Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

22 Dagen, vanaf

€ 2382,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2410,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Grand Tour Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho

(R-7510)

22-daagse autorondreis Zuid-Afrika

Dag 1: Amsterdam - Johannesburg
Vertrek vanuit Nederland naar Johannesburg, waar je dezelfde avond aankomt. Je wordt in de aankomsthal opgewacht door de vertegenwoordiger van je accommodatie. Hij brengt je naar het hotel dat vlak bij de luchthaven ligt.

Dag 2: Johannesburg – Waterbergen, Marakele National Park (ca.360 km)
In de ochtend word je teruggebracht naar de luchthaven waar je opgewacht wordt door een vertegenwoordiger van het lokale kantoor voor een zogenaamde Meet & Greet. Hij/zij zal het programma met je door lopen en je vragen beantwoorden, vervolgens haal je de huurauto op bij de verhuurder. Daarna ben je helemaal klaar voor je avontuur door Zuid-Afrika!

Hierna rij je naar de Waterbergen, ten noorden van Johannesburg. Hier ligt in een malaria-vrije zone het Marakele National park, een Big Five reservaat, waar je de komende nachten in Afrikaanse sferen overnacht in een Tented Camp. Een kamp met grote safaritenten met echte bedden en privé douche en toilet. Je hebt een eigen keuken en barbecue-faciliteiten. Wat dacht je van een braai in de bush onder een fantastische sterrenhemel? Er is geen restaurant, dus voor deze 1,5 dag moet je zelf boodschappen gaan doen.

Dag 3: Waterbergen, Marakele National Park (ca.360 km)
Het park is een prachtige combinatie van bergen, groene heuvels en diepe beboste valleien. Door zijn ligging tussen het droge westen en veel nattere noordoosten van Zuid-Afrika is er veel wild, met vrijwel alle bekende Afrikaanse dieren, zoals de Big Five: leeuw, buffel, olifant, luipaard en neushoorn.

Ook leven er veel vogels waaronder een kolonie van de zeldzame Lammergier. Meer dan 300 vogelsoorten zijn hier gespot en ook voor de botanist is hier veel te zien zoals 84 verschillende soorten bomen en daarnaast nog struiken en andere planten. Je kunt zelf met je eigen auto op gamedrive gaan (ca. 80 km is goed begaanbaar met een gewone personenauto) of een gamedrive in een open safari voertuig bij de receptie van uw kamp bijboeken (optioneel).

Dag 4 en 5: Waterbergen, Marakele National Park - Soutpansbergen ca.430 km
Een mooie rit door het noorden van dit prachtige land brengt je naar Louis Trichardt, gelegen aan de voet van de Soutpansbergen. Dit is het gebied van de Venda, een van de meest oorspronkelijke volkeren van Zuid-Afrika. Magie, bijgeloof en kunst zijn onderdeel van het dagelijkse leven. De lodge met aparte gastenverblijven is in Venda stijl gebouwd en ligt in een fraaie, rustige vallei van de Soutpansbergen. Naast een warm welkom kun je hier ook genieten van uitstekende gerechten.

De volgende dag kun je deelnemen aan tal van activiteiten om kennis te maken met de gebruiken en de kunst van de Venda. Zo kun je optioneel een Arts & Craft wandeling maken en deze combineren met een picknick in de schitterende omgeving. Of je kunt met de auto op stap en onder meer een Sangoma, een traditionele genezer, bezoeken. Je kunt bij de receptie deze en nog tal van andere activiteiten boeken (minimaal 2 deelnemers voor de excursies).

Dag 6: Soutpansbergen– Phalaborwa/Kruger Park (ca. 245 km)
De route voert je door het heuvellandschap rondom Tzaneen naar Phalaborwa. Je rijdt door een vruchtbaar gebied met een groot aantal tropische fruitbomen zoals citrusvruchten, avocado’s en bananen. Er werd vroeger vooral thee geproduceerd, maar is tegenwoordig niet langer rendabel. Op de heuvels rondom Tzaneen groeien er vooral dennen en eucalyptusbomen. In de dalen zijn vele houtplantages. Tzaneen is een goede plaats om een tussenstop te maken voor je door rijdt naar Phalaborwa, op de rand van het Kruger reservaat.

Dag 7: Kruger Park
Het guesthouse ligt vlak bij het Kruger Park. Je kunt ervoor kiezen om de hele dag op gamedrive te gaan, of om de dag op te splitsen in een ochtend- en middag gamedrive. Het wereldberoemde Greater Krugerpark bestaat uit het Nationale Park en de aangrenzende privé reservaten. Er staan geen hekken om deze reservaten en het wild kan vrij tussen de diverse gebieden bewegen. Via de receptie kun je ook activiteiten in deze parken boeken, zoals een wandeling met een ranger (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

Het Krugerpark bestaat uit verschillende vegetatiezones, variërend van bos tot savanne. Door eerst in het noordelijk deel te verblijven en de volgende dag dwars door het park naar het zuiden te rijden, doorkruis je verschillende vegetatiezones. Je hebt zo een grotere kans om verschillende diersoorten te zien dan als u op een plek verblijft.

Dag 8: Dwars door het Kruger Park naar het zuiden (ca.230 km)
Vandaag rijd je dwars door het Krugerpark naar het zuiden. Dat is een veel langere rit dan het lijkt omdat je niet harder dan 50 km per uur mag rijden. Het landschap in het noorden is dichter bebost dan verder zuidelijk, waardoor je vandaag weer andere dieren zult zien dan gisteren. Je overnacht in een bungalow in een rest camp in het Kruger park en kunt gebruik maken van het restaurant.

Dag 9: Kruger Park – Panorama Route – White River (ca.280 km)
Je kunt kiezen om ’s morgens vroeg nog een gamedrive te maken of om vroeg te vertrekken voor een hele dag Panorama route. Je rijdt de rand van de Grote Slenk op. Hier slingert de beroemde Panorama route over de bovenrand van dit spectaculaire natuurverschijnsel, de rand van het Hoogveld. Op plekken als God’s Window en de Drie Rondavels bij de Blyde Rivier Canyon kijk je meer dan duizend meter omlaag naar het Laagveld. Dit is een van de mooiste routes van Zuid-Afrika en zal een onuitwisbare indruk achterlaten. Je overnacht in een comfortabel guesthouse in White River.

Dag 10: White River – Swaziland - Mlilwane reservaat (ca.200 km)
’s Morgens vroeg verlaat je het park voor de rit naar Swaziland. Swaziland is een zelfstandig koninkrijk waarvan de koning door slimme diplomatie erin is geslaagd om de zelfstandigheid ten opzichte van Zuid-Afrika te handhaven. Na de grensformaliteiten rijd je het bergachtige koninkrijk binnen. Je betreedt hier traditioneel Afrika. Buiten de steden bepalen rondavels en akkers het beeld en de bevolking is voornamelijk zwart. Midden in dit landschap van drukke markten en levendige dorpen ligt als een oase van rust het Mlilwane reservaat waar je twee nachten verblijft.

Je slaapt in huisjes die zijn gebaseerd op de Swazi bouwstijl en je kunt gebruik maken van het centrale restaurant. Het Mlilwane reservaat is samen met de lokale bevolking opgezet en neemt waar mogelijk mensen uit de omringende gemeenschappen aan. In dit reservaat leven giraffes, zebra’s, nijlpaarden en allerlei antilopen soorten, maar geen grote roofdieren. Daarom is het een perfect gebied om te voet of met een mountainbike te verkennen (optioneel te huur in het reservaat).

Dag 11: Swaziland - Mlilwane reservaat
Vandaag heb je een vrije dag. Je kunt op eigen gelegenheid het reservaat verkennen. Dit is mooi te combineren met een halve dag kennismaking met de Swazi’s en hun cultuur. Zo kun je een FTTSA gecertificeerde wandeling door Lobamba village maken.

Het Koninklijke dorp Lobamba ligt op ca.45 minuten rijden van Mlilwane. De koningen en hun vrouwen hebben hier hun paleizen, niet echte paleizen, zoals wij ze kennen, maar meer grote hutten. Je loopt met een lokale gids te voet langs deze gebouwen en dan verder het bruisende hart in van het dorp. Hier maak je uitgebreid kennis met het dagelijks leven, lokale ambachten, markt en winkels in dit grote dorp. Je sluit de wandeling af in een van de vele braai restaurantjes, waar je gebraden vlees met pap (een dikke mais pap) kunt eten. ’s Middags ben je vrij om het reservaat te verkennen.

Dag 12: Swaziland – St. Lucia in Kwa Zulu Natal (334 Km)
Je verlaat Swaziland en gaat de grens weer over naar Zuid-Afrika. Dit is het oude koninkrijk Kwa-Zulu Natal, waar vroeger Zulu krijgers als de beruchte Shaka Zulu tegen de Engelsen vochten. Je overnacht in een sfeervol guesthouse in het plaatsje St. Lucia, dat aan de rand van het iSimangaliso Wetland Park ligt. Je kunt hier een unieke boottocht maken over de St. Lucia rivier, waar vele honderden nijlpaarden in en rond het water leven. Speur ook naar boomstammen, de kans is groot dat het een krokodil is. Je kunt hier ook lekker uit eten gaan in een van de vele restaurantjes.

Dag 13: St. Lucia
Je kunt vandaag genieten van de omgeving van St. Lucia. Op ca. 50 km. afstand ligt het Hluhluwe/Umfolozi reservaat, het beste wildreservaat van Kwa-Zulu Natal. Naast de gehele big five is het tehuis van een van de grootste populaties van witte en zwarte neushoorns in Afrika. Wist je trouwens dat deze beiden even grijs zijn? De naam ‘witte’ komt van het Nederlands woord ‘weid’, wat door de Engelsen verbasterd werd tot White en door Nederlanders weer vertaald naar wit. De witte neushoorn heeft een hele wijde, brede bek omdat het een gras eter is. En de zwarte neushoorn een smalle, puntige bek, omdat deze bladeren eet.

Je kunt met uw eigen auto hiernaar toe gaan, maar je kunt ook in St. Lucia een tour boeken waarbij je het park in gaat in een open safari voertuig en met een gids. Deze brengt je tot vlak bij de dieren en spot zelfs dieren die je anders nooit gezien zou hebben. Je kunt dit een volle dag doen of voor een halve dag kiezen en in de middag bijvoorbeeld een fietstocht maken naar de lokale township. Wilt je meer ontspanning? Gaan dan picknicken en op het strand van Cape Vidal.

Dag 14: St. Lucia – Salt Rock (circa 189 km)
Heerlijke dag om te ontspannen aan het mooie strand van het sfeervolle badplaatsje Salt Rock aan de Indische Oceaan, in de omgeving van Durban.
Je kunt er ook voor kiezen om een kennis te maken met de Zulu cultuur in de mooie vallei van 1000 Hills. 333Pure - Leef een dag als een Zulu

Dag 15: Salt Rock – Drakensbergen/Underberg (ca. 175 km)
Je rijdt door naar het mooiste landschap van Zuid-Afrika: de Drakensbergen. Eigenlijk is het weer de Grote Slenk. Van beneden uit lijkt het een muur, maar het is de rand van het hooggelegen koninkrijk Lesotho. Doordat de bergen een muur van kilometers-hoog op reizende speerpunten uit het landschap lijken, worden ze door de Zulu’s de ‘Barriere van Speren’ genoemd. Aan de zuidkant van dit prachtige landschap ligt de Sani Pass, een van de weinige wegen die over de Drakensbergen naar Lesotho voeren. Je overnacht hier in een comfortabel hotel voor 2 nachten in het dorpje Underberg.

Dag 16: Drakensbergen - Sani Pass Excursie
Vandaag beklim je een van de mooiste passen ter wereld; de Sani Pass. Je wordt door een 4x4 wagen opgehaald bij je hotel. Je deelt dit vervoer, mocht u een privé wagen willen dan kan dat tegen meerprijs. De imponerende onverharde weg slingert met ontelbare bochten en haarspelden tegen de steile helling op tot de eigenlijke pas op 2874 meter hoogte bereikt wordt. Hier ligt het hoogstgelegen café van Afrika, ideaal om koffie of iets sterkers te drinken. Let op de ski’s bij de ingang, in de winter wordt er in Lesotho geskied! De tour brengt je verder Lesotho in waar je een eerste kennismaking hebt met de lokale bevolking Basotho. De terugweg is even indrukwekkend, omdat je op de vele bochten en hellingen neer kijkt. Een tocht om nooit te vergeten!

Dag 17: Underberg/Drakensbergen - Golden Gate National park/Clarens (ca. 365 km)
Je rijdt naar het noorden van de Drakensbergen. Golden Gate National Park maakt deel van de majestueuze Drakensbergen. Het Golden Gate National Park ligt in het oosten van Free State, tegen de grens aan met het koninkrijk Lesotho. Het nabijgelegen plaatsje Clarens vormt de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het park. Het nationale park is ook geweldig om wandeltochten te maken, maar je kunt ook een loop per autorijden door het park heen. Onderweg kun je reebokken, berg zebra’s en andere wilde dieren zien. Je overnacht in het sfeervolle plaatsje Clarens, waar je vele restaurantjes en winkeltjes kunt vinden. Clarens ligt op slechts op enkele minuten rijden van het Golden Gate Reserve.

Dag 18: Clarens/ Golden Gate National park – Semonkong in Lesotho (ca. 300 km)
Bovenop de Drakensbergen ligt het dak van Afrika: het koninkrijk Lesotho. Volgens de Basotho is dit het hoogstgelegen land ter wereld, omdat het laagste punt in Lesotho hoger ligt dan in Nepal of andere berglanden. Het wordt dan ook wel liefkozend “Kingdom in the Sky” genoemd. Lesotho is altijd zelfstandig gebleven omdat het land vrijwel volledig ontsloten is. De bergen en valleien waren tot voor kort alleen te voet en met Basotho pony’s te bereiken en hoewel er nu enkele wegen lopen, geldt dit voor grote delen van het land nog steeds.

Door de grote hoogte kan het in Lesotho ook flink koud worden en is sneeuw in de winter zeker geen uitzondering – er is zelfs een heel klein skigebied! De Basotho bouwen daarom ronde hutten met dikke muren en kleine openingen voor ramen en deuren. Deze woningen liggen door hun materiaal en hun vorm harmonisch in de ruige natuur. Kenmerkend is dat de bevolking dekens dragen met mooie motieven en kleuren. Tot voor kort was ook accommodatie weinig voor handen, waardoor bijna iedereen op dezelfde plek terecht komt. Dat is gelukkig aan het veranderen, waardoor je naar het nog weinig bezochte Semonkong kunt gaan. De eenvoudige maar comfortabele lodge ligt aan de nieuwe asfaltweg en is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen of een tocht op een sterke Basotho pony.

Dag 19: Semonkong in Lesotho
Heerlijke locatie voor een vrije dag. Semonkong betekent letterlijk ‘Plaats van Rook’, een naam die het dorp te danken heeft aan de imposante Maletsunyane watervallen. Deze storten zich van de rand van de hoogvlakte meer dan 200 meter naar beneden in een diepe kloof. Vanuit de lodge zijn wandelingen te maken naar de watervallen of zelfs de kloof in naar de voet van de watervallen, dit is een zware wandeling! Ook ponytochten, 4x4 tochten of mountainbiken in de omgeving hoort tot de mogelijkheden. Overal waar je stopt om een praatje te maken, merk je hoe vriendelijk de bewoners van het koninkrijk zijn. Al spreekt lang niet iedereen Engels.

Dag 20: Semonkong – Lesotho – Bloemfontein, (ca. 300 km)
Je verlaat Lesotho en rijdt naar Bloemfontein, ooit de hoofdstad van de Oranje Vrij Staat en nog steeds de gerechtelijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Je kunt hier een aantal mooie historische gebouwen bezoeken die herinneren aan de Boerenoorlogen, maar ook aan het ANC en het verzet tegen de apartheid. Bloemfontein is het knooppunt in dit deel van Afrika met uitstekende verbindingen met Johannesburg en Kaapstad. Je overnacht in een sfeervol guesthouse.

Dag 21: Bloemfontein – Johannesburg of Kaapstad
Vandaag kun je terugrijden naar Johannesburg, een afstand van ca. 425 km over de snelweg, en daar je auto inleveren voordat je in de nacht terugvliegt naar huis. (als je met KLM vliegt)

Of je kunt een verlenging in Kaapstad boeken. Je levert dan je auto in op het vliegveld van Bloemfontein en vliegt naar Kaapstad, waar je naar een comfortabel hotel wordt gebracht.

Dag 22: Johannesburg - Amsterdam
Aankomst in Amsterdam en einde van indrukwekkende 3 landen reis.


Routekaart


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel