aimere zien hoe de lokale palmwijn gemaakt wordt.

Aan het eind van de middag kom je aan in Bajawa, waar je overnacht.

Dag 10: Bajawa - Moni
De rondreis over Flores gaat na het ontbijt weer verder. Als eerste wandel je naar de tweekleurige meren bij Wawo Muda. Vervolgens ga je op weg naar Moni, de bestemming van vandaag.

Je bezoekt diverse dorpjes onderweg, zoals Boawae bekend vanwege de met de hand geweven Ikat doeken, Wolotopo en de bekendste Bena, een traditioneel dorp dat vooral bekend is door de prachtige lokale adathuizen en de megalieten (monumenten uit de prehistorie). In dit dorp is voorouderverering een nog sterke traditie. Ook heb je hier vandaan een prachtig uitzicht op de vulkaan Inerie.

’s Middags aankomst in het hooggelegen Moni waar je overnacht.

Dag 11: Moni - Ende
Voor dag en dauw vertrek naar de Kelimutu vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Kelimutu, de 'Berg der Geesten', zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: blauw, chocoladebruin en zwart. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. De kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Kelimutu wordt over het algemeen als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt is te voet (+- 30 min.) Bij terugkomst in het hotel ontbijt.

Na een kort bezoek aan de lokale markt van Moni waar je wat snacks voor onderweg kunt kopen, vertrek je naar Ende. Je bezoekt vandaag het dorp Saga, waarvan de inwoners tot de Lio stam behoren. De ene deel van het dorp is al modern, maar het andere deel van het dorp bestaat nog uit traditionele huizen. Erg leuk om het verschil eens goed te bekijken.

In Ende breng je een bezoek aan het voormalige huis van Soekarno (niet altijd open).

Dag 12: Ende - Sanur (Bali)
’s Ochtends ben je vrij en kun je op eigen houtje nog wat gaan rondkijken in Ende. Wanneer het tijd is, volgt de transfer naar het vliegveld van Ende, van waar je terugvliegt naar Bali.

Hier staan de chauffeur en gids weer klaar om je naar het hotel te brengen, waar je de laatste dagen in Indonesië aan een heerlijk strandverblijf in Sanur spendeert.

Dag 13-15: Strandverblijf Sanur
Sanur is voor Nederlanders wellicht de meest populaire badplaats op Bali en heeft haar oorspronkelijke en authentieke karakter door de jaren heen weten te behouden. Het is een rustig stadje, gelegen aan de zuidoostkust van Bali.

Je verblijft in het Segara Village, een sfeervol hotel dat wordt gerund door een Balinese familie die het hotel als hun huis ziet, waar zij hun gasten persoonlijk ontvangen. Dit maakt het meer een “home away from home” dan een gewoon hotel. Het resort is comfortabel en gebouwd als een traditioneel Balinees dorp. Het ligt direct aan het strand en aan de rand van het centrum van Sanur. De vele authentieke details, de prachtige tuinen en het vriendelijke personeel zorgen ervoor dat je je helemaal thuis voelt dit resort.

Deze dagen ben je vrij om aan het strand of bij het zwembad, op een heerlijk ligbedje met een koel versgeperst sapje of drankje in de hand, te ontspannen.

Dag 16: Vertrek Bali
In de loop van de dag vertrek richting de luchthaven van Denpasar, vanwaar je terug naar Amsterdam vliegt.

Dag 17: Aankomst Amsterdam
Aankomst in Amsterdam.
Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel