Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Indonesie > Verborgen plekjes van java > Dag tot dag
Vorige pagina

20 Dagen, vanaf

€ 1833,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2142,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Verborgen plekjes van Java

(R-0539)

20-daagse privé rondreis Indonesië-Bali

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.

Dag 2: Aankomst Jakarta
Vroege aankomst op het internationale vliegveld van Jakarta. Hier word je opgehaald door de gids en chauffeur. Je reist vandaag direct door naar Bandung. Bandung is de hoofdstad van West-Java en heeft een leuk centrum met vele winkels, warenhuizen, souvenirwinkels en restaurants.

Dag 3: Bandung
Vandaag kun je op eigen gelegenheid Koloniaal Bandung gaan ontdekken. Je hotel ligt aan de historische Jalan Bragan, dat rond 1920 dé promenade straat van Bandung was. Hier kon men heerlijk flaneren langs de chique terrassen, boetieks en restaurants die de straat rijk was, één van de redenen voor de bijnaam Parijs van Java. Een leuke afwisseling van de dag is een bezoek aan een lokale poppenmaker, die de zogenaamde Wayang Golek maakt. De ateliers bevinden zich meestal een beetje in de achteraf straatjes, zodat je gelijk een kijkje in het dagelijks leven van de bevolking van Bandung krijgt. Met de grootste precisie en liefde voor hun vak, worden de poppen met de hand vervaardigd. Uiteraard kun je zelf de poppen kopen, een bijzonder souvenir voor thuis!

Optioneel op dag 3: Bandung op de fiets
Je kunt alle belangrijke hoogtepunten van Bandung ook op de fiets gaan bekijken. De fietstocht start bij het historische Savoy Homann Hotel, gelegen aan de Jalan Asia Africa. Je dient zelf op tijd bij het startpunt aanwezig te zijn, gelukkig is het vanuit je hotel slechts een klein stukje lopen. Samen met de gids fiets je langs o.a. de beroemde Jalan Braga, het stadhuis en oude stadsplein, de gevangenis waar Soekarno gevangen heeft gezeten en het huis van de Gouverneur van West-Java. Onderweg krijg je een kijkje in het dagelijks leven van de bevolking terwijl je door de kleine straatjes van de stad fietst. De fietstocht eindigt bij het Gedung Saté gebouw, één van de bekendste gebouwen van Bandung.

Dag 4: Omgeving Bandung
Behalve de stad zelf, heeft de omgeving van Bandung een enorme natuurlijke rijkdom te bieden. Hier kun je uitgestrekte theeplantages bezoeken en zien hoe ons dagelijkse kopje thee, geplukt en verwerkt wordt in de fabriek.

Ten zuiden van Bandung vind je een voor toeristen nog redelijk onbekend gebied waar diverse traditionele dorpjes te bezoeken zijn, waar het dagelijks leven nog voortkabbelt en men nog de traditionele ambachten zoals smid uitoefent. Het meer Patengang biedt een prachtig uitzicht en je kunt er heerlijk rondwandelen. Vooral in het weekend kan het hier best druk zijn, omdat de locals hier ook graag komen voor een picknick met familie en vrienden.

Daarna bezoek je de minder bekende Rancabali bron en heb je de tijd om een heerlijk warm bad in het heilzame water te nemen.

Dag 5: Bandung - Garut
Je verlaat Bandung en trekt het mooie land van de Preanger in. Onderweg kom je bij het stadje
Cangkuang waar je een bezoek brengt aan het gelijknamige meer. Middenin het meer ligt een kleine tempel, waar je per bamboeraft naar toe zult gaan. Deze kleine tempel is de eerste eeuwenoude ruïne die ooit in West-Java ontdekt is. Verder is er van alles te zien op het meer: Mannen die aan het vissen zijn, vogels die hier ook proberen een graantje mee te pikken of kinderen die in het water aan het spelen zijn.

Na dit bezoek rij je verder naar Garut, waar je de komende 2 nachten zult verblijven.

Dag 6: Garut
Vrije dag in Garut. Geniet van de rust van deze prachtige omgeving. Rondom Garut vind je veel akkertjes waar de mensen hard aan het werk zijn en ook zijn er warmwaterbronnen te vinden. Je kunt er onder andere heerlijk wandelen en zo het nog lokale leven op Java meemaken.

Optioneel op dag 6: Wandeling naar Mount Papandayan
Na een heerlijk ontbijt vertrek richting de nog redelijk onbekende Papandayan vulkaan. Vroeger was dit de hoogste vulkaan van Java, maar na een uitbarsting in de 18e eeuw is een deel ingestort. De vulkaan is echter nog steeds zo'n 2.665 m hoog. Velen zeggen dat deze krater mooier is dan Bromo. De wandeling van zo'n 3 uur vereist wel een redelijke inspanning, maar je krijgt er dan ook een onbeschrijflijk uitzicht voor terug.

Dag 7: Garut - Pangandaran
Na het ontbijt ga je weer op weg. De bestemming van vandaag: Pangandaran.

Pangandaran ligt aan de zuidkust van Java aan de Indische Oceaan. De inwoners leven voornamelijk van de visvangst en je kunt er dan ook iedere ochtend de vissers hun netten zien binnenhalen.

Dag 8: Pangandaran NP
Vlakbij het plaatsje ligt ook het Pangandaran National Park dat je vandaag bezoekt. In het park vind je een prachtig wit zandstrand en een klein natuurwonder, genaamd de Green Canyon. Per boot vaar je door de jungle langs enorme teakbomen, genietend van het gekwebbel van de vele vogel- en diersoorten die hier voorkomen. Als je geluk hebt, kunt je er herten, leguanen en Javaanse gibbons spotten.

Dag 9: Pangandaran - Yogyakarta
Na het ontbijt word je opgehaald om naar het treinstation van Banjar gebracht te worden. Je reist per trein naar Yogyakarta, het culturele centrum van Java en een zeer aangename stad om te verblijven en de Javaanse cultuur te proeven.

De reis duurt ca. 4 uur en de trein is comfortabel. Je hebt een comfortabele eigen stoel en de trein beschikt over airco. Het kan zelfs wat fris zijn aan boord, dus neem een jasje of omslagdoek mee voor onderweg. Onderuit gezakt in je stoel, geniet je onderweg van een schitterend uitzicht over het landschap van Java. Groene rijstterrassen, dichte jungle en stadjes wisselen elkaar af tijdens de reis. Op het treinstation van Yogyakarta staat de chauffeur je weer op te wachten om je naar het hotel te brengen.

Het is mogelijk om onderweg naar je hotel in Yogyakarta te stoppen bij de beroemde hindoetempel Prambanan (optioneel). Dit tempelcomplex werd in de 9e eeuw na Christus gebouwd en de 3 hoofdtempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoegoden: Shiva, Brahma en Vishnu. De tempels zijn bijzonder gedetailleerd gedecoreerd en je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de beruchte Merapi vulkaan zien.

Dag 10-11: Yogyakarta
Twee vrije dagen om Yogyakarta te verkennen. Yogyakarta is een stad met vele gezichten: Een stad met het gezicht van een dorp, het enige overgebleven sultanaat van Indonesië, oude Nederlandse kolonie, het revolutionaire centrum na de 2e Wereldoorlog en nu een bruisende studentenstad met veel traditionele Javaanse cultuur.

De Nederlanders hebben tijdens hun koloniale verblijf belangrijke sporen in dit gebied achtergelaten, maar ook het sultanaat is van belangrijke invloed op deze stad geweest. Het sultanaat van Yogyakarta is de enige vorm van koninkrijken in Indonesië die de koloniale periode heeft overleefd en de sultan is nog steeds gouverneur van dit gebied. Een aanrader is dan ook om het paleis van de sultan, de Kraton, te gaan bezichtigen.

Je kunt ook één van onze optionele excursies bijboeken, bijvoorbeeld:

Optioneel op dag 10: Borobudur
De Borobudur tempel net buiten Yogyakarta gelegen, mag je eigenlijk ook niet missen en kun je eventueel als optionele excursie op deze dag inplannen. Het is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld en bestaat uit 7 verdiepingen. Dit wereldwonder staat op een kleine heuvel en is gebouwd in de periode 750-800 na Christus. De tempel is in 1834 ontdekt tijdens de korte periode van Engelse overheersing, maar werd uiteindelijk door de Nederlanders compleet gerenoveerd. Over het gehele complex zijn reliëfs aangebracht die het leven van Boeddha uitbeelden. Je zult zeker onder de indruk zijn van de overweldigende decoratie en grootte van dit complex.

Optioneel op dag 11: Gedong Songo
Wil je eens iets anders dan anders doen in de omgeving van Yogyakarta? Breng dan een bezoek aan de Gedong Songo tempels.

Gedong Songo, betekent letterlijk 9 gebouwen (het getal 9 heeft een specifieke betekenis in de Javaanse cultuur en betekent dus niet dat er daadwerkelijk 9 tempels zijn). Deze tempels behoren tot de oudste van Java, maar worden nog niet door het grote publiek bezocht. Het zijn echter de mooist gelegen tempels van Java, aangezien ze op de helling van de berg Ungaran op zo’n 900 m hoogte liggen. Alleen al het uitzicht vanaf de tempels is de tocht waard. Op heldere dagen kun je de verschillende vulkanen van Java achter elkaar zien liggen, een spectaculair gezicht!

Na dit prachtige spektakel rij je door naar het museum van Ambarawa, waar een collectie antieke stoomtreinen te bewonderen zijn. Op spoorlijnen aangelegd door de Nederlands Indische Spoorwegmaatschappij, tuften deze machtige machines door het ruige berglandschap van Oost-Java. Tegenwoordig is er nog maar 1 stuk rails van Ambarawa naar Bedono.

Dag 12: Yogyakarta - Tawangmangu
De rit naar Tawangmangu, de bestemming van vandaag, voert dwars door het indrukwekkende Tengger gebergte. Onderweg maak je een korte stop in Solo, vroeger Surakarta genaamd. Surakarta is het oudste culturele centrum van Java, echter verloor zijn macht aan de sultan van Yogyakarta. Je brengt er een bezoek aan het rijkelijk versierde Kraton (paleis) van Sultan Susuhunan.

Vanuit Solo rij je hoger de bergen in naar de bijzondere Candi Sukuh, ook wel de erotische tempel genoemd. Dit bijna Maya-achtige bouwwerk ligt tegen de flanken van de Lawu vulkaan aangebouwd en biedt een prachtig panorama foto-moment. Het is er heerlijk rustig, zodat je op je gemakje rond kunt lopen om de prachtige beelden en structuren van de tempel te bekijken. Dit afgetekend tegen de prachtig groene omgeving, is deze tempel een bezoek meer dan waard.

Daarna rij je verder naar het plaatsje Tawangmangu, waar je overnacht.

Dag 13: Tawangmangu - Batu
De koele omgeving van Tawangmangu is een heerlijke plaats om een mooie wandeling te maken, wat je vandaag dan ook zult gaan doen. Na het ontbijt neemt de gids je mee door de natuur, akkers en rijstvelden en zal onderweg uitleg geven over de verschillende gewassen die hier verbouwd worden. Ook zijn er enkele mooie watervallen in de omgeving die je wellicht kunt bezoeken.

Na de wandeling rij je weer verder oostwaarts over Java. Onderweg kun je nog diverse stops langs de kant van de weg maken, waar het dagelijkse boerenleven rustig verdergaat. Wellicht spot je een boer die met zijn karbau (waterbuffel) het land aan het omploegen is of komt de lokale school net uit. Altijd leuk om even een kijkje te nemen! Vraag gerust aan de chauffeur om te stoppen als je iets interessants ziet waar je iets meer van wilt weten.

Eindbestemming van vandaag is Batu, een koel bergdorpje vlakbij Malang.

Dag 14: Batu
Optionele excursie: Rond middernacht vertrek naar de Bromo vulkaan om de zonsopgang te zien. Vanaf het uitkijkpunt heb je spectaculaire vergezichten over een fascinerend maanlandschap. Naast de krater van de Bromo, zie je ook de actieve vulkaan Semeru, wat de hoogste berg van Java is. De temperatuur kan er ’s nachts dalen tot 5 graden Celsius, dus het is aan te raden om een warme trui of sweater mee te nemen.

Na de zonsopkomst is het mogelijk om per jeep naar de krater te rijden en het laatste stuk naar de rand van krater kun je lopend of te paard afleggen (paard niet inbegrepen).

Belangrijke informatie:
Indien je de optionele Bromo excursie bij boekt:
De Government tax voor entree van de Bromo is inbegrepen voor doordeweekse dagen. Indien de tour op zaterdag, zondag of op een feestdag valt, geldt een extra toeslag van ca. € 16 p.p.

Na deze vroege start van de dag, word je teruggebracht naar het hotel in Batu en kun je de rest van de dag bij het zwembad relaxen.

Dag 15: Batu - Kalibaru
Na het ontbijt vervolg je de reis door het prachtige Oost-Java naar Kalibaru. Dit is een klein dorpje tussen de plantages. Je overnacht in Kalibaru.

Dag 16: Kalibaru - Bali
Vandaag start de dag met een wandeling door een plantage en krijg je uitleg over de vele specerijen, groenten en fruit die in deze tropische omgeving groeien.

Daarna rij je door een landschap van rubber-, cacao- en koffieplantages naar Ketapang om hier met de veerboot naar Bali over te steken. Vanuit de haven op Bali rij je zuidwaarts en word je in het hotel op Bali afgezet, waar het rondreisdeel eindigt en je strandvakantie Bali kan beginnen.

De rondreis op Java verlengen
Ben je nog niet uit gereisd op Java, dan bieden wij 2 avontuurlijke bouwstenen waarmee je deze rondreis met een extra dag kunt verlengen:

Schildpadden spotten in Sukamade
Je reist naar het meest oostelijke puntje van Java. Hier ligt Sukamade, een bijzonder plekje waar nog maar weinig toeristen komen. Her kun je een hele bijzondere gebeurtenis meemaken, want hier komen regelmatig enorme zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Vanuit Kalibaru rij je per 4WD dwars door de jungle van het Meru Betiri NP naar Sukamade. Zodra het donker is, ga je samen met een speciale ranger op zoek naar de schildpadden. De volgende ochtend bezoek je Teluk Hijau, een prachtige groene baai met strandje en waterval waar je kunt relaxen. Daarna volgt een lange transfer naar Zuid-Bali waar je aan het begin van de avond in je strandhotel aankomt.

Trekking naar de Ijen vulkaan
Na de plantage tour reis je naar Banyuwangi. Je verblijft in het Ketapang Indah Hotel, dat vlakbij het gelijknamige strand ligt. Het plaatsje Banywangi ligt aan de rand van het Ijen plateau en is daarom ook het uitgangspunt voor een trekking naar de Ijen krater.

De volgende ochtend rij je per 4WD naar het startpunt van de ca. 1.5 uur durende trekking. De tocht gaat over redelijk goede wandelpaden en is met een redelijke conditie prima te doen. De beloning na de wandeling is een prachtig uitzicht over de Ijen krater, de groene omgeving en het helder turquoise kratermeer dat rondom stoomt en puft van de vulkanische activiteit. Langs de randen zie je de gele afzetting van zwavel die door de lokale werkers met de hand in zware ladingen uit de krater gehaald wordt. Na de trekking keer je terug en volgt de transfer naar je strandhotel in Zuid-Bali. Je kunt tijdens deze tour ook in het luxere Ijen Resort verblijven, dat uitzicht over de Ijen vulkaan heeft.

Belangrijk: De Ijen krater is tot nader orde iedere eerste vrijdag van de maand gesloten.

Dag 17-18: Strandvakantie Bali
Deze dagen heb je ter vrije besteding en kun je bijkomen aan het strand of Bali met haar geheel eigen cultuur verder verkennen.

Dag 19: Bali - Amsterdam
In de loop van de dag word je naar de luchthaven van Denpasar gebracht. Hier vandaan vlieg je weer terug naar Amsterdam.

Dag 20: Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol.
Trein richting Bandung op Java
Gedong Songo tempel op Java
Kampung Sampireun Resort in Garut, Indonesië
Cukang Taneuh (the Green Canyon) in West-Java
Luchtfoto van Pangandaran op Java

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel