Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Maleisie > Sabah highlights jungle van borneo > Dag tot dag
Vorige pagina

15 Dagen, vanaf

€ 2385,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2497,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Sabah: Highlights & jungle van Borneo

(R-0490)

15-daagse rondreis Maleisië

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek naar Kuala Lumpur. Na een korte overstap vlieg je door naar Kota Kinabalu.

Dag 2: Aankomst Sabah
Aankomst op de internationale luchthaven van Kota Kinabalu. Hier staat de lokale gids je op te wachten voor de transfer naar je hotel in Kota Kinabalu. De middag is ter vrije besteding en kun je even bijkomen van de lange vlucht.

Dag 3: Kota Kinabalu
Kota Kinabalu, kortweg KK genoemd, is de hoofdstad van Sabah. De stad werd in de 2e wereldoorlog bijna geheel verwoest, waardoor er vrijwel geen historische gebouwen te vinden zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bijzondere architectuur te bewonderen is in de stad.

Je start de citytour door Kota Kinabalu bij de Atkinson Clock Tower (1903), het oudste gebouw van Sabah en één van de weinige gebouwen die de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft overleefd. Daarna zul je omhoog rijden naar de top van Signal Hill, het hoogste punt in de omgeving. Hier vind je een uitkijkplatform vanwaar je bij helder weer tot aan de eilanden van het Tunku Abdul Rahman Park kunt kijken. Je ziet de prachtige baaien rondom de stad en het heldergroenblauwe water van de Zuid-Chinese Zee, terwijl je op de achtergrond de jungle hoort zoemen.

Weer terug in de stad bezoek je de prachtige Stads Moskee die in een kunstmatig meer ligt. Met zijn prachtig gedecoreerde koepel domineert de moskee het stadsbeeld en is dus zeker een foto waard. Je rijdt door naar het Sabah Museum waar je een uitgebreide collectie van voorwerpen van de verschillende stammen van Borneo kunt bekijken. In de Time Tunnel word je juist weer meegenomen in de rumoerige geschiedenis van de stad.

Je eindigt de tour op de lokale Filippino markt, die langs de boulevard ligt. Hier kun je zelf even rondkijken en wellicht alvast wat mooie souvenirs bemachtigen. Een goede optie zijn parels, die je hier voordelig kunt kopen. De parels van Sabah worden wereldwijd gezien als van zeer hoge kwaliteit, dus wie weet kun je iets moois vinden.

’s Middags ben je vrij en kun je de stad Kota Kinabalu verder verkennen.

Dag 4: Omgeving Kota Kinabalu
Vandaag ga je het platteland rondom Kota Kinabalu op een bijzondere manier verkennen, namelijk op de fiets!

Je wordt ’s ochtends per auto opgehaald bij je hotel en naar het startpunt van de route voor vandaag gebracht. Onderweg kun je alvast genieten van prachtige uitzichten over rijstvelden en wellicht maak je een korte stop onderweg om iets van de traditionele lokale snacks te proeven die langs de kant van de weg worden verkocht.

Aangekomen bij het startpunt krijg je je mountainbike en bescherming toegewezen en ga je op pad. Je fietst door een kalm landschap, dwars door dorpjes van de Dusun stam, hun plantages en riviertjes en over hangbruggen die worden gebruikt om de Kiulu rivier over te steken. Onderweg kun je stoppen waar je wilt om een mooie foto van het uitzicht te maken, te zien hoe het lokale leven voortkabbelt, de rubberbomen hun goedje afscheiden of om naar de kinderen te zwaaien en een foto met hen te maken. De fietstocht duurt ca. 2-3 uur en de weg is redelijk vlak, dus qua inspanning is deze fietstocht voor de meeste mensen prima te doen. Je eindigt de rit langs de rivier waar je een eenvoudige lunch geserveerd krijgt en je wat in de rivier kunt afkoelen.

Na de lunch keer je terug naar Kota Kinabalu en ben je verder vrij.

Dag 5: Kota Kinabalu - Pulau Tiga
Vandaag verlaat je het hotel in Kota Kinabalu voor een kort uitstapje naar een idyllisch eilandje voor de kust van Sabah. Je rijdt in ca. 2 uur naar Kuala Penyu, vanwaar je in een half uurtje naar Pulau Tiga over vaart. Pulau Tiga, bekend van de Engelse versie van de tv-serie Expeditie Robinson, is een onbewoond eiland in het zuiden van Sabah en wordt overwoekerd door een weelderige vegetatie.

Het eiland staat bekend om zijn moddervulkanen en de zeer zeldzame megapodes (vogels die hun eieren niet zelf uitbroeden maar die nesten bouwen die dit doen). Je kunt er prachtige wandelingen maken over één van de vele natuurlijke wandelpaden of gewoon genieten aan het prachtige strand.

Nadat je bent ingecheckt in het hotel, kun je ’s middags mee gaan naar de moddervulkaan, waar je een heerlijk modderbad kunt nemen. Daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten mogelijk, zoals duiken, snorkelen of kajakken.

Dag 6: Pulau Tiga - Kota Kinabalu
Vandaag ga je het bijzondere Pulau Kalampunian Damit, oftewel Snake Island, bezoeken. Dit eiland ligt vlakbij Pulau Tiga en op dit eiland vind je vele soorten zeeslangen die hier tussen de rotsen schuilen. De gids zal de slangen voor je zoeken en uitleg geven over de soorten en leefwijze. Daarna keer je terug naar Pulau Tiga. Als er nog genoeg tijd over is, zal de boot onderweg nog stoppen op een goede locatie om te snorkelen.

Na de lunch in het resort is het tijd om Pulau Tiga te verlaten en terug te keren naar Kota Kinabalu.

Dag 7: Kota Kinabalu - Sandakan
Je reist vandaag meer naar het oosten van Sabah. Een vroege vlucht brengt je naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad en dé uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.

Verborgen tussen een ware schatkamer van tropische planten, grote bomen en spectaculaire, bloeiende orchideeën liggen de bungalows van het Sepilok Jungle Resort, een eenvoudig maar net resort. Het resort ligt op loopafstand van het wereldberoemde orang-oetan rehabilitatiecentrum.

’s Middags loop je gemakkelijk zelf nog even naar het orang-oetan centrum als je wat extra tijd wilt doorbrengen om de orangs te bekijken. Of behalve de orang-oetans kun je ook het Sun Bear Conservation Project bezoeken, gewijd aan de bescherming van de zeldzame Maleise honingbeer.

Dag 8: Sandakan - Kinabatangan
Als eerste stop van de dag breng je een bezoek aan ’s werelds beroemdste orang-oetan rehabilitatiecentrum, Sepilok. Dit is een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. Je zult hier de voedertijd om 10.00 uur meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

Daarna stap je in de auto en rij je in ca. 2.5 uur naar Bilit. Je accommodatie voor de komende 2 nachten ligt diep de jungle in, langs de Kinabatangan-rivier en is één van de beste plaatsen ter wereld om Borneo dwergolifanten, neusapen en ander wildlife te zien. Het stroomgebied van de Kinabatangan herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt.

Je komt ’s middags aan in de Bilit Rainforest Lodge, een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben airco en een eigen badkamer met douche en toilet.

In de namiddag ga je met een klein bootje de rivier verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heb je grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels, zoutwaterkrokodillen en grote varanen te zien. Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor je te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze jouw kans om de dieren te zien.

Selingan Turtle Island
Vlakbij Sandakan ligt het bijzondere Pulau Selingan, waar gedurende het jaar vele zeeschildpadden komen om hun eieren te leggen op het strand. Je kunt 1 nacht op dit eiland verblijven en 's avonds samen met een ranger op zoek gaan naar deze enorme reuzen terwijl ze aan land komen. Je rondreis wordt dan één dag langer, de toeslag voor deze toevoeging bedraagt ca. € 200 per persoon.

Dag 9: Kinabatangan
Vandaag word je gewekt door het geluid van de jungle, een unieke ervaring. Nog voor het ontbijt maak je een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Wil je een iets actievere start van de dag, dan kun je er ook voor kiezen om te voet naar het meer te gaan. Na deze mooie start van de dag staat er een heerlijk ontbijt klaar en kun je wat uitrusten of bij de lodge de omgeving verkennen.

's Middags vaar je wederom boot de rivier op, op zoek naar meer wildlife.

Dag 10: Kinabatangan - Sandakan - Kota Kinabalu
Na een vroeg ontbijt is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Sandakan. Op de weg terug naar Sandakan breng je een bezoek aan de Gomantong grotten, één van de beste plaatsen ter wereld om eetbare zwaluwnesten te vinden.

Je wordt op de luchthaven Sandakan afgezet, vanwaar je terug naar Kota Kinabalu vliegt. Je verblijft de laatste dagen op Borneo in een luxueus resort buiten Kota Kinabalu gelegen, zodat je na jouw avontuur in de jungle even in stijl kunt bijkomen.

Er is ook een andere mogelijkheid:
Vanaf Kota Kinabalu ben je namelijk snel op Gaya Island, een paradijs met eindeloze stranden en een rif, vol gekleurde vissen en ander onderwaterleven. Je kunt hier ook een kano huren en even aan je conditie gaan werken. Het omliggende stomende regenwoud maakt het plaatje compleet; een perfecte plek om tot rust te komen.

Dag 11-13: Strandverblijf Kota Kinabalu
Vrije dagen om heerlijk te relaxen op het lange en schitterende zandstrand bij je resort. Of ga een dagje naar één van de voor de kust liggende kleine eilandjes, waar je prachtig kunt duiken en snorkelen.

Dag 14: Kota Kinabalu - Amsterdam
Jouw laatste dag op Borneo is alweer aangebroken. Na het ontbijt is er nog tijd om de laatste inkopen te doen. In de middag volgt de transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu, vanwaar je, via Kuala Lumpur, terug naar Amsterdam vliegt.

Dag 15: Aankomst Amsterdam
Aankomst in Amsterdam.
groep neusapen op een boomstam
Neushoornvogel met gespreide vleugels

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel