Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Tour > Maleisie > Sabah highlights jungle van borneo > Dag tot dag
Vorige pagina

€1029,-

per persoon vanaf

Tour: Sabah: Highlights & jungle van Borneo

(T-MY-1419)

9-daagse rondreis Maleisië

Eiland in Tunku Abdul Rahman National Park

Dag 1: Aankomst Sabah
Aankomst op de internationale luchthaven van Kota Kinabalu. Hier staat de lokale gids u op te wachten voor de transfer naar uw hotel. De middag is ter vrije besteding en kunt u even bijkomen van de lange vlucht.

Dag 2: Kota Kinabalu
Kota Kinabalu, ookwel KK genoemd, is de hoofdstad van Sabah. De stad werd in de 2e wereldoorlog bijna geheel verwoest, waardoor er vrijwel geen historische gebouwen te vinden zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bijzondere architectuur te bewonderen is in Kota Kinabalu.

U start de citytour Kota Kinabalu bij de Atkinson Clock Tower (1903), het oudste gebouw van Sabah en één van de weinige gebouwen die de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft overleefd. Daarna zult u omhoog rijden naar de top van Signal Hill, het hoogste punt in de omgeving van Kota Kinabalu. Hier vindt u een uitkijkplatform vanwaar u bij helder tot aan de eilanden van het Tunku Abdul Rahman Park kunt kijken. U ziet de prachtige baaien rondom de stad en het heldergroenblauwe water van de Zuid-Chinese Zee, terwijl u op de achtergrond de jungle hoort zoemen.

Weer terug in de stad bezoekt u de prachtige Stads Moskee die in een kunstmatig meer ligt. Met zijn prachtig gedecoreerde koepel domineert de moskee het stadsbeeld en is dus zeker een foto waard. U rijdt door naar het Sabah Museum waar u een uitgebreide collectie van voorwerpen van de verschillende stammen van Borneo kunt bekijken. In de Time Tunnel wordt u juist weer meegenomen in de rumoerige geschiedenis van de stad.

U eindigt de tour op de lokale Filippino markt, die langs de boulevard ligt. Hier kunt u zelf even rondkijken en wellicht alvast wat mooie souvenirs kunt bemachtigen. Een goede optie zijn parels, die u hier voordelig kunt kopen. De parels van Sabah worden wereldwijd gezien als van zeer hoge kwaliteit, dus wie weet kunt u iets moois vinden.

’s Middags bent u vrij en kunt u de stad Kota Kinabalu verder verkennen.

Dag 3: Omgeving Kota Kinabalu
Vandaag gaat u het platteland rondom Kota Kinabalu op een bijzondere manier verkennen, namelijk op de fiets!

U wordt ’s ochtends per auto opgehaald bij uw hotel en naar het startpunt van uw route voor vandaag gebracht. Onderweg kunt u alvast genieten van prachtige uitzichten over rijstvelden en wellicht maakt u een korte stop onderweg om iets van de traditionele lokale snacks te proeven die langs de kant van de weg worden verkocht.

Aangekomen bij het startpunt krijgt u uw mountainbike en bescherming toegewezen en gaat u op pad. U fietst door een kalm landschap, dwars door dorpjes van de Dusun stam, hun plantages en riviertjes en over hangbruggen die worden gebruikt om de Kiulu rivier over te steken. Onderweg kunt u stoppen waar u wilt om een mooie foto van het uitzicht te maken, te zien hoe het lokale leven voortkabbelt, de rubberbomen hun goedje afscheiden of om naar de kinderen te zwaaien en een foto met hen te maken. De fietstocht duurt ca. 2-3 uur en de weg is redelijk vlak, dus qua inspanning is deze fietstocht voor de meeste mensen prima te doen. U eindigt de rit langs de rivier waar u een eenvoudige lunch geserveerd krijgt en u wat in de rivier kunt afkoelen.

Na de lunch keert u terug naar Kota Kinabalu en bent u verder vrij om de stad Kota Kinabalu verder te verkennen.

Dag 4: Kota Kinabalu - Pulau Tiga
Vandaag verlaat u uw hotel in Kota Kinabalu voor een kort uitstapje naar een idyllisch eilandje voor de kust van Sabah. U rijdt in 2 uur naar Kuala Penyu, vanwaar u in een half uurtje naar Pulau Tiga vaart. Pulau Tiga, bekend van de Engelse versie van de tv-serie Expeditie Robinson, oftewel Survivor Island. Het is een onbewoond eiland in het zuiden van Sabah en wordt overwoekerd door een weelderige vegetatie.

Het eiland staat bekend om zijn moddervulkanen en de zeer zeldzame megapodes (vogels die hun eieren niet zelf uitbroeden maar die nesten bouwen die dit doen). U kunt er prachtige wandelingen maken over één van de vele natuurlijke wandelpaden of gewoon genieten aan het prachtige strand.

Nadat u bent ingecheckt in het hotel, kunt u ’s middags mee gaan naar de moddervulkaan, waar u een heerlijk modderbad kunt nemen. Daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten mogelijk, zoals duiken, snorkelen of kajakken.

Dag 5: Pulau Tiga - Kota Kinabalu
Vandaag gaat u het bijzondere Pulau Kalampunian Damit, oftewel Snake Island bezoeken. Dit eiland ligt vlakbij Pulau Tiga en op dit eiland vindt u vele soorten zeeslangen die hier tussen de rotsen schuilen. Uw gids zal de slangen voor u zoeken en uitleg geven over de soorten en leefwijze. Daarna keert u terug naar Pulau Tiga. Als er nog genoeg tijd over is, zal de boot onderweg nog stoppen op een goede locatie om te snorkelen.

Na de lunch in uw resort is het tijd om Pulau Tiga te verlaten en terug te keren naar Kota Kinabalu.

Dag 6: Kota Kinabalu - Sandakan
U reist vandaag meer naar het oosten van Sabah. Een vroege vlucht brengt u naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad en dé uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.

Verborgen tussen een ware schatkamer van tropische planten, grote bomen en spectaculaire, bloeiende orchideeën liggen de bungalows van het Sepilok Jungle Resort, een eenvoudig maar net resort. Het resort ligt op loopafstand van het wereldberoemde orang-oetan rehabilitatiecentrum.

’s Middags loopt u gemakkelijk zelf nog even naar het orang-oetan centrum als u wat extra tijd wilt doorbrengen om de orangs te bekijken. Of behalve de orang-oetans kunt u ook het Sun Bear Conservation Project bezoeken, gewijd aan de bescherming van de zeldzame Maleise honingbeer.

Dag 7: Sandakan - Kinabatangan
Als eerste stop van de dag brengt u een bezoek aan ’s werelds beroemdste orang-oetan rehabilitatiecentrum, Sepilok, een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. U zult hier de voedertijd om 10.00 uur meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

Daarna stapt u in de auto en rijdt in ca. 2.5 uur naar Billit. Uw accommodatie voor de komende 2 nachten ligt diep de jungle in, langs de Kinabatangan-rivier en is één van de beste plaatsen ter wereld om Borneo dwergolifanten, neusapen en ander wildlife te zien. Het stroomgebied van de Kinabatangan herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt.

U komt ’s middags aan in de Bilit Rainforest Lodge, een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben airco en een eigen badkamer met douche en toilet.

In de namiddag gaat u met een klein bootje de rivier verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heeft u grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels, zoutwaterkrokodillen en grote varanen te zien. Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor u te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze uw kans om de dieren te zien.

Selingan Turtle Island
Vlakbij Sandakan ligt het bijzondere Pulau Selingan, waar gedurende het jaar vele zeeschildpadden komen om hun eieren te leggen op het strand. U kunt 1 nacht op dit eiland verblijven en 's avonds samen met een ranger op zoek gaan naar deze enorme reuzen terwijl ze aan land komen. Uw reis wordt dan één dag langer, de toeslag voor deze toevoeging bedraagt ca. € 200 per persoon.

Dag 8: Kinabatangan
Vandaag wordt u gewekt door het geluid van de jungle, een unieke ervaring. Nog voor het ontbijt maakt u een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Wilt u een iets actievere start van de dag, dan kunt u er ook voor kiezen om te voet naar het meer te gaan. Na deze mooie start van de dag staat er een heerlijk ontbijt klaar en kunt u wat uitrusten of bij de lodge de omgeving verkennen.

's Middags vaart u wederom boot de rivier op, op zoek naar meer wildlife.

Dag 9: Kinabatangan - Sandakan
Na een vroeg ontbijt is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Sandakan.

Onderweg terug brengt u een bezoek aan de Gomantong grotten, één van de beste plaatsen ter wereld om eetbare zwaluwnesten te vinden.

Na aankomst in Sandakan wordt u naar de luchthaven gebracht of een hotel in Sandakan gebracht.


groep neusapen op een boomstam
Neushoornvogel met gespreide vleugels

Routekaart


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel