Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Indonesie > Grand tour sumatra java en bali > Dag tot dag

Rondreis: Grand Tour Sumatra, Java en Bali (R-0523)

21-daagse privé rondreis Indonesië-Bali

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra.

Dag 2: Aankomst Medan
Aankomst op het internationale vliegveld van Medan. Hier staat de lokale gids al op u te wachten om u naar uw hotel te brengen.

Medan is tegenwoordig een moderne en drukke stad waar het drukke verkeer van motoren, becaks, busjes en vrachtwagens aan je voorbij raast. De stad is het centrum van de rubber- en tabakhandel, vroeger was het echter een belangrijke handelspost van de Engelsen en Nederlanders voor met name peper en olie. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden uit het verleden te bezoeken en het is een goed begin van uw reis door Indonesië.

Dag 3: Medan - Samosir
Vandaag maakt u een tour door stad en bezoekt als eerste de Istana Maimoon, oftewel het oude paleis van Sultan Deli. Dit paleis is vreemd genoeg ontworpen door een Italiaan die zowel Indonesische als Moorse stijlen heeft gebruikt en is beslist een bezoekje waard. Aansluitend rijdt u naar de Mesjid Raya, één van de grootste moskeeën van Sumatra met prachtig gebrandschilderde ramen en koepels. Mits u gepast gekleed bent, is het toegestaan om er even binnen rond te lopen.

U rijdt door het uitgestrekte plantage-landschap van het gebied genaamd Simalungun, richting Parapat, gelegen op een schiereiland en toegangspoort tot het Toba meer. Vanaf de ferryhaven vaart u naar Samosir, een eiland gelegen middenin het meer, waar u zult overnachten.

Dag 4: Omgeving Samosir
Het schiereiland Samosir ligt in het Tobameer, één van de grootste meren ter wereld, gevormd door de niet meer actieve vulkaan Toba. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het prachtige groene landschap, krijgt alles een mysterieus en magisch uiterlijk.

Vandaag bent u vrij en kunt u op eigen gelegenheid het eiland gaan verkennen. Zo kunt u bijvoorbeeld een relaxte tocht rondom het eiland maken. Of ga per auto het eiland verkennen en bezoek onderweg de verschillende Batak dorpjes die Samosir Eiland rijk is. In de dorpjes kunt u de traditionele batakhuizen en indrukwekkende stenen grafmonumenten bewonderen. In het dorpje Simanindo wordt regelmatig een traditionele dansshow gegeven. En natuurlijk mag een verkoelende duik in het meer niet ontbreken.

Dag 5: Samosir - Bukit Lawang
Het is weer tijd om terug te keren naar het vaste land. Er staat vandaag een flinke rit op het programma. U rijdt terug richtig Medan, maar neemt dit keer de route door de bergen. U rijdt omhoog naar het uitkijkpunt bij Simarjarunjung, vanwaar u een adembenemend uitzicht heeft over het Toba meer en omringend landschap.

Verder stopt u onderweg in Pematang Purba om het oude houten Paleis van de vroegere koning te bewonderen en bij de 120 m hoge Sipiso Piso waterval. In het koele bergplaatsje Berastagi bezoekt u de lokale groente- en fruitmarkt waar u zich tegoed kunt doen aan al het tropische fruit.

Aan het eind van de middag komt u in Bukit Lawang, gelegen aan de oever van de Bohorok rivier en tevens toegangspoort voor het Gunung Leuser National Park. Hier aangekomen steekt u een touwbrug over en komt u aan in uw eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.

Dag 6: Bukit Lawang - Medan
Vandaag trekt u het Gunung Leuser National Park in, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Uw doel vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien. De meeste dieren in dit gebied zijn semi-wild en zijn onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma. Ze zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. U zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. U heeft in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien.

Na de trekking door de jungle kunt u zich even opfrissen. Daarna is het tijd om terug te keren naar Medan, waar u overnacht.

Dag 7: Medan - Jakarta - Bandung
Vertrek naar de luchthaven van Medan voor uw vlucht naar Java. Aangekomen in Jakarta staat uw lokale gids al op u te wachten. Als er genoeg tijd is, kunt u een korte stadstour inlassen langs het Taman Fatahillah plein met het oude Stadhuis en andere koloniale gebouwen en de haven van het oude Batavia, Sunda Kelapa.

Dan gaat u op weg naar Bogor, een koel plaatsje in de bergen en tevens waar zich de beroemde botanische tuinen bevinden. In de tuinen bevindt zich ook het oude paleis Buitenzorg, de woning van de Nederlandse Gouverneur-Generaal van het voormalig Nederlands-Indië. In de Botanische tuin vindt u zo'n 15.000 verschillende plantensoorten.

In de loop van de middag vertrekt u, via de Puncak pas, richting Bandung. De Puncak pas ligt op 1.500 m hoogte en geeft u een prachtig uitzicht over de vele theeplantages en bergen in de omgeving. U stopt bij een uitkijkpunt, zodat u even de tijd heeft om te genieten van het uitzicht over de eindeloze theevelden.

Vervolgens rijdt u naar Bandung door een afwisselend landschap van rijstterrassen, bamboetuinen, lokale dorpen en theeplantages. Bandung is de hoofdstad van West-Java en heeft een leuk centrum met vele winkels, warenhuizen, souvenirwinkels en restaurants.

Extra informatie
De Puncak pas kan met name in het weekend ontzettend druk of zelfs afgesloten zijn, omdat veel inwoners van Jakarta de hectiek van de stad in het weekend ontvluchten en zich terugtrekken in de koelte van de bergen. Om deze drukte zoveel mogelijk te ontlopen, kunt u dit traject beter doordeweeks reizen.

Dag 8: Omgeving Bandung
Vandaag maakt u een interessante stadstour door Bandung en bezoekt o.a. het Asia-Africa museum (maandag en feestdagen gesloten) en de prachtige koloniale historie die Bandung rijk is. Ook zult u het atelier van een Wayang Golek ambachtsman bezoeken en kunt u zien hoe deze verfijnde met de hand vervaardigde Wayang poppen gemaakt worden.

's Middags bent u vrij om verder op verkenning te gaan of om een beetje uit te rusten bij uw hotel. U kunt ook optioneel de Angklung school van Pak Udjo bezoeken of een bezoek brengen aan de indrukwekkende kraterrand van de Tangkuban Perahu vulkaan. U kunt met de bus tot een hoogte van 1.830 m komen, vanwaar u verder kunt wandelen door een bijzonder landschap. Daarna daalt u weer af en stopt bij het plaatsje Ciater waar zwavel- en ijzerhoudende warmwaterbronnen te vinden zijn.

Dag 9: Bandung - Yogyakarta
Na een vroeg ontbijt, komt uw chauffeur komt u op tijd ophalen voor de transfer naar het treinstation. U reist per trein naar Yogyakarta, het culturele centrum van Java en een zeer aangename stad om te verblijven en de Javaanse cultuur te proeven. De reis duurt ca. 8 uur en de trein is comfortabel. U heeft een comfortabele eigen stoel en de trein beschikt over airco. Het kan zelfs wat fris zijn aan boord, dus neem een jasje of omslagdoek mee voor onderweg. Onderuit gezakt in uw stoel, geniet u onderweg van een schitterend uitzicht over het landschap van Java. Groene rijstterrassen, dichte jungle en stadjes wisselen elkaar af tijdens de reis. Op het treinstation van Yogyakarta staat de chauffeur u weer op te wachten om u naar uw hotel te brengen.

Het is mogelijk om onderweg naar uw hotel in Yogyakarta te stoppen bij de beroemde hindoetempel Prambanan (optioneel). Dit tempelcomplex werd in de 9e eeuw na Christus gebouwd en de 3 hoofdtempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoegoden: Shiva, Brahma en Vishnu. De tempels zijn bijzonder gedetailleerd gedecoreerd en u heeft er een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kunt u vanhier zelfs de beruchte Merapi vulkaan zien.

Dag 10: Yogyakarta
Na het ontbijt staat een bezoek aan de Borobudur op het programma. Deze indrukwekkende tempel is op een kunstmatige berg gebouwd voorzien van monumenten met veel reliëfs. Het is ook de grootste boeddhistische tempel van Java. U heeft de tijd om hier rond te wandelen en de verschillende niveaus met ieder hun eigen reliëfs te bezichtigen. Als u tijd over heeft, kunt u uw chauffeur vragen om u nog naar de vlakbij gelegen Pawon en Mendut tempels te brengen. Deze tempels zijn op één lijn gebouwd met de Borobudur en zijn beroemd vanwege de grote boeddhistische beelden.

Aansluitend maakt u een stadstour door cultureel Yogyakarta, waarbij u een bezoek brengt aan o.a. het Kraton. Dit is het oude sultanspaleis en dateert uit 1755. Het paleis is het centrum van de oude Javaanse cultuur. Daarna gaat u naar een kleine batikfabriek, waar het intensieve proces van de batik uitgebreid aan u uitgelegd wordt. In het zilverdorpje Kota Gede ziet u hoe er met de hand prachtig zilverwerk wordt gemaakt. Uiteraard kunt u er zelf ook iets kopen, wat direct een goede gelegenheid is om uw onderhandelingsvaardigheden in de praktijk te testen.

Na deze stadstour kunt u terugkeren naar uw hotel of u kunt zich op de beroemde Jalan Malioboro laten afzetten. Dit is de bekendste straat van Yogyakarta en bij de vele marktkraampjes die hier te vinden zijn, is het leuk snuffelen naar lokale spulletjes. Naast winkelen kunt u er 's avonds ook heerlijk eten bij één van de vele lokale eettentjes.

U kunt er ook voor kiezen om optioneel het beroemde Ramayana Ballet met diner bezoeken. Tijdens deze dansvoorstelling wordt de legendarische epos over Prins Rama en Prinses Sinta uitgebeeld. De dansers zijn geheel in traditioneel Javaanse kleding gehuld en de dansbewegingen worden met de grootste precisie uitgevoerd.

Dag 11: Yogyakarta - Malang
Vandaag reist u naar Bromo, gelegen in het indrukwekkende Tengger gebergte. U wordt al vroeg naar het treinstation van Yogyakarta gebracht en reist per trein verder naar het oosten. Bij aankomst op het treinstation staan uw gids en chauffeur op u te wachten, waarna u per auto naar het koele bergplaatsje Malang rijdt. Het op 445 m hoogte gelegen Malang heeft een uitgesproken Europese karakter. In de koloniale periode was dit dan ook een geliefd vakantieoord voor vele Nederlanders.

Dag 12: Malang - Bromo - Kalibaru
Optionele excursie: Rond middernacht vertrekt u naar de Bromo vulkaan om de zonsopgang te zien. Vanaf het uitkijkpunt heeft u spectaculaire vergezichten over een fascinerend maanlandschap. Naast de krater van de Bromo, ziet u ook de actieve vulkaan Semeru, dat de hoogste berg van Java is. De temperatuur kan er ’s nachts dalen tot 5 graden Celsius, dus het is aan te raden om een warme trui of sweater mee te nemen.

Na de zonsopkomst is het mogelijk om per jeep naar de krater te rijden en het laatste stuk naar de rand van krater kunt u lopend of te paard afleggen (paard niet inbegrepen).

Belangrijke informatie:
Indien u de optionele Bromo excursie bij boekt:
De Government tax voor entree van de Bromo is inbegrepen voor doordeweekse dagen. Indien de tour op zaterdag, zondag of op een feestdag valt, geldt een extra toeslag van € 16 p.p.

Momenteel is vanwege verhoogde vulkanische activiteit van de Bromo vulkaan, de directe omgeving van de vulkaan voorlopig afgesloten voor publiek. De zonsopkomst vanaf het uitzichtpunt en de rit per jeep door de Sea of Sands kunnen wel doorgaan, echter het is op dit moment niet mogelijk om de krater zelf te beklimmen.

Na het ontbijt vervolgt u de reis door het prachtige Oost-Java naar Kalibaru. Dit is een klein dorpje temidden van de plantages. U overnacht in Kalibaru.

Dag 13: Kalibaru - Bali
Vandaag rijdt u langs rubber-, cacao- en koffieplantages naar Ketapang om hier met de veerboot naar Bali over te steken. U wordt in uw hotel in Pemuteran op Noord-Bali afgezet, waar u de rest van de dag kunt uitrusten en genieten van het prachtige landschap hier.

Dag 14: Trekking Bali Barat NP
Veruit het meeste wildlife op Bali vind je in de bossen op West-Bali, welke behoren tot het Bali Barat National Park. Er leven verschillende diersoorten in het park, zoals herten, buffels, schildpadden en apen. En vroeger was het zelfs het thuis van de inmiddels uitgestorven Balinese tijger.

U maakt vandaag een trekking door het park. Onderweg zult u zeker apen tegen komen en wellicht als u geluk heeft nog wat ander wild. De trekking is niet al te zwaar en is dus voor iedereen een leuke ervaring om te doen. Bij het eindpunt van de trekking staat de auto op u te wachten om u weer terug te brengen naar het hotel.

Dag 15: Pemuteran - Ubud
Vanaf Pemuteran is het een korte rit naar de bekende Git Git waterval, waar u even kunt rondwandelen en kunt genieten van de imposante natuur rond de waterval.

Vervolgens rijdt u door naar het Bratan meer, waar u de 2e tempel van Bali bezoekt. De Ulun Danu, oftewel de watertempel is deels in het meer gebouwd, waardoor het met op de achtergrond het vulkanische landschap overdekt met tropisch groen de meest gefotografeerde tempel is.

Als laatste stopt u nog bij het dorpje Bedugul wat op zo’n 1400 m hoogte ligt. Het is hier een stuk koeler dan aan de kunst en het klimaat is er dan ook ideaal voor het verbouwen van diverse fruit- en groentesoorten. U stopt op de lokale markt waar u al deze producten bij elkaar kunt zien en ook zelf kunt proeven.

Aangekomen in Ubud, wordt u naar uw hotel gebracht. Ubud ligt in het centrum van Bali, midden tussen de groenwuivende rijstvelden, plantages en weelderige jungle en is een heerlijk plaatsje om wat tijd door te brengen. Het wordt ook wel het kunstenaarsdorp genoemd en ademt de Balinese cultuur.

Dag 16: Ubud
Deze dagtocht neemt u door het kunstenaarsdorp Ubud en omgeving, bekend om z'n schilderkunst en eeuwenoude tradities. In Ubud bezoekt u de lokale markt en het heilige apenbos. Verder bezoekt u het zilverdorpje Celuk en het houtsnijdersdorp Mas, waar u kunt zien hoe de artikelen met de hand vervaardigd worden.

’s Middags gaat u naar de Goa Gajah, oftewel heilige olifantengrot welke dateert uit de 11e eeuw. U sluit de dag af met een bezoek aan de heilige waterbronnen van Tirta Empul vlakbij het plaatsje Tampaksiring.

Dag 17: Ubud - Zuid-Bali
Na het ontbijt checkt u bij uw hotel in Ubud en wordt u voor de laatste dagen van uw vakantie naar uw strandbestemming gebracht.

Dag 18-19: Strandvakantie Bali
Deze dagen heeft u ter vrije besteding en kunt u bijkomen van alle opgedane indrukken tijdens uw reis over Java en Sumatra. U kunt er volop genieten van zon, zee en strand.

Dag 20: Bali - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven van Denpasar gebracht. Hier vandaan vliegt u weer terug naar Amsterdam.

Dag 21: Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol.RoutekaartSoorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2017 333travel