Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Tour > Indonesie > Ruige jungle en betoverend toba meer > Dag tot dag
Vorige pagina

€329,-

per persoon vanaf

Tour: Ruige jungle en betoverend Toba meer

(T-ID-4532)

7-daagse privé tour Sumatra - Indonesië

Dag 1: Medan - Tangkahan
Deze tour start in koloniaal Medan, tegenwoordig een drukke handelsstad, met diverse hoogtepunten uit heden en verleden. Je wordt opgehaald vanaf de luchthaven (voor 10.00 uur) van Medan of bij je hotel in de stad. Wanneer er genoeg tijd is, kun je eventueel een korte stadstour maken, waarbij je onder andere het Paleis van Sultan Deli en de Grote Moskee kunt bezoeken.

Vervolgens ga je op weg. De bestemming vandaag is het Tangkahan Rainforest dat onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park is. Op de rand van het park vind je een klein olifantencentrum. De olifanten die hier leven komen voornamelijk uit de provincie Aceh en zijn gered van een zwaar leven in de illegale houtkapperij of als huisdier. Je maakt kennis met deze “gentle giants” en hun mahouts, de jongens die ze verzorgen en hun leven met de olifanten delen.

Aangekomen in Tangkahan, check je in bij een zeer eenvoudig guesthouse. Je hebt een eigen kamer met aparte Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet). Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan best eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen.

Reis met een chauffeur of gids
Voor dit programma heb je de keuze uit:
- Transfer met een Indonesisch sprekende chauffeur. Dit is echt puur een chauffeur die je van plaats naar plaats brengt, hij spreekt geen of heel beperkt Engels. De trekking in Bukit Lawang wordt door een lokale ranger begeleid, die beperkt Engels spreekt. Entreegelden zijn nog niet inbegrepen en dien je zelf ter plaatse te betalen. In geval van onvoorziene zaken onderweg, kun je 24 uur per dag onze lokale agent bereiken, zodat zij je verder kunnen helpen.
- Begeleiding tijdens de gehele tour door een ervaren Engelssprekende gids. Excursies en entreegelden zijn reeds inbegrepen.

Dag 2: Tangkahan Rainforest
Vandaag heb je de gehele dag om van deze schitterende omgeving te genieten.

Na het ontbijt wandel je in ca. 20 minuten naar het olifantencentrum en maak je kennis met de olifanten en hun mahouts. De dag start met een heerlijk bad voor de olifanten in de rivier. Trek dus maar kleren aan die vies mogen worden, want je kunt ook de rivier in om mee te helpen met het dier wassen! De olifanten krijgen eerst de kans om even lekker te zwemmen. Daarna kun je, met een borstel in de hand, jouw olifant een flinke schrob beurt geven. Een unieke beleving! Als alle modder verwijderd is, kun je de dieren nog een lekker banaantje of andere lekkernij geven.

Na het badderen, kun je optioneel gaan tuben, waarbij je je in een opblaasbare band de rivier af laat zakken. Daarna keer je terug naar de accommodatie en kun je de rest van de dag zelf invullen. Zo is een verfrissende duik in de rivier en een bezoek aan de kleine warmwaterbron vlakbij je hotel een aanrader. Ook is het mogelijk om samen met een lokale ranger een trekking door de jungle van het Gunung Leuser NP te maken. Als je geluk hebt, kun je misschien een wilde orang-oetan spotten of ander wild, zoals aapjes, beren en neushoornvogels. In Tangkahan fladderen ook vele kleurige vlinders rond in verschillende vormen en groottes, dus kijk hier ook zeker naar uit.

Belangrijk:
Deze excursie-dag kan niet op vrijdag uitgevoerd worden, aangezien de olifanten dan met hun mahout op patrouille door het omringende regenwoud gaan.

Dag 3: Tangkahan - Bukit Lawang
Na het ontbijt word je opgehaald door een 4WD auto (zonder airco) en ga je op weg naar Bukit Lawang. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Houdt rekening met een avontuurlijke rit waarbij je voort hobbelt en af en toe flink door elkaar geschud kunt worden.

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken en is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. Je vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook komt ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, hier voor.

Aan de rand van het park ligt het plaatsje Bukit Lawang. Hier aangekomen steek je een touwbrug over en kom je aan in de eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.

Na het inchecken trek je het Gunung Leuser National Park in, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Hou er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Het doel vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten.

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en zijn onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. Je zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. Je hebt in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien. De trekking zal ca. 3 uur duren.

Dag 4: Bukit Lawang - Samosir (Toba meer)
Vandaag staat een lange reisdag op het programma, want je gaat op weg naar het uitgestrekte Toba meer. Onderweg rij je langs rubber- en palmolieplantages, vanaf Medan neem je de route door de bergen naar Parapat. Je rijdt omhoog naar het koele bergplaatsje Berastagi en bezoekt de lokale groente- en fruitmarkt waar je je tegoed kunt doen aan al het tropische fruit.

De rit gaat verder door een landschap van akkers, plantages en velden. Er worden diverse stops langs de kant van de weg of in dorpjes gemaakt, waar het dagelijkse boerenleven rustig verdergaat. Wellicht spot je een boer die met zijn karbau (waterbuffel) het land aan het omploegen is of komt de lokale school net uit. Altijd leuk om even een kijkje te nemen! Vraag gerust aan de chauffeur om te stoppen als je iets interessants ziet waar je iets meer van wilt weten.

Aangekomen bij het uitkijkpunt op Tongging Hill geniet je van een adembenemend uitzicht over het Toba meer, het omringende landschap en op de 120 m hoge Sipiso Piso waterval. Verder stop je onderweg in Pematang Purba om het oude houten Paleis van de vroegere koning te bewonderen, voordat je aankomt in Parapat, gelegen op een schiereiland en toegangspoort tot Toba meer. Vanaf de ferryhaven vaar je naar Samosir, een eiland gelegen middenin het meer, waar je zult overnachten.

Dag 5: Omgeving Toba meer
Het schiereiland Samosir ligt in het Tobameer, één van de grootste meren ter wereld, gevormd door de niet meer actieve vulkaan Toba. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het prachtige groene landschap, krijgt alles een mysterieus en magisch uiterlijk.

Vandaag ben je vrij en kun je op eigen gelegenheid het eiland gaan verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een relaxte tocht rondom het eiland maken. Of ga per auto het eiland verkennen en bezoek onderweg de verschillende Batak dorpjes die Samosir Eiland rijk is. In de dorpjes kun je de traditionele batakhuizen en indrukwekkende stenen grafmonumenten bewonderen. In het dorpje Simanindo wordt regelmatig een traditionele dansshow gegeven. En natuurlijk mag een verkoelende duik in het meer niet ontbreken.

Dag 6: Samosir - Medan
Je keert vandaag terug naar Medan, via het prachtige plantage-landschap van het hooglandgebied genaamd Simalungun. Bij aankomst in Medan word je naar je hotel gebracht.

Dag 7: Medan
Je wordt op tijd opgehaald voor de transfer naar luchthaven van Medan. Einde arrangement.
Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel