Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

18 Dagen, vanaf

€ 2045,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2140,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Javaans verleden, orang-oetans en Bali

(R-4507)

18-daagse privé rondreis Indonesië

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.

Dag 2: Aankomst Jakarta
Vandaag kom je aan in de wereldstad Jakarta. Vanaf de luchthaven word je opgehaald door de gids en naar het hotel in de stad gebracht.

De rest van de dag is ter vrije besteding en kun je even bijkomen van de reis. Ben je nog niet moe, dan kun je direct de stad in. Jakarta heeft een keur aan winkelcentra en markten waar de Jakartians zelf ook dol op zijn en veel tijd doorbrengen. Het is dus een leuke eerste kennismaking met de mensen en de stad, al zittend tussen de locals en genietend van een heerlijke Indonesische maaltijd of tussendoortje.

Dag 3: Jakarta
Vandaag heb je de hele dag de tijd om in Jakarta of de omgeving door te brengen. Je kunt de hoogtepunten gaan bezoeken of winkelen in de enorme winkelcentra die Jakarta rijk is. Wij kunnen ook een interessante citytour bijboeken.

Optioneel op dag 3: Jakarta citytour
Vanochtend word je opgehaald voor de tour door de koloniale stad Jakarta en zul je ontdekken dat Jakarta nog vele Nederlandse erfenissen heeft verstopt in alle drukte. De chauffeur brengt je naar de verschillende plaatsen en wacht daar op je terwijl je op je eigen tempo rond kunt kijken.

Eerst ga je vandaag naar het Nationale Museum (op maandag gesloten). Dit museum is gesticht door een Nederlandse sociëteit in 1728 en heeft dankzij de vele giften van het Nederlands-Indisch oudheidkundig genootschap de grootste collectie museumschatten van Zuidoost-Azië. Hierna ga je het presidentieel paleis en het nationale monument, Monas, op het Merdeka plein bezichtigen. Dit plein wordt ook wel het hart van Jakarta genoemd en is een oase van rust in de hectiek van de stad. Het nationale monument is een 137 m hoge marmeren naald vanwaar je een fantastisch uitzicht over de stad hebt.

De tocht zal verdergaan naar de oude stad. Hier kun je onder andere het Hollandse stadshuis uit 1626 zien. We vervolgen onze tocht naar één van de hoogtepunten van Jakarta, de oude haven Sunda Kelapa. Deze haven is 4,5 eeuw geleden door de Portugezen gesticht en is nog steeds een belangrijke handelsplaats. Geniet er van de bedrijvigheid in deze haven en van de traditionele zeilschepen, schoeners genaamd. Elke dag vertrekken er tientallen van deze boten naar vele bestemmingen in de Indonesische archipel om hun handelswaar op te halen en om daarna weer terug te keren.

Na deze enerverende excursie word je weer afgezet bij het hotel en kun je bijkomen van alle indrukken van de ochtend. De rest van de dag kun je uiteraard nog de stad in als je dat wilt.

’s Avonds is het leuk om uit eten te gaan bij Café Batavia, een café met authentiek Javaans decor en gespecialiseerd in de Indonesische keuken. Het restaurant is gevestigd in het op één na oudste gebouw van Jakarta, op de hoek van het beroemde Taman Fatahillah plein.

Dag 4: Jakarta - Bandung
Na het ontbijt word je naar het treinstation van Jakarta gebracht voor de treinrit naar Bandung. Bij aankomst in Bandung word je naar het hotel gebracht.

Bandung is de hoofdstad van West-Java en heeft een leuk centrum met vele winkels, warenhuizen, souvenirwinkels en restaurants. Het oude centrum ademt nog de koloniale grandeur en het koele klimaat door haar ligging in de bergen, is verkwikkend ten opzichte van de hitte van Jakarta.

Dag 5: Bandung
Vandaag heb je de hele dag ter beschikking om Bandung en omgeving te verkennen.

Er zijn goede musea, een prachtig bos waar je kunt wandelen en je kunt de Masjid Agung toren beklimmen voor een uitzicht over de stad.

Behalve de stad zelf, heeft de omgeving van Bandung een enorme natuurlijke rijkdom te bieden. Hier kun je uitgestrekte theeplantages bezoeken en zien hoe ons dagelijkse kopje thee, geplukt en verwerkt wordt in de fabriek.

Ook liggen er verschillende nog actieve vulkanen in de omgeving van Bandung, waarvan Tangkuban Perahu de bekendste is. Hier kun je tot aan de kraterrand lopen om zo in de diepte te kijken en het borrelen en stomen van de vulkaan van dichtbij te ervaren. Vlakbij Tangkuban Perahu ligt het plaatsje Ciater. Hier kun je even heerlijk weken in het zwavelrijke water van de warmwaterbron, waarvan wordt gezegd dat het helende eigenschappen heeft.

Dag 6: Bandung - Yogyakarta
Na een vroeg ontbijt, komt de chauffeur je op tijd ophalen voor de transfer naar het treinstation. Je reist per trein naar Yogyakarta, het culturele centrum van Java en een zeer aangename stad om te verblijven en de Javaanse cultuur te proeven. De reis duurt ca. 8 uur en de trein is comfortabel. Je hebt een comfortabele eigen stoel en de trein beschikt over airco. Het kan zelfs wat fris zijn aan boord, dus neem een jasje of omslagdoek mee voor onderweg.

Onderuit gezakt in je stoel, geniet je onderweg van een schitterend uitzicht over het landschap van Java. Groene rijstterrassen, dichte jungle en stadjes wisselen elkaar af tijdens de reis. Op het treinstation van Yogyakarta staat de chauffeur al op je te wachten om je naar je hotel te brengen.

Het is mogelijk om onderweg naar Yogyakarta te stoppen bij de beroemde hindoetempel Prambanan (optioneel). Dit tempelcomplex werd in de 9e eeuw na Christus gebouwd en de 3 hoofdtempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoegoden: Shiva, Brahma en Vishnu. De tempels zijn bijzonder gedetailleerd gedecoreerd en je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je van hier zelfs de beruchte Merapi vulkaan zien.

Dag 7: Yogyakarta
Na een heerlijke nachtrust en ontbijt kun je vandaag de stad Yogyakarta gaan ontdekken. De Nederlanders hebben tijdens hun koloniale verblijf belangrijke sporen in dit gebied achtergelaten, maar ook het sultanaat is van belangrijke invloed op deze stad geweest. Het sultanaat van Yogyakarta is de enige vorm van koninkrijken in Indonesië die de koloniale periode heeft overleefd. De sultan is nog steeds gouverneur van dit gebied en een bezoek aan zijn paleis, de Kraton, is dan ook een must. Dit paleis is een voorbeeld van prachtige Javaanse architectuur en is eigenlijk een gehele stad met markten en scholen. Overal zie je prachtig houtsnijwerk waarmee de gebouwen versierd zijn.

Na de indrukwekkende weelde van het Kraton, kun je de ambachtelijke kant van Yogyakarta ontdekken door een batikworkshop of het zilverdorpje Kota Gede te bezoeken.

Je kunt er ook voor kiezen om de imposante Borobudur tempel, net buiten Yogyakarta, te bezoeken.

Optioneel op dag 7: Excursie naar de Borobudur
De Borobudur mag je eigenlijk niet missen. Het is het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld en bestaat uit 7 verdiepingen. De tempel staat op een kleine heuvel en is gebouwd in de periode 750-800 na Christus. Borobudur is in 1834 ontdekt tijdens de korte periode van Engelse overheersing, maar werd uiteindelijk door de Nederlanders compleet gerenoveerd. Over het gehele complex zijn reliëfs aangebracht die het leven van Boeddha uitbeelden. Je zult zeker onder de indruk zijn van de overweldigende decoratie en grootte van dit complex.

Dag 8: Yogyakarta - Surabaya
In de ochtend word je naar het treinstation gebracht voor de laatste treinrit over Java. Je reist van Yogyakarta naar Surabaya, de stad waar ooit de strijd voor onafhankelijkheid is begonnen. Bij aankomst in Surabaya word je naar het hotel gebracht.

Dag 9: Surabaya
Je hebt weer alle tijd om deze stad vol contrasten zelf te gaan verkennen. Het is ook mogelijk om vanuit Surabaya de actieve Bromo vulkaan te gaan bezoeken.

Optioneel op dag 9: Bromo excursie
Na het ontbijt vertrek je naar het uitzichtpunt Penanjakan, van waar je op een hoogte van 2.775 m een fantastisch uitzicht hebt op de hoogste actieve vulkaan van Java: de Semeru (3675 m) en op de Bromo vulkaan. Neem de tijd om een paar mooie foto’s te maken, waarna je naar de Bromo vulkaan zelf rijdt. Door de 250 treden te beklimmen, kun je over de kraterrand lopen.

Government tax Bromo:
De Government tax voor entree van de Bromo is inbegrepen voor doordeweekse dagen. Indien de tour op zaterdag, zondag of op een feestdag valt, geldt een extra toeslag van ca. € 18 p.p.

Momenteel is vanwege verhoogde vulkanische activiteit van de Bromo vulkaan, de directe omgeving van de vulkaan voorlopig afgesloten voor publiek. De zonsopkomst vanaf het uitzichtpunt en de rit per jeep door de Sea of Sands kunnen wel doorgaan, echter het is op dit moment niet mogelijk om de krater zelf te beklimmen.

Dag 10: Surabaya - Pangkalanbun (Kalimantan)
Vandaag moet je vroeg opstaan, want de vlucht naar Indonesisch Borneo vertrekt al vroeg. Bij aankomst in Pangkalanbun wacht de gids je op. Je wordt naar het havenplaatsje Kumai gebracht, waar je aan boord gaat van een traditionele Klotok boot.

Nadat de permits voor het park geregeld zijn (neem kopieën mee van de eerste 3 pagina’s van je paspoort), start het avontuur en vaar je de rivier op. In eerste instantie is de rivier bruinig van kleur en vaar je door een woud van nipa-palmen, maar verderop verandert de begroeiing naar meer jungle-achtig met bomen, palmen en veel dicht groen en lianen ertussen, de rivier krijgt een pikzwarte kleur.

Als er genoeg tijd is, stop je bij Tanjung Harapan, een soort informatiecentrum midden in het Tanjung Puting National Park. Hier kun je meer informatie krijgen over de natuur in het park, waar het park opgericht is, het belangrijke onderzoeksproject van dr. Birute Galdikas en haar inspanningen om de orang-oetans van Tanjung Puting te beschermen.

Het verblijf aan boord is een bijzondere aangelegenheid en een waar avontuur. De bemanning van de boot zal het je zo comfortabel mogelijk maken en alles voor je regelen. De maaltijden worden aan boord van de Klotok bereid en geserveerd. Qua accommodatie krijg je een matrasje met klamboe, die op het overdekte bovendek worden geïnstalleerd. Aan boord zijn tevens een toilet en douche (koud water) voor gezamenlijk gebruik.

Dag 11: Tanjung Puting National Park
Vroeg in de ochtend ontwaak je met de vele geluiden die zo typerend zijn voor het oerwoud. Na het ontbijt vaar je in ongeveer een uur naar het opvangcentrum Pondok Tanggui, de locatie waar voornamelijk de jongere ‘wees’ orang-oetans en moeders ondergebracht zijn.

De dieren leven op eigen kracht in de prachtige natuur, maar krijgen 2 keer per dag op een voederplatform heerlijkheden als bananen en melk aangeboden. Voor sommige dieren is dit voedsel nog noodzakelijk, maar voor de meesten is het een lekker extraatje.

Via een verhoogde boardwalk loop je naar de voederplaats, waar je de orang-oetans van dichtbij kunt bekijken. De regels zijn simpel: 5 meter afstand bewaren, geen orang-oetans aanraken en niet eten of drinken bij de dieren. Je zult deze ervaring niet snel meer vergeten, om je heen wandelen er orangs over de grond of slingeren op het gemakje door de bomen.

Na de voedertijd keer je terug naar de boot en vaar je weer verder. Dit keer ben je onderweg naar het grootste en bekendste opvangcentrum: Camp Leakey. Hier worden voornamelijk volwassen orang-oetans die ooit in gevangenschap leefden, geleerd om weer zelfstandig in de natuur te kunnen overleven. Ook hier kun je de voedertijd bij het platform meemaken. Als je geluk hebt, kun je wellicht een imposant mannetje met de grote wangen aanschouwen. Overnachting is wederom aan boord.

Dag 12: Tanjung Puting - Bali
Na het ontbijt zit het avontuur er alweer op. Je vaart terug naar het plaatsje Kumai en wordt weer naar het vliegveld van Pangkalanbun gebracht. Van hier vlieg je verder naar je volgende bestemming: Godeneiland Bali.

Hier staat weer een gids op je te wachten, die je naar je hotel op Bali brengt, waar het rondreisdeel van deze vakantie in Indonesië eindigt en je strandvakantie kan beginnen.

Je verblijft in Nusa Dua. Nusa Dua is een moderne badplaats en biedt waarschijnlijk het mooiste strand van Bali. Je kunt er heerlijk relaxen aan het heerlijk brede zandstrand, leren surfen en duiken of deelnemen aan snorkeltrips. Wil je gaan winkelen, dan vind je niet ver van het resort de Bali Collection Shopping Gallery. Bovendien ligt er op steenworp afstand van het hotel een uitstekende golfbaan. Qua avondvertier is Nusa Dua een stuk rustiger, echter het bruisende Kuta bevindt zich op slechts 30 minuten rijafstand.

Dag 13-16: Strandvakantie Bali
De laatste dagen van deze vakantie kun je genieten van zon, zee en strand en even heerlijk bijkomen van alle opgedane indrukken de afgelopen tijd.

Je kunt er volop genieten van zon, zee en strand. Mocht je nog meer van Bali willen zien, dan kun je nog éen van onze dagexcursies reserveren.

Dag 17: Vertrek Bali
In de loop van de dag vertrek je richting de luchthaven van Denpasar, vanwaar je terug naar Amsterdam vliegt.

Dag 18: Aankomst Amsterdam
Aankomst in Amsterdam.
Baby orang-oetang in een boom

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel