Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Maleisie > Grand tour de wildernis van borneo > Dag tot dag
Vorige pagina

18 Dagen, vanaf

€ 2718,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2922,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Grand Tour De Wildernis van Borneo

(R-0479)

18-daagse rondreis Maleisië

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek naar Kuala Lumpur. Na een korte overstap vlieg je door naar Kuching.

Dag 2: Aankomst Sarawak
Aankomst op de internationale luchthaven van Kuching. Hier staat de lokale gids je op te wachten voor de transfer naar het hotel. De middag is ter vrije besteding.

Je kunt even bijkomen van de lange vlucht. Aan het begin van de avond komt de gids je weer ophalen om een korte wandeling door de stad te maken.

Kuching is de hoofdstad van Sarawak, een prachtige stad en vaak gezien als één van de mooiste steden van Zuidoost-Azië. Je kunt er heerlijk wandelen langs de indrukwekkende Sarawak-rivier met de vele Brits-koloniale gebouwen als decor.

Dag 3: Bako National Park
Vandaag begint het avontuur in de jungle. Je vertrekt naar Bako, het oudste nationale park van Sarawak.

Vanuit Kuching voert de weg door een landschap van Nipa palmen en mangrovemoerassen. In het Bako National Park vind je een uitgestrekt laagland regenwoud, waar vele plant- en diersoorten voorkomen. Bako is echter het meest bekend om de indrukwekkende rotsformaties die uit zee steken.
Tijdens een trekking door het park heb je kans om wilde zwijnen, varanen, vele vogels en als je geluk hebt de zeldzame neusaap, te zien. Aan het eind van de middag keer je terug naar je hotel in Kuching.

Dag 4: Kuching - Batang Ai
Na een vroeg ontbijt vertrek je voor de lange rit (ca. 4 uur) naar Batang Ai, een stuwmeer dat wordt omgeven door zeer dichte jungle.

Onderweg stop je bij het Semenggoh orang-oetan centrum. Dit nog redelijk onbekende reservaat is het thuis van jonge orang-oetans die gered zijn uit gevangenschap en gerehabiliteerd worden in hun natuurlijke leefomgeving. Je kunt deze dieren van dichtbij zien terwijl ze gevoerd worden.

Na dit bijzondere bezoek aan de orang-oetans rij je verder door een prachtig landschap van groene rijstvelden, peper- en palmolieplantages naar het dorpje Serian. Hier kun je de lokale markt bezoeken om wat inkopen te doen. Als er voldoende tijd is, zal je chauffeur ook stoppen bij een pepertuin, waar je kunt zien hoe een voor ons heel normaal specerij als peper eigenlijk groeit. De lunch wordt zeer lokaal, diep in Iban gebied, gebruikt.

Na de lunch ga je per longtailboot de Lemanak rivier op. Je overnacht in een traditionele longhouse (dorp onder één dak) bij de Iban Dayak stam, eens Borneo’s beruchte koppensnellers. Je slaapplaats zal bestaan uit een matrasje met klamboe in de longhouse. Je slaapt dus echt bij de Ibans en je deelt de faciliteiten met hen. De overnachting is dus eenvoudig, maar geeft des te meer gelegenheid om met de vriendelijke stam in contact te komen.

Dag 5: Batang Ai - Kuching
Na gewekt te zijn door het gekraai van de dorpshaan of de onder het longhouse rondscharrelende veestapel, start de dag met een lokaal ontbijtje. Daarna kun je op het gemakje door het dorp wandelen en de dagelijkse gang van zaken en werkzaamheden bekijken. Zo kun je wellicht zien hoe de Iban een mand of een mat weven, visnetten maken of jagen met een dodelijke blaaspijp. Je kunt ook een verfrissende duik in de rivier nemen.

Na afscheid genomen te hebben van je nieuwe Iban vrienden, stap je in de boot en keer je per auto terug naar Kuching. Na je eenvoudige verblijf in de jungle kun je weer even genieten van de westerse luxe van airco, een warme douche en een lekker zacht bed.

Dag 6: Kuching - Mulu
Transfer naar het vliegveld voor een vroege vlucht naar Mulu, in het noorden van Sarawak.
Mulu National Park is het grootste nationale park van Sarawak. De imposante Gunung Mulu steekt 2.376 m boven de zeespiegel uit en domineert het uitzicht in het park. In het park bevindt zich een grottenstelsel van meer dan 26 grotten, waaronder de grootste ter wereld. Je bezoekt de belangrijkste hiervan. Een flinke wandeling over houten vlonders door de jungle brengt je naar de grotten.

’s Middags bezoekt je de Deer grot, een relatief kleine en goed verlichte grot waar je de diverse rotsformaties eens goed kunt bekijken. De Lang grot zal echter nog meer indruk maken. Deze is met 1.000 m breed en 120 m hoog, de grootste grot ter wereld. In de grot leven meer dan een miljoen vleermuizen, die bij goed weer een waar spektakel vormen, wanneer zij bij het ondergaan van de zon in een enorme zwarte wolk naar buiten komen, op zoek naar voedsel. Na deze beleving keer je terug naar het hotel.

Dag 7: Mulu
Na het ontbijt word je opgehaald en naar de rivier gebracht. Hiervandaan vertrek je per longtailboot richting de Wind en Clearwater grotten. De boot voert je door de prachtige natuur van het park en je zult onderweg merken dat de rivier niet overal even diep is. Afhankelijk van de waterstand kan het zelfs zijn, dat de boot een stukje geduwd moet worden. Als je het leuk vindt, kun je uiteraard zelf ook de boot uitspringen om mee te helpen duwen.

Langs de rivier maak je een korte stop bij een dorpje van de lokale Penan stam. Je wandelt door het dorpje om te zien hoe de mensen leven, waarna je weer per boot verder gaat.

De Wind en Clearwater grotten vormen tezamen het langste grottenstelsel van Zuidoost-Azië vormen. Grote delen van de grot zijn zelfs nog niet ontdekt en er worden dan ook nog regelmatig expedities ondernomen om nieuwe delen te ontdekken. De grotten staan bekend om de prachtige stagmieten en stalactieten, die slechts 3 cm per 25 jaar groeien en doordat het in de Wind grot meestal waait, hangen de stagmieten en stalactieten daar scheef.

Het is een flinke klim om naar de ingang van de grotten te komen en ook in de grotten moet je veel trappen beklimmen. Echter, na alle inspanningen en klimmen word je ook beloond. Je kunt namelijk na deze bezoeken aan de grotten, een verfrissende duik in de rivier nemen. Het water komt rechtstreeks uit de grot en is heerlijk fris en helder.

Na de lunch keer je terug naar de accommodatie en ben je vrij. Als je wilt, is het wellicht nog een leuk idee om de Mulu canopy walk te gaan doen, wat één van de langste hangbruggenwandeling ter wereld is.

Dag 8: Mulu - Kota Kinabalu
Vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. Hier word je naar het hotel in de stad gebracht. ’s Avonds ben je vrij en kun je de stad Kota Kinabalu op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 9: Kinabalu National Park
Voor de centrale fish&meat market moet je vroeg uit de veren, maar dat is zeker de moeite waard. Je ziet vissers aankomen met hun vangst, de meest exotische groenten en vruchten, lokale handwerkproducten en er heerst een gezellige bedrijvigheid.

Verder ga je vandaag op weg naar het Kinabalu National Park, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Je rijdt langs slaperige dorpjes waar mensen nog een zorgeloos leven leiden en hun zelfgemaakte waren langs de kant van de weg verkopen. Zo stop je o.a. in Kundasang waar de lokale bevolking tot de Dusun stam behoort. Hier vind je een kleurrijke groenten- en fruitmarkt die 7 dagen per week geopend is en je de heerlijkste tropische vruchten kunt proeven.

Daarna rij je door naar het Kinabalu NP, waar de meest markante verschijning in het groene landschap ongetwijfeld de berg Mount Kinabalu is, die met 4100 meter de hoogste berg in Sabah is. Hier zul je onder begeleiding van een gids een trekking van zo’n 1.5 uur door de prachtige natuur maken. De gids zal onderweg van alles vertellen over de bijzondere plant- en boomsoorten die hier te vinden zijn en als je een beetje gelukt heeft, kun je ook wat klein wildlife, zoals kleurige vogels en apen zien. Na de trekking word je getrakteerd op een welverdiende lokale lunch.

Aan het eind van de dag keer je weer terug naar Kota Kinabalu. Op de terugreis maak je een stop bij de Poring Hotsprings, waar je een verkwikkend bad kunt nemen in het warme water van de zwavelbronnen die zich hier bevinden.

Mount Kinabalu beklimmen
In plaats van een trekking door het Kinabalu NP, kun je Mount Kinabalu ook echt beklimmen (in 2 dagen). Ben je sportief en klaar voor de uitdaging, dan kun je de Mount Kinabalu trekking extra bijboeken. Neem hiervoor contact op met één van onze Borneo reisspecialisten.

Dag 10: Kota Kinabalu - Sandakan
Je reist vandaag meer naar het oosten van Sabah. Een vroege vlucht brengt je naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad en dé uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.

Verborgen tussen een ware schatkamer van tropische planten, grote bomen en spectaculaire, bloeiende orchideeën liggen de bungalows van het Sepilok Jungle Resort, een eenvoudig maar net resort. Het resort ligt op loopafstand van het wereldberoemde orang-oetan rehabilitatiecentrum.

’s Middags loop je gemakkelijk zelf nog even naar het orang-oetan centrum als je wat extra tijd wilt doorbrengen om de orangs te bekijken. Of behalve de orang-oetans kun je ook het Sun Bear Conservation Project bezoeken, gewijd aan de bescherming van de zeldzame Maleise honingbeer.

Dag 11: Sandakan - Kinabatangan
Als eerste stop van de dag breng je een bezoek aan ’s werelds beroemdste orang-oetan rehabilitatiecentrum, Sepilok. Dit is een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. Je zult hier de voedertijd om 10.00 uur meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

Daarna stap je in de auto en rij je in ca. 2.5 uur naar Bilit. Je accommodatie voor de komende 2 nachten ligt diep de jungle in, langs de Kinabatangan-rivier en is één van de beste plaatsen ter wereld om Borneo dwergolifanten, neusapen en ander wildlife te zien. Het stroomgebied van de Kinabatangan herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt.

Je komt ’s middags aan in de Bilit Rainforest Lodge, een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben airco en een eigen badkamer met douche en toilet.

In de namiddag ga je met een klein bootje de rivier verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heb je grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels, zoutwaterkrokodillen en grote varanen te zien. Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor je te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze jouw kans om de dieren te zien.

Selingan Turtle Island
Vlakbij Sandakan ligt het bijzondere Pulau Selingan, waar gedurende het jaar vele zeeschildpadden komen om hun eieren te leggen op het strand. Je kunt 1 nacht op dit eiland verblijven en 's avonds samen met een ranger op zoek gaan naar deze enorme reuzen terwijl ze aan land komen. Je rondreis wordt dan één dag langer, de toeslag voor deze toevoeging bedraagt ca. € 200 per persoon.

Dag 12: Kinabatangan
Vandaag word je gewekt door het geluid van de jungle, een unieke ervaring. Nog voor het ontbijt maak je een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Wil je een iets actievere start van de dag, dan kun je er ook voor kiezen om te voet naar het meer te gaan. Na deze mooie start van de dag staat er een heerlijk ontbijt klaar en kun je wat uitrusten of bij de lodge de omgeving verkennen.

's Middags vaar je wederom boot de rivier op, op zoek naar meer wildlife.

Dag 13: Kinabatangan - Sandakan
Na een vroeg ontbijt is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Sandakan. Op de weg terug naar Sandakan breng je een bezoek aan de Gomantong grotten, één van de beste plaatsen ter wereld om eetbare zwaluwnesten te vinden.

Terug in de bewoonde wereld word je weer bij je hotel afgezet voor nog een nachtje vlakbij Sepilok.

Dag 14: Sandakan - Kota Kinabalu
Je tijd in de jungle zit er op en het is tijd voor wat ontspanning. Je wordt naar de luchthaven van Sandakan gebracht, vanwaar je terug naar Kota Kinabalu vliegt. Je verblijft de laatste dagen op Borneo in een luxueus resort buiten Kota Kinabalu gelegen, zodat je na jouw avontuur in de jungle even in stijl kunt bijkomen.

Er is ook een andere mogelijkheid:
Vanaf Kota Kinabalu ben je namelijk snel op Gaya Island, een paradijs met eindeloze stranden en een rif, vol gekleurde vissen en ander onderwaterleven. Je kunt hier ook een kano huren en even aan je conditie gaan werken. Het omliggende stomende regenwoud maakt het plaatje compleet; een perfecte plek om tot rust te komen.

Dag 15-16: Strandverblijf Kota Kinabalu
Vrije dagen om heerlijk te relaxen op het lange en schitterende zandstrand bij je resort. Of ga een dagje naar één van de voor de kust liggende kleine eilandjes, waar je prachtig kunt duiken en snorkelen.

Dag 17: Kota Kinabalu - Amsterdam
Jouw laatste dag op Borneo is alweer aangebroken. Na het ontbijt is er nog tijd om de laatste inkopen te doen. In de middag volgt de transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu, vanwaar je, via Kuala Lumpur, terug naar Amsterdam vliegt.

Dag 18: Aankomst Amsterdam
Aankomst in Amsterdam.
Eiland in Tunku Abdul Rahman National Park
Mulu Upper Baramrivier door de jungle van Oost-Maleisië
Neushoornvogel met gespreide vleugels
Neusaap in een mangrove bos

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel