Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Myanmar > Verborgen plekjes van myanmar > Dag tot dag
Vorige pagina

18 Dagen, vanaf

€ 2043,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2200,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Verborgen plekjes van Myanmar

(R-4800)

18-daagse privé rondreis Myanmar

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Mandalay in Myanmar, het voormalige Birma.

Dag 2: Aankomst Mandalay
Aankomst op de internationale luchthaven van Mandalay, waar de lokale gids je opwacht voor de transfer naar het hotel.

De rest van de dag kun je uitrusten van de lange vlucht of kun je het bruisende Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar aan de voet van de 200 m hoge Mandalay Heuvel, op eigen gelegenheid ontdekken.

Dag 3: Amarapura en Inwa
Vandaag gaat deze bijzondere rondreis door het voormalige Birma beginnen. Je wordt al vroeg opgehaald door de gids, die je voor dag en dauw meeneemt naar de allerbelangrijkste religieuze plaats van deze omgeving, de Maha Muni Pagode.

Het kolossale Maha Muni beeld zou gemaakt zijn tijdens het leven van de Boeddha, wat dit beeld uiterst belangrijk voor boeddhisten maakt. Er zijn namelijk miljoenen boeddhabeelden ter wereld, er zijn er echter slechts 5 die gemaakt zijn tijdens het leven van de Boeddha. Nu je de importantie van dit beeld begrijpt, zal het je niet verbazen dat er ook met de grootste precisie voor het beeld gezorgd wordt. Je woont de speciale ceremonie voor het wassen van het gezicht van de Boeddha bij. Zodra de tempel haar deuren opent, beginnen de in rode pijen gehulde monniken met het dagelijkse ritueel. Het gezicht van het gouden beeld wordt met zorg gewassen en zelfs de tanden van het beeld worden gepoetst.

Na deze bijzondere gebeurtenis rij je verder naar de oude koninklijke plaats Amarapura. Hier bevindt zich ’s werelds langste teakhouten brug. Hopelijk ben je op tijd voor de zonsopkomst, want juist dan steken de monniken die op het eiland leven de brug over om hun dagelijkse aalmoezen te verzamelen. Het beeld van de in rood, oranje en bruin geklede monniken die in nette rijen de brug oversteken, terwijl op de achtergrond de zon opkomt over het meer, zal je altijd bijblijven.

Na de zonsopkomst kun je zelf over de brug wandelen en genieten van het vruchtbare landschap rondom het meer. Daarna rij je naar het vlakbij gelegen Maha Gandayon klooster, waar zo’n 1000 monniken leven. Nadat je de nodige foto’s hebt gemaakt, keer je terug naar het meer, waar je in de schaduw van enorme eeuwenoude bomen kunt uitrusten tijdens een vroege picknicklunch.

’s Middags stap je op de fiets en rij je over kronkelende weggetjes richting het oude Ava. Dit pittoreske eilandje is één van de oude koninklijke hoofdsteden en onderweg kun je het alledaagse leven van de lokale bevolking bekijken. Je stopt bij enkele overblijfselen uit de bloeiperiode van deze hoofdstad, waaronder de 27 m hoge wachttoren en het Bargaya klooster, één van de oudste teakhouten gebouwen van Myanmar.

Daarna keer je terug naar Mandalay en word je bij je hotel afgezet.

Dag 4: Mandalay
Vandaag ben je vrij om te relaxen of de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

Een andere optie is om Mingun te bezoeken, een oude stad die zo’n 11 km stroomopwaarts langs de Irrawaddy rivier ligt.

Optioneel: Mingun
Vanaf de kade van Mandalay vertrek je per lokale boot en vaar je de rivier op naar Mingun, de voormalige hoofdstad van koning Bodawpaya. Eind 18e eeuw begon hij met de oprichting van wat Birma’s grootste tempel moest worden, de Mingun Paya. Helaas is deze echter nooit helemaal afgemaakt. De volledige tempel zou zo’n 150 m hoog worden, men is tot zo’n 50 m gekomen. Nu staat er dus een half afgebouwde stoepa, die desalniettemin indrukwekkend is. Je kunt de stoepa beklimmen via een steile trap. Eenmaal boven geniet je van een wijds uitzicht over het oude stadje, de natuur rondom en de kronkelende Irrawaddy rivier.

Vanaf de ruïne tempel loop je verder naar de Mingun Bell, een enorme bronzen klok van bijna 4 m hoogte en de grootste werkende klok ter wereld. Je kunt de klok van dichtbij bekijken en hem zelf luiden, zodat je het indrukwekkende geluid van dit enorme gevaarte kunt ervaren.

Verder het pad langs de rivier volgend, kom je uit bij de Myatheindan Pagode, een spierwitte tempel die bestaat uit 7 lagen, omzoomd door een golvende rand rondom die de bergketens van Birma voor moeten stellen.

Hierna keer je terug naar Mandalay en ben je de rest van de dag vrij. Je kunt wat relaxen bij je hotel of Mandalay op eigen gelegenheid gaan verkennen.

Dag 5: Mandalay - Bagan
De rondreis door Myanmar gaat verder naar het beroemde Bagan. Aangezien beide steden aan de machtige Irrawaddy rivier liggen, kan dit gemakkelijk per boot. Je vertrekt ’s ochtends al vroeg en vaart per comfortabel schip in ca. 7-10 uur naar Bagan.

Onderweg kun je het nog traditionele leven langs de rivier bekijken. Vrouwen die de was doen of hun haar wassen, kinderen die lekker samen aan het spetteren en plezier maken zijn of mannen die aan het vissen zijn. Aan boord heb je een comfortabele zitplaats en kun je af en toe een luchtje scheppen op het dek. Op sommige schepen is een restaurant aanwezig, maar het is ook verstandig om zelf iets te eten en drinken voor onderweg mee te nemen.

Aan het eind van de middag kom je aan in Bagan en word je door de volgende gids opgehaald. Je wordt naar het hotel gebracht en hebt verder vrij.

Dag 6: Bagan
Na het ontbijt zul je een elektrische scooter ontvangen. Bagan is een gemoedelijk plaatsje, waar je gemakkelijk zelf rond kunt rijden. Dit zal dan ook de komende 2 dagen je vervoer zijn om de tempelvlakte te gaan verkennen.

De scooter heeft een automatische versnelling en is daardoor heel makkelijk om te besturen. En doordat ze een elektrische motor hebben, zijn ze milieuvriendelijk en lekker stil wanneer je langs de prachtige tempels rijdt. Er zijn kleine zandpaadjes die je kunt volgen om bij de onbekendere tempels te komen, waar je vrijwel geen andere toeristen tegenkomt.

Een leuke stop om te maken is bij de lokale markt van Nyaung U, waar je nog wat beter kennis kunt maken met de vriendelijkheid van de Birmezen en wat inkopen kunt doen.

En vergeet natuurlijk ook niet de belangrijkste tempels die je echt moet zien in Bagan, waaronder de gouden stoepa van de Shwezigon Pagode en de fijne kunst van de Ananda tempel.

Dag 7: Bagan
Vandaag ga je weer zelf op pad. Eigenlijk op iedere straathoek en achter iedere volgende bocht ligt weer een andere tempel. Sommige zijn groot en kun je ook betreden of beklimmen, maar andere zijn hele kleine stoepa's waar weinig andere toeristen zullen stoppen. Zo kun je heerlijk op je eigen tempo rondtoeren en een goede indruk van de omgeving opdoen. Ga je liever met een gids op pad, dan kunnen wij dit optioneel voor je reserveren.

Genoeg tempels gezien? Bagan is bij toeristen natuurlijk vooral bekend vanwege de tempels, maar voor Birmezen is het bekend vanwege het zogenaamde lacquerware. De met de speciale boomhars gelakte voorwerpen worden met de hand gemaakt en kunstig beschilderd en versierd. Je kunt een werkplaats bezoeken waar je kunt zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

’s Avonds kun je eventueel per boot een stukje de Irrawaddy rivier op om het leven langs de rivier te zien en van de zonsondergang vanaf de rivier te genieten.

Dag 8: Mount Popa
Dag ter vrije besteding. Vandaag kun je wat uitrusten bij het zwembad van het hotel of als je nog niet genoeg hebt van de tempels, dan kun je optioneel je elektrische scooter een dagje langer bijboeken (ca. € 15 per scooter)

Wil je ook iets van de omgeving van Bagan zien, dan kun je voor de optionele excursie naar Mount Popa kiezen.

Mount Popa
Vandaag bezoek je de heilige berg van Myanmar, Mount Popa, een uitgedoofde vulkaan die bijna als uit het niets 1518 m omhoog steekt. Voor de Birmezen is deze berg, wat Olympus voor de Grieken is. Ze geloven dat de nats (heilige geesten) hier wonen. Bovenop de top van Mount Popa is een klooster gebouwd en dit is een waar pelgrimsoord voor de Birmezen. De weg naar boven voert je langs meer dan 700 traptreden, een hele klim. Onderweg kun je echter meerdere keren stoppen en de vele aapjes die hier leven bekijken of alvast een voorproefje van het uitzicht nemen. Het beste uitzicht heb je echter pas als je helemaal bovenaan staat, een weids panorama over de relatief vlakke omgeving.

Dag 9: Bagan - Pindaya
Het verblijf in Bagan is alweer ten einde. Je wordt op tijd naar het vliegveld van Nyaung U gebracht voor de vlucht naar Heho. Hier staat de volgende gids klaar om je naar het dorpje Pindaya te brengen.

Pindaya ligt middenin de prachtige natuur van de Shan heuvels en aan de rand van het sprookjesachtige Botaloke meer. De rest van de dag ben je vrij en kun je bijvoorbeeld een heerlijke wandeling langs het meer maken.

Dag 10: Trekking Pindaya
In de bergen rondom Pindaya leven diverse bergstammen, die je tijdens een sportieve trekking zult gaan bezoeken. De tocht voert je in ongeveer 5 uur naar een Palaung dorpje op zo’n 1.800 m hoogte. Je loopt deels over de gewone weg, maar ook over natuurlijke paden. Sommige stukken kunnen best stijl zijn, dus een goede conditie is wel vereist. Je loopt echter door prachtige ongerepte natuur en langs slaperige dorpjes waar de bevolking je vriendelijk zal begroeten.

Na zo’n 1.5 uur wandelen kom je aan bij het 1e dorpje, Htut Ni. Dit dorp is van de Danu bergstam, een bevolkingsgroep die afstamt van de oorspronkelijke Bamar die voornamelijk rondom Pindaya leeft. Je kunt even rondkijken in het dorpje en uitrusten van het eerste deel van de tocht.

Daarna ga je weer verder en na ongeveer een uur klimmen, is de volgende stop, het dorp, See Kyar Inn, waar je wordt uitgenodigd voor een traditionele lunch.

Na de lunch is het nog zo’n 2.5 uur naar boven en loop je vooral over natuurlijke paden dwars door de natuur en plantages. Op de plantages wordt door verschillende bergvolken gewerkt, dus ook onderweg valt er nog genoeg te zien en beleven. Aan het eind van de middag kom je aan op de bestemming van vandaag, het dorp Yasagyi.

Na een eerste kennismaking word je meegenomen naar het klooster, waar je een bijzondere, doch simpele, overnachting zult doorbrengen. Je slaapt op een matrasje met klamboe in het klooster.

Belangrijke informatie
Tijdens de trekking kun je een rugzakje meenemen, de rest van de bagage kun je achterlaten in het hotel in Pindaya. Zorg er voor dat je goede bergschoenen hebt. Ook een zaklamp en regenjas tijdens het regenseizoen zijn handig om zelf mee te nemen. In het regenseizoen (mei t/m september) kan het glad zijn tijdens de trekking.

Dag 11: Pindaya
Het leven in het klooster begint al vroeg in de morgen, dus ook jij zult vandaag vroeg op zijn. Je kunt er voor kiezen om je nog wat meer te verdiepen in het boeddhisme. Je kunt ook voor het ontbijt een wandeling maken naar de top van de berg om hier een adembenemende zonsopgang mee te maken.

Na een eenvoudig ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van je nieuw verworven Birmese vrienden. Je aanvaart de terugtocht naar Pindaya, wat nog zo’n 3 uur wandelen zal zijn.

Bij terugkomst in Pindaya word je teruggebracht naar je hotel.

Dag 12: Pindaya - Inle Lake
Na het ontbijt word je opgehaald door de gids. Vanuit Pindaya is het ca. 3 uur rijden naar het Inle Lake waar je vandaag naar toe gaat. Gelegen middenin de Shan heuvels, is dit het thuis van de inheemse Inthar bevolking, die beroemd zijn vanwege hun eigenaardige manier van roeien, namelijk met 1 been.

Je gaat aan boord van een longtailboot, waarmee je het meer gaat verkennen (zorg voor zonnebrand en/of hoofddeksel!). Ga eens lekker onderuit zitten om van de prachtige natuur en het verkoelende briesje te genieten!

Onderweg zie je hoe de Inthar bevolking hun bijzondere beenroei-methode toepast terwijl ze vissen. Ook vaar je tussen de drijvende plantages door en ziet hoe ingenieus deze zijn aangelegd. In de omringende bergen rond het Inle Lake leven diverse bergstammen, waaronder de Palaung, Pa O en Shan bevolking. De beste plaats om de vele kleurrijke bergvolkeren bij elkaar te zien is een bezoek aan de markt. Mocht het vandaag marktdag zijn, dan ga je hier zeker even langs.

In de Phaungdawoo Pagode zie je 5 kleine vergulde boeddha's, waarna je naar het Ngaphechaung klooster gaat. Dit klooster werd ca. anderhalve eeuw geleden gebouwd is op palen in het meer en vooral bekend is vanwege de vele katten die hier leven.

Eind van de middag kom je aan in je accommodatie aan het meer en kun je op de veranda genieten van de zonsondergang over het meer.

Dag 13: Tempels van Kakku
Vandaag laat je het meer even achter je, want in de omgeving is nog veel meer te zien.

Je maakt een bijzondere excursie naar het plaatsje Kakku, waar zich een bijzondere archeologische tempelsite bevindt. Op deze vlakte bevinden zich zo’n 2000 tempelruïnes die dateren vanaf de 3e eeuw na Christus en ook wel het stenen woud van pagodes wordt genoemd. Het Kakku tempelcomplex is pas sinds enkele jaren voor bezoekers toegankelijk en is dus veel minder ontdekt dan bijvoorbeeld Bagan. De gids zal je meenemen langs de tempels en uitleg geven over de verschillende tijdsperiodes waarin deze bijzondere gebouwen gebouwd zijn.

Na de rondleiding langs de diverse tempels keer je terug naar het hotel bij het Inle Lake. Mocht het vandaag marktdag zijn, dan maak je een extra stop op de lokale markt van Taunggyi.

Dag 14-15: Inle Lake
Vrije dagen om heerlijk te genieten in de accommodatie aan het meer. Je kunt er ook prachtige wandelingen maken of het dorpje Nyaung Shwe bezoeken.

Optioneel kun je de volgende excursies bijboeken:

Sagar, het best bewaarde geheim van het Inle Lake
Het Inle Lake is natuurlijk het bekendere meer, echter, ten zuiden ligt een tweede kleiner meer dat veel minder bekend is en waar weinig toeristen zich wagen. Sagar wordt ook wel Inle’s best bewaarde geheim genoemd. Per longtailboot is het ca. 2.5 uur varen naar Sagar, maar onderweg is er van alles te zien. De omgeving van het Sagar meer is rustiek en je zult hier vrijwel geen andere toeristen tegenkomen. Je vaart op het gemakje rond om de unieke natuur, lokale dorpjes en oude tempels aan de rand van het meer te bezoeken. Voor de lunch ga je picknicken bij de oude Tharkong Pagode. Aan het eind van de dag keer je terug naar je hotel.

Balloonvaart over het Inle Lake
Een andere mogelijkheid en wellicht de meest indrukwekkende en adembenemende manier om het Inle Lake te bekijken is vanuit de lucht tijdens een ballonvaart. Vanuit de lucht, kijk je als een vogel uit over de bergachtige omgeving en kun je pas echt goed de uitgestrektheid van het meer zien.

Fietsen en wijnproeven
Natuurlijk zijn ook de oevers van het Inle Lake het verkennen waard. En hoe beter dan op Nederland’s favoriete vervoersmiddel: de fiets. Je wordt opgehaald en per boot naar het dorpje Khaung Daing gebracht. Hier start je een rustige wandeling onder oude schaduwrijke bomen naar de top van de heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het omliggende meer. Op de top van de heuvel staat ook een oude pagode, waar je volgens de legende een wens kunt doen die dan zeker uitkomt. Daarna stap je op de fiets en fiets je op het gemakje langs de oevers van het meer en door slaperige dorpjes waar het leven nog eenvoudig is. Ook breng je een bezoek aan het museum van de Shan Lords in Nyaung Shwe.

De route is ongeveer 10 km lang en voert over veelal vlakke lokale wegen, die qua wegdek niet altijd even goed zijn. Je kunt echter op je eigen tempo fietsen, dus neem de tijd.

De fietstocht eindigt aan het eind van de middag bij de Red Mountain Estate. Je krijgt een korte rondleiding door de wijngaard en de fabriek waar deze lokale wijn wordt gemaakt. Daarna is het uiteraard tijd om zelf de wijn te proberen tijdens een kleine wijnproeverij (4 soorten inclusief). Door de ligging van de estate is dit de ideale plaats om de dag te eindigen. Genietend van een lokaal wijntje en de zonsondergang over het Inle Lake.

Dag 16: Inle Lake - Yangon
Het verblijf bij het Inle Lake zit er alweer op. Je hebt een vlucht naar Yangon, het voormalige Rangoon en de oude hoofdstad van Myanmar. Hier word je weer opgehaald en ga je richting het centrum. Je wordt bij het hotel afgezet en hebt de rest van de dag vrij om Yangon op eigen gelegenheid te verkennen.

Bezoek bijvoorbeeld de Bogyoke markt, ook wel Scotts Markt genaamd, waar je kunt rondstruinen om de laatste inkopen te doen. Dit is waarschijnlijk de beste plaats in Myanmar om mooie handgemaakte souvenirs te scoren, dus neem de tijd! (Gesloten op maandag en nationale feestdagen)

Ben je uit gewinkeld, dan kun je een wandeling maken door het koloniale centrum en Chinatown om de vele oude gebouwen te bewonderen. Als er genoeg tijd is, is het misschien nog een leuk idee om van een heerlijke high tea bij The Strand Hotel te gaan genieten.

Dag 17: Yangon
Vandaag is alweer je laatste dag in Myanmar. In de loop van de dag vertrek je richting de luchthaven en vlieg je via Bangkok terug naar Amsterdam. Je kunt ook deze vakantie verlengen met een strandvakantie in Thailand of Myanmar.

Dag 18: Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol.
Tempels in Bagan, Myanmar

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel