Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

€150,-

per persoon vanaf

Tour: Schildpadden spotten (2-daagse privé tour)

(T-ID-4530)

2-daagse privé tour Java-Indonesie

Dag 1: Kalibaru - Sukamade
Na het ontbijt word je opgehaald door een 4WD auto met Engelssprekende gids en ga je op weg naar Sukamade. De rit voer het eerste stuk door een landschap van plantages, maar daarna ga je dwars door het Meru Betiri National Park, één van de laatste stukken ongerept regenwoud van Java. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Hou rekening met een avontuurlijke rit waarbij u langzaam voorthobbelt en zelfs een rivier moet oversteken per jeep.

Aangekomen in Sukamade, check je in bij een zeer eenvoudige guesthouse bij het Ranger’s station, de enige accommodatie hier. Je hebt een eigen kamer met Indonesische mandi kamer (koud water, geen westerse douche en toilet). Er is geen 24-uurs elektriciteit in het dorp, een zaklamp is dus handig om mee te nemen. Ook zaken als handdoeken en toiletpapier zijn niet aanwezig en dien je zelf mee te nemen.

Je kunt even rondlopen door het dorpje en het kleine opvangcentrum voor schildpadden bezoeken. Hier worden de eieren en baby schildpadjes gehouden totdat ze groot en sterk genoeg zijn en een betere overlevingskans in de vrije natuur hebben. Als je geluk hebt, worden er een aantal schildpadjes vrijgelaten en kun je dit meemaken.

Na een vroeg diner word je weer opgehaald en is het nog zo’n 20 minuten rijden naar het strand. Er gaat een speciale ranger met je mee, die voor je op zoek gaat naar verse sporen van een zeeschildpad die aan land komt om haar eieren te leggen. Zodra de ranger iets gevonden heeft, word je opgehaald en naar de vindplaats gebracht. Er komen diverse soorten zeeschildpadden in dit gebied om hun eieren te leggen, dieren qua grootte variërend tussen 150-350 kg. De dieren spenderen zo’n 2 uur aan land om hun nest te graven, hun eieren te leggen, toe te dekken en weer terug naar zee te keren. Je kunt dus ruim de tijd nemen om het hele proces te bekijken. Nadat de schildpad teruggekeerd is naar zee, worden de nesten door de rangers uitgegraven en de eieren meegenomen naar het opvangcentrum.

Er komen vrijwel het hele jaar door schildpadden aan land bij Sukamade, maar er worden niet altijd eieren gelegd. Maar ook zonder eieren is het heel bijzonder om deze zee-reuzen van soms meer dan een meter lang te zien. De beste tijd om schildpadden hun eieren te zien leggen is van augustus t/m april. Het blijft echter puur natuur; de kans dat je de schildpadden ziet is erg groot, maar is ook altijd een kwestie van geluk.

Dag 2: Sukamade - Kalibaru
Na een vroeg ontbijt verlaat je het guesthouse en vertrekt richting het strand. Het laatste stuk naar Teluk Hijau, een prachtig groene baai met een waterval, wandelt je over een pad dwars door de serene natuur van het nationale park. Aangekomen bij het strand kun je de rust en schoonheid van de omgeving in je opnemen of een verfrissende duik nemen. Er wordt een eenvoudige lunch vanuit de guesthouse meegenomen, die je aan het strandje kunt nuttigen.

Daarna keer je terug naar de accommodatie in Kalibaru, waar je in de loop van de middag aan zult komen en bij een accommodatie van je keuze wordt afgezet. Einde tourprogramma.
Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel