Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

€283,-

per persoon vanaf

Tour: Spiritueel heden en verleden van Mandalay

(T-MM-4801)

3-daagse privé tour

Dag 1: Amarapura en Inwa
Vandaag heeft u een vroege start vanuit uw hotel in Mandalay. U wordt opgehaald door uw gids, die u voor dag en dauw meeneemt naar de allerbelangrijkste religieuze plaats van deze omgeving, de Maha Muni Pagode. Oorspronkelijk is dit geen tempel, maar een heiligdom, speciaal opgericht voor de Maha Muni Boeddha, een enorm gouden beeld. Rondom het beeld is echter een rijkelijk versierd tempelcomplex ontstaan, dat een bezoek meer dan waard is.

Het kolossale Maha Muni beeld zou gemaakt zijn tijdens het leven van de Boeddha, wat dit beeld uiterst belangrijk voor boeddhisten maakt. Er zijn namelijk miljoenen boeddhabeelden ter wereld, er zijn er echter slechts 5 die gemaakt zijn tijdens het leven van de Boeddha. Dit maakt het beeld dan ook een belangrijke pelgrimsplaats en dagelijks komen er duizenden bezoekers het beeld vereren. Als offer beplakken zij het beeld met bladgoud. Op sommige delen van het lijf is de laag bladgoud zelfs enkele centimeters dik en niemand weet hoeveel het beeld precies weegt.

Nu u de importantie van dit beeld begrijpt, zal het u niet verbazen dat er ook met de grootste precisie voor het beeld gezorgd wordt. Iedere dag wordt er een speciale ceremonie voor het wassen van het gezicht van de Boeddha gehouden en deze bijzondere gebeurtenis zult u vandaag bijwonen. Om 4 uur ’s ochtends wanneer de tempel haar deuren opent, beginnen de in rode pijen gehulde monniken met het dagelijkse ritueel. Het gezicht van het gouden beeld wordt met zorg gewassen en zelfs de tanden van het beeld worden gepoetst.

Na deze bijzondere gebeurtenis rijdt u verder naar de oude koninklijke plaats Amarapura. Hier bevindt zich ’s werelds langste teakhouten brug, U-Bein genaamd. De brug is zo’n 1.2 km lang en ligt in het Taungthaman meer. Op het eiland dat door de brug met het vasteland verbonden wordt, staat een klooster waar monniken leven en zij steken iedere morgen rond zonsopkomst de brug over om hun dagelijkse aalmoezen te verzamelen. Het beeld wanneer de in rood, oranje en bruin geklede monniken de brug in nette rijen oversteken, terwijl op de achtergrond de zon opkomt over het meer, is een uitzonderlijke en spirituele gebeurtenis die u altijd bij zal blijven.

Na de zonsopkomst kunt u zelf over de brug wandelen en genieten van het vruchtbare landschap rondom het meer. Daarna rijdt u naar het vlakbij gelegen Maha Gandayon klooster, waar zo’n 1000 monniken leven. Dit klooster is zo beroemd in Myanmar en krijgt dagelijks zoveel giften, dat deze monniken niet naar buiten hoeven om aalmoezen te verzamelen. Zij kunnen zich dus volledig concentreren op het bestuderen van de oorspronkelijke leer van Boeddha en leven een eenvoudig en streng bestaan.

U kunt door het klooster wandelen om de behuizing en indeling van het klooster te leren kennen en uw gids kan u ondertussen de fundamenten van het boeddhisme uitleggen. Rond 10 uur is het lunchtijd voor de monniken en vormen ze keurige rijen om hun laatste maaltijd van de dag op te halen. Monniken mogen namelijk maar tot half 12 uur eten en vasten dan tot het ontbijt de volgende dag.

Nadat u de rijen monniken op de foto heeft gezet en hun discipline heeft ervaren, keert u terug naar het meer dat wordt omzoomd door enorme eeuwenoude bomen en waar u na deze leerzame ochtend heerlijk in de schaduw kunt uitrusten tijdens een picknicklunch.

’s Middags stapt u op de fiets en rijdt u over kronkelende weggetje richting het oude Ava, dat u per lokale ferryboot kunt bereiken. Dit pittoresque eilandje is één van de oude koninklijke hoofdsteden en onderweg kunt u het alledaagse leven van de lokale bevolking bekijken. U stopt u bij enkele overblijfselen uit de bloeiperiode van deze hoofdstad, waaronder de 27 m hoge wachttoren en het Bargaya klooster, één van de oudste teakhouten gebouwen van Myanmar.

Na het bezoek aan deze 2 oude steden keert u terug naar Mandalay en wordt u bij uw hotel afgezet.

Dag 2: Mingun
Vandaag bezoekt u Mingun, een oude stad die zo’n 11 km stroomopwaarts langs de Irrawaddy rivier ligt.

Vanaf de kade van Mandalay vertrekt u per lokale boot en vaart de rivier op naar Mingun, de voormalige hoofdstad van koning Bodawpaya. Eind 18e eeuw begon hij met de oprichting van wat Birma’s grootste tempel moest worden, de Mingun Paya. Helaas is deze echter nooit helemaal afgemaakt. De volledige tempel zou zo’n 150 m hoog worden, men is tot zo’n 50 m gekomen. Nu staat er dus een half afgebouwde stoepa, die desalniettemin indrukwekkend is. U kunt de stoepa beklimmen via een stijle trap. Eenmaal boven geniet u van een wijds uitzicht over het oude stadje, de natuur rondom en de kronkelende Irrawaddy rivier.

Vanaf de ruïne tempel loopt u verder naar de Mingun Bell, een enorme bronzen klok van bijna 4 m hoogte en de grootste werkende klok ter wereld. U kunt de klok van dichtbij bekijken en hem zelf luiden, zodat u het indrukwekkende geluid van dit enorme gevaarte kunt ervaren.

Verder het pad langs de rivier volgend komt u aan bij de volgende bezienswaardigheid van Mingun, namelijk de Myatheindan Pagode, een spierwitte tempel die de kosmos van Boeddha uitdrukt. De tempel bestaat uit 7 lagen die omzoomd worden door een golvende rand rondom die de bergketens van Birma voor moeten stellen. Beslist een totaal andere tempel dan u tot op heden heeft gezien in Myanmar.

Hierna keert u terug naar Mandalay en bent u de rest van de dag vrij. U kunt wat relaxen bij het zwembad van uw hotel of Mandalay op eigen gelegenheid gaan verkennen.

Dag 3: Vertrek Mandalay
Uw tour bij Mandalay zit er weer op. U bent vrij tot het tijd is om naar de luchthaven te gaan. Einde arrangement.


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel