Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

18 Dagen, vanaf

€ 2041,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2062,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Zuid-Afrika en Lesotho - Het Koninkrijk in de Wolken

(R-7507)

18-daagse Individuele autorondreis Zuid-Afrika

Dag 1: Amsterdam - Johannesburg
Vertrek vanuit Nederland naar Johannesburg, waar je dezelfde avond aankomt. Je wordt in de aankomsthal opgewacht door de vertegenwoordiger van je accommodatie. Hij brengt je naar het hotel dat vlak bij de luchthaven ligt.

Dag 2: Johannesburg – Golden Gate/Drakensbergen - Clarens (circa 350 km)
In de ochtend word je teruggebracht naar de luchthaven waar je opgewacht wordt door een vertegenwoordiger van het lokale kantoor een zogenaamde Meet & Greet. Hij/zij zal met je het programma door lopen en je vragen beantwoorden, vervolgens haal je de huurauto op bij de verhuurder. Daarna ben je helemaal klaar voor je avontuur door Zuid-Afrika!

Je vertrekt voor een lange rit naar het Golden Gate National Park, onderdeel van één van de mooiste landschapen van Zuid-Afrika; de Drakensbergen. In de verte doemt al de massieve rechte muur op.

Deze rand is het begin van het hooggelegen koninkrijk Lesotho. Doordat de bergen lijken op een muur van hoog op reizende speerpunten uit het landschap, worden ze door de Zulu’s, de ‘barrière van speren’ genoemd. Het gebied bij de Golden Gate is lieflijker dan de zuidelijke Drakensbergen en nodigt uit om te wandelen. ’s Avonds, als de zon ondergaat, zie je de rotsen spectaculair goud en geel kleuren en begrijp je waar het gebied haar naam aan te dank heeft. Je overnacht voor 2 nachten in het sfeervolle plaatsje Clarens, waar je vele restaurantjes en winkeltjes kunt vinden. Clarens ligt op slechts op enkele minuten rijden van het Golden Gate Reserve.

Dag 3: Golden Gate/Drakensbergen - Clarens
Vandaag kun je het Golden Gate Reserve verkennen. Wil je wandelen? Dat kan, van een uur tot een volle dag; bij de receptie van het kamp is kaartmateriaal te krijgen met daarop de uitgezette en aangegeven wandelingen. Mocht je niet willen wandelen dan kun je met de auto de omgeving verkennen. Er zijn twee routes uitgezet die je kunt rijden op zoek naar wild. In het park komen elanden, wildebeest, diverse bokkensoorten en andere antilope soorten voor. Vogelliefhebbers kunnen speuren naar gieren en adelaars. Roofdieren komen hier niet voor. Ondanks dat de dieren niet altijd gemakkelijk te zien zijn, is dat niet erg: het schitterende landschap is op zichzelf al meer dan de moeite waard!

Dag 4: Clarens - Golden Gate National Park – Semonkong in Lesotho (circa 300 km)
Boven op de Drakensbergen ligt het koninkrijk Lesotho, dat door zijn afgelegen ligging en slechte toegankelijkheid zelfstandig is gebleven. De bevolking, de Basotho, leven in huisjes en hutten en koning Letsie III heeft nog veel macht in dit verder democratische land. Het vervoer vindt grotendeels nog plaats met de sterke Lesotho pony’s en de lokale bevolking heeft het dragen van dekens tot nationale klederdracht verheven. Lesotho heeft adembenemende landschappen en elk seizoen heeft zijn eigen charme. Je lodge ligt in een afgelegen gedeelte van westelijke Lesotho, bekend om zijn schoonheid. De lodge wordt gerund door de in Lesotho geboren eigenaren. Het prachtig gerenoveerde boerderijhuis met en-suite kamers en rondavels garanderen een heerlijk verblijf. Vanuit de lodge kun je genieten van alles wat Lesotho te bieden heeft. Je kunt hier hiken, ponyrijden of 4WD excursies maken. ’s Avonds treedt vaak een lokale band en koor op.

Dag 5: Semonkong in Lesotho
Vrije dag in deze wonderlijke omgeving. Semonkong betekent letterlijk ‘Plaats van Rook’, een naam die het dorp te danken heeft aan de imposante Maletsunyane watervallen. Deze storten zich van de rand van de hoogvlakte meer dan 200 meter naar beneden in een diepe kloof. Vanuit de lodge zijn wandelingen te maken naar de watervallen of zelfs via de kloof naar de voet van de watervallen - een zware wandeling! Ook ponytochten, 4WD tochten of mountainbiken in de omgeving hoort tot de mogelijkheden. Overal waar je stopt om een praatje te maken merk je hoe vriendelijk de bewoners van het koninkrijk zijn, al spreekt lang niet iedereen Engels.

Dag 6: Lesotho – Craddock /Mountain Zebra National Park (circa 550 km)
Je verlaat Lesotho en rijdt na de nodige grensformaliteiten naar een van Zuid-Afrika’s best bewaarde geheimen; het Mountain Zebra National Park vlak buiten het mooie stadje Craddock. Als je tijdig vertrekt kun je hier na aankomst een gamedrive maken met je eigen voertuig. Het kamp met de comfortabele huisjes, waar je overnacht, ligt in een vallei. Vanaf hier rijd je via een steile weg naar boven, waar de bergzebra’s leven. Dit bijna uitgestorven zebra soort komt inmiddels weer in grote getalen voor, maar er leven in het park heel veel andere dieren waaronder hartenbeest, neushoorns, buffels en ook cheeta's. Het open terrein is perfect voor het snelste landdier ter wereld om te kunnen jagen. Je kunt ’s avonds in het restaurant eten of zelf koken in je huisje.

Dag 7: Mountain Zebra National Park - schapenboerderij in de Karoo (circa 130 km)
Ontbijt is niet inbegrepen vandaag, maar kun je in het restaurant nuttigen of zelf klaarmaken.
Je rijdt door het eenzame landschap van de Karoo naar een werkende schapenboerderij in de voetheuvels van de majestueuze sneeuwbergen, 60km ten noorden van Graaff Reinet. De Karoo is in Zuid-Afrika niet alleen befaamd vanwege het landschap, maar ook vanwege de Karoo-schapen. De wol is van aparte klasse en elke Zuid-Afrikaner zal bezweren dat er geen lekkerder lamsvlees is als van een Karoo lam. Deze dieren leven op uitgestrekte farms met maar weinig schapen per vierkante kilometer. Je overnacht op een van deze schapenboerderijen en krijgt vandaag een kijkje in het leven van een schapenboer. In de oude boerderij zijn slaapkamers en de oude arbeidershuisjes zijn ook omgebouwd tot comfortabele slaapkamers, allen met eigen douche en toilet. Je kunt met de boer of boerin een wandeling maken naar een grot in de buurt waar eeuwenoude Khoisan schilderingen zijn of een kijkje nemen in het kleine dinosaurus museum waar fossiele resten van de vroegste dinosauriërs te zien zijn – allemaal gevonden op het terrein van de schapenboerderij.

Ook kun je onderweg naar de schapenboerderij een stop maken in het stadje Graaf-Reinet, de parel van de Karoo. Maak hier een stadswandeling door de schilderachtige straatjes of lunch in een van de gezellige koffieshops of restaurants

Dag 8: Graaf- Reinet– Addo Elephant Park (circa 250 km)
Graaff-Reinet, genoemd naar gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff en zijn vrouw Reynet, is gelegen in het semiwoestijngebied van de oostelijke Kaapprovincie, de Karoo, en wordt wel het Juweel van de Karoo’ genoemd. De stad is een levend gedenkteken en bevat meer dan 200 nationale monumenten. Het Reinet House, een museum in de Murray Street, is gebouwd tussen 1806 en 1812 en is een prachtig voorbeeld van Nederlandse architectuur. Verder bezit de stad tal van monumentale gebouwen die absoluut het bekijken waard zijn zoals de Old Residency in de Parsonage Street en het Drostdy & Stretch’s Court in Church Street. Je kunt hier rondkijken voordat je zuidwaarts rijdt naar een hotel vlak buiten het Addo NP.

Dag 9: Addo Elephant Park
Het Addo Elephant National Park is het enige park in het zuidelijke deel van Afrika waar de Big Five leeft. Vaak wordt zelfs over de Big Seven gesproken, omdat in de oceaan voor de kust ook walvissen en witte haaien leven. De walvissen komen hier tussen juli en november om jongen te baren en met enig geluk kun je in deze periode langs de kust al je eerste walvis zien. Maar het hoofddoel ligt verder landinwaarts. Vroeger was Addo vooral bekend vanwege zijn olifanten, maar met enig geluk zul je tijdens je gamedrives ook leeuwen, buffels, luipaarden en vele andere dieren spotten.

Als je met je eigen auto een gamedrive wilt maken kan dat gemakkelijk in Addo. Of je kunt bij de receptie een gamedrive in open safari voertuigen boeken. Je overnacht weer in het kleinschalige hotel vlak buiten het Addo National park.

Dag 10 en 11: Addo Elephant Park – Tsitsikamma National park (circa 250 km)
Vanuit de kust bij Addo begint de Tuinroute. Je rijdt langs deze tuinroute naar het Tsitsikamma N.P. aan het mooiste deel van de tuinroute. Hoge kliffen dalen bijna loodrecht af in de zee en golven spatten met donderend geraas uit een op de rotsen. De hellingen zijn bedekt met ‘fynbos’, een van de weinige plaatsen waar deze oorspronkelijke vegetatie nog voor komt. Er is in de omgeving van alles te doen. Er loopt een prachtige wandelroute naar de hangbrug over de Stormsrivier. Je kunt hier terug keren of doorlopen naar een aantal uitzichtpunten over de verbluffende kustlijn. Langere wandelingen langs de kust zijn ook mogelijk, zoals enkele uren langs het begin van de beroemde Otter trail wandeling. Ook is een boottocht op de Stormsrivier te boeken. Als je iets avontuurlijks zoekt is er buiten het nationale park de spannende Canopy Tour door de boomtoppen te maken of de hoogste bungee jump van Zuid-Afrika van de brug over de Stormsrivier.

Dag 12: Tsitsikamma National park - Oudtshoorn (circa 250 km)
Als je de Tuinroute verlaat betreed je weer de geheel andere wereld van de Karoo. Uitgestrekte lege vlaktes worden doorsneden door imposante bergketens. Midden in dit gebied ligt dé struisvogelhoofdstad van de wereld; Oudtshoorn. Vlak buiten het gezellige stadje ligt het privé wildreservaat waar je de komende dagen verblijft. Je kunt aan het einde van de middag een gamedrive maken in een open safari voertuig op zoek naar al het wild dat hier leeft. Roofdieren komen hier niet voor. Je overnacht in een prachtige en comfortabele safari tent waardoor het gevoel van een verblijf in de wildernis versterkt zal worden.

Dag 13: Oudtshoorn
Sta vooral zeer vroeg op om aan de unieke Meerkat-experience deel te nemen (ter plaatse bij te boeken). Je gaat op het terrein en voor zonsopgang naar een plek waar deze dieren wonen. Daar zie je de dieren met zonsopkomst uit hun holen komen en zich klaar maken voor de dag. Met enig geluk zie je ook de jongen, die onder begeleiding van een oudere zus aan het spelen zijn tot de hele familie op jacht gaat en zij weer het hol in worden gebracht. Hierna keer je terug naar voor het ontbijt. De rest van de dag heb je vrij om Oudtshoorn en de omgeving te verkennen. Er is tijd voor ontspanning of het maken van een excursie naar de Cango Caves, een enorm complex van druipsteengrotten. Deze 1600 meter lange grot is in 1938 uitgeroepen tot Nationaal Monument en is vandaag de dag één van de meest bezochte toeristische attracties in Zuid-Afrika. De kalksteenformaties van de onderaardse grotten nemen je mee terug in de tijd. De meeste mensen keren hier om, maar als je iets bijzonders wilt doen, rij dan door en neem de onverharde weg over de Swartberg pas naar Prince Alfred. Een lastige maar panoramisch rit door de bergen en wordt beloond met schitterende vergezichten en het gevoel echt alleen in de Karoo te zijn. Een aanrader!

Dag 14: Oudtshoorn - Route 62 naar Stellenbosch (circa 400 km)
’s Morgens vertrek je vroeg voor een lange rit over de Afrikaanse tegenhanger van Route 66. Dit is Route 62, die dwars door de mooiste landschappen van de Karoo via Oudtshoorn naar de Wijnstreek loopt.

De route is een voortdurende afwisseling van woeste bergen, vlaktes, pittoreske stadjes en het gevoel van ruimte! Ook zijn er onderweg regelmatig ‘padstallen’ te vinden, een soort kruising van een café en een winkeltje. Deze zijn perfect om te stoppen voor koffie of lunch. De Route 62 volgend kom je in de wijnstreek, waar wijngaarden ingeklemd liggen tussen hoge bergketens en historische plaatsen zoals Franschhoek, Paarl maar vooral Stellenbosch om een stop vragen.
Je hebt vanmiddag of anders morgenochtend de tijd om hier rond te kijken voor je vertrekt naar je accommodatie een kilometer of 10 buiten Stellenbosch. Het hoofdgebouw van deze werkende wijngaard is omgebouwd tot een comfortabel guesthouse. Je kunt op het terrein de wijngaarden door wandelen of lekker ontspannen voor de dag van morgen. Als je vroeg aankomt, kun je op het terrein een wijnproeverij van de diverse wijnen van deze wijnboerderij doen.

Dag 15: Stellenbosch - Kaapstad (circa 50 km)
Je kunt meteen naar Kaapstad vertrekken of de ochtend doorbrengen in de wijnstreek en Stellenbosch, voordat je vertrekt voor de korte rit naar Kaapstad. Maak bijvoorbeeld een Bikes and Wines tour, waarbij je op mountainbikes door de wijngaarden fietst en op twee wijnboerderijen stopt om wijn te proeven. Geen nood, je hoeft de wijn niet per se op te drinken maar kunt deze ook alleen proeven en uitspuwen. De tocht is redelijk pittig maar voor de meeste mensen goed te doen. Je vertrekt dan in de loop van de middag naar Kaapstad. Je hebt 2 overnachtingen in Kaapstad. ‘s Avonds is het leuk om uit eten te gaan in bij het Victoria & Albert Waterfront.

Jaarlijks wordt in de Afrikaanse winter juli - augustus de kabelbaan naar de Tafelberg een aantal weken gesloten voor werkzaamheden. In 2019 is dit van 8 juli t/m 5 augustus.

Dag 16 en 17: Kaapstad
Bijna twee volle dagen om de Mother City te verkennen. Onze eerste tip: als het mooi weer is, ga dan eerst met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Het uitzicht is onovertroffen en dit is alleen mogelijk bij mooi weer, vandaar deze tip. En verder kun je doen wat je wilt: een volle dag tour naar Kaap de Goede Hoop en de pinguïns bij Simon’s Town, of liever juist in de stad blijven en de bruisende stalletjes op Greenmarket Square verkennen? Of naar het nationaal museum of het oude Nederlandse fort met zijn kanonnen en versterkingen? Een kookcursus in de kleurrijke Bo-Kaap of een jazz tour in de avond naar een jazzclub in District Six hoort ook tot de mogelijkheden. Evenals een wandeltocht door een township, een tocht in de voetstappen van Mandela in Kaapstad of een bezoek aan Kirstenbosch, de schitterende botanische tuin aan de voet van de Tafelberg. Als je met KLM vliegt ga je aan het einde van dag 17 naar het vliegveld voor de terugvlucht.

Dag 18: Aankomst Amsterdam
Aankomst in Nederland. Het einde van een schitterende reis door Zuid-Afrika.


Uitzicht over de Drakensbergen, Lesotho

Routekaart


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel